Onlangs las ik een doctoraatsverhandeling over de impact van het leiderschap van de directeur van een school op de prestaties van de leerlingen. (Terug te vinden op: http://doc.utwente.nl/60623/1/thesis_G_ten_Bruggencate.pdf) Je zou kunnen stellen dat dit zeer indirect is, maar de correlatie werd via het onderzoek wel aangetoond. Dit is een interessant gegeven natuurlijk. Op welke manieren heeft dit leiderschap invloed op de school? Ik schrijf dit artikeltje met de basisschool in het achterhoofd.
De directeur is zeker een voorbeeldfiguur, of men dit nu wil of aanvaardt of niet. Het gedrag van de directeur werkt dus onvermijdelijk ook als inspiratie voor leerkrachten en kinderen. Daarnaast zijn de beslissingen van de directeur vaak wel met een directe impact voor leerkrachten en kinderen. De keuze van aanwervingen, bepaald aangekocht materiaal, de uitvoering van het pedagogisch project
allemaal zaken die mee de kansen bepalen van je kind.
Gelukkig zijn er diverse trajecten om directeurs hierin te ondersteunen. Er zijn specifieke opleidingen voor directeurs, er is het aanwervingstraject en er zijn pedagogische begeleidingsdiensten. Mochten er dan nog mensen door de mazen van het net glippen, dan zijn er nog steeds sterke leerkrachten die hier en daar opstaan en steun bieden of een competent beleidsteam bestaande uit zorgcoördinator, SES-medewerker en beleidsmedewerker.
Leerkrachten worden verwacht leiderschap op te pikken in hun opleiding, door ervaring en door de samenwerking. Heel wat van hen staan hier al vrij ver in. Ik vraag me echter af welke trajecten er bestaan om leerkrachten hierin verder te versterken. Zij worden geconfronteerd met een maatschappij in sterke verandering die meer dan ooit hun functie en zijn in vraag stelt. Zij worden meer dan ooit uitgedaagd om leiderschap te vertonen. Dit terwijl het budget voor navorming in scholen vaak het vermelden niet waard is.
Tot slot en als belangrijkste punt stel ik me dezelfde vraag voor de leerlingen. Er zijn meer dan ooit inspanningen voor specifieke projecten en themas. Sociale vaardigheden is één van die themas. Sommige scholen maken hier echt een speerpunt van. Dit staat ongetwijfeld in de leerdoelstellingen, maar wat is de echte inspanning om leiderschap bij te brengen bij onze kinderen? De leerkracht doet al zo veel en zijn/haar bakje ligt soms meer dan vol.
Gelukkig ligt een deel van de verantwoordelijkheid, en daarmee ook de vrijheid, bij de ouders. Opvoeding is de hoofdopdracht voor de ouders en de scholen zijn daar een mooie aanvulling op en integratie mee. Het leerplan zit ook al voldoende vol voor onze spruiten en leerkrachten.
Toch vraag ik me af of het niet beter kan. Leiderschap wordt deels doorgegeven door het voorbeeld van iemand. Wat zou het effect zijn op de ontwikkeling van kinderen en hun schoolprestaties als leerkrachten collectief worden getraind, gevormd, gecoacht, zeg maar versterkt in hun leiderschap? Het vergt geen uitbreiding van het leerplan en toch zouden onze kids er iets van opsteken
Een reflectie voor mijn vrienden en kennissen uit het onderwijs.
05-07-2014, 10:59
Geschreven door Curt 
|