De Oostendse polders en schorren, zijn wijken en dorpen.
Boerebuiten en dorpen, landerijen en hoeven. De omgeving van de stad aan zee, zijn bos en tuin, van wiegende velden over volkstuintjes tot ploegende boer, van dorpse activiteiten tot Heemkundige tentoonstellingen in de steense molen.
Toen ik naar zandvoorde reed langs de Polderdijk naar de hoeve zande van natuurpunt, maakte ik van de gelegenheid gebruik om nog eens de hoeven langs de weg te fotograferen, bv het Meeuwenhof, net tegenover het geodetisch signaal, een ijzeren zuil van het het driepunten systeem om plaatsbepalingen en metingen te doen in vroegere tijden. Polderdijk 1: hoeve 'Meeuwenhof' typische polderontginningshoeve met losse bestanddelen uit de 18e en 19e eeuw rond een onverhard erf met bakstenen stoepen, erftoegang via brug over de Gauwelozekreek.
Hieronder Hoeve Blauwe sluyze
De Klokhofstede aan de voorzijde met zicht op Keygneart
Deel van de Zandhoeve, waar natuurpunt is gevestigd. Deze hoeve is een der oudste van de streek.
Toegang tot het erf van de Zandhoeve te Zandvoorde
Hieronder de Lange schuur, de kinderboerderij van Oostende aan de stuiverstraat. Foto vanuit het schorre, met op de voorgrond het nieuw aangeplantte zuurstofbos, en Lappersfortbos.
De Lange schuur, een hoeve die ca. 1744 is gebouwd als grote uitbatingshoeve
in de nieuw ontgonnen sint-Catharinapolder aan de rand van de polder en haar oorspronkelijke omwalling. Een hoeve typisch voor de Noordzeepolders, langgeveltype met karakteristieke woonhuis-stal-schuuropbouw, met een bijkomende dwarse stalvleugel met wagenhuis, witgekalkt met onderaan een boord in zwarte teer.
Ditmaal de achterzijde van de klokhofstede, vanaf de fietsroute De Groene 62
Geodetisch signaal
Het geosignaal is een belangrijke evolutie in de aardrijkskunde, meer bepaald de geodesie, waarbij Duitse wetenschappers in de 19de
eeuw een nieuwe methode ontwikkelen om afstanden te meten en kaarten op te maken.
Dit signaal maakt deel uit van een 19de-eeuws driehoeksnet in België met basissen in Oostende, Lommel en Hamipré,
waarbij dit signaal het enige bewaarde punt is in Oostende. Het is ook een zeer zeldzaam geworden ijzeren geodetische paal die sinds 1853 in Zandvoorde als een baken is in de uitgestreke vlakte van de polder
De Hoeve Thebusse te Stenedorp, hier de stalling.
Hoeve die vanaf 1805 is gebouwd in opdracht van de rijke Gentse familie Piers de Raveschoot, die in de nieuw ontgonnen Snaaskerkepolder grond had gekocht om een grote hoeve uit te
baten.
Deze hoeve met historische waarde, zijnde een gaaf bewaarde 19de-eeuwseboerderij die typisch is voor de Noordzeepolders, met losstaande, deels witgekalkte bestanddelen, zijnde speciaal type boerenhuis, bakhuis, wagenhuis, dwarsschuur
stal en omheiningsmuur met boomgaard.
Als zijnde een hoeve met een speciaal type boerenhuis waaraan de hoeve
De naam "de Thebusse" heeft het te danken aan het opvallend tentvormig dak het interieur van de woning bevat kwalitatieve authentieke elementen, zijnde in de voorste kamer een houten schouw met Delfse
tegelversiering op de boezem, plafond met gestukte balken en rozet.
Francky is in kunst van alle markten thuis, zowel met schilderijen, Keramiek, beelhouwen, etsen wil hij uitdrukking geven aan zijn emoties. Hij maakte de technieken zich eigen in de kunstacademie van Oostende, alhoewel hij als twaalfjarige zich al uitdruktte op het schildersdoeMaar ook Pastels en Acryls.
Ondertussen heeft Francky een uitstekend uitgerust atelier op de Konterdam. Veel van zijn werken zijn een weerspiegeling wat hij in zijn omgeving observeert en tot uitdrukking brengt in zijn gebruikte materie.
