Na een hoofdgerecht heeft niet altijd iedereen nog trek in een nagerecht. Met deze frisse citroentaart zal hier verandering in komen! Voor zes personen heb je de volgende ingredienten nodig:
Voor het deeg
100 gram boter (en een beetje extra om de bakvorm in te vetten)
200 gram bloem
2 el kristalsuiker
1 eidooier
Snufje zout
Koud water
Voor de vulling
5 citroenen
2 eieren
275 gram kristalsuiker
175 gram gemalen amandelen
125 ml slagroom
100 ml water
De bereiding
Als eerst maak je de bakvorm (22 cm doorsnee) klaar voor gebruik. Vet hem in met de extra boter. Pak de bloem en zout en zeef dit boven een kom van een keukenmachine. Voeg de boter toe en meng het totdat het een kruimelig mengsel wordt. Doe het geheel in een grote kom en voeg de suiker, eidooier en koud water toe om er een samenhangend deeg van te maken. Maak een oppervlakte in de keuken gereed om bloem op te leggen. Pak het deeg en rol het uit tot een cirkel van 8 centimeter groter dan de bakvorm. Leeg het deeg voorzichtig in de vorm en duw het aan. Als je overtollig deeg hebt op de rand, verwijder dit. Bekleed de taartbodem met bakpapier en leg er bakbonen in. Zet het 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de bodem 10 minuten in de oven. Verwijder de bonen en papier en bak nog 5 minuten.
Rasp de citroenen en de schil van de 3 citroenen in een kom. Voeg de eieren, 85 gram van de suiker, de gemalen amandelen en de slagroom toe en klop alles door elkaar. Schenk het mengsel op de taartbodem en bak het 25 minuten.
Snijd de andere 2 citroenen in schijfjes en verwijder de pitten. Los in een steelpan de rest van de suiker op in heet water en laat het nog 5 minuten sudderen. Leg de schijfjes citroen erop. Besprenkel met de siroop en serveer de taart warm of koud
Geniet van deze heerlijk frisse citroentaart na een lekker diner met vrienden en familie.
Het is al bijna en dan kunnen we genieten van heerlijk lang weekend. Weet je al wat je gaat doen? Ga lekker bakken! Het resultaat van het onderstaande recept zijn heerlijke koekjes voor Pasen. Wat heb je allemaal nodig (porties 48)?
De voorbereiding duurt ongeveer 30 minuten. Als eerst verwarm je de oven op 190 graden (gasstand 5). Pak een grote kom en klop de boter en suiker goed. Voeg daarna de eieren toe en zorg voor een glad mengsel. Bloem, bakpoeder en zout er door heen roeren en goed mengen. Voeg als laatste de sinaasappelsap en -rasp toe.
Rollen het deeg op een licht bebloemd oppervlak uit tot een dikte van 6 mm. Met behulp van een koekmes kan je de paashazen uitsnijden (uiteraard kun je ook andere vormen uitsnijden). Leg de paashazen op een niet-ingevette bakplaat en bak ze 8 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven. De paashazen kun je naar wens glaceren en versieren.