Zeeklassen 2019
23sept - 26sept
Inhoud blog
 • Verslag van onze vierde dag
 • Verslag van onze derde dag
 • Verslag van onze tweede dag
 • Verslagje van onze eerste dag.
 • Welkom in de Barkentijn.
  27-09-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag van onze vierde dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De foto's van onze laatste dag vind je op : https://deschom.stackstorage.com/s/Qg7nO2lFnOcEJka


  27-09-2019, 09:25 geschreven door daniel
  25-09-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag van onze derde dag

  Dag thuisblijvers,

  Hier een korte samenvatting van onze derde dag aan zee.

   

  Wist je dat :

  -          We vandaag zeehonden hebben gezien

  -          We vandaag Ilano op het strand hebben ingegraven en dat hij bijna zijn schoenen kwijt was

  -          Bakboord links en stuurboord rechts is bij een boot

  -          We vandaag een gala-avond hebben

  -          We vandaag met de Seastar zijn gaan varen in de vaargeul

  -          Boten met een botenlift uit het water gehaald worden

  -          Er sinds 1964 geen vuurtorenwachter meer is in de vuurtoren van Nieuwpoort

  -          De letter op een boot verwijst naar de thuishaven van het schip

  -          Dat een aalscholver geen vetklieren heeft om zijn veren in te smeren en dus zijn vleugels moet laten drogen door de wind

  -          Wij goed samenwerkten voor het spel “ één tegen allen “ en dat we allerlei leuke opdrachten deden

  -          We leuke strandspelen deden met de stagairs.

  De foto's van vandaag zijn te vinden via deze link :  https://deschom.stackstorage.com/s/Qg7nO2lFnOcEJka

   

  Toon, Efe, Cemal en Erik van Klas 6A

  Sem, Matice, Robbe, Cisse en Ryan van 6B

     25-09-2019, 00:00 geschreven door daniel
  24-09-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag van onze tweede dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Dag thuisblijvers,

  Vandaag hebben wij een leuke dag gehad.  Wij gaan jullie vertellen wat we allemaal hebben gedaan.

  In de ochtend werden we wakker gemaakt door de juf.  We moesten snel zijn, want we hadden ochtendgymnastiek. Met meester Stijn gingen we op de dijk joggen.  Na het joggen gingen we ontbijten, we kregen cornflakes, boterhammen met choco, fruitsap, melk. Daarna namen we de tram naar Raversijde. Daar kregen we met een audiogids informatie over de wereldoorlog op het domein van prins Karel.  Er stonden ook echte kanonnen, er waren loopgraven, we zagen kamers waar de soldaten leefden.

  Jammer genoeg begon het ’s middags pijpenstelen te regenen. Toen gingen we schuilen en dronken een lekkere, warme choco.

  (Anne-Lien, Amani, Amira en Mente van 6B)

   

  Hallo Schommekes,

  We zijn op zeeklassen in Nieuwpoort en het is hier superfijn! Wij hebben allerlei leuke activiteiten gedaan. We zijn naar Raversijde geweest en we zijn heel veel te weten gekomen over de wereldoorlogen en de Atlantic Wall.

  Jammer genoeg regende het ’s middags heel hard, waardoor we het tweede deel van de activiteit niet hebben kunnen doen.

  Het was super koud, dus hebben de meesten tijdens het eten van de broodjes een lekker warme choco gedronken.

  We gaan ons nu lekker wassen,

  Groetjes uit Nieuwpoort!

  (Axana, Lien, Emma en Dounia)

   

  Het vijfde heeft een toffe uitstap gemaakt naar het domein Raversijde. De kinderen vonden het erg leuk want we zijn naar een oud vissersdorp geweest. Daar leerden we over het leven van de vissers vroeger. In een zaal kregen we vooraf een film, we leerden veel bij.

  Een medewerker legde uit hoe de audiogids werkte.

