Partikels omvatten allerlei zaden, granen, bonen, noten. Maïs, kikkererwten, hennep en tijgernoten zijn enkele goed vangende voorbeelden. Met grote partikels kan je hetzelfde vissen als met boilies, terwijl de kleinere soorten partikels vooral dienst doen als ondersteunend voer. Een goed voorbeeld hiervan is duivenvoer.
Partikels hebben voornamelijk een grote aantrekkingskracht omdat ze een massale aanwezigheid van kleine aasjes op een bepaald oppervlak vormen. Karpers zijn er verzot op, maar ook vele andere vissoorten. Daarom zijn ze voor het opzetten van een voercampagne minder geschikt. Tijgernoten daarentegen, die vrijwel uitsluitend door karpers gegeten worden, zijn daarvoor beter geschikt. Tijdens het vissen zijn ze wel goed bruikbaar. Onthoud dat de kleine vissen ook de aandacht trekken van de grote.
Een nadeel van partikels is dat ze over het algemeen vrij licht zijn en daardoor moeilijk op afstand te voeren. Met een katapult is tot op ongeveer 25 meter nog te voeren. Handiger is een voerschep om grote hoeveelheden snel te voeren. Wanneer je verder uit de kant wil voeren is een bootje onmisbaar.
De meeste partikels moeten eerst geweekt worden en vervolgens gekookt. Afhankelijk van de soort 6-24 uur weken en 8-45 minuten koken. Zorg dat je de partikels onder voldoende water zet tijdens het weken. Droge partikels nemen heel wat vocht op en zwellen enorm. Partikels kun je prima invriezen, doe dit samen met wat kookvocht. Op die manier heb je altijd een voorraadje staan.
Partikels kun je net als boilies van een geur en/of kleur voorzien. Maar bedenk wel dat de meeste partikels het beste weken zonder toevoeging. Kikkererwten zijn hiervoor het beste geschikt en tal van variaties mogelijk. Denk maar eens aan een rode kikkererwt met een aardbeien smaak etc. Lees hieronder voor de juiste bereidingswijze. Tip: het toevoegen van suiker of zout verhoogt de aantrekkingskracht van de meeste partikels. Hieronder worden enkele voorbeelden van partikels uitgebreid besproken.
Maïs
Bereiding en gebruik maïs: Je kunt maïs zelf kopen in bijna iedere supermarkt (in blik), maar je kunt het ook zelf weken. Als je ervoor kiest om mais zelf te weken, hou dan rekening met een weektijd van minimaal 24 uur, maar beter is het 48 uur te laten weken. Daarna moet het nog 20-30 minuten koken. Want als je dat niet doet, dan kan het nog uit gaan zetten in de darmen van de karper en dat zorgt voor de nodige problemen voor de karper. De karper kan er zelfs dood aan gaan, dus laat de maïs altijd 24 uur weken en kook het daarna een half uur. Want je wilt toch niet op je geweten hebben dat jij een mooie karper hebt gedood, dat zou zonde zijn.
Tijgernoten
Bereiding en gebruik tijgernoten: Tijgernoten zijn een verhaal apart. Het valt niet te ontkennen dat tijgernoten in vele gevallen een superieur karperaas zijn. Misschien is het de knapperige notige smaak of de onregelmatige vorm. Wanneer ze eenmaal aan dit aas gewend zijn, kunnen de karpers er nog maar moeilijk afblijven. Tijgernoten werken natuurlijk niet op alle wateren even goed. Tijgernoten doen het vooral goed op wateren waar veel (met boilies) wordt gevist en op wateren met een overvloed en natuurlijk voedsel.
Tijgernoten kun je het beste bereiden als volgt: Het koken dient alleen om ze veilig aan te bieden aan de karpers. Als de karper de ongekookte tijgernoten opeet, dan zetten ze uit in de maag en dat kan rampzalige gevolgen hebben voor de karper. Om tijgernoten klaar te maken laat u ze minimaal 24 uur weken in koud water en kook ze daarna nog ongeveer 30 minuten. Tip: bewaar de tijgernoten in hun kookvocht. Na het koken zijn de tijgernoten nog een paar dagen houdbaar.
