Maandag weer intervisie met een andere groep counsellors gehad waarbij een collega mij attendeerde op een leuke studie voor mediator. Hiermee voldoe ik in één keer aan de te halen verplichte studiepunten en heb er weer een diploma bij voor aan de muur. Mediation bestrijkt hetzelfde vakgebied als counsellor en vertrouwenspersoon en hiermee word ik een allrounder. De studie is besteld en met spanning wachten we af wanneer we kunnen starten. Het opleidingsinstituut heeft nog veel meer leuke studies dus naast mijn Chinees ben ik de eerste jaren wel onder de pannen. We hebben er zin in! Wat ook erg leuk was deze week, was het gesprek met een creatieve trainer die me van alles uitlegde over de mogelijkheden om een training anders dan anders in te vullen. Het is heerlijk om out of the box te denken en dit geeft mij de mogelijkheid om als een kind heerlijk vrij te spelen en te ontdekken en dingen op een andere manier in te vullen. Vaak blijkt dat er veel meer mogelijkheden zijn die ook in orde zijn en waarmee mijn doelen ook bereikt worden. Deze creativiteit heb ik ook nodig in mijn werk. Ik moet immers zaken van alle kanten bekijken vóór ik een conclusie kan trekken. Door zowel mijn linker- als rechterhersenhelft te ontwikkelen kan ik mijn mogelijkheden optimaal benutten. Binnenkort krijgen we bezoek van een oude bekende. Een keurmeester, hij wil samen met een lid van zijn vereniging, ons zeewateraquarium bekijken en heerlijk discussiëren over onze gezamenlijke hobby. Ik kan niet wachten tot het zover is!
Als u iets doet, doet u dat omdat het u wat oplevert. Dit kan een negatieve of positieve opbrengst zijn. Als de opbrengst positief voor u is, herhaalt u dit maar ook als de opbrengst negatief is blijft u hiermee doorgaan. Ik neem u even mee naar uw kindertijd om het duidelijk te maken. Als u als kind iets goed doet in de ogen van uw ouders dan krijgt u hiervoor complimenten en uw ouders laten weten dat ze trots op u zijn. Ze lachen naar u en u krijgt buiten de complimenten een aai over uw bol of een andere beloning.
Doet u iets niet goed in de ogen van uw ouders dan krijgt u moppers, u wordt misschien weggetrokken of moet een straf ondergaan. Als kind leert u heel snel wat mag en wat niet mag. Maar omdat u steeds aan het onderzoeken bent tot hoever u kunt gaan, zoekt u de zwakke plekken op bij uw ouders om zo toch uw zin te krijgen. U speelt op hun emotie in en zie daar het werkt! Uw ouders hebben veel moeite om hun lach te houden, strijken over hun hart en uw straf is voorbij. U heeft gewonnen!
De volgende keer als u straf krijgt, past u hetzelfde truckje toe en warempel het werkt weer! Wat u hieruit leert is dat het niet erg is om straf te krijgen. U past uw truckje toe en ziedaar u wordt hiervoor zelfs beloond. Dit gaat vooral op als u ouders heeft die niet consequent zijn.
Krijgt u naar uw mening op deze manier niet voldoende aandacht van uw ouders, omdat uw truckje niet werkt, probeert u op allerlei andere manieren toch hun aandacht te krijgen. Het maakt u op een gegeven moment niet meer uit of u positieve of negatieve aandacht van hen krijgt, als u maar aandacht krijgt. De straf die er eventueel aan verbonden is, neemt u voor lief en u wapent uzelf hiertegen om het draaglijk te maken. U beredeneert de gevolgen weg en maakt voor uzelf een verklaring zodat u hiermee leven kunt.
Omdat u graag wilt dat u krijgt wat u denkt nodig te hebben (aandacht), kan het dus zijn dat u zelfs negatieve aandacht voor lief neemt. In dit geval levert het u dus aandacht op. U gaat hiermee door omdat het krijgen van aandacht u meer voordelen oplevert dan nadelen. Dit doen we als kind maar ook als we volwassen zijn. Worden de nadelen groter en krijgt u er behoorlijk last van, dan pas bent u bereid om hierin verandering in aan te brengen. Dan gaat u op zoek naar een manier om het weer om te buigen.
We doen de dingen dus omdat het ons voordelen oplevert of dat we denken dat het ons voordelen oplevert. Belangrijk is om erachter te komen of deze voordelen positief of negatief voor uw gezondheid en welzijn zijn. Zijn ze positief, ga er vooral mee door. Zijn ze negatief, verander ze voordat het u blijvende schade oplevert.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Wauw, wat een week! Maandag vanwege de sneeuw alle afspraken afgezegd. Ik kon lekker vanuit huis werken via mijn server. Dit is een goede investering geweest die zich al dubbel en dwars terugbetaald heeft! Langzaam aan gewend geraakt aan de sneeuw en gladheid. Ik heb een beetje terug geschakeld naar een langzamere versnelling en dat gaf een heerlijk gevoel! Dinsdag goede tips ontvangen van mijn marketing en salesman. Een aantal acties vooruit gepland, duidelijkheid in mijn werk voor mezelf geschept en ruimte gecreëerd voor een nieuwe planning. En toen ging daar plotseling als vanzelf de turbo aan! Wauw! Eergisteren een leuke en boeiende intervisie gehad. En vandaag een aantal cliënten op een mooie manier kunnen helpen. Ondertussen werd ik deze week een aantal keren gebeld door mensen die met me willen samenwerken en ik kreeg een interessante vraag van een lid van een cliëntenraad in een zorginstelling. Voor een nieuwe training vallen de puzzelstukjes in elkaar en kom ik in contact met de juiste persoon hiervoor. We zitten weer lekker in de flow! Lekker meedeinen, genieten en bergen mooi werk verzetten! Wat ik nou ook zo ontzettend leuk vind is dat ik regelmatig cliënten doorverwezen krijg die een zeer complex vraagstuk hebben en dat het mij dan iedere keer weer lukt om heel snel het juiste en gewenste resultaat te bereiken naar ieders tevredenheid! Geweldig trots ben ik dan en iedereen gelukkig! Dan schijnt zelfs s avonds de zon in Hardenberg!
Velen van ons zijn opgevoed met negatieve kritiek. Als kind werd u de hemel in geprezen als u iets goed deed, maar naarmate u ouder werd, werden de complimenten omgeruild voor negatieve kritiek. Er wordt u alleen nog wat gezegd als u iets niet goed doet. De meesten hebben hiertegen een trukendoos met excuses en smoezen ontwikkeld waar een kampioen goochelaar jaloers op zijn. We hebben onszelf ingedekt en de eerste reactie is meestal ontkenning of een ander de schuld geven. Want nee, wij hebben niets verkeerd gedaan.
Dit heeft ook vaak tot gevolg dat zaken vertraagd worden, niet goed geregeld worden, niet van de grond komen en heel veel frustratie, ruzie en onmacht opleveren. Komt men er niet uit ontstaat een patstelling en zaken komen tot stilstand. Verwijten over en weer en er is geen beweging meer in te krijgen. Soms escaleren zaken tot aan mishandeling toe. Ernstig toch? En dat alleen omdat mensen niet de verantwoordelijkheid voor zichzelf willen nemen.
Hoe krijgt u nu beweging in de zaak? Het heeft weinig zin om iemand aan te spreken op al hetgeen hij of zij niet goed doet. De ander schiet meteen in de verdediging. Wilt u beweging in de zaak vraag aan uzelf en de ander: wat heeft u tot nu toe ten goede bijgedragen aan de zaak, aan het succes van..., aan het voortbestaan, aan de oplossing, enzovoort. En wat zou u nog meer kunnen bijdragen? Wat heeft u daarvoor nodig en kan ik u daar eventueel bij helpen?
Dit kunt u op allerlei zaken toepassen, ook als u bijvoorbeeld relatieproblemen heeft, op het werk, in de vereniging. Overal waar samenwerking is en de zaken niet vlot verlopen kunt u dit toepassen. In het begin voelt het vreemd, men is verrast. Men verwacht immers negatief commentaar of verwijten en hiermee weet men prima om te gaan. Doet u het tegenovergestelde, brengt u de ander uit balans. Nu moet de ander nadenken en anders reageren. Maar nu vraagt u om een constructieve reactie. Een positieve bijdrage.
Een bijkomend voordeel is dat u met deze aanpak de sfeer positief houdt, de ander zich niet aangevallen voelt en deze manier van conflictoplossing als plezierig ervaart. De zaken worden weer vlot getrokken. Bent u diegene die zich niet prettig in een vastgelopen situatie voelt, stel de vragen dan eerst aan uzelf en handel daarnaar. Brengt het niet voldoende verbetering dan kunt u de vragen ook aan de ander(en) stellen.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Zo ,weer een beetje bijgewerkt. Nu kan ik mijn aandacht weer op de dagelijkse gang van zaken richten. Eerst wil ik alle fans vanaf deze plek bedanken voor hun mooie, lieve woorden van bewondering voor mij, mijn nieuwsbrieven en mijn werk. Ik krijg steeds meer fanmail en dat doet me echt goed. Het geeft me een positieve boost die ik op dat moment nodig heb. Dank jullie wel en vooral blijven sturen! Boekhoudkundig heb ik 2012 afgesloten en kan me nu volledig op 2013 richten. Tussen de bedrijven door heb ik ook mijn netwerk onderhouden en ben weer door diverse mensen en organisaties gevraagd of ik met ze wil samenwerken. Op deze manier wordt mijn creativiteit aangespoord en ik vind het leuk om out of the box te denken. Hierdoor worden onzichtbare lijnen duidelijk en kun je samenwerken op terreinen die helemaal niet zo voor de hand liggen maar iedereen wel heel veel opleveren. Binnenkort leer ik een aantal mensen Mindmappen. Ook heb ik een aantal spellen gekocht die gebruikt worden in de trainingen. En ben ik bezig leuke creatieve elementen in de trainingen in te passen zodat de trainingen extra diepgang en beleving krijgen voor de deelnemers. Inmiddels heb ik weer een aantal dikke boeken gekocht die van nut zijn voor mijn ontwikkeling. Heerlijk s avonds na het wandelen, lezen in mijn luie stoel, met het kletteren van het water in het aquarium op de achtergrond.
Hoeveel geduld heeft u? Wanneer wordt u boos? Wanneer stopt u met uw pogingen iets te bereiken? Bent u bereid hulp te aanvaarden? Probeert u steeds op dezelfde manier uw doel te bereiken of bent u flexibel en schakelt u over naar een andere methode? Vindt u dat u het zelf moet kunnen of mogen anderen u helpen? Hoeveel tolereert u van de ander? In welke omstandigheden? Houdt u koste wat kost vast aan uw principes of zijn uw principes aanpasbaar? Bent u bereid eerst naar uzelf te wijzen of wijst u steevast eerst naar de ander?
Deze vragen maken het u mogelijk uw grenzen te bepalen. Grenzen die u nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ongemerkt worden onze grenzen in het dagelijks leven steeds iets opgerekt. Immers bij naaste familieleden zijn uw grenzen rekbaarder als bij vreemden. Bij mensen die u kent is het voor velen lastig en moeilijk om consequent in hun grenzen te zijn. U wilt immers dat men u aardig blijft vinden, toch? Ach, voorruit. Voor deze keer! Als u dit denkt: oppassen en uzelf even terugfluiten! Hier bent u niet consequent in uw grens. U maakt bij ieder verzoek een afweging of u deze keer wat toegeeflijker zult zijn of niet.
Echter het is meteen uw valkuil. Als u consequent bent weet de ander steeds sneller wat uw grens is en weet hij/zij wanneer het zin heeft om een verzoek aan u te doen of niet. Dus als u consequent bent, doet u de ander en uzelf een groot plezier. U heeft namelijk duidelijkheid geschapen. Onduidelijkheid is dodelijk voor uw relatie met anderen. Het vergt van beide veel energie, aanpassing- en inlevingsvermogen. Kostbare energie die u kunt besparen door vooraf uw grens te bepalen en deze consequent door te voeren. Zijn de omstandigheden veranderd, moet u opnieuw uw grens bepalen. Best veel werk dus.
Heeft u veel te veel geduld, kunt u zich afvragen, wie u daarmee een plezier doet? Het is uitstelgedrag. Uitstellen om actie te ondernemen, om voor uzelf op te komen, om uw belangen te verdedigen, om uw grenzen te stellen. Wat maakt dat u hiermee moeite heeft? Bang dat ze u niet aardig meer vinden? Ook hier geldt dat u uzelf en de ander een groot plezier doet als u uw grenzen aangeeft. Tot hier en niet verder! Nu is het genoeg geweest. Probeer een andere manier uit. Vraag hulp! Erken dat het op deze manier niet werkt en ga een andere oplossing zoeken!
Iedereen dient zijn eigen grenzen te bepalen. Dit kunt u niet aan anderen overlaten. Anderen weten immers niet wat u kunt, weet en voelt. Anderen weten niet hoeveel en welke ervaringen u allemaal opgedaan heeft en hoe u deze verwerkt heeft. Dit betekent ook dat u zich niet achter een ander kunt verschuilen door anderen uw grenzen te laten bepalen. De ander probeert alleen iedere keer uw grenzen duidelijk te krijgen. Dus, als u steeds direct uw grenzen aangeeft is de lucht snel helder en heeft u energie over om leuke dingen te doen!
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Ik ben Kupper / Henrice
Ik ben een vrouw en woon in Emmen (Nederland) en mijn beroep is Counsellor en coach.
Ik ben geboren op 28/12/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Henrice biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele of persoonlijke problemen zodat u weer gelukkig