Rel over tabaksreclame ontaardt in strafdossiers tegen Aldi en Makro
Het parket van Dendermonde heeft een strafdossier geopend tegen de supermarktketen Aldi. En Volksgezondheid stapt naar het parket van Antwerpen voor een strafzaak tegen Makro.
In mei raakte bekend dat Volksgezondheid er problemen mee had dat Colruyt, Aldi en Makro prijskortingen gaven op tabakswaren. De drie ketens wilden hun beleid toen niet veranderen. Intussen zouden ze wel voorzichtiger zijn. Toch vechten ze over de kwestie een juridische oorlog uit. Met strafdossiers in Brussel, Dendermonde en binnenkort ook in Antwerpen. Vorig jaar stelde de federale overheidsdienst Volksgezondheid een onderzoek in naar de prijzen van sigaretten, sigaren en roltabak in de grote warenhuisketens. Al gauw bleken Colruyt, Aldi en Makro wel degelijk onder de prijs te gaan die vermeld staat op de fiscale zegels. Volgens de tabakscontroledienst van Volksgezondheid schenden ze daarmee het verbod op tabaksreclame. Maar de geviseerde warenhuisketens zien dat anders.
Aldi zou tot 20 procent onder de prijs gaan die op de fiscale zegels van de tabaksproducten staat. Bij Makro en Colruyt liepen de kortingen op tot 7 à 9 procent. Makro en Colruyt kenden kortingen toe voor de bekende sigarettenmerken, terwijl Aldi alleen huismerken aanbiedt. Aldi is met zijn eigen roltabak het nummer twee in de markt, met een marktaandeel van 18 procent.
De wet van 1999 verbiedt niet alleen klassieke reclame of sponsoring voor tabaksproducten, maar ook alle mogelijke technieken om de verkoop te bevorderen. Prijskortingen zouden daar dus ook onder vallen. Er zijn gesprekken geweest tussen Volksgezondheid en de drie warenhuisketens om de praktijken te stoppen. Aldi, Makro en Colruyt zouden dan wegkomen met administratieve boetes, die hooguit 600.000 euro zouden bedragen.
Maar tevergeefs. Er werden geen boetes betaald en Volksgezondheid bleef bij het standpunt dat de prijskortingen een vorm van illegale tabaksreclame zijn. Eind augustus raakte al bekend dat het meningsverschil met prijsbreker Colruyt zo groot was dat een strafdossier was geopend tegen het bedrijf. Met Aldi en Makro leek het niet zo'n vaart te lopen. Maar nu bevestigt het parket van Dendermonde dat het ook een strafonderzoek heeft geopend tegen Aldi. Volgens welingelichte bronnen stapt Volksgezondheid de komende weken ook naar het parket van Antwerpen met het dossier tegen Makro.
Terwijl de ketens een juridische oorlog uitvechten met Volksgezondheid en de parketten, is in de winkelrekken voorlopig wel een gedragswijziging te merken. De vroegere prijsverlagingen voor wie bepaalde hoeveelheden sigaretten, sigaren en roltabak kocht, blijken gestopt. De kortingen op een slof lijken verminderd te zijn. Tot er duidelijkheid is over de kwestie, lijken de ketens ook niet meer zo opvallend te communiceren met de klanten over de lagere prijzen voor tabak.
Ongeveer 560 Belgische tabaksplanters voelen zich bedreigd door het voornemen van de Europese commissie het teergehalte van sigaretten drastisch te verminderen. Ze vragen de EU overgangsmaatregelen en financiële steun. Dat verklaarde de algemene sekretaris van de Nationale Federatie van Belgische tabaksplanters, Ghislain D'Hallewin, gisteren in Straatsburg. Daar besprak het Europees parlement gisterenavond een verslag over het commissie- voorstel.
De Europese commissie wil tegen eind 2012 het teergehalte van sigaretten beperken tot 12 milligram en tegen eind 2015 tot 10 mg. Daarvan zullen vooral de Belgische planters, die tot dusver hoofdzakelijk donkere tabakssoorten hebben aangeplant met een hoog teergehalte, het slachtoffer worden. De planters in Appelterre, Wervik, Flaubecq en de vallei van de Semois, die akkoord gaan met de gezondheidsaspekten van de Europese maatregel, verlangen daarom van de EU maatregelen en financiële steun om te kunnen overschakelen op lichtere tabakssoorten. In Europa wordt jaarlijks 365.000 ton tabak geproduceerd. Daarvan wordt 135.000 ton uitgevoerd, maar tegelijkertijd wordt 700.000 ton ingevoerd. Dat wijst volgens de Belgische planters op een tekort van ongeveer 500.000 ton (hoofdzakelijk lichtere variëteiten), waarvan een gedeelte door Belgische planters zou kunnen worden opgevuld. In België putten 560 gezinnen hun inkomen uit de tabaksteelt, waarvan 95 procent in het Wervikse. De teelt is bijzonder arbeidsintensief. Een hektare tabak vergt 2.500 werkuren.
Ook de e-sigaret is een doorn in het oog van de tabaksteelers
Door de enorme populariteit van het dampen, oftwel e-roken of electronisch roken zakt ook langzaam maar zeker de groei naar tabak. Dit zal op termijn zeker de vraag naar tabak enorm doen dalen. In USA en Frankrijk zien we nu al een daling die duidelijk is.