Een kernwapenvrije wereld en de illusie van veiligheid
Het debat over het bezit van kernwapens is weer opgewaaid sinds de Amerikaanse president Obama een jaar geleden sprak over het systematisch verwijderen van kernwapens. Steeds meer wordt er gedacht aan het afzweren van deze wapens om zo een "kernwapenvrije wereld" te creëren. België is fervent voorstander van dit idee.
Toch geloof ik dat dit een absolute utopie is die dringend dient te worden doorbroken. Wanneer we kijken naar de huidige toestand van de wereld zien we dat zeer veel (vooral Westerse) conflicten verbaal worden opgelost door te onderhandelen over een oplossing en dat het gebruik van wapens zo weinig mogelijk wordt toegepast. Dit heeft ervoor gezorgd dat we een gevoel van algemene veiligheid verkrijgen die misschien toch niet altijd terecht is. De Westerse beschaving gaat er tegenwoordig vanuit dat alles opgelost kan worden met een simpele woordenwissel. De geschiedenis leert ons echter dat we al verschillende keren in een gelijkaardige situatie terecht zijn gekomen waarna opnieuw wrede oorlogen ontstaan. Het bekendste voorbeeld hiervan is uiteraard het interbellum (1918-1939).
Begrijp me niet verkeerd. Een kernwapenvrije wereld zou ervoor zorgen dat de wereld vele minder gruwelijk zou zijn dan nu, maar vanaf het moment dat Oppenheimer de eerste atoombom ontwikkelde is dit een utopie geworden. Een wapen dat zo krachtig is dat het een wereldoorlog kan beëindigen wordt op de juiste/verkeerde moment heus niet aan de kant geschoven door de grootmachten die de knowhow hebben om een kernwapen te kunnen gebruiken.
Het debat dat hieromtrent gevoerd wordt is eigenlijk een nutteloos debat en een "kernwapenvrije wereld" zal nooit meer mogelijk zijn tenzij we om de een of andere rede (een kernbom bijvoorbeeld) worden teruggestuurd naar een tijdperk waarin deze wapens nog niet bestonden. Ik roep dan ook op om dit "populistische" debat te stoppen en zich met andere dingen bezig te houden.