Inhoud blog
  • Reincarnatie
  • Skepp site en tijdschrift
  • Quinoa
  • De voeding die ik probeer te volgen!!.
  • Voeding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Van alles wat
    Van alles wat, voor ieders wil!
    18-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reincarnatie

    Reïncarnatie: Heb ik u niet al eens gezien ?


    2 minuten
    Leestijd:
    In het oosten is de leer van de reïncarnatie wijd verbreid. Ze berust op het uitgangspunt dat de ziel van de mens zich bij de dood van het lichaam losmaakt en op dat moment of op een later tijdstip in een ander lichaam herboren wordt. Die voorstelling staat centraal in de boeddhistische en hindoeïstische overlevering. Samsara, het rad des levens, een eindeloze opeenvolging van geboorten en wedergeboorten, kan pas beëindigd worden als er geen begeerte (Karma) meer aanwezig is die reïncarnatie noodzakelijk maakt. 

    Ook in de westerse cultuur vindt men het idee van de zwervende ziel terug, weliswaar met minder impact dan in het oosten. Bij het begin van de 19de eeuw werd het een centrale thema in tractaten van spiritisten en later ook in die van de theosofen. Hier dient reïncarnatie echter niet als straf voor karmische schuld, maar wordt ze voorgesteld als een soort van ‘spiritueel darwinisme’, als ‘evolutionaire weg naar zelfvervolmaking’, niet alleen voor individuen, maar voor de hele mensheid. De antroposofie van Rudolf Steiner steunt op een fundamentele manier op dit reïncarnatie-idee. Sinds de vijftiger jaren duikt het idee van de wedergeboorte ook op in allerlei ‘therapeutische’ praktijken. In het Duitse taalgebied is het idee vooral verbonden met de Munchense psycho-astrologische reïncarnatietherapeut Thorwald Dethlefsen, die voortbouwt op Amerikaans werk uit de jaren zeventig. Freud voorbij

    Ze beschouwen zich als een verdere ontwikkeling van de psychoanalyse (die de oorzaak van psychische storingen gaat zoeken in onopgeloste conflicten uit de kindertijd). De reïncarnatietherapieën gaan in hun zoektocht naar de oorsprong van de ellende nog verder terug. Nog voor de bevruchting, in vroegere bestaansvormen, ligt de oorzaak van storingen. Traumatische en extreme ervaringen zoals ziekte, foltering of dood worden naar de volgende reïncarnatie overgedragen. Vele psychische en psychosomatische aandoeningen zijn er de neerslag van. Angst, schuldgevoelens, chronische pijn, allergie, epilepsie en vele anderen aandoeningen zouden er aan te wijten zijn.De symptomen verdwijnen als de werkelijke oorzaak kan worden herkend en nog eenmaal bewust doorleefd worden.

    Het terugvoeren naar de bron van de problemen gebeurt doorgaans met hypnose. Dikwijls wordt de patiënt aangezet tot hyperventilatie en in een trance gebracht. Alles wordt dan mogelijk. Belevenissen in de tijd van Grieken of Romeinen, landingen op Mars of Alfa Centauri, maar ook belevenissen in planten- en dierenrijk, of berichten uit hemel, hel of schimmenrijk, aan alles kan betekenis gehecht worden.

    In geen enkel geval kon tot nog toe worden bewezen dat de herinneringen aan vroeger leven op ware feiten berusten. Meestal zijn de verhalen historisch gewoon onmogelijk. Ook de bewering dat mensen die teruggevoerd worden plots vreemde talen beginnen te spreken, heeft geen stand gehouden bij nader onderzoek door taalkundigen. Het Egyptisch of het Bulgaars bleken klanknabootsingen te zijn die slechts oppervlakkig op een vreemde taal leken en volslagen betekenisloos. Fantasie vs werkelijkheid

    De verklaring voor vermeende herinneringen aan vorige levens berust in eerste instantie op de trancetoestand die het waarnemingsvermogen verengt terwijl de kraan van de fantasie wagenwijd wordt opengezet. Het contact met de therapeut of begeleider blijft ondertussen wel bestaan. Diens vragen of opmerkingen werken suggestief, zowel bewust als onbewust. Ze brengen materiaal aan dat grif in de fanatsiewereld wordt ingebouwd. Mensen in trance fabuleren erg ‘logisch’ en gedetailleerd. Bovendien gaan de verhalen dikwijls gepaard met hevige emotionele uitbarstingen, waardoor zijzelf én de omstaanders nog gemakkelijker in de echtheid van het gebeuren gaan geloven. Klank- of video-opnamen van dit soort sessies zijn vaak van een aangrijpende authenticiteit. Meestal zijn reïncarnatietherapeuten gezien hun geringe opleidingsniveau niet echt in staat het gevaar van hun behandeling in te schatten. Dit soort therapieën kan bij gevoelige personen leiden tot acute verwarring en identiteitsconflicten, psychotische ontsporingen en zelfs suïcide. Reïncarnatie als therapie is - nog los van haar waarheidsgehalte - ten zeerste af te raden voor het behandelen van psychische problemen.

    18-01-2015 om 21:04 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skepp site en tijdschrift

    Ik heb skepp leren kennen en ga bijna dagelijks naar hun site. Ik kan mij er goed in vinden. Zoals ze zelf zeggen ik laat me geen oor aan naaien. Alles is onderzocht, anders gaan ze het niet publiciteren. Mensen die er willen over praten met me kunnen altijd een email sturen. 

    SKEPP bestaat uit een groep nieuwsgierigen die graag willen weten hoe de wereld in elkaar zit, en er niet van houden zich een oor te laten aannaaien. Alle beroepen en lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd: bouwvakkers, advocaten, studenten, professoren, artsen, psychologen, politici, schrijvers, filosofen, kunstenaars, ingenieurs, huisvrouwen, apothekers, goochelaars, managers, enzovoort. Het ledenaantal is de laatste jaren opgelopen tot bijna 1000.

    Voordelen lidmaatschap

    Onze vereniging bestaat dankzij de leden en de vele vrijwilligers. Wil u ons ondersteunen overweeg dan zeker om lid te worden. Als je graag nog een stapje verder wenst te gaan aarzel dan niet om u op te geven als vrijwilliger. Dat kan u doen tijdens uw registratie als lid of door ons te contacteren via het contactformulier.

    Aan het lidmaatschap zijn ondermeer volgende voordelen verbonden:

    • Abonnering op het driemaandelijks tijdschrift Wonder en is gheen wonder
    • Artikels, boekbesprekingen, mediaberichten, rubrieken, SKEPPtische nieuwtjes via mail, stand van zaken rond onderzoek en rond nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in relatie tot pseudowetenschap
    • Gratis toegang tot de jaarlijkse congressen, lezingen en debatten
    • Briefwisseling i.v.m. bijeenkomsten
    • Vermindering op andere activiteiten en skeptische publicaties
    • Toegang tot Bunkmail: dit is een mailinglijst/infokanaal door en voor skepptici met betrekking tot algemene skeptische onderwerpen. U kunt zich nadien ook weer uitschrijven.
    • Toegang tot uw persoonlijk profiel op deze site
    • Het voordragen van kandidaten voor de Skeptische Put en de Zesde Vijs

    Tarieven

    • Prijs België: 25 euro (lidmaatschap + abonnement op tijdschrift)
    • Prijs buitenland: 30 € (incl. portkosten)
    • Het lidmaatschap of abonnement loopt 12 maanden vanaf de ontvangst van uw betaling.
    • Als u uitdrukkelijk de doelstellingen niet onderschrijft en dus afziet van de voordelen van het lid zijn, vink dan het betreffende vakje uit.

    Ik ben overtuigd en wens lid te worden van SKEPP vzw.

    18-01-2015 om 20:50 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quinoa
     

    Ineens is het overal: quinoa, het nieuwe superfood. Zo gezond, dat je wel gek zou zijn om het niet te eten. Of is de wonderkorrel toch alleen een hype? 

    Het 'wondergraan' quinoa (spreek uit: 'kienwa') is niet aan te slepen. Waarom zijn we opeens zo dol op quinoa? Wat is het voor goedje en word je er echt gezonder van? En is het eigenlijk niet raar dat we quinoa uit Zuid-Amerika halen terwijl we ook havermout kunnen eten?

    'Quinoa ligt al jaren bij mij in de schappen. Ik had er een vaste groep klanten voor', zegt Jaap Kuiper, tot voor kort eigenaar van natuurvoedingswinkel Puur - nu De Natuurwinkel - in het Nederlandse Houten. 'Maar de laatste twee jaar is mijn omzet opeens meer dan verdubbeld, vooral door nieuwe eet-trends als raw food, superfood of glutenvrij. Ook de prijs is omhoog geschoten.' Quinoa is zo populair geworden, dat het nu zelfs in de supermarkt ligt, voor ruim 1 eurocent per gram. Een veelvoud van de prijs van rijst of couscous.

    Waar komt deze hype vandaan?

    'Trends komen steeds terug. Dit is eigenlijk een herhaling van de jaren zeventig en tachtig', zegt culinaire trendwatcher Anneke Ammerlaan. 'Toen was 'gezond eten' vooral een sociaal statement, maar de maatschappij is tegenwoordig veel individualistischer. We willen genieten én tegelijkertijd mooi, slank, fit en jong blijven.'

    Wat precies 'gezond eten' is, is nu een persoonlijke keuze geworden, vindt Ammerlaan. Instanties als het Voedingscentrum voldoen niet meer, consumenten gaan steeds meer zelf zoeken naar een waarheid. Daarnaast willen mensen niet veel moeite voor hun voeding hoeven doen: ze eten liever superfoods. 'Als je elke dag een kommetje quinoa eet, een handje gojibessen of een 'supersmoothie' wegdrinkt, hoef je niet netjes volgens de voedseldriehoek te eten, wordt er gedacht', zegt Ammerlaan.

    Wat we eten, bepaalt ook steeds meer onze status. De zelfdiscipline om gezond te eten en slank te blijven, maakt dat we ons superieur voelen. Bijzondere, exotische producten uit de hele wereld, zoals quinoa, horen daarbij.

    Wat is quinoa eigenlijk?

    Geen graan, maar zaad. Het wordt al eeuwenlang geteeld op de koude, droge, winderige hoogvlakten van Peru en Bolivia, waar verder niks eetbaars wil groeien. Dit bracht de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, op het idee dat quinoa het wereldwijde voedseltekort zou kunnen verminderen. Dus riepen ze 2013 uit tot 'Jaar van de Quinoa'. Als onbedoeld neveneffect gaf dit een enorme impuls aan de beginnende westerse quinoa-hype. De vraag steeg explosief, steeds meer Peruaanse en Boliviaanse boeren gingen quinoa telen. Maar ook de VS en Europa gingen brood zien in quinoa.

    Quinoa doet het prima in gematigde klimaten. In Nederland zelfs zo goed, dat de rijpe zaden na een regenbuitje spontaan ontkiemen in de aren, vertelt Peter Bauwens van 'bijzondere groenten'-tuinderij De Nieuwe Tuin in De Klinge.

    Is Belgische quinoa net zo goed als Boliviaanse?

    Waarschijnlijk wel, en goedkoper. De teelt is simpel en kost minder water en bestrijdingsmiddelen dan bijvoorbeeld tarwe. Kuijtens door de universiteit van Wageningen geselecteerde 'nederrassen' hebben bovendien een hoger vezelgehalte. De zaadjes missen de bittere waslaag, die er bij Zuid-Amerikaanse quinoa moet worden afgewassen voordat je het kunt eten.

    Is het wel zo'n goed idee om hier quinoa te verbouwen, in plaats van het te importeren? Ja en nee, zegt Sander van Bennekom van Oxfam Novib. De trek van platteland naar stad is een groot probleem in Peru en Bolivia. Door de stijgende vraag naar quinoa kunnen nu meer kleine boeren op hun eigen land blijven. Bovendien profiteren de boeren van de hogere prijzen. Aan de andere kant is quinoa voor veel Peruaanse en Boliviaanse consumenten onbetaalbaar geworden. Voedingstekorten liggen op de loer, zegt Van Bennekom. 'Zowel de boeren als de bevolking zouden gebaat zijn met een structureel iets hogere prijs, maar dit is te gek. En wat gaat er gebeuren als de hype instort? Dat wordt een drama voor de boeren.'


    Is polderquinoa dan misschien duurzamer dan import-quinoa?

    'Het lijkt lood om oud ijzer', zegt Hans Blonk van milieuadviesbureau Blonk Consultants. 'Nu wordt de quinoa uit Zuid-Amerika nog kleinschalig verbouwd, op gronden die voor weinig anders geschikt zijn. Maar als het areaal door de grote vraag uitbreidt, kun je dezelfde problemen krijgen als bij sojateelt: vernietiging van natuurgebieden en verdringing van andere landbouwgewassen.

    'Aan de andere kant is de teelt van Nederlandse quinoa nog allesbehalve efficiënt. Zo is de eiwitopbrengst per hectare drie tot vier keer zo laag als van bijvoorbeeld tarwe en amper eenderde van soja. Daardoor heeft polderquinoa een heel hoog landgebruik, terwijl grond hier schaars is en de teelt ten koste van andere, productievere gewassen gaat.'

    Wat maakt quinoa zo gezond?

    De gezondheidsclaims van superfoods zijn over het algemeen nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd, maar de hype duurt voort. Zo zou je, volgens superfoodadepten, quinoa moeten eten omdat het 'zeer veel eiwitten met vrijwel alle essentiële aminozuren, extra vitamines, mineralen en antioxidanten bevat.' Er zitten ook 'geen gluten, maar veel gezonde voedingsvezels' in. Kortom: je zou wel gek zijn als je géén quinoa eet.

    Maar is dit wel zo?

    Quinoa bevat vrij veel eiwit: ruim 16 procent, bijna dubbel zoveel als tarwe en zilvervliesrijst. De meeste planteneiwitten missen één of meer 'puzzelstukjes', aminozuren, waardoor ons lichaam ze niet optimaal kan benutten. Maar de eiwitsamenstelling van quinoa is vrijwel net zo compleet als die van ei of vlees. Dat hoogwaardige eiwit kun je goed gebruiken als je een arme Peruaanse boer bent, maar in onze westerse samenleving krijgen we al veel meer eiwitten binnen dan we nodig hebben.

    Omdat plantaardige eiwitten het milieu minder belasten dan dierlijke, zou quinoa een duurzaam eiwitalternatief kunnen zijn voor mensen die minder of geen vlees willen eten, zegt het Voedingscentrum. Overigens net als peulvruchten of soja, waar wel 45 procent hoogwaardig eiwit in zit.

     

    Quinoa is toch glutenvrij?

    Quinoa bevat, net als bijvoorbeeld rijst, maïs, haver en boekweit, geen gluten: een speciaal eiwit in onder meer tarwe en spelt. Dat maakt quinoa hoogstens aantrekkelijk voor degenen die aan de ziekte coeliakie lijden, pakweg 1 procent van onze bevolking. Deze mensen lopen darmschade op als ze gluten eten. Maar voor de meeste mensen is glutenvrij eten volstrekt onnodig: sterker nog, experts raden af om glutenvrij te eten als je niet voldoende kennis van zaken hebt. De kans dat je tekorten oploopt, is groot.

    Superfood?

    Dat is quinoa niet. Maar verder best een prima afwisseling voor rijst, pasta of muesli, zegt het Voedingscentrum. Of een alternatieve plantaardige vleesvervanger. Net als aardappels, linzen of havermout. Die zijn bovendien vele malen goedkoper.



    18-01-2015 om 20:21 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voeding die ik probeer te volgen!!.



    Maag- en darmsparend dieet

    Algemene opmerkingen
    - Neem talrijke kleine maaltijden.
    - Eet langzaam en rustig.
    - Kauw goed, en drink niet teveel tussen de maaltijden.
    - Rust een weinig na iedere maaltijd, liefst uitgestrekt.
    - Verzorg uw tanden.
    - Rook weinig of niet; indien u het toch doet, dan onmiddellijk na het eten.

    Brood, gebak, meelspijzen en andere graanproducten

    Verboden voeding:
    - Vers brood, bruin brood, fantasiebrood (brioches, luxebrood), krentenbrood, suikerbrood, pistolets, gebak, (honingkoek (peperkoek) en andere koeken, speculaas.

    Toegelaten voeding:
    - Wit brood (niet vers), toast, beschuiten, sandwiches, biscuits. 
    - Meelspijzen zoals macaroni, noedels, spaghetti en vermicelli. 
    - Rijst. 
    - Gezeefde havermout, griesmeel, maïzena, rijstebloem.


    Vetstoffen, eieren en kaas

    Verboden voeding:
    - Gebruinde boter of margarine, frituurvet, frituurolie, runds- en varkensvet, vette sausen.
    - Mayonaise, béarnaise- of tartaarsaus, eieren gebakken of hard gekookt.
    - Gegiste en belegen kaas zoals Brie, Camembert, Chester, Emmentaler, Gorgonzola, Gruyère, Herve, oude Leidse kaas, Port-Salut, Roquefort.

    Toegelaten voeding:
    - Boter of margarine: vers of gesmolten, niet gebruind.
    - Olie in kleine hoeveelheden.
    - Sauzen zonder vet.
    - Ei, roerei, licht gekookt of gepocheerd. 
    - Witte platte kaas, jonge kaas zoals: broodkaas, jonge Goudse kaas, Edammer, jonge Leidse kaas.


    Suiker, zoet broodbeleg en snoepgoed

    Verboden voeding:
    - Te geconcentreerde suikerwaren, snoepgoed, chocolade.
  • Grote hoeveelheden honing, jam, stroop, vruchtenstroop.

    Toegelaten voeding:
    - Gelei, confituur zonder vellen of pitten, honing en vruchtenstroop in kleine hoeveelheden.


    Soepen

    Verboden voeding:
    - Erwten-, bonen- en ajuinsoep. 

    Toegelaten voeding:
    - Gezeefde of gemixte groentesoepen.
    - Groentebouillon.


    Vlees en gevogelte

    Verboden voeding:
    - Vet vlees zoals bacon, ham, lamsvlees, schapenvlees, spek, vet rundvlees.
    - Bereide vleeswaren zoals gehakt, filet américain, saucijzen, vleespasteien, worst.
    - Vleesconserven.
    - Wildgebraad.

    Toegelaten voeding:
    - Mager vlees van kalf, paard of rund: gekookt, gestoomd of lichtjes gebakken (de harde delen verwijderen).
    - Rookvlees van paard of rund en mager gekookte ham.
    - Lever, tong, kip, duif.
    Kalkoengebraad.


    Vis, schaal- en schelpdieren

    Verboden voeding:
    - Vette vissoorten zoals bokking, haring, makreel, paling, sprot, zalm.
    - Ingeblikte vis, vooral bereid met olie: ansjovis, pilchards, sardienen.
    - Gemarineerde vis zoals gemarineerde haring, rolmops, mosselen.
    - Garnalen, krab en kreeft.

    Toegelaten voeding:
    - Verse en bevroren vis (mager zoals: baars, bot, forel, kabeljauw, pieterman, rog, schar, schelvis, schol, snoek, snoekbaars, tarbot, tong, wijting): gekookt, gestoomd of lichtjes gebakken.


    Aardappelen

    Verboden voeding:
    - Gebakken aardappelen; nieuwe, vooral slecht geschilde aardappelen, frieten.

    Toegelaten voeding:
    - Aardappelen in kleine hoeveelheden: gekookt, gestoomd of als puree.


