Geen verwarming meer? 10 meest voorkomende storingen.
Wat zijn de meest voorkomende storingen aan een verwarmingsketel?
Verwarming werkt niet? Niets zo vervelend als een storing aan de verwarmingsketel. Gelukkig zijn sommige problemen snel verholpen. Hieronder geven we oplossingen voor de meest voorkomende storingen aan CV-ketels.
Tip: moderne verwarmingsketels tonen een code bij bepaalde storingen. In de handleiding van de ketel vind je hiervoor de oorzaak en meteen daarnaast de oplossing. Vergeet ook het verplichte onderhoudniet. Dit verhelpt op voorhand de meest voorkomende defecten.
De waterdruk is te laag
De verwarming werkt niet bij een te lage waterdruk. Onder een kritische waarde zal deze voor een storing zorgen. Elke verwarmingsketel heeft namelijk een waterdruk tussen de 1,5 en 2,0 bar nodig voor een goede circulatie.
Wil je controleren of de druk werkelijk te laag is? Je kan deze aflezen op de ronde drukmeter. Bij sommige meters wordt de ideale druk met een groene zone aangeduid.
Oplossing:
Om deze storing te verhelpen, moet je de installatie bijvullen. In de buurt hangt er steeds een vulleiding. Je kan die herkennen aan een flexibele leiding met aan beide zijdes een afsluitkraan.
De waterdruk is te hoog
Ook een te hoge waterdruk geeft een storing. Een druk hoger dan 2 bar zorgt voor een snellere slijtage van de onderdelen, terwijl nog hogere waarden voor waterschade kunnen zorgen.
Oplossing:
In veel gevallen kan je de waterdruk verlagen door het systeem te ontluchten. Wanneer dit niet voldoende is, moet je het overtollig water laten ontsnappen. Onderaan of in de ketel zit een overdrukventiel langs waar je het water kan laten ontsnappen.
De ketel slaat niet aan
De verwarming werkt uiteraard niet als de ketel niet aan slaat. Er zijn echter een heleboel mogelijke oorzaken. Om deze storing te verhelpen, raden we onderstaande stappenplan aan.
Oplossing:
Controleer of de gaskraan openstaat
Kijk of de stekker goed in het stopcontact zit
Check de zekering in de verdeelkast
Stel de thermostaat enkele graden hoger in
Zorg dat de waterdruk hoog genoeg is (en vul bij indien nodig)
Er hangt een gaslucht rond de CV-ketel
Een gaslucht rond de verwarmingsketel is een ernstige storing. Volg snel onderstaande stappen.
Oplossing:
Draai de gastoevoer dicht
Zet geen lichten of andere elektrische toestellen aan
Niet roken
Open de ramen en deuren
Ontruim het gebouw en bel naar het noodnummer 0800 65 0 65 (Eandis)
De leidingen maken een tikkend geluid
Verwarmingsleidingen die een tikkend of suizend geluid maken, duiden op lucht in de leidingen. Dat is niet alleen irritant, het zorgt ook voor een minder goed rendement.
Oplossing:
Deze storing is eenvoudig te verhelpen door de leidingen te ontluchten.
De radiatoren worden niet goed warm
Je komt net thuis van een zware werkdag en de radiatoren zijn niet warm. Wat nu gedaan? Probeer deze aanpak:
Oplossingen:
Zorg dat de thermostaat hoog genoeg staat
Zet de radiatorkranen verder open
Controleer of de gastoevoer openstaat en de stekker in het stopcontact zit
Kijk of er een zekering is doorgeslagen
Zorg dat de waterdruk hoog genoeg is (tussen 1,5 en 2 bar)
Er is een waterlek onder de ketel
Een waterlek onder of bij de verwarmingsketel wijst op een beschadiging van de ketel of de cv-leidingen. Dit is een ernstig defect en kunnen we alleen maar oplossen door ter plaatse te komen
Prijs ketel herstelling?
Uiteraard is het nooit leuk wanneer u merkt dat er geen warm water of geen verwarming meer is. En dat komt altijd op een onverwacht en slecht moment.
Gelukkig kan een herstelling snel uitgevoerd worden.
Vaak is het moeilijk om vooraf in te schatten wat een herstelling precies gaat kosten. Een bezoekje vooraf kan soms nodig zijn. In ieder geval rekenen we op een eerlijke transparante manier de gepresteerde uren en materialen aan.
Samen overlopen we de uitgevoerde werkzaamheden en u ontvangt een gedetailleerde factuur met de gepresteerde uren en eventuele wisselstukken.
Verwarming slaat niet aan vermijden
Een perfect onderhouden ketel haalt een hoger rendement en verbruikt minder.
Net zoals je wagen of je fiets: die rijdt gewoon veel beter als je hem goed onderhoudt.
Zo zorg je ervoor dat je in de winter niet in de kou zit.
Geen warm water meer? Of lauw?
Een goed onderhouden ketel zal ook langer meegaan. Bij het onderhoud wordt de vuiligheid opgekuist. Eventuele verstoppingen komen dan naar boven. Zo verbruik je minder en kom je niet onverwacht in de problemen.
Als iedereen zijn ketel tijdig laat checken, heeft dat een grote invloed op het milieu. Voor een gasketel is een nazicht om de twee jaar verplicht. Een ketel die stookolie of hout gebruikt moet je jaarlijks laten controleren.
Onderhoud, wie is verantwoordelijk?
In het kort, de gebruiker. Ben je bijvoorbeeld huurder, dan sta jij in voor het nazicht en de schoonmaak van je ketel en centrale verwarming.
En dit moet gebeuren door een erkend technicus. Achteraf krijg je een reinigings- en verbrandingsattest als bewijs dat je installatie aan de normen voldoet.
Verwarming werkt nog altijd niet?
Raak je er niet wijs uit? Contacteer onsen we helpen je zo snel mogelijk uit de nood.