Hij stelde al tentoon in de Buyl Art en het jaarlijks event Buren bij Kunstenaars, hij is ook een vaste waarde tijdens de zomer exposities van de Molen Art te Stene. Van 1 tot 7 juli 2011 is hij te gast dit jaar in de Steense molen.
Het vlas staat in bloei, en na een vraag aan de Boerenbond, wist ik in geen tijd waar ik wezen moest om daarvan foto's te nemen. Dat spectakel duurt niet lang, na een dikke week zijn de bloempjes verdwenen, en is de blauwe waas die over de velden hangt terug een goudkleurige wiegende zee geworden. Vlas is een gewas dat al lang verbouwd wordt, zelfs al meer dan 10.000 jaar wordt er linnen van gemaakt, een sterke duurzame en comfortabele stof waar kledij en ander linnen zoals beddegoed , tafel en keukenlinnen van gemaakt worden.. Er zijn blauw en witbloeiende rassen , ook nog vezelvlas en olievlas. Van de bijprodukten worden onder andere vezelplaten, bankbiljetten, verpakkingsmateriaal en behang gemaakt. Onze streken zijn een ideale plaats om vlas te verbouwen, en de vraag stijgt nog steeds. Het duurt iets meer dan 3 maanden van zaaien tot oogsten, wat bijzonder snel is voor een gewas. Het wordt niet gemaaid maar uitgetrokken om zoveel mogelijk lange vezels te bekomen. Na het oogsten wordt het gedroogd, en dan gebeurt het roten, het vlas word blootgesteld aan vocht om de pectine af te breken die de vezels bijeenhoudt. In het verleden rootte men het vlas in rivieren, vooral in de Leie, die men de gouden rivier noemde, omdat het vlas een gouden schijn kreeg. Tegenwoordig wordt geroot door het uit te spreiden op het oogstveld, waar het gedurende enkele weken wordt blootgesteld aan de natuur elementen.
Ik zal de werking omheen het vlas, en ook andere gewassen proberen op te volgen, en dan foto's aanvullen.
Ongeveer 1/8 van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor het verbouwen van vele soorten granen Granen zijn planten met eetbare zaden die bij de grassen familie behoren, zoals tarwe, mais, gerst, haver, rijst, en andere. Over de gehele wereld worden ze verbouwd, en zijn goed voor het meeste voedsel op aarde. Graanplanten groeien uit zaad van planten die bewaard zijn van de vorige oogst. waar vroeger, en nu nog in ontwikkelingslanden alles met de hand werd gedaan is in de westerse wereld bijna alle werk gedaan door aangepaste machines, die voor elke bewerking kunnen ingezet worden. Daardoor kan er veel effectiever gewerkt worden en is de opbrengst maximaal, ook door kennis en know how. Ook heb bemesten, waar veel chemische midddelen worden ingezet, maar ook de vanouds bekende manier van mest nog is te gebruiken. De grond geeft minder stikstof en andere elementen in de bodem door het verbouwen van gewassen en dit wordt aangevuld door het bemesten met kunstmest of organische mest Daar mest een natuurlijk product is verschillen de toegiften van elementen die er inzitten, daarom grijpen ze snel naar kunstmest omdat dit selectiever kan toegepast worden , zeker voor de intensieve landbouw . Maar de bodem is ook goed gediend met organische mest die de grond voorziet van sporenelementen en de struktuur op peil houdt. Hier enkele beelden van het machinaal bemesten met organische mest.
Hier een veld met stevige en gezonde erwten te Leffinge. roysfoto 2011.
De steense kermis in er weer, en het
feestcomite is al volop in de weer om alles in gereedheid te brengen voor het
tentgebeuren, met als top event de jaarlijkse Pre historie van radio 2 op het
sportpark.
De supergrote tent , die tweelaags is, om
beter te isoleren staat er al in alle glorie te blinken om de eerste bezoekers
te ontvangen, succes mannen.
Ondertussen wordt
de molen gerestaureerd, hij staat in de steigers en zal weer als nieuw zijn voor
het komende siezoen van kunsttentoonstellingen.
Onze dochter deed haar plechtige communie in de kerk van St. Jan en het feestje ging door in de Vlasschaard.
Dacht tijdens de dienst aan een voorvalletje..
Ooit, zeg maar 40 jaar geleden, heb ik eens een zekere madame M...... tegen het plafond laten gaan tijdens een feestje bij de buren, en toen heb ik , om haar te jennen, even de draak gestoken met de katholieken en het geloof, en dat heeft ze, als echte vergevingsgezinde geloofsbeleider en pilarebijter, mij nooit vergeven.
Als het aan haar lag werd er zelf geen kind meer gedoopt van deze lasteraars, waar ik dan ook op stuitte een twaalftal jaar geleden, nietwaar madame... waarschijnlijk mogen ze deze uitroeien, misschien ook alle andere mensen die niet geloven, de vrijzinnigen zeg maar, of de islamieten, ..fundamentalisten, enz..
Zelfs nu hoorde ik nog dat ze mij verwijt een anticrist te zijn, niet zo mooi als vergevingsgezinde katholiek hé, madame.een twaalftal jaar geleden, nietwaar madame.
Als ze ooit voor haar grote meester staat, zal ze ook geen 100% carte blanche krijgen van de koning der koningen.
Nu, het feest en wij, en zelfs madame zal er niet van wakker hebben gelegen, waarschijnlijk staat ze ook achter de 'handelingen' van de nu, wereldberoemde bisschop
Hier enkele foto's van de gezellige dag, met de mensen van de goede bediening en lekker eten in 'de vlas'
De meisjes die ons het lekkers brachten in de Vlasschaard, bedankt voor de uitstekende service.
Kwam daar ook nog oude bekenden tegen..
En deze kleine guitige snoet wilde absolut ook op de plaat, waar ze vandaan kwam weet geen mens..
Rommelmarkt -VRIJMARKT- in de zilverlaan Stenedorp
Bericht in Blog; Dorp en Boerebuiten -Onderdeel van Oostende Ingeblogd 2.
Onderaan is het fotoverslag toegevoegd van de Steense vrijmarkt.
Medegedeeld, Bericht en foto BVO
Met meet- en Greet voor buurtbewoners
Eerste Rommelmarkt in Zilverlaan
STENE Om het sociaal contact tussen de buurtbewoners nieuw leven in te blazen, organiseren Luc Vanslembrouck, Christine Vervaeke, dochter Melody en buurvrouw Raïssa Kimpe uit de Zilverlaan op zaterdag 30 april een rommelmarkt. De snuisterbeurs vindt plaats tussen 8 en 17 uur in het deel van de straat vanaf de Stuiverstraat tot de dorpskern.
Het idee om in onze straat een rommelmarkt in te richten groeide na een toevallig contact met onze nieuwe buurvrouw Raïssa, zeggen Christine en Luc. Ze informeerde over de regeling rond huisvuilophaling en vroeg meteen of er in de omgeving ergens een jaarlijkse rommelmarkt was. We beslisten de koe bij de hoorns te vatten, vooral ook omdat er de laatste jaren enkele vaste Steense evenementen zijn weggevallen. Het kindercarnaval en de paardenzegeningen zijn hiervan twee voorbeelden. Na veel heen- en weergeloop staat de organisatie helemaal op punt. Er zullen kraampjes te vinden zijn vanaf de rotonde tot het Oudstrijdersplein. Tussen Stene-dorp en de Lavendelstraat zal geen verkeer mogelijk zijn, met uitzondering van de bussen van De Lijn. Er geldt een parkeerverbod, waardoor er ook op de parkeerstrook allerlei koopwaar te vinden zal zijn. Zo kunnen de wandelaars heen en terug wandelen en telkens iets nieuws ontdekken. Inschrijven is niet meer mogelijk, want er melden zich liefst 139 geïnteresseerde standhouders, die allemaal een plaats kregen. Om dat te realiseren, moeten we ook gebruik maken van het grasveld palend aan sportpark De Schorre. Omdat er voor dat stuk grond bouwplannen zijn, zullen we hier volgend jaar waarschijnlijk niet meer terecht kunnen. We overwegen echter om in 2012 ook de bewoners uit de Steensedijk bij de rommelmarkt te betrekken.
