Welkom op de klassite van het derde leerjaar van Herderen!!
Vanaf nu kan je onze klas wekelijks volgen: wat we allemaal uitspoken, waarover we leren, wie, wat, hoe en waar!!
Wat vind je nog op deze klassite?? belangrijke data voor de agenda zoals sportnamiddagen, schoolfeest,... nieuws uit het Belang van Limburg voor de nieuwsgierige neuzen een gastenboek: om een berichtje achter te laten een forum: om vragen te stellen of discussies te beginnen links van belangrijke en leuke websites
Maar ook... - Nieuwtjes uit de klas - Foto's - Liedjes die we geleerd hebben
Zoals jullie misschien al gemerkt hebben is er al een heel tijdje niets meer toegevoegd aan de blog. Dit komt doordat er een probleem is met de blog zelf. We kunnen geen foto's of berichten toevoegen. Hier wordt wel aan gewerkt. Sorry voor het ongemak. Hopelijk binnenkort meer informatie!!
Op 16 december kwamen we een heel vreemde klas binnen
Onze klas was helemaal omgetoverd tot een bakkerij want op het programma stond
een brood bakken!
Hiervoor moesten we meebrengen: een schort, om onze kleren
niet vuil te maken, een kom, een handdoek en niet te vergeten: het recept!!
De klas werd verdeeld in duos, het materiaal werd
klaargezet in de verschillende hoeken: de materialenhoek, de weeghoek, de
ingrediëntenhoek en de rijshoek en het bakken kon beginnen.
Eerst moesten we de ingrediënten goed afwegen. Dat moest
zeer nauwkeurig gebeuren want anders kon ons brood wel eens een raar smaakje
hebben. De mama van Renée en de mama van Amber stonden klaar om ons daarbij een
handje te helpen.
Dan moesten we onze bloem goed zeven. Een beetje gist, een
beetje zout, een beetje water erbij en voor wie wou, ook suikerparels en
krenten en het zware werk kon beginnen: het kneden.
Wist je dat je brooddeeg zeker 15 minuten lang moet kneden!!
Gelukkig dat we met 2 waren! Dan konden we afwisselen.
Na het kneden moesten we het brood 30 minuutjes laten
rijzen. Dan hadden we even de tijd om onze klas op te ruimen want het was
ondertussen een mooi boeltje geworden met al die bloem!!
Na het rijzen moesten we het bolletje deeg nog eventjes
kneden en het was klaar om de oven in te gaan.
Omdat we met nogal veel leerlingen in de klas zitten en dus
ook veel bolletjes deeg hadden en het brood nogal lang in de oven moest,
brachten we de bolletjes deeg naar de plaatselijke bakker. Bakker Machiels was
zo vriendelijk om zijn oven eventjes langer aan te laten staan om onze broden
in te bakken.
Namiddag kregen we een telefoontje van de bakker: onze
broodjes waren klaar!
Kijk maar eens wat een resultaat!!!
We kregen ons zelf gemaakt brood mee naar huis waar we
lekker konden smullen van onze creatie!
Op vrijdag 28 oktober gingen we met onze klas naar het bos. Om 10 uur bracht de bus ons naar de Guldendael in Kanne. Daar stond juf Diane ons op te wachten met haar hondje Sloeber. Zij gingen met ons mee D'n Observant op, dat is de naam van de berg die we gingen beklimmen. Niet helemaal tot boven natuurlijk want daar was hij net iets te hoog voor!
Met onze goede wandelschoenen of laarzen aan begonnen we aan ons avontuur. Spannend!! Mattias en Tom hadden zelfs hun goede wandelstokken meegenomen! Wat handig seg!
We liepen een stukje op een pad, maar sloegen al snel rechts af het echte bos in. Daar hadden we ogen tekort om alles te zien: paddenstoelen, omgevallen bomen, heel veel herfstkleuren, mergelmuren, bomen, struiken, planten, en veel stokken die konden dienen als wandelstok... Al gauw had iedereen een wandelstok gevonden, de ene een zeer spectaculaire stok, de andere een heel handige wandelstok.
Op het einde van dit kleine pad kwamen we aan een steile berg. Wie wou, mocht deze opklimmen van juf Nele terwijl zij, Sloeber en juf Diane met de andere kinderen langs het iets minder steile pad omhoog ging. Goh wat was dat leuk seg!
Boven aan de berg kwamen we aan het voetbalveld van Kanne uit. Niet veel verder was er een open plek. Daar zagen we twee mannen die met echte klimtouwen in een grote plataan zaten. Dat waren boomchirurgen, zij onderzochten de bomen of ze gezond waren. Tof om te zien seg!
We lieten onze rugzakjes achter bij een afdakje aan de open plek en gingen verder op wandel. We kwamen weer vanalles tegen: elfenbankjes, paddenstoelen, omgevallen bomen,... Maar we zagen ook hoe de natuur zichzelf netjes houdt: dorre takken, blaadjes en dode bomen vallen op de grond, rotten en worden goede grond voor nieuwe plantjes, struiken!! Wat is die natuur toch slim! Diep in het bos kwamen we een heus gat in de grond tegen! Dat waren mergelgrotten die heel vroeger ingevallen waren, griezelig diep hoor!! Even verder aan de andere kant van de berg hadden we een prachtig uitzicht over Nederlands Eisden! We werden er zelfs even stil van... Zo stil dat we twee vogeltjes tegen elkaar hoorden fluiten. Ze hadden een heus verhaal te vertellen...
Op de terugweg naar onze rugzakken hadden we toch wel erg veel zin om een steil stukje van de berg te beklimmen. Dat was niet zo gemakkelijk!! Maar wat hadden we een plezier! Vooral het terug naar beneden komen was een heel avontuur! Zeker voor onze broeken!
Eenmaal terug aan onze rugzakken was het tijd om te werken!! We werden in kleine groepjes verdeeld en moesten allerlei opdrachten uitvoeren: - de dikte van enkele boomstammen meten - kriebelbeestjes vangen en deze bekijken met de loep - blaadjes van de es, de esdoorn, de plataan, de eik en de meidoorn zoeken en er een afdruk van maken! - onderzoeken van paddenstoelen of het een buisjeszwam of een plaatjeszwam is - schorsafdrukken maken - tekeningen maken met de natuur - allerlei dingen verzamelen die we in het bos vinden
Van al dat harde werk, begonnen onze magen te knorren van de honger. Tijd om te eten! Arno, papa van juf Nele, kwam met een heuse kom pompoensoep aan! Dat was heerlijk lekker bij onze boterhammen!!
De tijd vloog voorbij en het was al snel terug tijd om naar school te gaan. Jammer want we hadden wel de hele dag in het bos willen blijven!!
In onze klas leren we dit jaar over verschillende bomen, planten en dieren. De juf had er al enkele verklapt tijdens onze wandeling door Herderen: de linde en de tamme kastanje. Deze week hebben we over de linde geleerd. Na onze turnles hebben we eventjes stil gestaan bij de lindeboom aan de sporthal. We mochten de vruchtjes en de blaadjes meenemen! We hebben enkele vruchtjes opengemaakt om te kijken wat er precies in zat. Er zaten kleine zwarte bolletjes in. Enkelen onder ons wisten dat mensen daar thee van maakten.
De blaadjes bewaarden we in de klas in een telefoonboek, zo kunnen ze niet dor worden maar mooi drogen. Enkele dagen later, toen de blaadjes gedroogd waren, kwam juf Nele met een grote tak naar school. Het was een tak van de lindeboom. Zo konden we goed zien hoe de vruchtjes en de blaadjes aan de boom zaten. De gedroogde blaadjes hebben we goed onderzocht: wat zie ik, wat voel ik, wat ruik ik. We hadden het alleen nog niet geproefd, maar kinderen eten toch geen blaadjes van de bomen???
Daar wist de juf wel een oplossing voor. Iedereen kreeg een koffietas met heet water. Dan kregen we een papiertje. Daar zat een theezakje in met lindethee. We mochten allemaal zelf onze thee klaarmaken! Een suikertje voor wie dat wenst! Vele kinderen vonden het erg lekker! Anderen dan weer niet. Dat is ieder zijn smaak... Maar bij een teaparty hoort nog wat lekkers! Daarom kregen we allemaal een koekje bij onze thee. Hmmmm wat was dat lekker seg!!
Wij leren binnenkort over de levenslijn van een mens. We gaan daarvoor tot 2 generaties terug! Moesten jullie nog oude foto's hebben van toen jijzelf, mama, papa, oma, opa,... baby/kleuter/kind/tiener/volwassene was of oude trouwfoto's, ... kunnen jullie deze altijd naar mij versturen via deze blog! Klik hier rechts bij dropbox op 'verstuur je bericht' en voeg je foto's toe bij bestanden!!
Eerst hebben we op school een brief naar onszelf geschreven: we moesten op een enveloppe ons adres schrijven. Daarna moesten we een tekening voor een klasgenootje maken. We staken alles in de juiste enveloppe. Juf Nele stak er nog een kleine verrassing in! Spannend!!! Enveloppe dicht en in onze postzak. Wat zou daar mee gebeuren?