Hennep
Bereiding en gebruik hennep: Dit is werkelijk een schitterend zaad wat vaak door de karpervissers wordt vergeten, omdat hennep bij witvissers zeer populair is. Hennep is een zaad waarop karpers verzot zijn. Samen met tijgernoten zou ik dit partikel op ieder water met vertrouwen gebruiken. Ik weet zeker dat de karpers op de meeste waters erin geïnteresseerd zijn, dus als het aas hen goed zichtbaar aangeboden wordt, zult u er succes mee boeken. Hennep is echter moeilijk als haakaas te gebruiken (te klein) en daarom doet het vooral dienst als ondersteunend voer.
Hennep kun je het beste bereiden als volgt: Week eerst de hennep gedurende ongeveer 12 uur en kook hem in een diepe pan met water. Laat hem maximaal 60 seconden koken en giet hem dan samen met het water in een emmer. Zodra de witte kiemen uit de zaadjes komen is het klaar voor gebruik. Laat hem nog eens 12 uur in dit water weken.
Kikkererwten
Bereiding en gebruik kikkererwten: Kikkererwten is in de begin jaren negentig een erg populaire partikel geweest, maar de laatste tijd wordt onder andere door de enorme stijging van populariteit van de tijgernoot de kikkererwt vaak een beetje vergeten door een hoop karpervissers. Daarom kan deze partikel op een hoop wateren voor goede vangsten zorgen!
De bereiding dient op de volgende manier te gebeuren: laat ze minimaal 12 uur weken en kook ze ongeveer 30 minuten. Kikkererwten is zon beetje de enige partikel waar je geur en/of kleur kan voegen. Als je kleurstoffen toe wilt voegen doe je dit tijdens het koken. Door ze te kleuren (of eventueel een flavour toe te voegen) werken ze ook dressuurdoorbrekend op wateren waar gewone kikkererwten al uitgevist zijn. Enig nadeel is dat brasems ook graag een kikkererwtje lusten en al helemaal die geflavourde!
Duivenvoer
Bereiding en gebruik duivenvoer: Duivenvoer is een mengsel van allerlei zaden en granen (o.a.: maïs, kikkererwten, haver, zonnebloempitten, hennep) en is te koop bij groothandels in dierenvoeders. Vanwege de verschillen in grote en de vele kleine zaden is dit op erg veel wateren een killer! Je kan op je hair maïs of kikkererwten doen als je boven een bed van duivenvoer vist, maar je kan er ook prima met een boilie vissen, al zou ik er dan wel wat boilies doorheen voeren.
Duivenvoer kun je het beste bereiden als volgt: een dagje laten weken, en vervolgens een halfuurtje koken. Na het koken kan je het het beste laten staan in het kookvocht, zodat het maximaal uitzet. Vanwege het fijne structuur zal je een (voer)boot of een spod nodig hebben om het op afstand te voeren. Enige nadeel is dat het heel witvisgevoelig is, maar witvis trekt op zijn beurt ook weer karper aan, vergeet dat niet!
Nimmer zijn zoveel publicaties verschenen over één bepaalde tak van de hengelsport dan over het vissen op karper. U zult wellicht denken; Waarom dan weer een boek geschreven? . Die vraag is althans voor mij simpel te beantwoorden. Dit boek gaat over geschiedenis. De geschiedenis van een paar karperpioniers in Nederland en dan in het bijzonder Jan B.de Winter. Met zijn boek Karpervissen dat verscheen in 1969 bracht hij met zijn manier van schrijven de karper en het vissen op karper op geweldige wijze voor het voetlicht vankarperhengelend Nederland. Ja, hengelend, want veel meer dan dat deden wij toen nog niet. Onder andere Jan Schreiner en Van Onck hadden al wat geschreven over karpervissen, maar het vissen met de werphengel was toentertijd nog niet ingeburgerd en werd veel gevist met de bamboestok. Niet belast met enig inzicht over methodes, observeren, de biologie en last but not least de kunst van het karpervissen togen wij naar het water. De stekken wisten we over het algemeen wel te vinden. En vangen deden we ook wel. Er ontbrak echter iets essentieels.