Behalve de rommelmarkt is er op zaterdag 30 april ook een meet- en Greet, weliswaar enkel inwoners uit het deel van de Zilverlaan waar het evenement is voorzien. De gasten worden er verwacht om een glaasje en een hapje te nuttigen. Er zal een grote tent staan, maar laat ons duimen dat het mooie weer aanhoudt zodat de buren uit de Zilverlaan onder een stralende lentezon met elkaar kunnen kennismaken, aldus nog Christine en Luc. (BVO)
Christine Vervaeke, Luc Vanslembrouck, dochter Melody en buurvrouw Raïssa Kimpe zetten hun schouders onder de eerste rommelmarkt in de Zilverlaan. (Foto BVO)
UPDATE 29 april 2011
Wij zijn ook even langsgeweest, en maakten er uiteraard foto's van, hier de fotoreportage van de eerste steense rommelmarkt....Kijk, rommelmarkt, en dat noemen ze in Vlaanderen overal zo, vind ik nu echt een lelijk, niet passend woord voor deze 'markten', want je vind er veel meer dan alleen maar rommel. Ik stel voor deze markten voortaan VRIJMARKT te noemen, het is een vrije markt, waar iedereen zijn spulletjes vrij mag verkopen, en dan zijn ze meteen af van een naam met een onaangename bijklank, toch !
Eerste grote rommelmarkt in de zilverlaan te Stenedorp
Wij gingen een kijkje nemen, daar was veel volk, ook veel kraampjes, en met een heerlijk weertje kon daar niets meer stuk.
Wij hebben natuurlijk ook nog een reeks foto's, die wij omstreeks de middag namen...
De twee steense molens..
Ook even de organisator van de steense rommelmarkt in beeld gebracht.
Zeldzaam en passend in het kader van het dorp, deze jongeman met zijn gitaar aan het rustieke steense kerkje.
Bijna elke zilvernaarenaar ;-) deed mee aan de rommelmarkt.
Spiegeltje spiegeltje aan de wand...
Na de rommelmarkt was er ook nog een kenismakingsavond in de tent voor de medewerkers en standhouders.
Mevrouw Kunstenares Gigi Praet stelt dit week end tentoon in de molen van Stenedorp. Haar tekeningen en olieverf schilderijen kan je bewonderen in een organisatie van de heemkundige kring. De abstracte werken die een sterke binding hebben met codec konden mij alleszins bekoren. Onder het bestaande sfeeerieke licht in de molen, zonder kleurtemperatuur aanpassingen of dergelijke om de heersende atmosfeer te vangen, maakte ik enkele foto's van de kunstenares en haar werken.
Haar soms eerder felle maar toch beheerste kleuren, een krachtig abstract, fijn vermengd met het figuratieven die telkens weer, onlosmakelijk naar de oppervlakte wil komen, bijna als een schreew in de nacht, maakt van haar werk een kunstig en verassend schouwspel. Haar werk, vol en duidelijk aanwezig, soms minimalistisch in het gebruik, sprekend met aanwezige expressie van het doek, dan weer uitbundig en overvol van materie, maakt het een ontdekkingstoch in het werk zelf, een zoeken naar de oorsprong van de eerste penseelstreek op het canvas. Roy. Een tentoonstelling die ik u kan aanraden, en het bezoeken waard tijdens uw aanwezigheid op het landelijke Stenedorp.
Onder mijn weg naar de molen, nog net geen pad vol rozen, maar gestrooid met roze blaadjes alsof je zo verwelkomd wordt op het dorp
Onder een stralende zon de tentoonstelling in de steense molen bezocht.......
Met werk van Kunstenares Gigi Praet. Door het heersende licht , wordt de kunstenares bijna één met haar werk...
2011 De zevende dag door Heemkring 't schorre Stene
Het dorp stene leeft meer dan ooit, en daar zit de heemkundige kring 't schorre voor een groot deel tussen. Deze week was het dan terug een Zevende dag die door deze actieve groep werdt aangeboden.
De zevende dag 2011- Heemkundekring 't schorre Stene
Hierbij enkele ontvangen fotos van de Zevende Dag, zondag 17/4/2011 in de molen van Stene.
Er was een zeer ruime belangstelling (molen zat afgeladen vol). Ook op de Algemene ledenvergadering waren veel leden aanwezig. Gastsprekers waren Yves Lejaegere, voorzitter KVO
Hubert Rubbens, Oostende voor Anker Vicky Moyaert, kantoordirecteur BNP Parisbas Fortis-Nieuwe Stad Deskundig geleid door moderator en secretaris van de Heemkring Katrijn Dhooghe-Compernolle
Medegedeeld : Voorzitter heemkundige kring 't schorre Stene, Daniel Deschacht
De schorren zijn een streling voor het oog als de gewassen net voor de oogst de velden sieren. Met een zonovergoten dag en een licht broesje heb je genoeg om al die geuren en kleuren die loskomen uit de wiegende vlakten op te nemen, en je doen wegzakken in een overweldigende zwoele roes . Alle zintuigen staan dan op scherp, je hoort het koren ruisen, en tussenin , hoog in de azuurblauwe lucht kan je in de verte nog een der laatste, stilhangend en klapperende veldleeuwerik horen zijn lied verheffen ten hemel.