  Omdat het hard begon te regenen, gingen we eten in een restaurant en kregen we een lekker drankje (fanta, warme choco, koffie of …)

  Daarna gingen we terug met de tram naar de Barkentijn.

  (Myriam 5A)

   

  De terugweg uit Raversijde was vooral héél nat. Na een lekker warme douche en een welverdiende platte rust haalden we de gezelschapsspelletjes boven. En ondertussen scheen de zon alweer!! We namen onze schoppen om ze uit te testen op het strand.

  De avondwandeling (om onze friet/stoofvlees te verteren) ging naar de pier.

  Als kers op de taart is het vanavond film-op-het-grote-scherm-avond met een knabbel en een drankje.

  Daarna kruipen we lekker onder de wol en dromen tot morgen voor alweer een nieuwe ‘zee’dag.

  Slaapwel!


  De foto's vind je weer op : https://deschom.stackstorage.com/s/Qg7nO2lFnOcEJka


   

     24-09-2019, 00:00 geschreven door daniel
  23-09-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslagje van onze eerste dag.

  Beste ouders en collega’s

  Hier een kort verslagje van onze eerste dag aan zee.  Onze busrit naar Oostende verliep vlekkeloos.   Daar hebben we dan onze boterhammen gegeten met zicht op de Mercator. 

  Na het eten zijn we in kleine groepen vertrokken voor het stadsspel.  Een spel waarbij de kinderen de nodige uitleg kregen over verschillende bezienswaardigheden in Oostende.  Hierbij denken wij aan de Mercator, het zeeheldenplein, de Amandina, de Sint Petrus en Pauluskerk, het casino en natuurlijk het bloemenuurwerk.  Het was een leuke, pittige wandeling doorheen de stad, alle opdrachten werden zorgvuldig opgelost.

  Rond halfvier zijn we dan richting Nieuwpoort vertrokken en na een eerste kennismaking met de zee en het strand zijn de kinderen dan hun kamers gaan inpalmen. Het was toen halfzes ongeveer.

  Om zes uur hadden we onze warme maaltijd.  Spaghetti!!!  Heerlijk was die.

  Na het avondeten hebben de leerlingen een kort klasmoment gehad waarin ze een samenvatting maakten van hetgeen ze in Oostende hadden gezien.  Rond 8 uur zijn we met zijn allen dan vertrokken voor een strandwandeling met de zaklampen. 

  Intussen zijn we op onze kamers,  nu eventjes opfrissen en dan naar bed.

  En wij (de leerkrachten) hopen dan dat ze dadelijk als een roos in slaap vallen.  We zijn benieuwd!!

  Groetjes,

  De kids van de Schom met de begeleiding.

   

  Via onderstaande link hebben jullie toegang tot de foto’s van vandaag.  Veel kijkplezier.

  (later op de avond nog meer foto's !!!)

   

  https://deschom.stackstorage.com/s/Qg7nO2lFnOcEJka

  23-09-2019, 00:00 geschreven door daniel
  06-09-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom in de Barkentijn.

  Architectuur

   

  Voormalige eigendom van baron H. Crombez, dienstdoend als buitenverblijf voor de baron en zijn familie of gasten.

  Groots hoekhuis (bij Veurnestraat) met ommuurd voorpleintje aan de kant van de Albert I-laan. Het gebouw is opgetrokken in  Normandische stijl naar een ontwerp van architect L. David in 1923. Er werd gebruik gemaakt van baksteenbouw op arduinen plint met gebruik van natuursteen voor constructieve en decoratieve onderdelen. Verder vind men er een souterrain en een verhoogde begane grond met dambordversiering, pseudo-vakwerk in boven- en dakverdieping en gebogen zadeldaken met overkragende dakrand (mechanische pannen). Meerdere dakkapellen en -vensters onder zadel- of wolvedak, naast kleinere klimmende dakkapellen, verhoogde begane grond op souterrain, hoofdingang met bekronend, betonnen terras kant Albert I-laan. De getoogde en rechthoekige muuropeningen en deels afgeronde bovenhoeken op benedenverdieping. Voorts zijn er meerdere luifels en balkons. Aan dekant Zeedijk zie je de accentuering van hoektraveeën door middel van polygonaal hoektorentje onder spitsbekroning, inkom onder luifel, met aansluitend balkon en bordes, uitlopend op puntgevel (dakvenster) met open dakspant. Meerdere terracotta-panelen, onder meer met wortelmotief, tussen de bovenvensters van voor- en achtergevel maken de gevel af.

  Historiek

   

  De oorspronkelijke villa werd reeds rond 1868 opgetrokken in opdracht van grootgrondeigenaar Benjamin Crombez volgens de plannen van de Doornikse architect De Man-Bogaert. Talrijke marines van Robert Mols sierden de grote ontvangstzaal van deze luxueuze residentie die betiteld werd als "La Villa des Lapins". Dit werd zo genoemd omdat er inderdaad onder allerlei vormen en op heel veel plaatsen afbeeldingen van konijntjes waren aangebracht. Er waren o.a. konijnenfiguren opgevuld met stro, in porselein of in hout, afbeeldingen in de glasschilderwerken en op de horloges en cementen konijnen bij de voorgevel. Wanneer Benjamin Crombez op de badplaats verbleef, wapperde op het dak van de villa de toenmalige vlag van Nieuwpoort-Baden, namelijk een geel veld met een konijn erop. Dit is een duidelijke verwijzing naar de vele "dunekeuntjes" in het duinencomplex, in die tijd nog een onmetelijk wijd stuk ongeschonden natuur, waar heel dikwijls grote jachtpartijen werden georganiseerd, zoals op 14 augustus 1876 met koning Leopold II.

  Maar toen kwam de Eerste Wereldoorlog. Op 13 oktober 1914 nam Koning Albert I er zijn intrek voor een dag en amper een maand later op 11 november ging deze prachtvilla in vlammen op. In 1920 werd aan de wederopbouw gedacht. Onder toezicht van Leon Verlinden en Louis Joyeux moet vooraf de toen bekende “boyau cave” worden verwijderd. Dit was een lange loopgracht van Oostduinkerke tot aan het Hendrikaplein met hier en daar een uitgang, o.m. nabij de huidige IJzerstraat.

  Het nieuwe gebouw kwam in 1924 met een gevelbreedte van 62 meter in Normandische stijl tot stand. Prins Karel was er dikwijls op bezoek. Het gebouw was verdeeld in een grote villa, een kleinere villa en een serre. Het ruime dak was doorbroken met dakkapellen en standvensters en achteraan langs de zijde van de "Voie Auguste" (de vroegere benaming voor de Albert I-laan) was een open tuin. Het geheel stond onder toezicht van de meestergasten-conciërges Louis Joyeux en Georges Levecque.

  Na de bezetting van dit gebouw door de Duitse overheid in de Tweede Wereldoorlog werd het van mei 1945 tot september 1946 in gebruik genomen als kazerne voor de ontmijningsdienst van het Belgische leger, waarna het in 1947 een A.E.P.-tehuis voor oorlogswezen was geworden op kosten van de Belgische staat.

  In december 1949 kocht de vzw Kindervreugde de Villa Crombez aan en stelde haar open voor sociaal toerisme. In 1981 werd het gebouw op de lijst geplaatst van het Belgisch cultuurpatrimonium en aldus geklasseerd als beschermd stadszicht. Aanvankelijk stond Kindervreugde enkel in de maanden juli en augustus open voor de kindervakanties. Later kreeg het een multifunctionele invulling: gepensioneerden, diverse organisaties, scholen en gezinnen konden er het hele jaar door terecht.  06-09-2019, 00:00 geschreven door daniel
  Archief per week
 • 23/09-29/09 2019
 • 02/09-08/09 2019

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!