    Groenten, peulvruchten en vruchten

    Verboden voeding:
    - Alle groenten, rauw, gebakken of gestoofd.
    - Droge bonen, erwten, kapucijners, linzen.
    - Komkommers, paddestoelen, radijzen, selderij, de koolsoorten met uitzondering van bloemkool, spruiten.  
    - Onrijp fruit, fruitschillen, of pellen.
    - Gedroogde vruchten zoals gedroogde appelen, abrikozen, pruimen, dadels, krenten, rozijnen, vijgen, gekonfijt fruit.
    - Steenvruchten vb. kersen.
    - Kastanjes, noten, pinda's.

    Toegelaten voeding:
    - Kleine hoeveelheden zacht gekookte of gestoomde groenten.
    - Gekookt of gestoomd fruit, fruitmoes, vers vruchtensap. 
    - Later kleine hoeveelheden rijp, geschild fruit.


    Specerijen en smaakstoffen

    Verboden voeding:
    - Uien, augurken, azijn, bieslook, citroen, Engelse saus, gember, kappertjes, kerrie, ketchup, knoflook, mosterd, olijven, paprika, peper en pickles.

    Toegelaten voeding:
    - Dragon, kaneel, kruidnagel, laurier, nootmuskaat, saffraan, tijm, vanille, zout in kleine hoeveelheden.


    Nagerechten

    Verboden voeding:
    - Alle gebakken nagerechten met fruit bvb. fruittaart, cake en biscuits met amandelen of gekonfijt fruit. - Nagerechten bereid in frituurvet of frituurolie bvb. beignets.
    - Roomijs.
    - Zware deegsoorten bvb. bladerdeeg, brokkeldeeg.

    Toegelaten voeding:
    - Pudding, flan, griesmeel, rijst, droge biscuits.


    Dranken

    Verboden voeding:
    - Sterke koffie of thee, chocolademelk.
    - Alcoholische dranken.
    - Koolzuurgashoudende dranken: coladranken, limonades, spuitwater.
    - Te warme of te koude dranken.

    Toegelaten voeding:
    - Slappe koffie of thee.
    - Water.
    - Volle melk, ontroomde melk, karnemelk, yoghurt.


     

  • 18-01-2015 om 20:05 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding
    Zoals je al hebt gelezen ben een tijdje geleden gestopt( geminderd) met drinken, Nu wil ik ook op mijn voeding letten.Ik merk dat ook dat een slechte gewoonte van me was. Veel nieuwe voeding heb ik leren kennen. En ik moet zeggen het doet deugd om dat te leren begrijpen hoe een lichaam werkt, man toch wat heb ik mijn lichaam toch mishandeld in het verleden. Nu zal je op mijn blog regelmatig voeding zien verschijnen, hopelijk hebben de mensen die mij volgen er ook iets aan. 

    18-01-2015 om 19:56 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 40
    Dag 42 


    Vandaag zeer moe, onze hond is gisteren weggelopen en ik heb heel de nacht liggen waken om 4 15 is ze thuis gekomen en om 6 hr moest ik opstaan. Gelukkig ben ik met anja kunnen meerijden. Op het werk heb ik een collega die gisteren op de barbecue was gezien, hij was voor te sterven. Ik ben blij dat ik kan stoppen met drinken na een pintje of 3. Ik vroeg hem of hij ziek was en hij zij ja en nog geen beetje! Ik vroeg waarom hij zo veel drinkt. Maar ik kreeg geen antwoord. Dus vond ik het zielig om hem zo te moeten zien. ik weet uit ervaring dat het afzien is, ook wat er met zijn lichaam gebeurd als je zo veel drinkt. De drank die ze( ze waren met twee, zoals altijd ) hebben gedronken was Westmalle triple 9,5°zeker 8 dus dat is echt er over. Waarom is dat nodig ze hebben zichzelf belachelijk gemaakt! Maar ze moeten het zelf maar weten ik hoop als een van hun ziek word dat ze er ook voor elkaar zullen zijn.

