De vliegeraar
Inhoud blog
  • Verfilming
  • De schrijver
  • Mijn reactie
  • Het verhaal

    Foto



    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Gastenboek


    Amir en Hassan, de sultans van Kabul!
    27-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal

    Amir is de zoon van een rijke Pashtun en Hassan de zoon van hun Hazara bediende Ali. Amir en Hassan zijn beide moederloos en aan dezelfde borst gezoogd, wat een band geschept. Tussen Amir en Hassan bestaat echter een rare vriendschap omdat ze van verschillende volkeren zijn. Hassan is zeer loyaal tegenover Amir, wat hem soms duur komt te staan want niet iedereen accepteert die vriendschap. Assef is een jonge neonazist die zijn volk eerst zet. Er is ook een groot verschil tussen Amir en zijn vader, Baba. Baba is een gerespecteerde Pashtun die graag sport en een aantal restaurants en een weeshuis heeft samen met zijn zakenpartner Rahim Khan. Amir daarentegen is een lezer en schrijver. Amir zocht in heel het verhaal naar affectie van zijn vader; dat probeerde hij onder andere door het jaarlijkse vliegerfestival van Kabul te winnen. Vechtvliegen is de enige sport waar Amir wel goed in is met Hassan als jager op de gevallen vliegers. Amir had de laatste vlieger doorgesneden en Hassan ging er achterna. Toen Hassan niet terugkwam, ging Amir naar hem op zoek. Hij zag hoe Hassan verkracht werd door Assef maar greep niet in. Daardoor werd Amir overmand door schuldgevoelens. Amir kon niet met die schuld leven en zocht manieren om Hassan uit huis te krijgen. Hij verstopte zijn horloge onder Hassans bed en gaf hem de schuld. Baba vergaf Hassan maar toch vertrokken Ali en Hassan. Baba barstte in tranen uit. Een aantal jaar later vielen de communisten Afghanistan binnen, waardoor Baba en Amir naar Amerika vluchtten. Baba had het moeilijk om zich aan te passen maar Amir groeide op als een echte Amerikaan. Hij ging naar school en studeerde Engels. De band tussen beiden verbeterde wel omdat ze samen naar de Afghaanse rommelmarkt gingen. Daar leerde Amir Soraya kennen. Soraya is de dochter van twee hooggeplaatste Afghanen. Baba vroeg uiteindelijk haar hand aan haar vader. Ze trouwden niet veel later omdat Baba ongeneselijk ziek was. Soraya bleek onvruchtbaar te zijn wat Amir beschouwde als straf voor wat hij Hassan had aangedaan. Baba stierf vredig en Rahim Khan belde dat Amir moest afkomen want hij was stervende en er was een manier om ‘het’ goed te maken. Amir vertrok direct naar Pakistan. Eens aangekomen vertelde Rahim dat Hassan eigenlijk de onwettige zoon van Baba was en dus ook de halfbroer van Amir. Hassan en zijn vrouw waren gedood door geweld maar hun zoontje, Sohrab, leefde nog. Amir ging naar het weeshuis in Afghanistan. Daar zeiden ze dat Sohrab was meegenomen door een talib. Eens die man van de taliban gevonden, bleek het Assef te zijn. Er volgde een gevecht waarin Assef in zijn oog werd geschoten door Sohrab. Amir en Sohrab gingen terug naar  Pakistan. Daarna gingen ze naar Amerika en adopteerden Sohrab. Sohrab zei gedurende een jaar geen woord maar toen Amir hem een vlieger kocht en samen met hem vliegerde, verscheen voor de eerste keer een glimlach op zijn gezicht. 

    27-01-2013, 16:31 geschreven door joris hermans  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn reactie

    De vliegeraar is voor mij een leerrijk boek geweest. Ik leerde dat de bevolking in Afghanistan opgedeeld is in verschillende standen. Ook wist ik niet dat de Russen Afghanistan waren binnengevallen wat de aanleiding was van de oprichting van de taliban. Mijn Afghani is er ook een heel stuk beter geworden dankzij de zes pagina’s woordenschat die achteraan het boek zaten. Door de kaarten heb ik de streek daar leren kennen. Ik vind het heel nobel wat Hosseini doet voor de mensen in Afghanistan. Het is eigenlijk een heel triest verhaal dat ook nog eens waar gebeurd is. Ik zou het boek direct aanraden om door klasgenoten gelezen te worden. Misschien lees ik het zelf binnen een paar jaar nog wel eens.

    27-01-2013, 16:35 geschreven door joris hermans  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De schrijver

    Khaled Hosseini is een Amerikaanse schrijver en arts van Afghaanse afkomst. Zijn vader werkte bij het ministerie van buitenlandse zaken en zijn moeder was lerares Farsi in Kabul. Hun familie werd overgeplaatst naar Parijs maar keerde terug tijdens de bezetting van de communisten. Daarna vroegen ze asiel aan in Amerika waar Khaled zijn diploma van arts behaalde. Khaled las als kind heel veel boeken, had goede herinneringen aan Afghanistan en had ervaringen met Hazara’s. Hij is ook de oprichter van ‘The Khaled Hosseini Foundation’ die zich inzet voor de arme bevolking die verscheurd is door de oorlog in Afghanistan. 

    27-01-2013, 16:36 geschreven door joris hermans  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verfilming

    Het boek is in het jaar 2007 verfilmd geweest onder de naam ‘the kite runner’. De film kwam hier in België in 2008 uit. In Afghanistan werd de film verboden omdat het etnische groepen benadeelde. De film leverde vier keer zoveel op als hun budget voorzag. Een deel van dat geld werd besteed aan de beveiliging van de jonge acteurs die bedreigd werden door Afghanen. Zij werden naar de Verenigde Arabische Emiraten overgebracht. Terwijl het verhaal zich oorspronkelijk afspeelt in Afghanistan, werden toch de meeste beelden in China geschoten.

    27-01-2013, 16:37 geschreven door joris hermans  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 21/01-27/01 2013

    Foto

    Rondvraag / Poll
    Wie is jou favoriete personage?
    Amir
    Hassan
    Baba
    Ali
    Rahim Khan
    Assef
    Sohrab
    Iemand anders
    Bekijk resultaat


    Blog als favoriet !

    E-mail mij



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs