lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • drongen - evergem
  • citerium vlaamse ardennen
  • uitreiking bondsonderscheiding kbvb
  • criterium vlaamse ardennen - uitslag en prijsuitreiking
  • cadzand-bad - mammoet midwinter halve marathon - 2 februari 2020
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • afstand overzicht (1)
  • mijmeringen (8)
  • runs (1270)
  • SKL-OH (33)
  • wedstrijdresultaten atletiek (49)
  • wedstrijdverslagen atletiek (55)
  • wedstrijdverslagen/uitslagen voetbal (387)
  • over running (inlopen, duurlopen, intervallopen, tempolopen, hardlopen, berglopen en... uitlopen) en andere sporten en nieuwtjes
    23-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.drongen - evergem














    23-08-2021, 13:51 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.citerium vlaamse ardennen




    23-08-2021, 13:18 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitreiking bondsonderscheiding kbvb




    23-08-2021, 13:07 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.criterium vlaamse ardennen - uitslag en prijsuitreiking








    23-08-2021, 13:01 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    21-08-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cadzand-bad - mammoet midwinter halve marathon - 2 februari 2020




    21-08-2021, 11:07 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cadzand-bad - mammoet midwinter halve marathon - 2 februari 2020










    21-08-2021, 09:54 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zelzate -- wolvertem-merchtem








    21-08-2021, 08:14 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.berlare - 5e donkmeerloop - 1 november 2019 - 12 km
    Wat er aan vooraf ging.
    Een zo goed als perfecte voorbereiding. Een aantal weken naar de wedstrijd kunnen toeleven en hem dus ook goed kunnen voorbereiden. Ik heb regelmatig kunnen lopen, enkele goede runs kunnen doen om eens te testen hoe het met de conditie is gesteld, en ik had geen kwetsuren, virussen, enzovoort. En toch, tijdens de laatste week waren er wat twijfels, wat ongerustheid, wat onzekerheden. Die kwamen er vooral door contacten. Velen meldden zich wat ziekjes: een verstopte neus, een pijnlijke keel, teveel toiletbezoek, ja zelfs buikgriep. En ja, plots kwamen die kleine kwaaltjes ook bij mij terecht. Maar was dat effectief zo, of dacht ik het maar.
    Ik wou zo graag nog eens top zijn in een wedstrijd. Zeker na de wedstrijd die doorging in september in Sint-Niklaas (de ballonloop) die ik bij wijze van spreken op één been had gelopen. Niet omdat het zo vlot ging welteverstaan, maar wel omdat het andere been niet mee wilde. En een tweede keer afgaan, of toch niet voluit kunnen lopen, na een degelijke voorbereiding, neen dat toch liever niet.
    Zoals steeds was ik tijdig vertrokken en was ik reeds voor half twaalf ter plaatse. De wedstrijd ging van start om 13 uur. De omgeving en de faciliteiten kennen we nog van vorig jaar. Dus ja, het ging er heel relax aan toe.

    De inschrijving.
    Voor deze run is vooraf inschrijven eigenlijk een must. Meestal is hij immers reeds lang vooraf uitverkocht en is op de dag zelf inschrijven helemaal niet meer mogelijk. Een luxe voor de organisatie. Voor de deelnemers is het ook gemakkelijk. Tenzij je om de een of andere reden verstek moet laten gaan. En dat is, zeker in deze periode van het jaar, vanzelfsprekend niet onmogelijk. Een griepje of een verkoudheid, en je bent niet in de mogelijkheid om te starten. Of je doet het in elk geval beter niet. Ikzelf kan en wil  niet starten als ik niet virusvrij ben. dat is mij toch iets te gevaarlijk. Geen problemen zoeken.

    De startplaats.
    Alles is prima geregeld daar aan het Donkmeer. net zoals vorig jaar. Een mooie en ruime evenementenhal, kleedkamers, douches, ruimte voor de spullen, enzovoort.

    De start.
    Er is één groot vak. De 6 en 12 kilometer lopers starten samen. Ongeveer 800 atleten. Een heel pak. helemaal vooraan bevinden zich de startmatten. Je moet daarna direct de grote baan op (Donkmeerlaan). Die is langs één kant verkeersvrij gemaakt. Bij veel wedstrijden is het starten nogal een probleem. Hier zijn het echt wel ervaringsdeskundigen die aan het werk zijn geweest.
    Pas na meer dan een kilometer begint de wel wat te versmallen. Super. En eveneens belangrijk: het startsein wordt quasi perfect op het voorziene uur gegeven. Beter kan dus echt niet lijkt mij.
     
