Inhoud blog
 • Mons2015 van start
 • Een stukje Wallonië in Vlaanderen
 • Bergen culturele hoofdstad van Europa in 2015
 • Maak kennis met Le Chat
 • Rémi Gaillard: hilarisch !
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mijn favorieten
 • Blog van francofiel Bart Van Loo
 • Le Vif/L'express
 • L'Equipe
 • Le Nouvel Observateur
 • Le Monde
 • Nieuws NouvelObs
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  cat4u_culi
  www.bloggen.be/cat4u_c
  Rondvraag / Poll
  Wie zou u graag binnenkort eens aan bod zien komen op deze blog?
  Alain Bernard
  José Bové
  Ingrid Betancourt
  Djamel Debbouze
  Audrey Tautou
  Pierre Boulez
  Bernard Pivot
  Marchel Duchamp
  Cécile de France
  Bekijk resultaat

  Aspecten van de Franstalige wereld
  Een kennismaking met boeiende personen en feiten uit de wereld van de Franse taal
  26-01-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mons2015 van start
  Op zaterdag is Mons 2015 van start gegaan. Voor meer info www.mons2015.eu

  26-01-2015 om 22:42 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  11-03-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stukje Wallonië in Vlaanderen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op zaterdag 13 en zondag 14 maart 2010 vindt in de Beurshalle in Brugge de gratis beurs “Wallonië in Vlaanderen” plaats. Op meer dan 4000 m² kan je kennis maken met al wat toeristisch Wallonië u te bieden heeft.

  Deze vakantiebeurs brengt een stukje Wallonië tot in Brugge. De mogelijkheden zijn dan ook legio: een langlaufpiste, degustatie van culinaire streekspecialiteiten en streekbieren, een tombola met prachtige prijzen,… De partners zijn onder andere het PASS (het wetenschappelijk avonturenpark in Mons), het slagveld van Waterloo, de kristalfabriek van Val-Saint-Lambert, de abdij van Maredsous, de grotten van Han, het Eurospace Center, en nog vele vele andere. Zeker een bezoekje waard!

  11-03-2010 om 15:46 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
  11-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bergen culturele hoofdstad van Europa in 2015
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De kogel is dan eindelijk door de kerk: de Europese commissie heeft Mons aangeduid als culturele hoofdstad van Europa in 2015. Dankzij onder andere de tomeloze inzet van PS-politicus en burgemeester Elio Di Rupo kan ons land over vijf jaar pronken met de titel van Europese Cultuurstad. Vive Mons 2015!


  De hoofdstad van de provincie Henegouwen bezit over tal van troeven. Naast het prachtige stadhuis, de grote markt en het 87-meter hoge belfort (dat erkend is door de Unesco als Werelderfgoed), beschikt Bergen ook nog over het interessante wetenschappelijke natuurpark PASS en de oude mijnsite van Grand-Hornu, gelegen in de Borinage. Bovendien komt er nog een nieuw treinstation, dat net als dat van Luik ontworpen werd door de Spaanse toparchitect Santiago Calatrava.

  Tal van bekende Walen geven verder gestalte aan het cultuurproject in Mons. Zo onder meer Franco Dragone, het creatieve brein achter Cirque du Soleil en Laurent Busine, de directeur van het Musée des Arts Contemporains (MAC). Ook andere figuren staan symbool voor Mons2015: oud-inwoner Vincent van Gogh, de bekende componist uit de 16e eeuw Orlandus Lassus (geboren te Mons), de Franse dichter Paul Verlaine en Sint-Joris, een folkloristische figuur.

  Voor meer info, neem eens een kijkje op www.mons2015.eu

  11-02-2010 om 19:46 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  28-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak kennis met Le Chat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Le Chat, het razend populaire stripfiguurtje van de hand van Philippe Geluck krijgt nu ook een eigen gezelschapsspel. Uren spelplezier en amusement gegarandeerd met dit spel van Ravensburger waarbij je afwisselend raadsels, tekeningen en allerlei vragen krijgt voorgeschoteld, en dit alles onder de “deskundige” leiding van Le Chat.


  Le Chat is een creatie van de Brusselse alleskunner Philippe Geluck: naast tekenaar, is hij ook toneelspeler, radio- en televisiemaker, humorist én televisiepresentator. De stripfiguur Le Chat werd in 1983 geboren in de krant Le Soir. Sindsdien gingen er van de stripreeks met de dikke kater met geruite jas meer dan drie miljoen exemplaren over de toonbank.  Een echt succes dus!

  Geluck pakte in 1991 de fel begeerde Gouden Roos op het festival van Montreux en werd in 2003 door de Franse minister van Cultuur tot Ridder in de Kunst en Letteren geslagen. Enkel in Vlaanderen is hij spijtig genoeg (nog) niet zo bekend.

  28-11-2008 om 00:00 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  08-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rémi Gaillard: hilarisch !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De komiek Rémi Gaillard is al een fenomeen in Frankrijk, wat mij betreft mag de grappenmaker uit Montpellier ook meteen België veroveren.

  Zijn techniek bestaat erin om Trigger Happy-gewijs hilarische fratsen uit te halen met nietsvermoedende voorbijgangers. Ook mengt hij zich vaak tijdens sportwedstrijden in het feestgedruis om - anoniem – felicitaties in ontvangst te nemen. Zo ging Gaillard doodleuk tussen de Franse nationale volleybalploeg staan toen die de Marseillaise aan het zingen was voor een wedstrijd. De man heeft een eigen tv-show en zijn leuze luidt: “C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

   

  Voor meer van zijn trucs, neem eens een kijkje op zijn website www.nimportequi.com. Amusez-vous!

  08-11-2008 om 00:00 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
  01-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poelvoorde in wassenbeeldenmuseum Grévin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Benoit Poelvoorde heeft op 13 oktober 2008 in het wassenbeeldenmuseum van Grévin een beeld ingehuldigd van zichzelf. De Belgische acteur die immens populair werd met het fantastische “C’est arrivé près de chez vous”, wordt vooral geprezen voor zijn groot talent en komische vertolkingen.

  Poelvoorde is de eerste Belgische acteur die te zien zal zijn in het wassenbeeldenmuseum van Grevin. Voorts hebben onze landgenoten Georges Simenon, Eddy Merckx en Amélie Nothomb al een wassen versie van zichzelf. Voor de moment is Poelvoorde bezig met het draaien van de film “Coco avant Chanel” over het leven en werk van Coco Chanel.

  Het Grévin museum staat bekend als de Franse tegenhanger van het Londense Madame Tussaud. In het Parijse museum staan meer dan 300 wassen beelden van personages uit de Franse en de internationale cultuur, gaande van Céline Dion en Generaal de Gaulle tot Charles Aznavour en Albert Einstein. Het museum opende in 1882 zijn deuren en werd volledig vernieuwd in 2001. Ook het unieke spiegelpaleis is zeker een bezoekje waard.

  01-11-2008 om 00:00 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  22-10-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toerisme Noord-Frankrijk bloeit dankzij les Ch'tis
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Talloze bussen toeristen stroomden tijdens de voorbije zomervakantie toe in de Noord-Franse regio Nord-pas-de-Calais. Aanleiding voor de plotse interesse in deze streek is de Franse komedie van en met Danny Boon, “Bienvenue chez les Ch’tis”. In deze film wordt op een grappige manier een beeld geschetst van het leven in de wijken in het Noorden van Frankrijk, en van de culturele verschillen met de inwoners uit Zuid-Frankrijk.

   

  Even kort het verhaal van “Bienvenue chez les Ch’tis” schetsen: Philippe Abrams (Kad Merad) werkt bij de post in het Zuid-Franse plaatsje Salon-de-Provence. Om de depressieve buien van zijn vrouw (Zoé Félix) te doen verminderen, vraagt hij een overplaatsing naar de Côte d’Azur aan. Maar omdat er bij zo’n overplaatsing de voorkeur gegeven wordt aan gehandicapten, doet hij zich als zodanig voor. Zijn plannetje wordt doorzien en als straf plaatsen ze hem voor minstens twee jaar over naar het uiterste Noorden van Frankrijk. Alle clichés worden uit de kast getrokken om duidelijk te maken dat deze overplaatsing het slechtste is wat hem kan overkomen. Wanneer hij in Bergues aankomt, lijken alle vooroordelen eerst nog op waarheid te berusten, maar al snel merkt hij dat er niets van klopt… Genoeg materiaal dus voor een maffe komedie!

   

  “Bienvenue chez les Ch’tis” is uitgegroeid tot een ware hype in Frankrijk, ruim 20 miljoen bezoekers zagen de film al en daarmee versloeg het de Franse komedie “La grande vadrouille” (1966) en kwam het dicht in de buurt van het succes van ”Titanic”. Ook in Zwitserland en België (vooral dan in Wallonië) was de film enorm populair. In de Noord-Franse regio Nord-pas-de-Calais zorgde de film voor een massale toeloop aan toeristen, en dit ondanks het slechte weer. De bezettingsgraad in de hotels steeg er met 10% en de plaatselijke middenstand hoopt nu dat de film ook in andere Europese landen te bewonderen zal zijn. Het toerisme zal er alleen maar wel bij varen.

  22-10-2008 om 20:37 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  27-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch voetbaltalent Eden Hazard scoort in Ligue 1
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zaterdag 20 september was een grote dag voor Eden Hazard: in de thuiswedstrijd van zijn club Lille tegen Auxerre viel de jonge Belg in en scoorde hij even later de gelijkmaker (2-2). Lille duwde door en won uiteindelijk nog met 3-2. Frankrijk is ondertussen al helemaal wild van het 17-jarige Belgische supertalent.

