Ons eerste contact met tuinieren (lees: eten kweken in de stad ook wel "urban farming") voltrok zich in gemeenschapstuin 't Graaf-Inneke, midden in de stad. De tuin was/is een prachtig initiatief van, met en door superfijne mensen. Van nabij betrokken zijn bij de productie van je voedsel is echt ongelooflijk belangrijk.
Graag meer zulke initiatieven in de stad!
Volgend seizoen beginnen we aan een groter project: het verbouwen van voedsel op 3000m² spoorwegberm. Hulp is altijd welkom!
Een drietal jaar geleden werd er hier - zeer verstandig en voor al zeer Vlaams - geïnvesteerd in vastgoed. Bang van te vast werk en zeer gehecht aan onze vrijheid, wilden we geen hoge afbetaling. We kochten een appartementje (80m²) op een tweede verdiep in de stadsrand naast een park: betaalbaar, in een fijne en bekende buurt. De man had zin in een verbouwingsprojectje, en dit leek een hanteerbare eerste poging.
Ideologische argumenten voor onze aankoop kwamen later. Een eerste manier om je verbruik te minderen, is kleiner gaan wonen. Wonen we trouwens niet allemaal op veel te grote oppervlaktes, in Europa? Is het, in het licht van de bevolkingstoename, niet absurd om met een klein, Vlaams kerngezin een huis met verschillende verdiepingen te bezetten? De ideologische overtuiging groeide, en vol enthousiasme gooiden we ons in de verbouwing. We zouden het appartement volledig strippen, en helemaal terug opbouwen, enkel met gerecupereerd materiaal.
Twee jaar later zijn we met vier (een dochter en een zoon rijker), en wonen we op een werfje van 80m². We zijn bezig met alles terug op te bouwen, enkel met gerecupereerd materiaal.
Dit stelt natuurlijk enkele uitdagingen. Hoe ver ga je in je ideologie? Is dat dan nog leefbaar met een gezin? Kan je überhaupt met zijn vieren op 80m² wonen?
We gaan ver - voor sommige omstaanders te ver. Het is absoluut leefbaar, maar je prioriteiten verschuiven en je hele leven verandert. 80m² is niet veel, voor een gezin van vier - maar het is wel gezellig.
De term "ecologisch" kan vele ladingen dekken. Omdat wij fervente aanhangers zijn van de idee dat de groene economie een mythe - om niet te zeggen een grove leugen - is, is onze lading vrij simpel: we doen het lekker zelf. Voor ons zo weinig mogelijk producten en ingewikkelde machinerie - de oplossing ligt in eenvoud. De materie die je nodig hebt, ligt waarschijnlijk vlak onder je neus, de kennis vind je in boeken, op internet en bij vrienden. Met wat gezond verstand, logisch redeneren en samenwerking kom je een heel eind.
Inspiratie vonden en vinden we bij onze kinderen: zij tonen ons elke dag hoe eenvoudig geluk kan zijn.
Andere bronnen van informatie, motivatie en steun zijn onze lokale transitiegroep (www.transitie.be), de LETSers (www.letsvlaanderen.be) en andere gelijkgezinde zotten (www.mier.be, www.permies.com, ...). Informatiebronnen worden bij elk item vermeld.