Links van mij merk ik het aarzelende gekwaak op van een kikker in de beekje tussen de velden, terwijl een salamander, onhoorbaar snel de boerenweg in korte stukjes, oversteekt, op een afstand gevolgd door een tweede. Een zestal flink uit de kluiten gewassen bosduiven doen zich tegoed aan de door de zon gerijpte zaden op de zwangere velden met hun wisselende tonen van bruin en groen. En daar sta ik dan, er middenin, genietend, enkel het geluid en de geuren van de natuur, met als metgezel enkele fietsers, senioren blijkbaar, die erg traag mijn richting komen uitgereden. Fietsers, die ook al het simpele schone van de boerebuiten weten te waarderen, af en toe weerklinkt er een lach uit de groep, en bij het langsrijden krijg ik enkele vrolijke begroetingen, met de standaardtekst " meneire, 'tis wel schoon weere éé " of, jet gie gemakkelik hé, je moe gie nie duwn me je karretje, grappen zij.
De vredige stilte wordt meer en meer verbroken door een aanwassend geluid van een snel naderens voertuig, ik hoor vanuit de groep een waarschuwing roepen, zodat ze allen netjes achter elkaar, zoals een moedereend met kroost , achter elkaar gaan rijden. Een lange kolkende grijze stofwolk achter zich aanslepend, nauwelijks vertragens, begeleid met een luid rauw gebrom, scheert de pokdalige kerel, getooid met een langkleppig petje achter het stuur, mij, en de rij fietsers voorbij, door de luchtverplaatsing rukt mijn jasje opstandig aan mijn lijf, alsof hij meewil met de rallyman. Stilaan neemt het geraas, de stinkende walm en de mistige wolk af, en hoor ik nog een paar van de fietsers afkeurend hun mening geven over deze onverlaat.
Een doodrijder, een "slachtofferstreepjestrekker "op zijn deur, die met de nabijheid van het jonge stadsrandbos, de toekomstige ideale habitat van vele kleinere dieren, nog veel slachtoffers zal maken onder deze bewonertjes,.. als dit zijn dagelijkse af te leggen natuurweg is op zijn onnatuurlijke wijze.
Omheen Oostende heb je nog de polders en schorren, met Zandvoorde, Het dorp stene, met de konterdam en mariakerke, dit alles van stene, die in 1970 in fusie is gegaan met de stad aan zee, ligt daar middenin, samen met het recent aangelegde, en nog steeds uitbreidende stadsrandbos. Verder nog Raversijde ten westen van Oostende.
Boerderijen in bedrijf zijn er niet zoveel meer, op Stenedorp zijn dat er nog een tweetal, maar je kan er wel nog landerijen en weiden vinden die door boeren en landbouwers van verder gelegen dorpen worden gebruikt. Hier worden de foto's geplaatst van dit weidse vlakke landschap, zijn landerijen met gewassen, de dorpse sfeer en de gemoedelijkheid van zijn bewoners. Ook de bosuitbreiding en aanplant worden gevolgd, en soms komen oudere foto's hier hun plaatsje opeisen.
Als start wil ik jullie enkele foto's tonen van de aanplant van het zuurstofbos-Lappersfortbos in de schorren van Oostende Stene, die door de noeste arbeid van vele vrijwilligers, met onder andere ook door schepen Yves Mirror die niet te min is om zelf regelmatig de spade ter hand te nemen, en dit niet enkel voor de foto, bijgestan door zijn charmante dame en kroost. En natuurlijk de mannen van de bezetting van het lappersfortbos in brugge , die dit met financiele steun mee helpen realiseren.
Ook de wuivende koolzaadvelden zijn zoiets, wat een mooi zicht, een natuurlijk kleurpallet , al dit fel diepgeel tussen andere groene en bruine gewassen op de velden. Ook het bloempje op het ranke steeltje van dit Polder koolzaad mag zelfs in mijn tuin op bezoek komen. De bermen zullen weldra weer in het geel getooid worden door het Koolzaad. Koolzaad -Brassica napus- is een hybride, ontstaan uit een kruising tussen Raapzaad -Brassica rapa- en Kool -Brassica oleracea-. Koolzaad en Raapzaad zijn dus zeer verwant, kunnen met elkaar kruisen, lijken uiterlijk sterk op elkaar en zijn daarom lastig van elkaar te onderscheiden.
Enkele kenmerken van de soorten Van Koolzaad staan de ongeopende knoppen in een scherm meestal boven de bloemen zoals je hier op de foto kan zien, bij raapzaad is dat meestal omgekeerd. In een gerekte bloeiwijze, waar raapzaad een meer gedrongen bloemverzameling heeft. De bloemblaadjes overlappen elkaar ook meestal, waar ze bij de andere soort meestal uiteen staan. Ook het blad verschilt, waar het bij het koolzaad kaal en blauwachtig groen is, is het bij het raapzaad behaard grasgroen.
Een zicht op twee verschillende hernieuwbare energie voorbeelden nabij snaaskerke Oostende.
Koolzaad bestaat voor bijna 60% uit olie, die zonder veel problemen er koud uit te persen is, en daarvan krijgt men een soort onverzadigde slaolie, die is ook brandbaar, en te gebruiken in dieselauto's als brandstof.
De aangepaste motor loopt soepelder en met minder geluid, bijna geen CO2 uitstoot, goed voor het tegengaan van het broeikaseffect en dus de opwarming van onze planeet, bevat geen zwavel, dus ook al goed tegen de zure regen, er komt veel minder fijn stof vrij en dit zonder kankerverwekkende stofdeeltjes. Koolzaadolie is nog niet hetzelfde als Biobrandstof, het is PPO, pure plantaardige olie, waar bij bv. in biodiesel nog chemische toevoegingen worden gedaan. Een bekende naam van persers in onze polderstreek is bv. Dh. K.Adriaens.
De kwaliteit van de foto's is minder, door de lage resolutie gebruikt voor het internet.
Koolzaad en het belang ervan.
Als hernieuwbare energiebron, als vervanger van soja en voor een ruimere rotatie.
Op bedrijven waar de teelt van winter- en zomerkoolzaad wordt gevolgd, wordt de olie
gewonnen samen met het restafval. De olie wordt gebruikt als sla-olie of in
verbrandingsmotoren. Het koolzaad restprodukt, in de voeding van herkauwers en andere
hoevedieren.
België was in 2000 voor 85,5% afhankelijk van energie-import, voornamelijk fossiele brandstoffen. Voor Europa is dit 50 %, met een stijging tegen 2020 tot 70% als geen biobrandstoffen aangesproken worden.
Naast de politieke en economische afhankelijkheid is de verbranding van fossiele brandstoffen de grootste veroorzaker van broeikasgassen. Het verbranden van bio-brandstoffen stelt evenveel CO 2 vrij als in biomassa is opgeslagen: de CO 2 balans is overwegend positief ook al is beperkte energie-input noodzakelijk voor de productie van de biomassa. De recente Europese Richtlijn bepaalt dat einde 2010 5,75% van het energieverbruik moet afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen..
Het koud persen van plantaardige olie en het verbranden ervan in aangepaste motoren is een gerichte toekomstvisie. Het heeft enkele belangrijke voordelen omdat deze olie ook kan gebruikt worden in het huishouden wat sowieso betekent dat opslag van zaad en olie geen vergunning hinderlijke inrichting nodig heeft. Bovendien geeft verbranding van koudgeperste koolzaadolie slechts een beperkt aandeel fijne stofdeeltjes vrij. Fijne stofdeeltjes die de belangrijkste oorzaak zijn van de ademhalingsproblemen die almaar meer de kop opduiken. In ons buurland Duitsland waar een accijnsvoordeel bestaat, rijden al 20.000 mensen op pure plantaardige ppo-olie. MAN en VW-Audi brengen vrachtwagens én personenwagens op de markt die rijden op ppo. De vlaamse regering, Visserij en landbouw , zet zich in om landbouwers warm te maken met voorlichting en subsidies, en koolzaad als zomer of winterzaad aan te planten, bv op de vrijgekomen suikerbiet velden.
Met dank aan Ing. L. Lamont en K. Adriaens voor de informatie.