  Hazard (° 07/01/91) begint zijn carrière bij Stade Brainois en als hij even later wordt opgemerkt door de talentscouts van Lille, verkast hij in 2006 naar de Noord-Franse club. De 17-jarige aanvallende middenvelder is afkomstig uit La Louvière en wordt een grote toekomst voorspeld. Op het EK -17 speelt hij de pannen van het dak en loodst hij de jonge Rode Duivels naar de halve finales. Onlangs was er nog interesse van diverse Europese topclubs zoals Barcelona maar Hazard verkoos om bij Lille te blijven. Hij debuteerde in de Franse hoogste klasse op de leeftijd van 16 jaar 10 maanden en 18 dagen. Verleden weekend scoorde hij zijn eerste doelpunt voor le LOSC. Hou hem in de gaten!

  27-09-2008 om 00:00 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (13 Stemmen)
  20-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse komiek Gad Elmaleh in Vorst Nationaal
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  “Grappig! Hilarisch! Onweerstaanbaar!” Op woensdag 24 en donderdag 25 september 2008 staat de grappigste komiek van Frankrijk in Vorst Nationaal, Gad Elmaleh. De Fransman met Marokkaanse roots is mega-populair en speelt de zalen plat, van Lille tot Marseille en van Los Angeles tot Jeruzalem. Zijn geheim? Een flinke portie humor, een sterke mimiek en veelvuldig interactie met het publiek. Maak kennis met de komiekste komiek van Frankrijk, Gad Elmaleh!

  Gad Elmaleh wordt in 1971 geboren in Marokko en op 16-jarige leeftijd trekt hij naar Canada om er verder te studeren. In 2001 belandt hij in Frankrijk voor een kunstopleiding in Parijs.

  Gad start zijn carrière als komiek in sketches en op televisie. In 1997 treedt hij voor het eerst op met zijn eigen show, “Décalages”. In “La vie normale” (2001) vertolkt hij verschillende personages zoals een GSM-verslaafde Marokkaanse opa, een roker die er in geslaagd is om te beginnen roken (!), een Algerijnse travestiet, enz. In 2005 trekt hij op wereldtournee met “L’autre, c’est moi”, een razend populaire zaalshow waarin hij rechtstreeks met het publiek converseert en onder andere ook vertelt over “le blond” die een pérfect leven leidt. Momenteel speelt Gad Elmaleh “Papa est en haut” waarin hij het heeft over zijn jeugd, zijn zoon en zijn vader. Het optreden van volgende week in Vorst Nationaal is al een jaar uitverkocht.

  Als acteur is Gad Elmaleh niet alleen in komische maar ook in dramatische rollen te bewonderen. Hij speelde onder andere mee in “La vérité si je mens! 2”, “L’homme est une femme comme les autres” en recent nog in “La doublure” van Francis Veber en “Hors de prix”.

  In 2006 werd Gad Elmaleh nog benoemd als “Chevalier des arts et lettres” door de Franse minister van Cultuur. Verder kreeg hij het diploma van doctor honoris causa in de sociale en menswetenschappen aan de universiteit van Ifrane in Marokko. In januari 2007 kozen de kijkers van TF1 Gad Elmaleh als de “grappigste man van het jaar”. Terecht!

  A voir absolument!

  20-09-2008 om 00:00 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
  17-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wallonië lanceert zijn WAW-magazine nu ook in het Nederlands
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op 10 september 2008 verscheen het tweede nummer van WAW. Dit Wallonië Magazine wil het zuiden van België positief in beeld brengen. Nieuw is dat voortaan WAW ook in het Nederlands zal verschijnen.

   

  Volgens Rudy Demotte, minister-president van het Waalse gewest, zet WAW de troeven van Wallonië in de kijker en kan het tijdschrift helpen om de vooroordelen tegen Wallonië weg te werken. In dit driemaandelijkse prestigieuze tijdschrift komen allerlei thema's aan bod, gaande van toerisme en gastronomie tot mode, muziek en architectuur.

  17-09-2008 om 20:32 geschreven door Micasa  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)


  Welkom aan alle francofielen!
  Contacteer mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Archief per week
 • 26/01-01/02 2015
 • 08/03-14/03 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 24/11-30/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 25/08-31/08 2008

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  eric_claudia
  www.bloggen.be/eric_cl
  Zoeken met Google  Nieuws Standaard
 • iPhone 15 oververhit door software-probleem
 • Zelfmoordaanslag bij Turks ministerie
 • Nederland heeft de gaskraan in Groningen dichtgedraaid
 • Katholiek Onderwijs vraagt opnieuw oplossing voor busvervoer in buitengewoon onderwijs
 • Pro-Russische kandidaat wint in Slovakije
 • Zonnige en warme start van oktober
 • Red het klimaat, installeer buitenaardse zonwering
 • Als je brein elk gesprek automatisch ondertitelt
 • Speurders zoeken nieuwe coronavarianten in rioolwater van Brussels Airport
 • Huiskat weegt twee keer zoveel als olifant

  Een interessant adres?


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!