Ik ben Tibe
Ik ben een man en woon in Heusden (Destelbergen) (Belgie) en mijn beroep is 6e lj.
Ik ben geboren op 28/06/1998 en ben nu dus 26 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Cakes maken samen met mijn mama.
Hier kan u uw eigen recepten of suggesties naar verzenden claudinedecloedt@yahoo.com
Rondvraag / Poll
Vind je deze blog goed en heb je nog ideen?
De koekjesfabriek
Forum over maken en proeven van lekkere cupcakes, suikerpastataartjes en koekjes Party Club De Koekjesfabriek deelt receptjes en geeft kooklesjes aan kinderen
04-02-2011
Mispels
hallo,
een tijdje geleden niet?
Na de gelei van appelen en pruimen..die trouwens héél lekker én geslaagd waren- de gelei van pruimen dient voornamelijk om limonade te maken en bij thee te voegen- heb ik de mispels uit de tuin eerst enkele weken laten 'rotten' (= rijp worden) en daarna gestoomd in de stoomketel of ontsapper
Nu wordt het tijd om die ook te dikken met suiker..van mispels kan je gelei of likeur maken...
Het is een bijzonder zoete smaak, het doet aan vroeger denken..moeilijk te omschrijven ...de jongeren kennen dit bijna niet meer...
Het onbezorgde langsdewegplukkenvanappelenenperenenmispels...het lopenineendikbladerdekvanprachtigekleuren...de dikkopjesmassaalzienzwemmenindebeek...ooooooooooohhh...wat jammer is dat..de natuur is zo veel veranderd in zo een korte tijd!
Deze zomer heb ik de ontsapper (sapketel van Natursaft) enkele malen uitgeprobeerd.
Na een tip heb ik die gevonden via Brouwland en opgehaald in de Hopduvel te Gent.
Tot hiertoe ben ik erg tevreden!
Dus na 6 weken mag je het sap omzetten tot gelei...ik vermoed dat meerdere weken ook geen probleem zou zijn en ben deze middag begonnen met wat opzoekingen op internet en in mijn boekjes, om gelei te maken.
Gelei blijkt eenvoudig te bestaan uit aandikken van het sap met suiker.
De hoeveelheid suiker per 1000 ml sap is niet gering...men spreekt van 800 gram...ik ben uit nature voorzichtig hiermee en heb 600 gram gebruikt...zo op het oog geschat ;)
Tijdens het opkoken (best zonder deksel) heb ik de suiker toegevoegd en regelmatig geroerd.Om te testen of het sap aandikt heb ik een soeplepel op een koud bordje laten druppelen en de consistentie na een minuutje gezien...echt stroperig.Proeven deed ik constant...ik dacht aanvankelijk enkel suiker te proeven maar ondertussen kwam de smaak van appelen helemaal naar boven.
Ik heb enkele blaadjes verse munt in het kokend sap laten vallen (en er weer uitgehaald) , ook sap van één bio-citroen toegevoegd, en eventjes geroerd met een stengeltje rozemarijn...de smaak is héérlijk!!
Een liter geeft 2 grote bokalen. (zie foto)
Met het sap van de pruimen (allemaal uit onze eigen boomgaard en dus ook biologisch geteeld) heb ik minder suiker toegevoegd, ongeveer 500 gram op 1 liter. Het sap was al een beetje dikker vooraf.
Hier heb ik een eetlepel kaneel, 2 kruidnagels , sap van een halve citroen en een snuif gemberpoeder bijgevoegd.
Wederom een heerlijke smaak!
Nu heb ik gelei...je kan dit op een boterham eten, bij je yoghurt of platte kaas voegen...maar ook een lepeltje bij de thee doen...in de plaats van honing.
recept: maak een bolognaisesaus:600 gr licht gekruid gehakt, ajuin, paprika, look, ..Stoof je groente in een beetje olie.Voeg het gehakt er aan toe en stoof die volledig.Doe er een goede scheut witte wijn bij en stoof.Voeg 1 blikje tomatenpuree erbij en een beetje water.Laat 40 minuutjes sudderen.Maak ondertussen de bechamelsaus:bloem en boter en melk (0,5l) (wil je het lichter maken half om half melk en water). Laat de oven ondertussen voorverwarmen op 200c° Een soeplepel boter en evenveel bloem stoven, mengen.Voeg geleidelijk melk er aan toe, kruiden met peper en zout en nootmuskaat.Als het romig is (beetje laten koken, steeds roeren) zet je het vuur op laagste stand en voeg je er gemalen kaas aan toe (150 gr), het mag nu NIET meer koken. Neem een vuurvaste schaal en wrijf die in met boter, ook aan zijkanten. Doe onderaan een laag bechamelsaus, daarboven de Barilla lasagne (hoef je niet voor te koken) daarboven een laag bolognaisesaus, daarboven bechamelsaus, dan weer lasagne en weer bolognaise en dan bechamelsaus...je kan tot 5 lagen gaan, laatste laag bolognaisesaus en daarop nog 50 gram gemalen kaas. Laat nu 20 minuten in de oven sudderen.
Ziezo, we hebben onze cupcakes gemaakt met kokossuiker en kokosvet en onze zelfbereide vanilleglazuur!Het zijn geen bergjes maar dat komt door de 'bruine zware' suiker, toch vind ik deze het lekkerst! Smakelijk!
eh voilà, onze 2e reeks cupcakes met chocolade.Deze keer gebruikten we cocos-suiker!Véél gezonder dan kristalsuiker en maakt ook de cakejes lekker bruin en korrelig vanbinnen.Verkrijgbaar bij gespecialiseerde bio winkels.De glazuur is van chocolade uit een zakje...dit is een probeersel tot we zelf onze samenstelling gevonden hebben!Smakelijk!
voor 12 cakejes: 120gram bloem, 120 gram kristalsuiker,1 1/2 afgestreken lepeltjes bakpoeder, klein snuifje zout,40 gram gesmolten kokosvet (au bain marie) of niet gezouten boter op kamertemperatuur,1,2 dl melk,1/4 theelepel vanille-extract of theelepel honing met schepje vanillepoeder,1 ei , versiering (eetbaar strooisel, parels,vloeibare chocolade ...), 1 cakesjes bakplaat met 12 holtes en daarin papieren vormpjes. Het glazuur kan je klaargemaakt kopen of zelf maken
Vanilleglazuur:
250 gr poedersuiker gezeefd, 80 gr kokosvet of boter op kamertemperatuur, 1/4 dl volle melk, druppels vanille extract.(smaken kan je aanpassen:vb framboos, chocolade,..) met eetbare kleurstof, of smaken zoals kokosmelk ipv melk.