Ik ben Daria Vaes en woon in Niel. Ik ben geboren op 25 september 1995 te Edegem. Mijn favoriete hobby, die ik al 9 jaar beoefen, is dansen. Mijn favoriete stijl is modern. Ik zit vanaf het eerst middelbaar in Olvi (Boom). In het eerste jaar heb ik ASO gevolgd maar daarna ben ik overgestapt naar TSO.
Bart de Wever, de nieuwe burgemeester van Antwerpen meldde
de volgende uitspraak: Geen homo-T-shirts achter Antwerpse loketten. Deze
uitspraak zorgde wel wat voor controverse want ook deze keer zijn er zowel voor
als tegenstanders van deze uitspraak. Deze keer kan ik Bart de Wever bijstaan
met zijn uitspraak. Ik heb respect voor de dragers van deze T-shirt en het
maakt voor mij niet uit wat hun interesses zijn of op welk geslacht ze vallen
maar ik vind, net zoals Bart de Wever, dat ze dat niet zomaar op elke openbare
plaats, in dit geval Antwerpse loketten moeten tonen. Er moet ergens een grens
getrokken worden en dat is in een land als België ook zo. In ons land worden
ook religieuze symbolen niet toegestaan zoals een bijvoorbeeld een boerka en
dat vind ik meer dan normaal. De hele klas deelde deze mening.
Ons klasgesprek ging hieruit verder in het thema
Multicultureel. Elke mens is anders, mensen hebben een verschillende cultuur en mensen hebben andere interesses maar iedereen moet gelijk behandeld worden.
Toch zijn er zijn twee keuzes. Ofwel heb je metafysica en laat je alle
culturen toe. Alle objecten worden dan als 1 beschouwd. Langs de andere kant
is er ook het differentiedenken, deze theorie zegt dat we allemaal wel
biologische mensen zijn maar dat we toch verschillen van elkaar in vele
aspecten.
Bronvermelding: Verbeeck, Wim, 'Metafysica en differentiefilosofie'; cursus godsdienst zede jaar secundair onderwijs, OLVI-Boom, 2013
Opnieuw zorgt een videoclip van Rihanna voor heel wat opschudding. Haar videoclip 'Man Down laat zien hoe ze een man neerschiet in een station. Wanneer de camera het bloedende hoofd van de neergeschoten man accentueert vragen vele ouders zich af of de clip niet wat te ver gaat. Rihanna is namelijk een rolmodel voor vele tieners. Toch word de kritiek fel afgeblazen omdat Rihanna door deze fascinerende en niet-alledaagse thema's succes heeft. De vraag is dus of Rihanna evenveel succes zou hebben wanneer ze geen mooie vrouw was die de grenzen van haar seksualiteit niet zou aftasten. Het antwoord daarop zou duidelijk negatief zijn. Hierbij komen we tot op het volgende thema: De maatschappij is erg geërotiseerd. Doodgewone huishoudproducten worden al snel aan de man gebracht door mooie en schaarsgekleede vrouwen. Ook de dood is een fascinerend thema in onze maatschappij. De dood is een 'Mysterium Tremendum et fascinans' of met andere woorden een angstaanjagend en fascinerend gebeuren. Wanneer we een sprong naar het bijbelboek maken namelijk 'De Abrahamcyclus' word dit duidelijker. Het leven van Abram en Sarai dreigt te mislukken omdat ze geen nageslacht kunnen verwekken. God spreekt 6 keer tot Abram en belooft telkens een groot nageslacht. Maar God laat op zich wachten en wanneer Hij steeds zijn woord weer lijkt te breken ontstaat er een machtsstrijd tussen de twee. God bevestigd zijn belofte meermaals maar word daarbij uitgelachen door Abraham en Sara. Ze zijn immers honderd en negentig jaar oud, hoe kunnen zij nog een kind baren? Jack Miles bevestigd hier bij dat de Abrahamcylus een machtsstrijd is tussen God en de mens inzake leven en dood. Na het bezoek aan Abraham's tent reizen 3 mannen af naar Lot. De Sodomieten eisen 3 mannen waarmee ze 'omvang' kunnen hebben. (vaak word dit verhaal beschouwd al veroordeling voor homoseksuele relaties). De Sodomieten beuken de deur van Lot's huis in maar ze worden meteen tot blindheid geslagen door Lot en God vernielt het hele dorp samen met de inwoners ervan. Een besluit van dit verhaal kunnen we dus duidelijk stellen: macht, verbonden aan seksualiteit kan enorme wraakgevoelens opwekken met de dood als gevolg. Hiermee begrijpen we dus ook meteen de gevoelens van Rihanna in haar videoclip 'Man Down'.
Bronvermelding: Verbeeck, Wim, 'Man Down'; cursus godsdienst zede jaar secundair onderwijs, OLVI-Boom, 2012.
Erik Oger heeft de vraag: is minder meer ? Hij voegt er ook meteen aan toe dat het een paradoxale uitspraak is want hoe kan minder nu meer zijn. Hij illustreert dit met een voorbeeld uit een café. Wanneer men bijvoorbeeld maar 1 pintje drinkt heeft men meer gedronken dan wanneer men 2 pintjes drinkt. Een totaal absurde uitspraak dus en duidelijk een paradox want het is een schijnbare tegenstellling. Hij verwijst hierbij ook naar een film die hij tientallen jaren geleden heeft bekeken (Ice cold in annex). In deze film rijdt een vrachtwagen door de woestijn maar valt in panne. Wanneer de vrachtwagen herstelt is rijden ze meteen naar een café en bestellen ze een ijskoud pintje waar ze enorm veel smaak van hebben. De clue van het verhaal is wanneer men 20 pintjes drinkt men er al lang niet meer zoveel smaak van zal hebben dan van het eerste. Minder is hier dus duidelijk meer. Wanneer een vader in het dagelijkse leven heel de dag uur na uur met zijn kinderen bezig is wordt dat op lange termijn ook te veel en saai. Minder is hier dus ook duidelijk meer omdat 'minder' ook soms meer waarde heeft dan 'meer'. Naargelang deze stellingen ga ik hier volledig mee akkoord.
Het verschil tussen een paradox en een contradictie is makkelijk te verklaren. Een contradictie komt overeen met wetenschappelijke taal. Dat betekent dat 2 dingen nooit tegelijkertijd waar kunnen zijn. Een paradox is een schijnbare tegenstelling waarin beide zaken dus wel tegelijkertijd waar kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is dat mensen leven alsof de dood niet bestaat maar tegelijkertijd beseffen ze wel dat zo op een dag zullen sterven. Ook in de popmuziek zijn vaak paradoxen te bespeuren. Ook al valt het soms niet op, aanwezig zijn ze zeker en vast. Wanneer we bijvoorbeeld 'Love the way you lie' van Rihanna bekijken kunnen we zeer duidelijk zien dat liefde en haat zeer dicht bij elkaar liggen. Ook de locaties in de clip zoals bergen en de woestijn komen ook overeen met verhalen in de bijbel. De profeet Elia moest ervoor zorgen dat Israël radicaal koos voor maar 1 god namelijk JHWH. Met de aanwezige afwezigheid van God bedoelt men volgens mij dat mensen wel tegen God kunnen praten en hem dingen kunnen vragen maar dat God daarop nooit zal antwoorden. Gelovigen geloven daarin echter wel omdat ze een steun in God terugvinden. God heeft daarom ook een grote rol in vele evangelies.
Bronvermelding: Verbeeck,Wim, 'Rihanna: een hype of cultuurfenomeen';cursus godsdienst zesde jaar secundair onderwijs, Olvi-boom, 2012.