E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

Gezond verstand is de collectie vooroordelen die je verzameld hebt voordat je achttien was.
(Albert Einstein)
De zwakheid van de mens is dat hij dingen wil weten,
die hij liever niet zou weten zodra hij ze eenmaal weet.
(Moliére)
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als verpakte levensmiddelen,
voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
(Helen Hudson)
De medische wereld
Nieuwigheden, rariteiten, u komt het hier te weten!
17-02-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisartsgeneeskunde

'k ben vorige dinsdag aan mijn huisartsenstage begonnen. Veel kan je als student niet echt doen, buiten gewoon zitten en meeluisteren :) Maar 't is toch een hele leuke stage en de huisarts waar ik bij sta geeft vrij veel uitleg, dus dat is altijd goed meegenomen!

Wat ik tot nu toe geleerd heb en belangrijk vind:
- Een huisarts staat veel dichter bij de patiënt dan een specialist! Ik vind het contact tussen huisarts en patiënt veel persoonlijker. Als je de patiënt en zijn familie reeds een aantal jaar volgt begin je de mensen echt wel te kennen! Je maakt als het ware een beetje deel uit van hun leven! Vooral bij oudere mensen merk je dit heel sterk... als ze een nieuw gasfornuis gekocht hebben moet de dokter het gezien hebben!
- Ik vind ook huisbezoeken heel nuttig, zo zie je in welke omgeving de patiënt leeft, hoe hij zijn leven georganiseerd heeft bij eventuele gebreken, enkel door de leefwereld van iemand te zien kan je al veel te weten komen over deze persoon!
- Een huisarts heeft een heel goed beeld over de pathologieën die het meeste voorkomen in de streek! Hij ziet wanneer de griepepidemie in 't land komt aan de hand van het aantal patiënten dat zich met dergelijke klachten uit. Hij heeft een goed beeld over de epidemiologie.
- Een huisarts heeft een globaal beeld over de patiënt. Hij is de coördinator tussen verschillende specialisten en hij zorgt ook voor de opvolging van de patiënt. Het gevolg is dat de huisarts de patiënt niet ziet als 'een orgaan', maar als een geheel.
- Een huisarts moet kunnen leven met een zekere graad van onzekerheid. Het is onmogelijk om voor alle ziekten verdere onderzoeken aan te vragen. Is de ziekte viraal of bacteriëel, met andere voordeel zijn antibiotica nuttig of niet... start je meteen antibiotica of kan je een aantal dagen wachten om te zien of het beter gaan (in dit geval ging het om een virale infectie), ... De meeste van zijn diagnoses zal hij pas kunnen bevestigen door het verloop van de ziekte te bekijken.

Dit zijn een paar dingen die ik tot nu toe heb geleerd in mijn huisartsenstage naast de pathologieën (ziekten). In heel onze opleiding tot op het punt waar je moet kiezen voor specialisatie of huisartsgeneeskunde is er één maand huisartsenstage voorzien.

17-02-2007 om 15:56 geschreven door Skippy130884  


09-02-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stage bij een huisarts/Biopunctuur/Mesotherapie

Deze maand doe ik stage bij een huisarts. 't is de eerste en enige verplichte huisartsenstage tijdens onze opleiding (tenzij in het 7de jaar als je voor de richting huisartsgeneeskunde kiest). De huisarts waarbij ik stage doe, beoefent niet alleen algemene geneeskunde, maar ook sportgeneeskunde, mesotherapie en biopunctuur. Tijdens mijn eerste twee uur stage bij hem heb ik reeds zo'n therapie van meso en biopunctuur gezien. 't was bij iemand met fibromyalgie. 'k had er nog nooit van gehoord, maar 't lijkt wel interessant! 'k heb er wat informatie over opgezocht en hier is een korte samenvatting:

Biopunctuur:
Biopunctuur is een geneeswijze die bestaat uit het inspuiten van biologische producten op specifieke plaatsen. Meestal worden de inentingen onderhuids of in de spieren gegeven. Veel gebruikte producten zijn bijvoorbeeld arnica (valkruid), calendula (goudsbloem), chamomilla (kamille) enz. Arnica wordt onder meer gebruikt bij kneuzingen en bij spierpijnen. Echinacea wordt onder meer gebruikt om de weerstand te verhogen. Er bestaan ook ampullen waarin een cocktail zit van verschillende  producten; Traumeel S wordt gebruikt bij ontstekingen en sportletsels, Zeel T bij b.v. tenniselleboog, whiplash of artrose, Restructa bij reuma, Hormeel bij hormonale stoornissen. De ampullen bevatten meestal geen hoge concentraties van de actieve stof: het zijn verdunde oplossingen van plantextracten; hierdoor zijn ernstige neveneffecten (zoals in België in de jaren 90 met de Chinese kruiden) uitgesloten. De veiligheid van de patiënt wordt gewaarborgd door de productiekwaliteit van deze ampullen; deze worden in Europa (meestal Duitsland) geproduceerd en voldoen aan de huidige (Westerse) normen van kwaliteitscontrole.

Mesotherapie:
Mesotherapie is een medische behandeling waarbij men medicatie toedient dmv micro-infecties in de huis. Het is een onderdeel van de traditionele geneeskunde en dus geen parallelle geneeskunde. Het is ontstaan in Frankrijk in 1952. Het idee was om een medicament toe te dienen en het een zo kort mogelijke weg te laten nemen om tot aan het doelorgaan te geraken. De beste oplossing was dus het product inspuiten in de huid, ter hoogte van de te behandelen lésie. Het voordeel is dat het niet langs de algemene circulatie moet passeren en ook niet langs maag of leven. Het voordeel van mésotherapie is ook dat een veel kleinere dosis van het toe te dienen geneesmiddel noodzakelijk is. Dus, mésotherapie is even efficient als een traditionele behandeling, maar de neveneffecten worden in zeer sterke mate verminderd.

 

09-02-2007 om 00:00 geschreven door Skippy130884  


08-02-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hypnosedatie
Vorige week heb ik een reportage gezien over het ondergaan van heelkunde onder hypnose in plaats van onder algemene anesthesie. Het is een methode dat reeds lang gekend is, maar er werd nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs geleverd om artsen en patiënten ervan te overtuigen dat dit een waardig alternatief zou zijn van de volledige narcose.

Wat momenteel het meeste aandacht krijgt en wat wel reeds dagelijks in België wordt toegepast is hypnosedatie. Bij deze techniek wordt hypnose gecombineerd met een zeer lichte bewuste sedatie en een lokale injectie met een verdovingsmiddel. Het CHU van Luik past die techniek onder meer toe bij maxillofaciale, plastische, endocriene, gynaecologische en KNO-chirurgie, bij sommige onderzoeken (coloscopie, gastroscopie, scanners, MRI) en bij de behandeling van chronische pijn.

Uit retrospectieve en prospectieve studies bleek dat patiënten geopereerd onder hypnose, minder pijn en stress hebben, zonder last te hebben van nevenwerken (bvb misselijkheid), minder geneesmiddelen nemen en achteraf stabieler zijn dan patiënten met de klassieke intraveneuze verdoving.

In principe komt iedereen in aanmerking voor hypnose, op voorwaarde dat hij gemotiveerd is, vertrouwen heeft in de therapeut en goed meewerkt. Kinderen zijn er bijzonder ontvankelijk voor, maar de ontvankelijkheid vermindert met de leeftijd.

08-02-2007 om 13:48 geschreven door Skippy130884  



Gastenboek
  • fijne zondagavond
  • Eindwerk, medisch boek...Geef zelf je boek uit met Wwaow
  • knap hoor
  • Interessant, doe zo voort...

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Rondvraag / Poll
    Zou u eventueel hypnosedatie overwegen?
    Ja
    Nee
    Bekijk resultaat


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    f10
    www.bloggen.be/f10
    Archief
  • Huisartsgeneeskunde
  • Stage bij een huisarts/Biopunctuur/Mesotherapie
  • Hypnosedatie


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs