Ook de reeks gevolgd op national geographic? Het gaat over die ene gigantische unieke rots. Wat haar uniek maakt is de beschermende dampkring, de aanwezige zuurstof en water. Over dit laatste wil ik het nu net hebben. Ons kostbaarste goed zonder hetgeen leven uitgesloten is , daar maken we ons druk over. We moeten ons eigenlijk druk maken over het waterbeleid of over het ontbreken van een visie .
Onze gemeente werd in 2016 ook serieus getroffen door de zondvloed, een paar uurtjes flink doorregenen en het was gebeurd. Men heeft wel geprobeerd om er iets aan te doen en hier en daar een dam is zeker niet slecht maar je schiet er ook niet echt mee op. Grachten ruimen? Super, alleen ze zijn bijna allemaal verdwenen. Ik heb aqua... bezig gezien met sleufjes trekken en grachten ruimen, ik heb er zelfs foto's van maar ik durf ze echt niet te tonen. In mijne stiel noemen ze dat een ploegvoor met vermoedelijk een gigantisch prijskaartje aan. Laat dat over aan het gemeentepersoneel, die kunnen dat veel beter!
Hermeandering van de Zuun is dan wel super maar niet voldoende.
Het waterplan dat ik voor ogen heb is gebaseerd op natuurlijke buffering. Een paar dagen na de zondvloed moet je kijken waar er nog water staat- dat is de natuurlijke buffer. Die moet je dan verder uitbouwen tot de max capaciteit en zo ga je verder.
In mijn dorpje Berchem alleen al waren er 5 zulke buffers, ik zeg waren want ondertussen zijn er al 2 opgehoogd en dus verdwenen. Dit zou echt niet mogen gebeuren. Ga je verder terug in de tijd dan waren er 10tallen percelen die geregeld onderliepen. Inmiddels zijn vele daarvan bebouwd en is het dus zaak om te behouden en maximaal te benutten wat er rest.
Samengevat:
Natuurlijke buffers uitbouwen
grachten maximaal behouden
verplicht berekende opvangcapaciteit in verhouding tot het verhard opp bij nieuwbouw (dit dan verdubbelen)
bevolking sensibiliseren om de eigen opvang goed te beheren . Na een zondvloed moet je eens het mogelijk is afvoeren.
subsidie voor extra opvang bij bestaande woningen.
landbouw sensibiliseren om ploegloos te gaan maar dit ligt moeilijk voor een gemeentebestuur.
Nog een leuk weetje bij dit laatste;
Iedere ha die je ploegloos bewerkt geeft een extra bufferend vermogen van min 150 kuub.
Dit komt dan weer goed van pas bij een langdurige droogte en er is bijna geen erosie.
Zo , ik hoop dat u weer een beetje meer overtuigd bent van het belang van Gemeentebelangen in het gemeentebestuur en
Verkiezingen, het heeft mij altijd wel aangesproken en ooit wou ik er eens aan deelnemen. Maar het is niet zo dat ik mij in 1 of ander hokje wil laten duwen. ik ben niet links noch rechts. Ongelovig of liever,: ik geloof in de kracht van de natuur .Alleen opkomen als onafhankelijke leek mij een optie maar dat vraagt dan weer te veel rompslomp. En als alle hoop opgegeven is dan komt daar als donderslag bij heldere hemel de lijst Gemeentebelangen op de proppen. Een flits in mijn brein en 1 chat met de oprichter en ik voel -dat is het . Een partij waar iedereen terecht kan en carte blanche voor de thema's die mij na aan het hart liggen. Want laat ons serieus zijn , het kan beter, onze aarde raakt opgesoupeerd.
Natuur en landbouw kan je niet loskoppelen van elkaar. Ze zijn zo met mekaar verweven als de spin met haar web. De landbouwer moet beseffen en beseft dat meer dan ooit dat hij niet zonder natuur kan. Als landbouwer is het onze plicht om zorg te dragen voor het groen dat ons rest en om dit te vrijwaren voor de komende generaties Ik probeer dit elke dag , elk jaar meer en meer , opnieuw te bewijzen en nu via dit politieke engagement wil ik de Leeuwenaar daar kennis mee laten maken. Als je ergens een klein bloemenrandje ziet of een grasland dat niet klassiek gemaaid wordt met een mooi woord "sinusbeheer" genoemd of een groter perceel met bloemen dan kan je ervan op aan dat boer Daniel hier de hand in heeft. In de eerste plaats voor mijn bijen maar iedereen mag er mee van genieten.
Als ik nu verder kijk rondom mij dan denk ik dat sommige dingen veel beter kunnen en ik weet ook wel dat wat landbouw betreft de lakens uitgedeeld worden in het Europees parlement en dat het een wereldmaterie is maar het begint bij u en mij in ons eigen dorp en het is de gemeente die de accenten kan en moet leggen ,vandaar mijn deelname aan de verkiezingen : de accenten kunnen beter gelegd worden.
Voor wie mij niet kent, afsluiten doe ik steevast met: May the force be with you.