Juf Nele vertelde ons het verhaal over de slag van Lafelt! Amai zeg! Wat een grote legers stonden hier lang geleden zo vlakbij!! De Franse koning Lodewijk de 15de stond zelfs hier in Herderen op de Sieberg zijn leger in de gaten te houden!!
Namiddag gingen we op wandel door onze deelgemeenten Herderen! We vertrokken langs het Oomkenshof en de Maastrichterstraat via het kleine steegje naar het sportplein. Daar zagen we een lindeboom en een tamme kastanje. De tamme kastanje hing helemaal vol met prikkelige bolsters. De juf vertelde ons dat we deze bomen ieder seizoen een bezoekje kwamen brengen om er veel over te kunnen leren!
We gingen verder langs de Sint jansstraat. Hier kwamen we de mama van Renée tegen! Zij maakte een hele leuke foto van ons! Wat hadden we toch een plezier!
Langs de Heiligestraat liepen we verder naar de Sieberg. Bovenaan deze berg bleven we even stilstaan bij het prachtige uitzicht! Van hieruit kan je heel ver kijken: onder andere Vlijtingen en Lafelt zijn heel goed zichtbaar. Hier stond de Franse koning een oogje in het zeil te houden bij de slag van Lafelt!
Onderaan de Sieberg hielden we even een pauze bij het huis van Yentel en Kirenia want oef! We hadden al een hele tocht erop zitten en de zon was erg heet!! Even drinken, een koekje, een stukje fruit,... en we waren weer klaar voor de verdere tocht! Op het einde van de Sieberg kwamen we eindelijk aan de postbus! Al onze brieven die we eerder geschreven hadden vandaag in de brievenbus en ze zijn onderweg!!!
Via de Daalstraat en de Tolstraat liepen we terug naar school! Op deze weg kwamen we nog een mooie weide met schattige kalfjes tegen! Ze schrokken een beetje van ons lawaai!
De laatste honderd meter hebben we ons ook eens goed laten horen! "We zijn er bijna, we zijn er bijna! Maar nog niet helemaal!!!"
Net op tijd terug op school want daar ging de bel al! Amai wat een dag! Wat hebben we veel geleerd en véél gewandeld!
Doe de klik is een project van Zonnekind/Zonnestraal/Zonnekind, electrabel en nickelodeon om energie te besparen want energie besparen is belangrijk!!!
Het komende schooljaar zullen we 8 tips leren om energie te besparen in de klas, maar ook thuis!
De eerste tip: De laatste doet het licht uit! Hier was ook een klaswedstrijd aan verbonden waarbij we een supercoole pinguïnzaklamp konden winnen!! We moesten hiervoor een leuke affiche ontwerpen waardoor je het licht zeker en vast niet vergeet!! Een gepaste slogan hoorde er ook bij!
Eerst hebben we allemaal zelf een kleine affiche ontworpen en een slogan bedacht. De beste ideeën werden verzameld. Uiteindelijk won de slogan: Doe de klik! Want de kabouters doen het alvast niet! Lotte en Tom namen enkele tuinkabouters mee. Deze gingen we fotograferen. Daarnaast maakten we ook allerlei foto's in groepjes op plaatsen waar we wel eens het licht vergeten... De foto's werden in zwart-wit op gewoon papier afgeprint. Dan moesten we deze foto's een kleurtje geven, de lijnen duidelijker maken met stift en uitknippen! Met deze gekleurde knipsels maakten we onze affiche!
Bekijk alvast enkele foto's en resultaten hier beneden! Meer foto's vind je op de website van onze school! http://www.gbsdedriesprong.be/
Deze week leerden we over maquettes en allerlei plattegronden: er bestaan plattegronden van hotels, restaurants, ziekenhuizen,...
We bouwden met ons groepje een maquette van onze klas! Dat is onze klas, maar dan in het klein gemaakt met lego. Kijk maar naar de foto's!
Met de plattegrond van onze school deden we iets heel leuk!!! We hielden een heuze schattenjacht!
Een schattenjacht?? We moesten aan de hand van een schatkaart (de plattegrond van de school) zoeken waar de schat was verstopt, deze werd aangeduid met een kruisje. Daarna moesten we de schat terug verstoppen voor de volgende ploeg!! De vindplaats moesten we dan weer aanduiden op een nieuwe schatkaart! Wat was dat leuk zeg!!!
We hebben ook de omgeving van onze school verkend. Met het meetwiel hebben we gemeten hoe lang de Tolstraat en het Oomkenshof zijn! Hé!! Dit is niet hetzelfde als op onze plattegrond! Hoe kan dat??
We leerden ook hoe een windroos er uit ziet! Nooit oorlog zonder wapens is een hulpmiddeltje om de volgorde van de windrichtingen te onthouden! --> noorden - oosten - zuiden - westen