Onderhoud van je gasketel? Net als een auto heeft je CV ketel regelmatig een beurt nodig. Denk maar aan een versleten autoband of het vervangen van de olie.
Bij het onderhoud van je centrale verwarming moet je geen olie verversen. Maar de brander raakt net zo goed vervuild.
En een goed uitgevoerd onderhoud van je gasketel kan tot 15% hogere prestaties geven. Dat haal je er snel uit!
Ben je benieuwd wat er allemaal bij komt kijken? Dan zal je de infographic hieronder beslist leerrijk vinden!
Op zoek naar een vakman?
Contacteer me voor het onderhoud van je gasketel. Ik beschik over de nodige attesten en erkenningen. U kan dus gerust zijn dat het onderhoud wordt uitgevoerd zoals het hoort.
Praktische informatie over het onderhoud van je gasketel
Voorcontrole Alvorens het onderhoud te beginnen is het best om eens na te gaan of alles wel werkt naar behoren.
Worden alle ruimtes wel warm genoeg? Of slaat de verwarming te vaak aan of uit?
Er zijn ook tal van condensatieketels die niet condenseren door slechte instelling of afregeling. Daardoor gaat er heel wat geld verloren. En het milieu vaart er ook niet bij.
Moet je te lang wachten op het warm water? Of blijft het water lauw en niet echt warm?
Zulke zaken worden al meteen duidelijk bij de voorcontrole. Tijdens het onderhoud kan daar dan meer aandacht aan geschonken worden.
Proefstookmeting met rookgasanalyser Na de visuele voorcontrole volgt er ook een analyse van de verbrandingswaarden van de ketel. Daarvoor gebruikt men een rookgasanalyser.
Met dat apparaat kan er gemeten worden of de ketel nog wel voldoende rendement heeft en of deze niet teveel CO (giftig gas) produceert. Indien dit niet OK zou zijn, moet er ook extra aandacht gaan naar de afstelling van de ketel.
Hetzelfde toestel kan ook gebruikt worden om te bepalen of de rookgassen veilig worden afgevoerd. Concreet wordt er gecontroleerd of het rookgasafvoerkanaal nog wel voldoende dicht is en of er genoeg trek is in de schoorsteen. Indien dit niet in orde zou zijn, moet de schouw nagekeken worden.
Warmtewisselaar Deze vormt het hart van de ketel. Deze is bij elk merk en elk type anders. Daarom verdient deze extra aandacht.
Opleidingen bij de fabrikant zijn een must om het onderhoud steeds volgens de juiste aanwijzingen uit te voeren.
Het reinigen van de warmtewisselaar moet periodiek gebeuren.
Aardgas is een fossiele brandstof maar verbrandt zeer zuiver. Bij die verbranding ontstaat er echter nog steeds afzetting. Deze afzetting ontstaat door de verhitting van de lucht tijdens de verbranding.
Lucht bestaat grotendeels uit stikstof. Deze reageert met de aanwezige zuurstof tot stikstofoxides ofwel nitraatneerslag. Dit witte en grijze poeder belemmert de doorgang van de rookgassen door de zeer nauwe openingen van de warmtewisselaar.
Het niet reinigen zal dus tot gevolg hebben dat de rookgassen minder hun warmte kunnen afstaan. Daardoor gaat er meer warmte langs de schouw verloren.
Op langere termijn kan het zelfs tot volledige verstoppingen en oververhitting leiden.
Hoe meer tijd je tussen elk onderhoud laat, hoe moeilijker het wordt om de afzetting te verwijderen.
In ieder geval is het verplicht het onderhoud van je gasketel elke twee jaar te doen.
Ontstekingselektrode Verbranding in je ketel begint niet zomaar. Lucht en gas alleen zijn niet voldoende. Je hebt ook een ontstekingsbron nodig. Deze komt van een elektrode die zich in de verbrandingskamer bevindt. Door middel van een vonk ontsteekt het gasmengsel.
Het is daarom belangrijk dat de elektrode steeds bij het onderhoud mee wordt nagekeken. Naast de ontstekingselektrodes is er ook een extra elektrode voor de detectie van de vlam in de kamer. Ook deze moet mee nagekeken worden.
Brander De brander heeft meestal ofwel de vorm van een cilinder ofwel een meer vlakke vorm. Hij kan zowel van metaal of keramisch zijn. In beide gevallen zitten ze vol met fijne gaatjes waarlangs het gasmengsel passeert.
Bij het onderhoud moet men dus steeds visueel de doorlaat van deze gaatjes controleren. Zonodig moet men de brander reinigen met lucht of water,
Doet men dit niet dan wordt het mogelijk dat de ketel niet meer zijn volle vermogen kan leveren.
In het ergste geval krijg je plaatsen op de brander waarlangs geen gas meer door gaat en op andere plaatsen des te meer. De brander kan dan scheuren door de thermische spanningen.
Condensatie Bij condensatieketels moet er extra aandacht besteed worden aan de afvoer van het condenswater. Dit condenswater komt van de rookgassen bij het afgeven van haar warmte aan de verwarming.
Het condenswater loopt weg naar de riool via een ingebouwde condensafvoer in de ketel. Deze sifon en het traject tussen sifon en warmtewisselaar moet ook regelmatig gereinigd worden. Zo vermijdt men verstoppingen die de ketel kunnen beschadigen.
Gasdruk en gaslek controle De gasdruk die aankomt op de ketel wordt gemeten om twee redenen.
De eerste is om te bepalen of er niet teveel verlies van druk optreedt tot aan de ketel. Dit kan namelijk het gevolg zijn van roest binnenin een oude gasleiding.
Een teveel aan drukverlies heeft gevolgen voor de prestaties van de ketel. In een gevorderd stadium kan het ook tot storingen leiden.
De tweede reden is om te bepalen of er een gaslek is. Dit wordt eenvoudig getest door de druk in rust te meten en vervolgens de gaskraan aan de teller toe te draaien. Blijft de druk constant, dan is er geen lek.
Voordruk expansievat Het expansievat is een component die vaak over het hoofd wordt gezien. En dat is zonde, want deze zorgt ervoor dat de gehele installatie gezond blijft.
Hoe dan?
De grote boosdoener van vele problemen in een verwarmingsinstallatie is de indringing van lucht.
Lucht bevat zuurstof. Zuurstof samen met ijzerhoudende materialen en water geeft aanleiding tot roest! Lucht in de installatie zal er ook voor zorgen dat de warmteoverdracht naar de leefruimtes moeizamer verloopt. Radiatoren of vloerverwarming zullen op sommige plaatsen maar moeilijk opwarmen door plaatselijke ophoping van lucht.
Lucht kan via 2 manieren in de installatie terecht komen.
De eerste manier is door het toevoegen van tapwater om de installatie op druk te houden. Uiteraard is het behoud van druk in de installatie noodzakelijk. Maar tapwater zit nog vol met lucht terwijl het in de installatie wordt gestoken. Bijvullen mag je dus niet overdrijven.
De tweede manier is door een defect of slecht werkend expansievat. Het expansievat is een soort van ballon die de installatie overal een minimum druk geeft (= voordruk). Als die voordruk er niet is, dan kan het gebeuren dat er op sommige plaatsen een onderdruk ontstaat langs waar lucht in de leidingen komt.
Lucht is vele malen kleiner dan water. Ook al heb je nergens een waterlek, lucht kan nog altijd door de koppelingen en dichtingen passeren. De voordruk van het expansievat moet dat tegen gaan.
Stookmeting met rookgasanalyser Op het einde van het onderhoud gebeurt een algehele controle van de ketel. De prestaties van de ketel worden gemeten door de analyse van de rookgassen met behulp van een rookgasanalyser.
Er zijn wettelijke grenzen gesteld aan de uitstoot van CO en aan het rendement van de ketel.
Het rendement van de ketel is afhankelijk van de resterende temperatuur in de rookgassen.
Reinigings- en verbrandingsattest De onderhoudsattesten bevatten de eindbeoordeling van je ketel. De eindbeoordeling omvat zowel de goede werking als de veilig werking.
De goede werking heeft betrekking op de gasdruk, de uitstoot van CO en het gemeten rendement van de ketel.
De veilige werking heeft betrekking op wettelijke eisen rond verluchting, lekdichtheid van de gasleiding, dichtheid van de rookgasafvoer en trek van de schoorsteen.
De onderhoudsattesten zijn het bewijs van het vervullen van je verplichtingen inzake het wettelijk onderhoud van je centrale verwarming. Deze dien je minstens 2 jaar bij te houden tot het volgende onderhoud.
De inhoud van deze documenten is wettelijk bepaald. De uitvoering van het onderhoud kan enkel gedaan worden door erkende technici die hiervoor een speciale opleiding hebben gevolgd (meer info: www.erkenningen.be).
Elke erkende technicus heeft ook zijn eigen uniek erkenningsnummer dat op het attest moet vermeld staan. U doet er goed aan dit steeds te controleren.
Onderhoud gasketel verplicht?
Het onderhoud van je gasketel dient elke 2 jaar uitgevoerd te worden. Dit is een wettelijke verplichting.
Het niet uitvoeren van het onderhoud wordt beschouwd als een milieumisdrijf. Je kan dus in principe strafrechtelijk vervolgd worden als je geen attest van het onderhoud van je gasketel kan voorleggen.
Doe jezelf een voordeel
Uitgaven voor een onderhoud zijn natuurlijk niet de leukste.
Het regelmatig onderhoud van je gasketel houdt echter wel belangrijke voordelen in zoals een optimaal rendement, minder defecten, een langere levensduur en algeheel een betere zaak voor het milieu.
De verplichtingen van de huurder De huurder staat in voor het correct gebruik van de verwarmingsinstallatie.
Dat wil ook zeggen het periodiek onderhoud van de gasketel.
De huurder moet bovendien regelmatig de radiatoren (laten) ontluchten om een goede watercirculatie te garanderen en om oxidatie van leidingwerk te vermijden.
Zijn er aanpassingen of tussentijdse herstellingen nodig, dan moet de huurder de verhuurder hiervan tijdig op de hoogte stellen.
Wie welke herstellingen uitvoert, dient onderling besproken te worden al zal een herstelling doorgaans ten laste van de verhuurder zijn.
De verplichtingen van de verhuurder De initiële keuring van de verwarmingsinstallatie moet geregeld worden door de verhuurder.
Concreet moet de verwarmingsketel voor de huurder in orde zijn vóór het eerste gebruik.
Als na de keuring blijkt dat het toestel niet functioneert volgens de normen, dan moet de verhuurder voor een aanpassing zorgen en daarna een bewijs van herkeuring van het nieuwe of aangepaste toestel voorleggen.
Ben je een huurder?
Dan is het ook jouw taak om dit tijdig te laten uitvoeren. Tenzij je huurcontract dit anders bepaald.
In ieder geval bezorg je een kopie van het reinigings- en verbrandingsattest aan de huiseigenaar.
De originele attesten hou je minstens 2 jaar bij.
CO vergiftiging
Wanneer je gasketel niet wordt onderhouden kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Eén van de meest bekende is CO vergiftiging.
Koolstofmonoxide (CO) komt namelijk vrij bij een slechte verbranding. En slechte verbranding heeft meestal twee oorzaken, namelijk een gebrekkige verluchting ofwel verwaarlozing.
Het is een gas zonder reuk, zonder kleur en zonder smaak. Daarom is het ook zo gevaarlijk. Jaarlijks zijn er honderden slachtoffers van CO intoxicatie.
Een CO vergiftiging kan je herkennen aan onderstaande klachten:
Meerdere personen hebben gelijktijdig klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, braakneigingen.
De klachten doen zich altijd voor op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld tijdens het nemen van een bad of douche, in de buurt van een doorstromer of CV ketel.
Roetafzetting rondom de doorstromer of CV ketel op de muur of plafond.
Er is een abnormaal hoge vochtigheid en condensatie in huis (ramen en deuren dampen aan).
Er zijn gele in plaats van blauwe vlammen te zien in de doorstromer of CV ketel.
De klachten verminderen als er verlucht wordt of als u buiten gaat.
Als je CO vergiftiging vermoedt, doe dan het volgende:
Open eerst ramen, deuren of garagepoort voor voldoende ventilatie.
Schakel indien mogelijk de vermoedelijke bron uit (bijvoorbeeld de gasgeiser in de badkamer of de ketel).
Als er personen bewusteloos zijn, bel 112 en vermeld dat het om een CO-vergiftiging kan gaan.
Als er geen personen bewusteloos zijn, evacueer iedereen naar de frisse lucht en bel de huisarts.
Gebruik geen schakelaars (bijvoorbeeld lichtschakelaar of telefoon) en geen aansteker of lucifers. Als de CO-concentratie hoog is, kan dat een ontploffing veroorzaken.
Gasketel afgekeurd
Je verwarmingsketel moet aan bepaalde verbrandingswaarden voldoen. Wijkt het toestel hiervan af, dan wordt de ketel afgekeurd.
Veel voorkomende oorzaken zijn:
Te hoge CO-waarde
Te laag rendement (minstens 90% voor condensatietoestellen)
Onvoldoende trek in de schoorsteen
Te weinig of geen verluchting
Lek in de rookgasafvoer
Gaslek
Gasketel afgekeurd. Wat nu?
Als na de controle blijkt dat je gasketel afgekeurd is, heb je 3 maanden de tijd om de vastgestelde problemen op te lossen.
Vaak zijn kleine aanpassingen voldoende. Maar in sommige gevallen is een vervanging van de gasketel noodzakelijk.
Heb je een oude CV ketel die afgekeurd is? Dan is het misschien een goed idee om te investeren in een nieuwe condensatieketel. Die verbruikt minder energie, is veiliger en stoot minder vervuilende stoffen uit. Zo maak je van een nood een deugd.
Tenslotte moet er een nieuw keuringsattest worden opgesteld. Dit document is het bewijs dat de gasketel nu wel correct functioneert. Pas dan mag je de installatie opnieuw in gebruik nemen.
Ketel defect? Gemeenschappelijke schouw? Informeer eerst alvorens beslissingen te nemen.
Appartement verwarmingsketel vervangen? Zolang je huidige B1* ketel (ketel die verbrandingslucht uit de ruimte neemt en geen ventilator heeft) functioneert, is er geen vuiltje aan de lucht. Zij mogen ook nog gekeurd en onderhouden wordenzolang ze niet defect gaan. Van zodra een vervanging zich aandient moet je echter rekening houden met het volgende.
De Europese Ecodesign richtlijn 2009/125/EC legde een verplichting op vanaf 26 september 2015. Elke ketel, die bij de fabrikant de deur uitgaat, moet een minimaal rendement van 86% op calorische bovenwaarde hebben. Vanaf dan wordt de condenserende ketel dus de minimumnorm.
Europa voorziet wel een uitzondering voor open ketels van het type B1*. Zij mogen nog op de markt gebracht worden met een minimaal rendement van 75%. Ze mogen echter enkel geïnstalleerd worden in bestaande gebouwen met een gemeenschappelijke rookgasafvoer.
Voorwaarde is ook dat de appartement verwarmingsketel vervangen niet langer toegelaten is in een slaapkamer, badkamer, stortbadruimte of wc.
In elk geval zou je bij voorkeur defecte B1* appartement verwarmingsketel vervangen door een gesloten condenserende ketel omwille van de energie-efficiëntie, de emissies en de veiligheid.
In appartementsgebouwen met B1* toestellen en een gemeenschappelijke schouw zijn er dus 3 mogelijkheden.
Deze uitzondering is niet van toepassing op gesloten ketels die hun verbrandingslucht uit de schacht halen (type C met CLV schouw). In dat geval zijn er maar 2 mogelijkheden. Een herstelling aanvragen en de onderdelen individueel vervangen tot de ketel volledig hersteld is. Ofwel de ketel vervangen door een nieuw condenserend toestel.
In dat laatste geval moet meestal de CLV schouw aangepast worden (onderdruk naar overdruk via schoorsteenvoering) of vervangen worden. Bovendien moet elke appartement verwarmingsketel vervangen worden door toestellen met een terugslagklep (C10 of C43P).
Vervangen van de gemeenschappelijke schouw en elke appartement verwarmingsketel vervangen
Deze optie vereist echter een forse investering en ingrijpende werkzaamheden. Telkens wordt de ketel vervangen en de volledige collectieve schoorsteen of shuntschoorsteen omgebouwd. Het grote voordeel is dat de hele installatie na de ombouw ecologisch en energiezuinig is. Ze voldoet ook aan de huidige veiligheidseisen.
In de praktijk is dit vaak slechts haalbaar in gebouwen die eigendom zijn van één eigenaar. De eigenaar beslist dan autonoom over de volledige investering.
Volledige vervanging van de schouw en individueel elke appartement verwarmingsketel vervangen
Wanneer de koker in goede staat is en voldoende groot voor de verschillende afvoerkanalen, bestaan een aantal tussenoplossingen. Deze kunnen uitkomst bieden wanneer de syndicus of de raad van mede-eigenaars de vorige oplossing te ingrijpend vindt.
Enkel de defecte toestellen en de toestellen van de eigenaars die dat wensen, worden vervangen. Zij investeren in een nieuwe condensatieketel en de aanpassing van de schoorsteen. De eigenaars die hun B1* ketel behouden, moeten dan wel bereid zijn mee te investeren in de aanpassing van de schoorsteen.
De metalen tubering wordt hier immers al voorzien voor een latere vervanging door een condensatieketel. Als de resterende B1* ketels uiteindelijk ook vervangen moeten worden, is op dat moment nog nauwelijks een aanpassing aan de schoorsteen nodig.
Bij deze oplossingen mogen in de koker enkel metalen afvoerkanalen worden gebruikt omdat de rookgastemperatuur van de B1* toestellen te hoog is voor kunststoffen rookgaskanalen. Ook de kanalen van de gesloten condensatietoestellen moeten in metaal zijn. Bij een contact tussen beide kanalen, zou de oplopende temperatuur een kanaal uit kunststof doen smelten.
Behoud van de gemeenschappelijke schouw en individueel de appartement verwarmingsketel vervangen
De minst dure en minst ingrijpende, maar ook meteen de minst aanbevolen oplossing. De appartement verwarmingsketel vervangen door een moderne B11BS hoogrendementstoestel. De lagere temperatuur van de verbrandingsproducten zorgt echter wel voor een vermindering van de thermische trek.
Indien er onvoldoende natuurlijke trek optreedt, worden de rookgassen niet meer tot buiten het gebouw afgevoerd, met risico op terugslag van de rookgassen en CO-vergiftiging tot gevolg. Bovendien kan de waterdamp in de rook gassen condenseren, wat kan leiden tot vochtafzetting tegen de wanden van de schoorsteen en het loskomen van de voegen.
Wanneer het afvoerkanaal slecht werkt, kan een afzuigventilator op de uitmonding van het afvoerkanaal waarop de atmosferische toestellen zijn aangesloten, soelaas bieden. Een groot nadeel van dit systeem is echter dat er grote hoeveelheden lucht uit de appartementen worden gezogen. Deze lucht wordt vervangen door koude buitenlucht die telkens weer verwarmd moet worden. Dit leidt tot een belangrijk meerverbruik.
Uit veiligheidsoogpunt is dit bijgevolg een aanvaardbaar systeem, maar wat betreft energie-efficiëntie past het zeer zeker niet in de tijdsgeest van vandaag. Er zal ook een tijd komen dat de B11BS ketels definitief niet meer beschikbaar zullen zijn. Een vervanging van de gemeenschappelijke schouw zal dan alsnog noodzakelijk zijn.
Geen verwarming meer? 10 meest voorkomende storingen.
Wat zijn de meest voorkomende storingen aan een verwarmingsketel?
Verwarming werkt niet? Niets zo vervelend als een storing aan de verwarmingsketel. Gelukkig zijn sommige problemen snel verholpen. Hieronder geven we oplossingen voor de meest voorkomende storingen aan CV-ketels.
Tip: moderne verwarmingsketels tonen een code bij bepaalde storingen. In de handleiding van de ketel vind je hiervoor de oorzaak en meteen daarnaast de oplossing. Vergeet ook het verplichte onderhoudniet. Dit verhelpt op voorhand de meest voorkomende defecten.
De waterdruk is te laag
De verwarming werkt niet bij een te lage waterdruk. Onder een kritische waarde zal deze voor een storing zorgen. Elke verwarmingsketel heeft namelijk een waterdruk tussen de 1,5 en 2,0 bar nodig voor een goede circulatie.
Wil je controleren of de druk werkelijk te laag is? Je kan deze aflezen op de ronde drukmeter. Bij sommige meters wordt de ideale druk met een groene zone aangeduid.
Oplossing:
Om deze storing te verhelpen, moet je de installatie bijvullen. In de buurt hangt er steeds een vulleiding. Je kan die herkennen aan een flexibele leiding met aan beide zijdes een afsluitkraan.
De waterdruk is te hoog
Ook een te hoge waterdruk geeft een storing. Een druk hoger dan 2 bar zorgt voor een snellere slijtage van de onderdelen, terwijl nog hogere waarden voor waterschade kunnen zorgen.
