Bezoek aan de windmolens naar aanleiding van open bedrijvendag.
We kregen een mailtje van Limburg win(d)t om hen een bezoekje te brengen. We gingen dadelijk op dit verzoek in. Vandaag was het dan zover.
Imposant - indrukwekkend - prachtig.
Funderingen, de verankering , de mast, de gondel, de hup, de wieken, de ashoogte en de rotordiameter zijn voor ons geen vreemde begrippen meer.
We kregen een drie-dimentionele bril op en we vertrokken door de mast de hoogte in naar de gondel en konden zelfs bovenop van een prachtig panorama genieten.
De lengten en de gewichten van de onderdelen van zo'n windmolen zijn enorm.
Echt een aanrader om op zondag 1 oktober een kijkje te gaan nemen. Wij waren er in elk geval van onder de indruk.
Hier enkele dappere en sportieve veldlopers en één veldloopster. Proficiat aan elk. Meedoen is belangrijker dan winnen. Maar de gouden en de zilveren medaille was toch voor ons.
Meneer Richard, de opa van Lara, heeft ons verwend. Hij maakte speciale rijstpap klaar, legde ons het recept uit en wij mochten naar eigen creatie de rijstpap versieren met lekker fruit. Daarna ging er zelfgemaakte glazuur over en dan ... lekker smullen... We genoten ..
Historische monumenten met de vleet in de oudste stad van België. Bij ieder monument stond een gids: een monnik, een kapelaan, een begijn, een grootjuffrouw, een architect, de vrouw van keizer Julianus, een pelgrim... Ze gaven allen interessante uitleg en we mochten ook vragen stellen.
Hier een korte samenvatting van wat we beleefden...
Alle sporten met de bal. Ronde - ovale - dikke - kleine - hele dikke ... je kon je niet indenken welke vorm maar we speelden en we vonden het een leuke voormiddag. Dank aan sportieve mama's die even een handje toestaken.
Maandag 28 september kwam meneer George, papa van Alexander en chef uit het restaurant "Au coin de bons enfants" uit Maastricht ons lekkere crème brulée laten proeven. Alle ingrediënten kwamen vanuit de landbouw kortbij of veraf.
Melk, room, ei, vanille uit Madagascar, rietsuiker. We mochten zelf met de brander de rietsuiker die we strooiden op de crème verbranden.
Leuk en achteraf lekker smullen ... Een ware delicatesse ...
We hebben de geschiedenis van de kermis doorgenomen en lekkernijen die op kermissen te verkrijgen zijn even onder loep genomen.
Daarna hebben we oude spelletjes gespeeld terwijl de juf en de meester oliebollen bakten. De leerlingen van het zesde hebben de juf geassisteerd met het kloppen van het eiwit, warm maken van de melk, kloppen en roeren van het deeg.... Iedereen vond het leuk.
En nog leuker was de oliebollen opeten. Jullie zien aan de gezichten van de leerlingen dat ze smaakten.
05/06/15 Fietsexamen op de openbare weg in ons dorp.
Behendigheid op de fiets leerden we enkele weken geleden bij de activiteit: "Meester op de fiets". Daar leerden we goed opstappen, afstappen en dit steeds aan de kant van het voetpad. We oefenden ook in het correct stoppen.
Vandaag moesten we alleen per fiets een ritje maken door ons dorp. Op elk cruciaal kruispunt stond iemand om te controleren of we goed links of rechts afsloegen met de juiste manoevers. Op één kruispunt stond ook een agent en we moesten naar zijn bevelen handelen. Dit lukte allemaal. Iedereen slaagde met glans en glorie. Hiervoor een dikke proficiat. Laat het jullie als fietser steeds zo gaan.
Hartelijk dank aan de mama's, de oma en opa, de agenten en de verkeersdeskundige van de gameente die assisteerden bij dit examen!!!