    De wedstrijd.
    Er waren twee ronden af te leggen. Twee keer rond het Donkmeer. daar komt het eigenlijk op neer. Een mooi en eenvoudig parcours. Maar waarom zou men het ook onnodig moeilijk maken. Op sommige plaatsen was het, mede door de regen, toch wel opletten om geen uitschuiver te maken. Hier en daar stak er ook wel een boomwortel boven het oppervlak uit.
    vrij vlot gestart. Zoals hiervoor geschetst had je nauwelijks oponthoud en kon eenieder relatief vrij zijn eigen tempo opzoeken en het behouden. Of dit toch betrachten. De eerste kilometer ging dan ook in een goede 3.58. Dit was prima dacht ik zo want meestal kan ik in de daaropvolgende kilometers het tempo wat opdrijven. Helaas bleek dit nu niet het geval. Ik moest wel even naar adem happen en bovendien bleek ook de toch vrij strakke wind een rol te spelen.
    Ik kreeg de nog iets sneller gestarte Jonas vrij vlug in het vizier. Ik kwam bij hem en bleef mijn tempo aanhouden. maar vlugger dan de eerste kilometer ging het evenwel toch niet. Kilometer 2 eveneens in 3.58. Dit viel me eerlijk gezegd wat tegen. Die 4.00/km zou een streven worden en op die manier wordt dat toch moeilijk haalbaar. Enig verval de komende kilometers is dan niet toegelaten.
    Het was dus zaak om dit tempo aan te houden. Zo sloeg ik twee vliegen in één klap. ik zou mijn streeftijd halen en het zou zowel voor Jonas als voor Jeroen (die blijkbaar vrij traag gestart was dit keer) moeilijk worden om mij nog bij te benen.
    Maar het bleef echt spannend. Ik nam vrij vaak de kop van een groepje om het tempo er in te houden. Dat bleek vooral op de stroken tegenwind in een vrij open vlakte lastig. De kilometers drie tot en met zes gingen dan ook in een egaal blijvend tempo van respectievelijk 3.59 3.59 4.00 en 3.58.
    En zo begonnen we aan ronde twee. Er bleef maar één iemand bij mij aanklampen. Samen zetten we de achtervolging in op voorlopers. Kilometer 7 in 3.56 (meewind). We haalden vrij vlug een paar atleten in. Ik bleef nu ook even hangen om wat te bekomen. Gevolg was een iets tragere achtste kilometer 4.02. Dit mocht niet blijven duren. Het was te traag. Ik moest versnellen. Een terug snellere negende kilometer was het gevolg 3.56. Maar in kilometer 10 kreeg ik het stilaan moeilijk. Door de afstand en door terug die wind (4.00). Gelukkig was er nog steeds die ene atleet die bij mij was gebleven en... blijkbaar nog vrij fris zat. Hij nam resoluut het tempo over. Nu was het knijpen. Er alles uitpersen. het was tegenwind en nu alleen vallen zou een kleine ramp zijn.
    We haalden samen nog iemand in. Super dacht ik zo. Maar ik had het moeilijk en moest stilaan een tien tot twintig meter prijsgeven. Niks aan te doen. Gelukkig had de atleet die we zonet bijgehaald hadden ook zijn beste tijd gehad en kon hij niet direct bij mij aanpikken. Kilometer 9 nog steeds in 3.59.
    Nu liepen we al recht richting aankomst. de atleet voor mij behield zijn voorsprong. Ik probeerde nog terug te keren maar ook hij had in de laatste honderden meters nog een versnelling in huis. Een leuke aankomst trouwens met heel wat volk. Geëindigd in een prima eindtijd. Ik maakte mij zowaar direct de bedenking of ik al ooit beter, lees gemakkelijker, had gelopen. Ik dacht het niet.

    Conclusie.
    Na deze run kan ik niet anders dan super tevreden zijn. Als je tijdens de voorbereiding gemakkelijk loopt zie je dat graag vertaald tijdens de wedstrijd. En dat was nu echt wel het geval geweest. ja, het mag gezegd, dit was een echte topper in mijn rijtje.


    21-08-2021, 07:42 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.berlare - 5e donkmeerloop - 1 november 2019 - 12 km








    21-08-2021, 06:18 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cadzand-bad - mammoet midwinter halve marathon - 2 februari 2020
    Cadzand
    Cadzand is de meest zuidelijke badplaats van Nederland. Het ligt in Zeeuws-Vlaanderen vlakbij de Belgische grens. Veel duinen en groen daar. Een aangename plek om te vertoeven. Het strand behoort ook tot één van de mooiste van Nederland.
    De kust van Zeeuws-Vlaanderen reikt van Breskens tot het natuurgebied het Zwin. Het strand heeft een lengte van elf kilometer.
    Cadzand bestaat uit twee totaal verschillende delen. Het strand en de omgeving beschikken over de uitstraling van een moderne badplaats. Iets verder landinwaarts ligt Cadzand-Dorp met pittoreske huizen en een prachtige kleine kerk.
    Wanneer je Cadzand binnenkomt is het de windmolen die je aandacht trekt. Hij werd in 1977 gerenoveerd en kan worden bezocht.
    Uitgebreide fiets- en wandelroutes stellen je in staat om het achterland van Zeeuws-Vlaanderen te verkennen.

    Cadzand 'de halve' - algemeen
    Deze winterklassieker heeft traditiegetrouw plaats op de eerste zondag van februari. Men noemt hem 'klassieker' omwille van een jarenlange traditie en om het schitterende parcours, de omgeving en de altijd bijzondere weersomstandigheden. Dit maakt de wedstrijd tot een uitdaging voor elke loper.

    Cadzand - lopen of niet
    Dat was de vraag die mij wekenlang bezighield. Na de wedstrijd in Berlare eind vorig jaar had ik immers pijn gekregen aan mijn toch wel gevoelige linkerenkel. Ik heb lang gedacht dat die pijn wel vrij vlug zou overgaan maar uiteindelijk bleek dat niet het geval. Eerst heb ik het geprobeerd met rust, dan wat overgeschakeld op intensief stappen, om dan uiteindelijk toch maar de draad terug op te nemen met aanvankelijk lichte looppas, gevolgd door wat duurlopen aan een gematigd tempo. Intervallen of andere bijzondere trainingen had ik achterwege gelaten.
    De conditie was ik dus niet helemaal kwijtgespeeld maar top was die nu ook zeker niet. Uiteindelijk ben ik de vraag 'lopen of niet' pas beginnen te beantwoorden op zaterdagavond en slechts op zondagmorgen heb ik een definitieve beslissing genomen. We gaan ervoor. We nemen het risico. En hopelijk wordt de kwetsuur/ontsteking niet erger.

    Cadzand - op weg naar
    Vrij vroeg vertrokken. Dat heeft altijd mijn voorkeur. Ik doe het bijna steeds. En zeker zoals nu het toch een eindje rijden is. Als je wat vroeger ter plaatse bent kan je nog even rondkijken, nog even rondneuzen, en de sfeer al wat opsnuiven. Bovendien moest ik nog inschrijven ook. Parking en sporthal heb ik gemakkelijk gevonden. Ook de inschrijving verliep vlot. Top. We kregen zelfs direct een mooi shirt cadeau.

    Cadzand - omkleden
    In de sporthal was een vrij grote ruimte beschikbaar gesteld voor de atleten waar men zich kon omkleden. Men was er duidelijk goed voorzien op een grote bezetting. Dit noemt men ervaring zeker. Er waren natuurlijk ook al heel wat voorinschrijvingen.
    Wat wel opviel was het beperkte aantal douches. Dit zou dan ook zowat het enige minpuntje kunnen genoemd worden van de organisatie. Het was na de wedstrijd aanschuiven om een douchestraal over je heen te krijgen. Maar misschien had ik maar vlugger moeten rennen zodat ik voor de grote drukte was. Maar dat zat er helaas niet in. Omwille van verscheidene omstandigheden.

    Cadzand - weersverwachting
    In het begin van de dag regent het overal. Later in de voormiddag wordt het meestal droog in het westen en rond de middag ook in het centrum. In de namiddag blijft het over het westen en het centrum meestal droog maar bewolkt. over het oosten en het zuidoosten is het in de namiddag aanvankelijk nog regenachtig, daarna gevolgd door enkele buien. Het blijft zeer zacht met maxima van 9 graden in de Hoge Ardennen tot 13 graden in Vlaanderen. De matige wind wordt later vrij krachtig en aan de kust soms krachtig uit zuid, ruimend naar west - zuidwest. Rukwinden tot 65 km per uur zijn mogelijk.

    Cadzand - start
    Met al deze wijsheid stond ik dan toch maar netjes aan de start. Ontspannen. Niks moest, alles mocht. Nu ja, dat niks moest is eigenlijk ook niet waar. Ik wou de race in ieder geval uitlopen, liefst zonder verergering van de pijn aan de enkel en omstreken, en als het effen kon toch ook in een tijd van 1.45 tot maximaal 2.00 uur. Ik stond zowat te denken dat het toch om geen wandeltocht ging en twee uur is toch al ruim gemeten vind ik zo. Maar later zou blijken dat ik echt alles uit de kast heb moeten halen om effectief niet te wandelen!

    Cadzand - de lus en de heenweg
    Ik wou al even schrijven 'de eerste ronde' zoals dat bij meerdere wedstrijden het geval is. Maar hier dus niet. Dit is een wedstrijd van de iets betere categorie zeg maar en het ging dus wel degelijk over maar één ronde. Altijd leuk vind ik zelf.
    Wel begon de wedstrijd met een kleine lus zodat we na enkele kilometers terug aan de startomgeving kwamen. Het ging dus eerst tegenwind gedurende een paar kilometer maar dat voelde niet echt moeilijk aan. Toch ging die eerste kilometer behoorlijk traag 4.47. Maar het trage starten ben ik al gewoon. Bovendien wou ik geen risico's nemen met het oog op het verdere verloop van de wedstrijd. En het was nog een eind lopen! De volgende vier kilometer gingen vlot onder de voeten met respectievelijk 4.09 4.15 4.16 en 4.08. Dus vrij gelijkmatig.
    Maar dan kwam stilaan het echte werk van de dag. We werden richting strand geleid. Wie strand zegt denkt aan het losse zand waarmee het mooi spelen is en aan het harde zand dat toch wel beter te belopen is. Het verschil in tempo's de volgende kilometers is dan ook in grote mate daaraan te wijten: soms was het een goed beloopbaar stuk, soms was het heel wat minder. Bovendien waren er ook de af en toe opduikende palenrijen die je daar aantreft (geen golfbrekers zoals aan de Belgische kust).
    We hadden de wind in de rug en het was fijn vertoeven zo nabij het rustige zeewater. Terloops gezegd, het was al een tijdje geleden dat ik nog zeewater gezien had. Ik zou toch eens vaker een trip richting zee moeten maken.
    Tot en met kilometer twaalf liep het dus heel vlot met tijden van respectievelijk 4.30 4.15 4.14 4.37 4.26 4.31 en 4.14. Maar dan begon de ellende!

    Cadzand - de terugweg
    Nog negen kilometer. Nu begint bij elke halve marathon de wedstrijd vorm te krijgen. Nu kan je het maken of nu kan je beginnen kraken.
    Veel deelnemers betekent veel groepjes. Zeker met het daar aanwezige deelnemersveld met toch heel wat degelijke runners. Echte beginnelingen lopen niet direct een halve marathon begin februari denk ik zo.
    Ik zat fijn in zo'n groepje. Dat is een enorme meerwaarde, als je het tempo kan volgen tenminste. En dat lukte vrij goed tot kilometer vijftien. Kilometertijden waren 4.41 4.46 en 4.50.
    Maar dan gebeurde het. Met nog vijf kilometer te doen werd ik genadeloos 'uit de wielen' gelopen. De rukwinden (ik weet nu ook wat 65 km per uur betekent) bliezen mij bijna omver. Ik kwam nauwelijks nog vooruit. En dat was echt niet aan het gebrek aan conditie te wijten. Ik lijk gewoon niet geschikt voor dit soort werk. Te weinig kracht in armen en benen. Niks, of alvast bitter weinig, aan te doen.
    En dan is het vechten tegen jezelf. Elke meter gaan aftellen. Dit is lastig als je nauwelijks nog vorderingen maakt. Mijn kilometertijden liegen dan ook niet 5.25 5.09 5.18 5.35 5.49. Ik flirtte zowaar met de 11 km per uur grens.
    Velen deden het daar beter dan mij. Maar was ik de enige die aan het vergaan was. Neen, toch niet. De laatste kilometer kon ik toch nog enkele 'lijken' oppikken. En de laatste vijfhonderd meter (met meewind!) kon ik er nog een net spurtje uitpersen. Hierdoor eindigde ik al bij al toch nog in een mooie chrono met een goede laatste kilometer van 4.55.

    Cadzand - conclusie
    Storm en wind zijn niet echt mijn ding. Te weinig kracht. Dat heb ik zeker geleerd. Maar positief was wel dat ik, ondanks een toch niet honderd procent goede voorbereiding, toch een gevoel had dat ik nog even verder kon. Maar dan wel in de goede richting. Met de wind in de rug...

    21-08-2021, 00:00 Geschreven door dirk  
    Reageren (0)


    Categorie:runs
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per jaar
  • 2021
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs