Deze keer wat zaken uit de wereld van eten en drinken die we van de Spanjaarden overnamen.
Paella, Rioja sangria en cava hoeven geen uitleg.
aioli : knoflooksaus
avocado : boom en vrucht < Spaans aguacate < nahuatl ahuacatl
cacao : Sp cacao nahuatl : kakáwacalamaeres
chocolade : drank uit cacao > Spaans chocolate < nahuatl choclatl en latl is water
gamba : grote garnaal
ananas : sp ananás afgeleid van het guarani : nana, Doch de Spanjaarden noemen het meestal piña dat meer lijkt op het Engelse woord voor wat wij ananas noemen.
Bataat = zoete aardappel : van het Spaans batata die het zelf overnamen uit het taino BATATA
guave : boom en vrucht ervan Spaans gyayabo
HUTSEPOT : olla podrida ( bedorven pot ). vergelijk met potpourri wat tegenwoordig meestal aangeduid wordt met " medley "
De meningen hierover lopen uit elkaar. In 1574 belegerden Spaanse troepen Leiden maar toen ze het beleg opbraken vonden
nieuwsgierigen in het verlaten kamp nog etensresten en die inspireerden latere varianten van dat oerdegelijk gerecht.
Maar later werden de rollen omgekeerd. Althans volgens Nederlandse chauvinisten die het moeilijk konden slikken dat een zo oer-Hollands gerecht zijn oorsprong vond in Spanje.
In Spanje hebben ze een gerecht dat " USPOT " genoemd wordt en aan de Nederlandse hutsepot doet denken.
Oorspronkelijk was het HUSPOT maar de H sneuvelde al snel.
Voer voor filologen.
maïs : Spaans maiz Haïti mahis
papaja : vrucht < Spaans papaya, overgenomen uit het caribisch
salsa : oorspronkelijk ( meestal pikante ) saus met exotische ingrediënten, later exotische dansmuziek,
tomaat : spaans tomate overgenomen uit het nahhuatl tómatl dat afgeleid is van tomano = zwellen
tortilla : verkleinwoord van torta, ronde koek
Bananen hebben we niet uit het Spaans ( zij zeggen trouwens plátanos ) maar uit het Portugees.
Maar hoe noemen de Spanjaarden de bomen met die rare schors, die we langs vele wegen zien ?
Die noemen ze ook plátano(s).
De naam is gelijk, het verschil is enorm.
En tot slot hoe zit het met de vrucht die wij met Sint-Niklaas en Spanje associëren ?
De sinaasappel of appelsien, zoals wij ze nu kennen, komt uit China. Sinaas of sien verwijzen naar dat land.
Vroeger was er hier een zuurdere variant gekend die oorspronkelijk uit India kwam en door de kruisvaarders uit Azië meegebracht werd. In het midden van de zestiende eeuw ontdekten Portugese missionarissen in China een zoetere soort.
Zij stuurden de zaden naar hun thuisland en vanuit Portugal verdrong de zoete appelsien zijn voorganger.
20-03-2015, 00:00
Geschreven door RolandVDV 
|