Oplossing:
In veel gevallen kan je de waterdruk verlagen door het systeem te ontluchten. Wanneer dit niet voldoende is, moet je het overtollig water laten ontsnappen. Onderaan of in de ketel zit een overdrukventiel langs waar je het water kan laten ontsnappen.
De ketel slaat niet aan
De verwarming werkt uiteraard niet als de ketel niet aan slaat. Er zijn echter een heleboel mogelijke oorzaken. Om deze storing te verhelpen, raden we onderstaande stappenplan aan.
Oplossing:
Controleer of de gaskraan openstaat
Kijk of de stekker goed in het stopcontact zit
Check de zekering in de verdeelkast
Stel de thermostaat enkele graden hoger in
Zorg dat de waterdruk hoog genoeg is (en vul bij indien nodig)
Er hangt een gaslucht rond de CV-ketel
Een gaslucht rond de verwarmingsketel is een ernstige storing. Volg snel onderstaande stappen.
Oplossing:
Draai de gastoevoer dicht
Zet geen lichten of andere elektrische toestellen aan
Niet roken
Open de ramen en deuren
Ontruim het gebouw en bel naar het noodnummer 0800 65 0 65 (Eandis)
De leidingen maken een tikkend geluid
Verwarmingsleidingen die een tikkend of suizend geluid maken, duiden op lucht in de leidingen. Dat is niet alleen irritant, het zorgt ook voor een minder goed rendement.
Oplossing:
Deze storing is eenvoudig te verhelpen door de leidingen te ontluchten.
De radiatoren worden niet goed warm
Je komt net thuis van een zware werkdag en de radiatoren zijn niet warm. Wat nu gedaan? Probeer deze aanpak:
Oplossingen:
Zorg dat de thermostaat hoog genoeg staat
Zet de radiatorkranen verder open
Controleer of de gastoevoer openstaat en de stekker in het stopcontact zit
Kijk of er een zekering is doorgeslagen
Zorg dat de waterdruk hoog genoeg is (tussen 1,5 en 2 bar)
Er is een waterlek onder de ketel
Een waterlek onder of bij de verwarmingsketel wijst op een beschadiging van de ketel of de cv-leidingen. Dit is een ernstig defect en kunnen we alleen maar oplossen door ter plaatse te komen
Prijs ketel herstelling?
Uiteraard is het nooit leuk wanneer u merkt dat er geen warm water of geen verwarming meer is. En dat komt altijd op een onverwacht en slecht moment.
Gelukkig kan een herstelling snel uitgevoerd worden.
Vaak is het moeilijk om vooraf in te schatten wat een herstelling precies gaat kosten. Een bezoekje vooraf kan soms nodig zijn. In ieder geval rekenen we op een eerlijke transparante manier de gepresteerde uren en materialen aan.
Samen overlopen we de uitgevoerde werkzaamheden en u ontvangt een gedetailleerde factuur met de gepresteerde uren en eventuele wisselstukken.
Verwarming slaat niet aan vermijden
Een perfect onderhouden ketel haalt een hoger rendement en verbruikt minder.
Net zoals je wagen of je fiets: die rijdt gewoon veel beter als je hem goed onderhoudt.
Zo zorg je ervoor dat je in de winter niet in de kou zit.
Geen warm water meer? Of lauw?
Een goed onderhouden ketel zal ook langer meegaan. Bij het onderhoud wordt de vuiligheid opgekuist. Eventuele verstoppingen komen dan naar boven. Zo verbruik je minder en kom je niet onverwacht in de problemen.
Als iedereen zijn ketel tijdig laat checken, heeft dat een grote invloed op het milieu. Voor een gasketel is een nazicht om de twee jaar verplicht. Een ketel die stookolie of hout gebruikt moet je jaarlijks laten controleren.
Onderhoud, wie is verantwoordelijk?
In het kort, de gebruiker. Ben je bijvoorbeeld huurder, dan sta jij in voor het nazicht en de schoonmaak van je ketel en centrale verwarming.
En dit moet gebeuren door een erkend technicus. Achteraf krijg je een reinigings- en verbrandingsattest als bewijs dat je installatie aan de normen voldoet.
Verwarming werkt nog altijd niet?
Raak je er niet wijs uit? Contacteer onsen we helpen je zo snel mogelijk uit de nood.