Jan de Winter heeft met zijn boek enorm bijgedragen tot de bewustwording van waar je als karpervisser mee bezig bent. Rentmeester zijn van het viswater en al wat daarin en om leeft. Zijn grote liefde voor het vissen op karper en het vangen van boerenkarper in het bijzonder raken mij nog elke keer als ik aan het water zit of lig te vissen.
De boerenkarper voor het voetlicht halen lijkt mij ook een goede zaak. Op diverse Karper forums in binnen - en buitenland wordt vaak aangenomen dat het bestaan van de echte wilde karper berust op een legende
Zijn boek is in mijn familie als een heilig relikwie bewaard en zowel mijn vader als ikzelf en mijn drie mijn broers lezen er nog regelmatig uit. Vaak alleen maar om weer de sfeer van jaren her te proeven. Twee van mijn broers vissen niet, maar kunnen toch erg genieten van de beschrijvingen van enkele van zijn visverhalen en de manier waarop hij viste.
Een standbeeld oprichten voor hem zou hem doen gruwen; ik hoop dat hij dit boekwerkje wel op prijs zou hebben gesteld.
Dit boekwerkje zal voor u als ervaren karper- visser wellicht geen openbaring zijn. Dat is ook niet mijn bedoeling. Als één van u na het lezen hiervan een ander gevoel krijgt over het hedendaagse karpervissen ben ik al dik tevreden!
Ik wens u dan ook veel leesplezier.
Als in dit werkje gesproken wordt over karpervisser dan kunt u als dit van toepassing is ook lezen karper(s)(v)isters !
Klik op de foto van Jan om naar de homepage te gaan
U kunt het voorwoord lezen of meteen doorgaan naar de
Wilde karper of boerenkarper is een slank gebouwde karpersoort die hierdoor erg snel en wendbaar in het water is. De boerenkarper is de oervorm van de karper en komt voornamelijk voor in natuurlijke waters zoals de poldergebieden.
Schubkarper
Schubkarper is het meest bekend bij karpervissers. Deze vis is afkomstig van van de boerenkarper maar is iets minder slank. De schubkarper is net zoals de boerenkarper volledig geschubd met kleine ronde schubben. Er is weinig variatie te herkennen in het schubpatroon, hierdoor lijken ze erg op elkaar.
Spiegelkarper
Spiegelkarper is zeldzamer in België dan de schubkarper. De spiegelkarper is te herkennen aan het lage aantal schubben dat zich op het lijf bevindt. Meestal bevinden de schubben zich als kleine groepjes rond de staartwortel en de rugvin en enkele grote schubben verspreid over de zijflanken. Vroeger werd deze vis met zo min mogelijk schubben gekweekt omdat dit het schoonmaken voor consumptie vergemakkelijkte.
Rijenkarper
Rijenkarper is een variatie van de spiegelkarper maar is te herkennen aan een regelmatige rij spiegelschubben over de zijlijn van de vis. Deze rij schubben loopt loopt van de staartwortel totaan de kieuwdeksels. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze karpersoort in groei meestal achterblijft ten opzichte van de andere karpervariaties.
Lederkarper
Lederkarper of naaktkarper is de zeldzaamste variatie van de karpervariaties. De lederkarper wordt gekenmerkt door een lijf met zeer weinig of geen schubben. Net zoals bij de rijenkarper zou de lederkarper niet zo snel groeien als de schub- en spiegelkarper.
Graskarper
De graskarper is een smalle, lange vis die niet echt op de gewone karper lijkt. De graskarper heeft, in tegenstelling tot de andere karpersoorten, geen bekdraden. De vis heeft een korte rugvin en een naar boven gerichte bek. De graskarper kan ongeveer 120 centimeter lang worden. Het maximum gewicht bedraagt ongeveer 40 pond.
Wilde karper of boerenkarper is een slank gebouwde karpersoort die hierdoor erg snel en wendbaar in het water is. De boerenkarper is de oervorm van de karper en komt voornamelijk voor in natuurlijke waters zoals de poldergebieden.
