Naar Noordkaap voor Yellow Star
Een fietstocht van Ieper naar Noordkaap en terug, in herinnering van Stephanie "Yellow Star" Borry en t.v.v. het kinderkankerfonds van het UZ in Leuven. Voor meer info: www.dannycambre.be
Foto
26-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.naar Noordkaap én terug voor Yellow Star
Klik op de afbeelding om de link te volgen Oef, het is dus gelukt: naar Noordkaap en terug ... voor "Yellow Star" Stephanie en voor het Thuiszorgteam van het UZ Leuven maar natuurlijk ook wel voor mezelf en voor eender wie die er de voorbije dagen op welke manier dan ook iets aan gehad heeft, bijna 4 maanden en bijna 8880 Km lang en nu durf ik het eindelijk schrijven ... zonder brokken of pannes en zonder lekke banden!
De dag begon vandaag iets vroeger met om tien voor zeven, op nuchtere maag, een (telefonisch) life interview met Ochtendpost op Radio 2 West-Vlaanderen. Daarna dan ontbeten en klaar gemaakt voor de laatste rit. De rit ging eerst door de Parijs-Roubaix-achtige straten van de binnnestad van Gent maar daar reed ik vrij vlot buiten richting Drongen en verder volgens de bekende wegen van de eerste dag van de reis. Overigens een best aangename fietsdag om de reis af te sluiten, augustus werd uiteindelijk toch een best goede zomermaand voor me.
En op het einde volgde aan de kazerne van het CCMP in Ieper een warme ontvangst door de vrienden en collega's, sympathysanten, mijn ouders die voor de gelegenheid naar Ieper gekomen waren, de pers en ook Ilse Ruysseveldt, coördinatrice van het thuiszorgteam van UZ Leuven, aan wie ik de opbrengst van de aktie mocht overdragen in de vorm van een cheque ter waarde van 6.680,- €.
Ik wil dan ook iedereen bedanken die op welke wijze dan ook (kaartenkoop, kaartenverkoop, mondelinge reclame ...) zijn of haar steentje heeft bijgedragen tot de aktie, ik denk dat we mogen spreken van mooi resultaat.
Ook wil ik nog eens iedereen bedanken die me onderweg al eens een steuntje in de rug gaf middels een reaktie op de blog, het was altijd leuk en soms ook wel eens nodig.
Wat me nu nog rest is het selecteren, editen, nog eens selecteren ... van zo'n 3800 foto's om er uiteindelijk een behoorlijke slideshow van te maken.
En dinsdag terug naar de werkelijkheid van het dagelijkse leven maar eerst nog enkele dagen om te bekomen met o.a. nog een week-endje in de Kempen en zondag, om het af te leren, een fietstochtje van de fietshappening "de schakel" met vertrek in Vorselaar (wel zonder bagage deze keer) en ongetwijfeld eens een "baronneke" proeven.
De laatste cijfers:
Km vandaag: 79
Km totaal: 8877
Ik was 118 dagen onderweg, wat 75,23 Km per dag maakt.
Ik fietste 105 dagen wat 84,54 Km per fietsdag maakt.

Tot een volgende keer misschien,

26-08-2009, 18:48 geschreven door Danny  
25-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog 1
Hoewel ik zelf al 11 jaar geen inwoner van Vorselaar meer ben mochten ik gisteren toch de burgemeester en het schepencollege met hun welgemeende felicitaties ontvangen, een mooi gebaar toch.
Ik ben zelf natuurlijk wel een eind weg gefietst maar je hoeft natuurlijk niet zo ver gaan om gezellig te fietsen, ik had vandaag een erg mooie en aangename route langs Vlaamse waterwegen. Via Grobbendonk ging het naar de Nete en dan langs de Nete richting Lier. Voor Lier al had ik de fietsroute LF5 bereikt en die zou me verder langs de Nete, de Rupel en de Schelde naar Gent leiden. Echt een heel mooie route, alleen langs Boom (vooral) en Dendermonde (iets minder) werd het even wat onaangenamer maar verder was het steeds langs het water of even over kleine weggetjes iets verder van het water weg maar altijd mooi en rustig. Een route langs rivieren mag dan wel mooi zijn maar de kortste weg is het zelden, mijn rit vanvandaag was dan ook een stuk langer dan ik ingeschat had maar het was het dus waard. Ook nog 2 (fiets-)veerdienstjes gedaan vandaag, over de Rupel net voor de monding in de Schelde en nog eens over de Schelde.