    18-01-2015 om 16:30 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 39
    Dag 39

    vandaag ik op het werk gekomen en ze zeiden me meteen dat er in de namiddag een barbecue was voorzien van de stad. dus van werken kwam er weer niet veel van in huis. Om 12 hr zijn we vertrokken naar de locatie en eenmaal daar ter plekken zag ik al veel collega's met alcohol in hun handen staan. Dit terwijl ze willen dat het alcohol verbruik verminderd bij de stad. Om 13 hr waren er al geen bonnetjes meer voor drank dus je weet het dan wel zeker. alcohol is een algemeen probleem bij de stad Ik zelf heb 3 pintjes gedronken en daarna gestopt. Heb wel een paar keer reactie gehoord dat ik niet meer ben zoals vroeger, ik zeg,kan zijn maar ik voel me goed op deze manier. En dan begin ik over hun probleem en meestal zwijgen ze dan na een paar min. 

    Alcohol op de werkvloer
    Hoe voorkom je alcoholmisbruik onder personeel en hoe ga je ermee om?
    Medewerkers met een alcoholprobleem presteren voor 75 procent van hun salaris: de rest gaat op aan verminderde productiviteit, schade aan producten, ontslagprocedures, medische kosten en ziekteverzuim.
     
    Dat blijkt uit onderzoek van NIGZ. Heeft één van je werknemers een alcoholprobleem, dan krijg jij als werkgever te maken met de gevolgen daarvan. Zo ligt het ziekteverzuim onder probleemdrinkers twee tot zes keer zo hoog als gemiddeld en zijn werknemers die alcohol drinken op het werk twee tot vier keer zo vaak betrokken bij arbeidsongevallen als niet-drinkers.

    Hoe herken je alcoholgebruik op de werkvloer?
    Een werknemer onder invloed van alcohol functioneert anders dan een nuchtere werknemer. Je herkent een werknemer onder invloed aan de volgende signalen:
    Je merkt dat zijn adem (soms) naar alcohol ruikt;
    Het valt je op dat hij steeds vaker kleine ongelukjes veroorzaakt;
    Waar hij vroeger weinig ziek was, merk je dat hij zich nu vaker een dag ziek meldt;
    Je werknemer lijkt zich slecht te kunnen concentreren;
    Je merkt lichamelijke veranderingen: je werknemer verliest gewicht, heeft zweethanden en zijn uiterlijk is minder verzorgd dan je van hem gewend bent. Bovendien gaat hij veel naar het toilet;
    De verhouding tussen je werknemer en zijn collega’s/klanten lijkt te verslechteren.

    Let op: Werknemers met alcoholproblemen in een lage functie verzuimen vaker dan werknemers met veel verantwoordelijkheid en vrijheid. Hierdoor is het lastig te achterhalen of een werknemer in een hoge functie een alcoholprobleem heeft.
     
    Hoe voorkom je werken onder invloed?
    Herkenning is één, maar je wilt natuurlijk liever dat je alcoholmisbruik helemaal niet hoeft te herkennen. Wat kun je doen om alcoholmisbruik te voorkomen?
    Zorg voor goede arbeidsomstandigheden. Mensen die zwaar lichamelijk of psychisch werk verrichten en mensen die in een warme of stoffige omgeving werken, zijn vatbaarder voor een alcoholprobleem. Ze hopen dat dit voor verlichting zorgt en hun dorst lest.
    Bied je werknemers kansen. Werknemers die weinig kansen krijgen, weinig sociale vaardigheden hebben en het niet in zich hebben om iets aan hun werksituatie te doen, lopen ook meer risico op een alcoholprobleem.
    Voer een strikt alcoholbeleid en neem dit mee in de CAO: elk bedrijf zou een alcoholbeleid moeten voeren met drie belangrijke elementen:
    Regels: Zet op papier wanneer er niet (tijdens werkzaamheden) en wél (afscheidsborrel) op het werk gedronken mag worden. Geef aan dat ruiken naar alcohol tijdens werkzaamheden niet is toegestaan. Houd in de gaten of deze regels worden nageleefd. Is dit niet het geval, dan kun je je werknemer sancties opleggen. Leg deze sancties vast.
    Voorlichting en scholing: laat folders drukken met daarin de regels omtrent alcohol op de werkvloer, maak het onderwerp bespreekbaar en organiseer voorlichtingsbijeenkomsten.
    Begeleiding en hulp: Schakel een bedrijfsarts in om werknemers te motiveren hun gedrag te veranderen. Laat je werknemers zien dat je ze niet laat vallen als ze met een alcoholprobleem stoeien, geef aan dat je werknemer terug mag keren als  het alcoholproleem is opgelost.