Schubkarper
Schubkarper is het meest bekend bij karpervissers. Deze vis is afkomstig van van de boerenkarper maar is iets minder slank. De schubkarper is net zoals de boerenkarper volledig geschubd met kleine ronde schubben. Er is weinig variatie te herkennen in het schubpatroon, hierdoor lijken ze erg op elkaar.
Spiegelkarper
Spiegelkarper is zeldzamer in België dan de schubkarper. De spiegelkarper is te herkennen aan het lage aantal schubben dat zich op het lijf bevindt. Meestal bevinden de schubben zich als kleine groepjes rond de staartwortel en de rugvin en enkele grote schubben verspreid over de zijflanken. Vroeger werd deze vis met zo min mogelijk schubben gekweekt omdat dit het schoonmaken voor consumptie vergemakkelijkte.
Rijenkarper
Rijenkarper is een variatie van de spiegelkarper maar is te herkennen aan een regelmatige rij spiegelschubben over de zijlijn van de vis. Deze rij schubben loopt loopt van de staartwortel totaan de kieuwdeksels. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze karpersoort in groei meestal achterblijft ten opzichte van de andere karpervariaties.
Lederkarper
Lederkarper of naaktkarper is de zeldzaamste variatie van de karpervariaties. De lederkarper wordt gekenmerkt door een lijf met zeer weinig of geen schubben. Net zoals bij de rijenkarper zou de lederkarper niet zo snel groeien als de schub- en spiegelkarper.
Graskarper
De graskarper is een smalle, lange vis die niet echt op de gewone karper lijkt. De graskarper heeft, in tegenstelling tot de andere karpersoorten, geen bekdraden. De vis heeft een korte rugvin en een naar boven gerichte bek. De graskarper kan ongeveer 120 centimeter lang worden. Het maximum gewicht bedraagt ongeveer 40 pond.
Karper » Soorten
Wilde karper
Wilde karper of boerenkarper is een slank gebouwde karpersoort die hierdoor erg snel en wendbaar in het water is. De boerenkarper is de oervorm van de karper en komt voornamelijk voor in natuurlijke waters zoals de poldergebieden.
Schubkarper
Schubkarper is het meest bekend bij karpervissers. Deze vis is afkomstig van van de boerenkarper maar is iets minder slank. De schubkarper is net zoals de boerenkarper volledig geschubd met kleine ronde schubben. Er is weinig variatie te herkennen in het schubpatroon, hierdoor lijken ze erg op elkaar.
Spiegelkarper
Spiegelkarper is zeldzamer in België dan de schubkarper. De spiegelkarper is te herkennen aan het lage aantal schubben dat zich op het lijf bevindt. Meestal bevinden de schubben zich als kleine groepjes rond de staartwortel en de rugvin en enkele grote schubben verspreid over de zijflanken. Vroeger werd deze vis met zo min mogelijk schubben gekweekt omdat dit het schoonmaken voor consumptie vergemakkelijkte.
Rijenkarper
Rijenkarper is een variatie van de spiegelkarper maar is te herkennen aan een regelmatige rij spiegelschubben over de zijlijn van de vis. Deze rij schubben loopt loopt van de staartwortel totaan de kieuwdeksels. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze karpersoort in groei meestal achterblijft ten opzichte van de andere karpervariaties.
Lederkarper
Lederkarper of naaktkarper is de zeldzaamste variatie van de karpervariaties. De lederkarper wordt gekenmerkt door een lijf met zeer weinig of geen schubben. Net zoals bij de rijenkarper zou de lederkarper niet zo snel groeien als de schub- en spiegelkarper.
Graskarper
De graskarper is een smalle, lange vis die niet echt op de gewone karper lijkt. De graskarper heeft, in tegenstelling tot de andere karpersoorten, geen bekdraden. De vis heeft een korte rugvin en een naar boven gerichte bek. De graskarper kan ongeveer 120 centimeter lang worden. Het maximum gewicht bedraagt ongeveer 40 pond.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!