Van Lier tot voorbij Duffel kreeg ik even een behoorlijke bui te verwerken maar met het goede weer van de voorbije dagen en een rustdag thuis waren mijn batterijen voldoende terug opgeladen om daar weer tegen te kunnen. Verder bleef het weliswaar bewolkt maar wel droog.
En uiteindelijk kwam ik dus in Gent aan waar ik deze laatste nacht onderweg in herberg verblijf.
Rest me dus nog 1 dag, die gaat over dezelfde wegen als de eerste dag en zou dus weinig verassingen in petto mogen hebben.
Km vandaag: 129
Km totaal: 8798

25-08-2009, 18:57 geschreven door Danny  
24-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het kasteeldorp Vorselaar
Vandaag dus rustdag in mijn geboortedorp (hoewel eigenlijk geboren in Turnhout), het bescheiden, Kempische Vorselaar.
Vorselaar is vooral bekend vanwege de prachtige waterburcht, het in een mooie groene omgeving gelegen en met water omgeven kasteel. Verder is er ook de Kerk van Petrus en Paulus, het Klooster met bijhorende hogere school, zijn Frankische marktplein met kaak (schandpaal), Schranshoeve ... een hoop zaken die er toch op wijzen dat Vorselaar een geschiedenis heeft die behoorlijk ver teruggaat.
Verder was Vorselaar ook het geboortedorp van Kardinaal Van Roey.
Recenter is Vorselaar ook bekend van een aantal sportpersoonlijkheden zoals:
Jos Melis, in de jaren 40 als voetballer naar Gent getrokken om daar voor Gantoise (AA Gent) te gaan voetballen ( en voor mij ook gewoon nonkel Jos)
Lucien Olieslagers, 12 seizoenen voetballer bij Lierse en in 1959 winnaar van de gouden schoen
En de wielrenners Ward Sels, Rosa Sels, Karel Sels, Daniel Willems en natuurlijk Bart Wellens.
En binnenkort wordt Vorselaar ook bekend vanwege zijn eigen bier, 't Baronneke dat zondag voorgesteld zal worden ter gelegenheid van "de Schakel", de grote Kempense fietshappening dat ook in Vorselaar een startpunt heeft.
Wie meer wil weten over "mijn" Vorselaar kan terecht op www.toerismevorselaar.be
24-08-2009, 14:39 geschreven door Danny  
23-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een eerste keer terug thuis
Mijn twee kamergenoten en ik waren gisteren de enige niet voetballers in de herberg maar alles is toch vrij beschaafd gebleven. Mijn beide kamergenoten bleken, hoewel ze toevallig en onafhankelijk van elkaar samen aanwezig waren, libellen-spotters te zijn. Mensen die de wereld, en dus ook hun eigen Nederland, af reizen om bijzondere foto's van bijzondere libellen te nemen. Een totaal nieuwe wereld ging open voor mij terwijl zij, met hun digitale camera in de hand, hun waarnemingen van de dag en in het verdere verleden bespraken. Schijnbaar is de heide en veen streek in de grens regio een goede biotoop voor libellen.
Dat ik vandaag weer een zomerse dag had hoef ik eigenlijk niet meer te vertellen, dat voelen jullie ondertussen zelf.
De route ging vandaag over aangename wegen. Na 25 Km stak ik bij Postel de laatste grens over en werd ik van harte welkom geheten in de provincie Antwerpen. Dan ging het langs de abdij van Postel, die ik vroeger al bezocht en ik me dus niet in de zomerse zondagsdrukte mengde, en dan verder via Retie, Kasterlee, Lichtaart en Poederlee tot Vorselaar waar ik dus een eerste keer terug thuis kwam.
Morgen blijf ik hier nog een dagje rusten alvorens de laatste 2 ritten aan te vangen.
Km vandaag: 64
Km totaal: 8669

23-08-2009, 15:47 geschreven door Danny  
22-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hier spreekt men nederlands
Alweer een mooie zomerse dag vandaag.
Vanmorgen om te beginnen nog wat verder gegaan op de nostalgische toer van gisteren, via de weg naar Venlo. Destijds een wekelijkse route. Na 40 Km ben ik dan de Nederlandse grens overgestoken en voor het eerst in 3,5 maanden was de voertaal weer gewoon nederlands. Vroeger nam ik voor Venlo de autosnelweg en was ik op een 2 uur thuis (in Vorselaar dus). Nu mag ik ten eerste die autosnelweg niet nemen en zal het 2 dagen duren in plaats van 2 uur om Vorselaar te bereiken. Aangezien de autosnelweg niet mocht ging het verder richting en door Venlo. En in en voorbij Venlo werd het weer even wat ingewikkelder, ook al niet geholpen door de wegenwerken die momenteel in Venlo plaats vinden. Ik heb in de omgeving waarschijnlijk een beetje veel heen en weer moeten rijden om het juiste spoor te volgen of terug te vinden, waardoor de rit van vandaag toch weer iets langer werd dan voorzien. Morgen wordt alvast terug korter.
Omdat ik, ondanks het goede weer, geen zin meer heb was mijn bestemming vandaag Valkenswaard, de enige herberg op een mogelijke route. En die herberg deel ik vannacht onder andere met een 120-tal voetballers die hier waarschijnlijk aan een of ander tornooi deelnemen. Maar vanavond staat alvast ook BBQ en Belgisch bier op de menu.
Km vandaag: 112
Km totaal: 8605

22-08-2009, 17:37 geschreven door Danny  
21-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een beetje nostalgie
In mijn noodkamer gisteren bevond zich ook een TV en toen ik die 's avonds even opzette waren ze op alle officiele Duitse zenders bezig met extra journaals naar aanleiding van de warmste dag van het jaar met (bijna) recordtemperaturen, in NRW tot een piek van 37,8° C. Na alle koude en nattigheid heb ik dat dan ook maar gehad. Nog wat later 's avonds heb ik kunnen genieten van een wel bijzonder klank- en vooral lichtspel. Terwijl het bij ons niet eens regende kon ik een stuk verder een, schiijnbaar vrij hevig, onweer aanschouwen dat de wolken regelmatig bijzonder deed oplichten maar waarvan het geluid met moeite tot ons doordrong. De voor vandaag nog voorspelde buien zijn, voorlopig, uitgebleven. Integendeel, het klaarde aardig op en het was een best aangename fietsdag.
Deze voormiddag dan de Rijn overgestoken en even verder vond ik Xanten, voor mij een stukje nostalgie. Hier maakte ik het einde van, als ik mij goed herinner, het 51 Smaldeel van de 9 Groepering van de Wing Missiles maar het is 20 jaar geleden dus ik zou er wel een beetje naast kunnen zitten. Van de kazerne is geen spoor meer terug te vinden, daar is nu een nieuwe woonwijk. Mijn werkplaats ligt er nog wel. Net zoals we ze destijds achtergelaten hebben alleen hier en daar een beetje vervallen, de schapen hebben het onderhoud overgenomen.
Verder is Xanten bekend van zijn Romeinen. Er zijn hier restanten gevonden van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, met een haven aan de Rijn, schijnbaar de meest noordelijke romeinse stad. 20 jaar geleden waren er plannen om rond de archeologische opgravingen een themapark te maken. Nu is er het behoorlijk grote Archeologisch Park Xanten, waar men een deel van de Romeinse stad heeft gereconstrueerd. Een groot deel van die oude stad ligt trouwens onder het huidige Xanten. Het hele stadje straalt ook enige historische geschiedenis uit.
Ik had eigenlijk gepland om vanwege die nostalgie hier nog een laatste rustdag te houden maar aangezien ik hier vrij vroeg was en het eigenlijk wel snel gezien had, heb ik besloten om nog 2 dagen door te doen en in Vorselaar nog een dagje te nemen om te rusten en wat bij te praten met de familie. Zondag in Vorselaar dus.
Vanavond verblijf ik dus nog wel in de herberg van Xanten, van de eerder klassieke herberg gisteren naar een supermoderne vandaag.
Km vandaag: 64
Km totaal: 8493
De foto's van vandaag zijn dus mijn persoonlijke nostalgie, met deze foto's zou ik destijds behoorlijk in problemen kunnen komen hebben.

21-08-2009, 17:22 geschreven door Danny  
20-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de laatste week
Vanmorgen aan de laatste week begonnen (het einde komt nu toch echt wel in zicht) en wel onder een stralende zon. Tegen de middag schoof er wel een wolkenband naderbij maar na een koffiebreak bleek die alweer verdwenen. Ook tegen het einde van de rit trokken weer wolken over en ik veronderstel dat de kombinatie van warmte en wolken nog al eens hetzelfde effekt heeft als bij ons, er zal vanavond hier en daar wel klank- en lichtspel zijn.
De route van vandaag verliep op dezelfde wijze als de voorbije dagen maar niet zoals gepland. Vanwege de ligging van de herberg besloot ik een andere weg te nemen dan ik origineel gepland had. Deze weg passeerde wel dichter bij Rheine en daar bleek weer dat ik er met de fiets niet langs mocht maar er door moest. Al bij al ging dit nog redelijk vlot en voorbij Rheine vond ik mijn origineel geplande route terug ... die ik dan maar kruiste waarna ik verder een nieuwe alternatieve weg volgde. Na 70 Km stond ik voor een keuze: links nog een 15 Km verder naar Nottuln of rechtdoor nog ruim 30 Km naar Haltern. Tot mijn oog viel op het eveneens 30 Km verder maar meer westelijk, en dat moet de volgende dagen toch de overwegende richting worden, liggende Reken en toen besloot ik uiteindelijk dus rechtsaf te gaan naar Reken waar ik een plaatsje vond in de "noodkamer" van de herberg. Eigenlijk zit ze officieel volgeboekt maar ze hebben nog een, vrij ruime, kamer waar ze wat extra meubelair staan hebben en ook nog een bed om in noodgevallen te gebruiken en een fietser met 100 Km achter de rug geldt als noodgeval. Nu ik vanavond in mijn kamer de kaart eens rustig bekeken heb, lijkt uiteindelijk het verschil tussen Reken en Haltern over het geheel gezien niet echt groot maar zoveel maakt het ook niet uit. Wanneer ik verder zuidwaarts zou fietsen kom ik uiteindelijk midden in het Ruhrgebied uit en daar moet ik als fietser niet echt zijn dus vanaf morgen gaat het dus meer westwaarts.
Vandaag overigens nog eens 100 dagen gevierd, 100 effektieve fietsdagen.
Km vandaag: 102
Km totaal: 842920-08-2009, 17:11 geschreven door Danny  
19-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gelukkige verjaardag
Om te beginnen wil ik mijn moeder van harte feliciteren met een grote verjaardag, maandag kom ik thuis.
Nog goed nieuws vandaag, de zomer is terug. Stralende, wolkenloze hemel met een eerder licht briesje!
Zo kalm het in Wustewohlde was zo druk was het in Bad Zwischenahn. Enkele groepen kinderen, 11 á 12 jaar schat ik, die hier nog op zomerkamp waren schijnbaar. Het is wel leuk om die gasten aktief en creatief bezig te zien in plaats voor computer of TV te zitten maar de rust tijdens de maaltijden moet er ook aan geloven natuurlijk, het avondlijke stilte-uur werd overigens wel wonderbaarlijk gerespecteerd. Het moeten er trouwens wel uit een andere regio geweest zijn want hier in de streek is de school al herbegonnen.
Vandaag ging het verder zoals gisteren, langs landelijke maar relatief drukke wegen die wel dikwijls door bossen en anders langs velden liepen en altijd met fietspad met alle voor- en nadelen zoals eerder reeds geschreven. Af en toe passeerde dan een, soms erg grote, boerderij of een dorp of stadje. Ook Duitsland heeft zijn voorhistorische stenen, degene die ik eruit pikte liggen bij Apeldorn en waren oorspronkelijk een grafheuvel, uit de nieuwe steentijd, waarvan het zand en de middelste stenen in de loop der jaren verdwenen zijn. Oorspronkelijk zouden er 3 dekstenen geweest zijn.
Mijn bestemmiing vandaag lag iets verder dan geschat (mijnheer Michelin geeft me nizet alle afstanden van alle kleine wegen) maar uiteindelijk bereikte ik toch Lingen (Ems) waar de herberg dan nog een eindje buiten en aan de verkeerde kant van het stadje ligt, wat de rit nog iets langer maakte.
Km vandaag: 109
Km totaal: 8327

19-08-2009, 17:11 geschreven door Danny  
18-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in bad
Ik had voor deze reis nog niet in duitse jeugdherbergen overnacht en ik moet zeggen dat ik er best tevreden over ben. Bij een overnachting is hier standaard beddegoed (moet je elders meestal zelf meebrengen of bijbetalen, je kan natuurlijk ook zeggen dat de duitsers de extra automatisch bijrekenen maar zo zie ik het toch niet) en ontbijt (ook dit is elders dikwijls optioneel extra of soms zelfs niet voorhanden) inbegrepen. Een gastenkeuken ben ik hier nog niet tegengekomen maar daar tegenover staat wel dat ze (uitgezonderd Schleswig) ook in de andere maaltijden voorzien. Aangezien ik gisteren de enige gast was heeft de gastheer dus voor mij persoonlijk een (stevig) avondmaal gemaakt. Terwijl ik nog aan tafel zat kwam er nog een paar "onaangekondigde" fietsers aan en aangezien de dichtsbijzijnde eetgelegenheid 8 Km verwijderd is, en 16 Km (heen en terug) extra op het eind van de dag voor een fietser toch behoorlijk veel is, is de gastheer maar terug de keuken ingedoken voor nog 2 maaltijden. Later blijken er dan nog een koppel motorrijders, die overigens ook in Gluckstad waren, en een koppel in de auto toegekomen te zijn want vanmorgen waren we zowaar met 7 aan het ontbijt.
Vanmorgen met regen wakker geworden maar bij het ontbijt scheen de zon en voor de rest van de dag sloot het weer aan bij de voorbije 2 dagen, wisselend bewolkt maar droog en nog steeds vrij winderig (al wel een stuk minder dan enkele dagen geleden toch).
De route vandaag liep verder over landelijke, maar soms toch relatief drukke, wegen. Op de middag ben ik dan de Weser terug overgestoken. Mijn laatste veer voor deze reis, voor zover ik weet ligt er hierachter niets meer in de weg dat niet overbrugd is. En zo kwam ik vannamiddag dus toe in bad, Bad Zwischenahn. Waar de herberg aan een meer gelegen is, dat is ondertussen ook alweer van in Zweden geleden dat ik nog langs een meer logeerde.
Km vandaag: 97
Km totaal: 8218

18-08-2009, 16:30 geschreven door Danny  
17-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fietspaden
Het weer was vandaag tamelijk gelijk aan dat van gisteren, misschien iets meer wolken en iets minder wind. Gisteravond gemerkt dat ik de zon toch een beetje onderschat heb. Ben vertrokken met lange mouwen en heb deze na een tijdje enigszins opgestroopt en gisteravond merkte ik een iets donkerdere band op mijn onderarmen.
Vandaag kort na het vertrek de Elbe overgestoken, dan gedurende 40 Km de iets grotere B495 gevolgd om dan terug over te gaan op de meer landelijke wegen. Best aangenaam fietsen maar niet de meest inspirerende dag, ik heb dan maar voor een paar voorbeelden gezorgd van hoe ook Duitsland de fietsers verwent met fietspaden. In het algemeen viel het vandaag eigenlijk wel mee, als het asfalt niet teveel kapot was van de opkomende boomwortels. Ik heb overigens niets tegen die bomen langs de weg maar het valt me op dat de autoweg er zelden last van heeft. Ook gaan de fietspaden in de dorpskernen steevast over op klinkers (die zelden lang goed blijven liggen) en moet je bij kruisingen telkens of en terug op het fietspad. Ik zou graag eens in een land fietsen waar men de fietspaden consequent in dezelfde staat houden als de erlangs liggende autoweg en waar ze de moeite doen om het fietspad glasvrij te maken (Eigenlijk was ik zelf al wel eens in zo'n land, Vietnam bijvoorbeeld. Daar hebben ze geen fietspaden en heb je dus automatisch hetzelfde wegdek als het andere verkeer).
Vandaag overigens een ietwat kortere rit die eindigde bij de herberg van Wustewholde, op het einde van een zijweggetje tussen de velden en de bossen. Ook dit is een van de herbergen die ik reeds aandeed op de heenweg (en in principe de laatste). Het is het type herberg dat vooral van groepen leeft. Ook bij mijn eerste passage verbleef hier toen een groep jongeren (een laatstejaars klas of zoiets). Vandaag geen groepen en dus blijk ik de enige gast in huis.
Vanaf morgen volgen weer enkele langere ritten.
Km vandaag: 62
Km totaal: 812117-08-2009, 16:35 geschreven door Danny  
Inhoud blog
 • naar Noordkaap én terug voor Yellow Star
 • nog 1
 • het kasteeldorp Vorselaar
 • een eerste keer terug thuis
 • hier spreekt men nederlands
  Archief per week
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Mijn favorieten
 • Mijn webpagina
 • Mijn foto's
 • Memory 2 Stephanie
 • Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!