    Wet- en regelgeving
    Als je je personeel wilt controleren op het gebruik van alcohol, dan moet dit opgenomen zijn in de CAO. In alle andere gevallen is een bloedtest of ademtest privacyschending. De volgende wetten hebben te maken met alcohol:
    WegenVerkeerswet: het is verboden een voertuig te besturen bij een Bloed Alcoholgehalte (BAG) hoger dan 0,5 (mannen: na één tot drie glazen, vrouwen: na één tot twee glazen)
    Luchtvaartwet: boordpersoneel mag geen alcohol drinken in de tien uur voor het werk. Daarnaast is het verboden werkzaamheden te verrichten bij een BAG hoger dan 0,2.
    Scheepvaartwet: Het is verboden een varend schip op een scheepvaartweg te besturen of als loods aan boord van zo’n schip de kapitein/verkeersdeelnemer te adviseren over de te voeren navigatie, bij een BAG hoger dan 0,8. 

    18-01-2015 om 16:29 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 38
    Dag 38 


    Vandaag komen er vrienden langs voor een weekendje Ursel met de camper. Ik heb beslist om hun op te halen aan de Noenzon een cafeetje op weg naar hier. Om 11 hr waren ze daar, we hebben daar een paar biertjes gedronken. Het dochtertje kon zich al amuseren naast de Noenzon,ze mocht er paard rijden. Na een tijdje zijn we richting ons huis vertrokken. We gaan een fiets tocht doen vandaag. Vroeger ging ik in de noenzon blijven zitten. Na de fietstocht hebben we een kampvuur gemaakt en barbecue gedaan. Heb van de paar pintjes genoten,morgen zal ik fris man zijn. barbecue is altijd een gevaar om terug te drinken. alle zeg maar zuipen. 

    18-01-2015 om 16:28 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 37
    Dag 37 


    Vandaag naar de dokter geweest voor de controle echo. Ik zei hem dat ik ben gestopt met drinken. Hij zei dat drinken een van de meest voorkomende problemen zijn voorde lever. Hij controleerde dan ook meteen de lever en de gal op stenen. Groot was mijn verbazing als hij zei dat ik een lever heb als iemand van 16 jaar. Ook de gal was in orde. Na het onderzoek vroeg hij hoeveel ik drink per dag vroeger ik zei zeker 8 blikjes, dat is dus zeker te veel van het goede. Ik schrok wel even als hij over de gevolgen begon. Het is duidelijk dat ik niet goed bezig was in het verleden. Op naar morgen

    18-01-2015 om 16:27 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 36
    Dag 36 


    Vandaag, thuis.Om 10 hr heb ik gebeld voor de uitslag van mijn bloed, de dokter zij dat er iets niet in orde is met de waarde van mijn lever, ook mijn gal is blijkbaar ontregeld. het kan er op wijzen dat ik gal stenen heb. normaal kunnen die met medicatie verholpen worden. Ik hoop het,voor mij is dit weer een teken dat ik moet stoppen met drinken. Eerlijk gezegd ben ik een beetje ongerust. maar ja kan er niks aan veranderen. Deze middag beetje in de tuin gewerkt. Ik merk wel dat ik vlug moe ben zou dat een teken zijn dat er iets mis is. Morgen moet ik een echo laten nemen van mijn  onderbuik,en lies daar heb ik al een tijdje last van, misschien is het een spier ofzo. Ik mag niet vooruit lopen 

    18-01-2015 om 16:26 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/01-18/01 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Blog als favoriet !

    Categorieën



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs