1) Slaappatroon

Na twee maanden vakantie is het wennen om terug in het schoolritme te komen. Begin enkele dagen voor 1 september opnieuw te leven in een bepaalde routine. Stop de kinderen op hetzelfde uur in bed als tijdens het schooljaar. Het maakt opstaan op de eerste schooldag makkelijker. De kinderen moeten wennen aan de overgang van de hele dag spelen naar weer opletten in de klas. Het is belangrijk dat kinderen genoeg slapen in een regelmatig slaappatroon. Voldoende slapen draagt bij tot goede schoolresultaten. Een kind van zes jaar heeft nood aan twaalf uren slaap per nacht en een middagdutje. Negen uren slaap is voldoende voor dertienjarigen en bij adolescenten volstaat 7,5 tot acht uur.

2) Voorbereiding


Zoek schoolmateriaal zoals boekentassen, brooddozen en fluo-jasjes opnieuw bij mekaar voor de eerste schooldag. Dat voorkomt stress op de bewuste ochtend op 1 september. Zoek de avond op voorhand ook al de kleding uit voor de volgende dag. Dek eventueel ook al de ontbijttafel. Heb je een groot gezin, maak dan een badkamerschema, zodat iedereen zich op tijd kan klaar maken.

3) Stevig ontbijt


Een uitgebreid en evenwichtig ontbijt is noodzakelijk voor een kind om de voormiddag door te komen. Zorg ten minste voor een zuivelproduct (melk, yoghurt of kaas), trage suikers (brood, beschuiten of ontbijtgranen) en een drankje (thee, water of fruitsap).



4) Brooddoos

Zorg ervoor dat je de dag op voorhand brood en beleg in huis haalt voor een lunchpakket. Dit maakt de hectische ochtenden weer een stuk rustiger. Het kan ook leuk zijn om je kind te laten helpen bij het voorbereiden van de lunch. Boterhammen hoeven niet per definitie saai te zijn. Snij een gewone boterham bijvoorbeeld in vierkantjes en prik ze op een satéstokje of doe fruit op de boterham: een banaan, aardbeien of gebakken appelen. Varieer met een pitabroodjes en vul die met sla, geraspte wortelen en blokjes kip.

5) Plek voor schoolspullen

Laat je kind zijn of haar kamer opruimen voor de start van het nieuwe schooljaar en kies een plek uit voor schoolspullen. Maak een standaardmandje voor alle schoolspullen, zoals huiswerk, brieven van leraren en alles wat ze mee moeten nemen naar school. Zo leert je kind alles netjes bij elkaar te houden en weet jij altijd alles over school te vinden.

6) Schoolbenodigdheden

De meeste ouders krijgen eind juni al een lijstje met de benodigdheden voor het volgende schooljaar. Half augustus draait het fenomeen ‘terug naar school’ op volle toeren. In supermarkten steken blinkende schoolspullen van Disney, Pixar en Studio 100 je de ogen uit. Laat je niet verleiden door overbodige en/of verkeerde spullen aan te kopen. Het Vlaamse basisonderwijs is sinds 2007 in principe kosteloos. De leerlingen krijgen een hele rist spullen gratis van de school, zoals een potlood, een lat, een gom, stiften, lijm en een schaar. Boekentassen, kaftpapier, turn- en zwemmateriaal zijn dan weer wel voor de rekening van de ouders. 

7) Boekentas

Maak de boekentas niet te zwaar. Dat vraagt wel een inspanning: elke avond kijk je na of je kind geen overbodige zaken meesleurt. Ideaal weegt de boekentas tien procent van wat je kind weegt. In de winkels is de aloude lederen boekentas bezig aan een comeback. Maar de hippere rugzakken met motiefjes in alle soorten en maten scoren ook. Ruiten blijken troef bij de motiefjes. Ook trolleys domineren het aanbod.

8) Veilig naar school

Als je kinderen met de fiets of te voet naar school gaan, verken dan met hen nog een keer de weg en waarschuw hen voor de gevaarlijke punten. Stippel vooraf de veiligste route uit: kies straten met weinig verkeer, een breed voetpad/fietspad, veilige oversteekplaatsen. Kinderen dragen best een fietshelm. De schooltas draag je op de rug of op de bagagedrager en niet aan het stuur. Laat de fietsen nog een keer controleren door de fietsenmaker.

9) Huiswerk

Zorg ervoor dat er een aparte plek is om huiswerk te doen. Zo zal je kind die bepaalde plek associëren met het doen van een bepaalde taak. Om nog meer routine in het leven van je kind te brengen is het verstandig om bepaalde taken altijd op dezelfde tijd te doen. Laat ze bijvoorbeeld huiswerk altijd direct na school maken. Zorg ervoor dat de routine blijft. Kinderen zijn namelijk gewoontedieren.

10) Naschoolse tijdsbesteding

Maak afspraken rond tijdsbesteding in het schooljaar. Ideaal is eerst schoolwerk en dan pas tv-kijken of surfen op het internet. Spreek ook duidelijk af hoe vaak en hoe lang je kind mag tv kijken en/of computeren. Sporten moet vaak onmiddellijk na schooltijd en dat kan zeer ontspannend zijn. Zorg er wel voor dat daarna je kind de draad weer opneemt en nog voldoende tijd besteedt aan schoolwerk. Leg ook een uur vast dat de kinderen naar bed moeten.

www.klasse.be