Cultuursfinx
Droom en daad
02-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De veelzijdigheid van de kunstenaar Carl Maria von Weber, onder meer in Vara's Componist van de week op Radio 4-NL

Ets naar het schilderij van Carl Christian 
Vogel von Vogelstein (1788-1868). 
De componist is hier afgebeeld omgeven 
door scènes uit zijn opera Der Freischütz.


De man geldt nog steeds als de schepper van de Duitse romantisch-dramatische muziek bij uitstek, hetgeen vooral is gebleken in zijn opera's Der Freischütz (1817-1821) [1] en Oberon (1825/1826) [2]. Algemeen wordt die Carl Maria von Weber (1786-1826) beschouwd als één der grootste ─ in ieder geval Duitse ─ componisten. Tevens had hij de naam een uitmuntend dirigent en een voortreffelijke pianist te zijn. Ook als schrijver over muzikale kwesties heeft deze kunstenaar zijn sporen ruimschoots verdiend.

Gedurende de werkdagen van de week, beginnend op maandag 1 augustus, wordt elke avond door Radio 4 in het programma Componist van de week aandacht besteed aan wezen en werk van deze meester; elk van de vijf avonden in die week tussen 19:30 uur en 20:00 uur.
_________
[1] De première van Der Freischütz werd op 18 juni 1822 te Berlijn gegeven.

[2] De eerste uitvoering van Oberon werd gerealiseerd op 12 april 1826 in het Royal Theater Covent Garden te Londen waar de componist in die dagen verbleef en op 5 juni overleed, OP de 21ste van die maand volgde de bijzetting in de groeve van de kapel St. Mary van de katholieke kerk Moorfield.



Tags:'Der Freischütz', 'Oberon', Carl Maria von Weber, Radio 4, 'Componist van de week', Covent Garden
02-08-2011, 03:57 geschreven door Heinz Wallisch  
31-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee muziekinstrumenten uit bijbelse tijden, voorgesteld in een schilderij van Arthur Twidle

Gisteren kocht ik, uit de stapels met definitieve opruimingsboeken in een antiquariaat in mijn woonplaats diverse afgeschreven werken, onder meer een exemplaar van de Oxford-editie van de Holy Bible met kleurenplaten naar schilderijen van Arthur Twidle (ca. 1865-1936). Deze kunstenaar heeft internationaal voornamelijk roem verworven door zijn tekeningen voor de Sherlock Holmes-boeken van Arthur Conan Doyle (1859-1930). Tussen de diverse afbeeldingen op kunstdruk, steeds tussen de katernen met de tekst op dundruk, bevond zich ook een visie op David die harp speelt en tegelijkertijd een lied ter lofprijzing van hetgeen de schrijver van het hoofdstuk in kwestie zag als opperwezen. 

Van David als harpspeler kennen we diverse afbeeldingen, onder meer van grote kunstenaars uit eigen land: Rembrandt van Rijn (ca. 1606-1669) en Jozef Israëls (1824-1911). Op deze kleurrijke afbeelding, die niet elke liefhebber van schilderkunst evenzeer zal aanspreken, zien we links nog een musicus met de dubbele fluit: de aulos

Wat we ook kunnen waarnemen, is een relatief tevreden kijkende jonge vrouw die de harpspeler koelte toewuift. Menig hedendaags musicus, en niet alleen de harp bespelenden onder hen zou daar wel eens afgunstig op kunnen worden: we hoeven maar te denken aan die oververhitte podia, voornamelijk als gevolg van de vele schijnwerpers die op hen zijn gericht, en die de eventuele, door inspanning ontstane, zweet-aanvallen, nog eens overmatig versterken. Nog steeds is de beschaving niet zo ver voortgeschreden dat er in televisiestudio's en boven concertpodia de lichtinstallaties zijn voorzien van apparatuur met licht dat niet tegelijkertijd verhit. Het zou mij in ieder geval zeer verbazen als dat niet reeds lang tot de mogelijkheden behoort.

__________
Voor het geval u wel meer van de twintig in die Bijbel-versie opgenomen afbeeldingen wilt zien, kunt u terecht in een artikel van heden op de aan deze site gelieerde kunstensite Rondom beeldende kunsten.



Tags:Arthur Twidle, aulos, harp, Koning David, Oxford-bijbel
31-07-2011, 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  
27-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klassieke muziek uit Zuid-India op BBC Proms in Londens Albert Hall, woensdag 27 juli
Het tweede concert dat op de avond van woensdag 27 juli zal worden gegeven in het kader van de BBC Proms 2011, op het podium van de Albert Hall in Londen, heeft als thema klassieke muziek uit Zuid-India. Uitvoerenden zijn Aruna Sairam en Hari Sivenesam.
Uitzending is tussen 23:00 uur op woensdagavond en 00:30 uur in de nacht op donderdag 28 juli.a


Tags:Albert Hall, Aruna Sairam, BBC Proms 2011, Hari Sivenesam, klassieke muziek Zuid-India
27-07-2011, 17:31 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Symfonie van Etienne Méhul wordt woensdag gespeeld in het programma Musica van NDR Kultur
Componist Etienne Nicolas Méhul.
Ets door H.E. von WInter.

In het radioprogramma Musica van de Duitse cultuurzender, waarvan op woensdag 27 juli opnieuw een aflevering zal worden uitgezonden ─ gebruikelijkerwijs tussen 19:30 uur en 20:00 uur ─ door de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, kunnen we opnieuw kennisnemen van een compositie van een relatief onbekende muziekmeester. Daarbij gaat het deze keer om de Franse componist Étienne Nicolas Méhul (1763-1817), die niet alleen als eerste het epitheton ornans romantisch kreeg opgeplakt, maar tevens als de belangrijkste operacomponist ten tijde van de (Franse) Revolutie werd beschouwd.
We kunnen in het programma luisteren naar diens Eerste Symfonie in g kleine terts, gecomponeerd in de jaren 1808/1809. Méhul componeerde in de periode 1797-1810 nog vijf symfonieën, waarvan de eerste, in C, geen nummer kreeg en slechts in fragmenten is overgeleverd. Ook van de Vijfde uit 1810 is slechts het eerste deel bewaard gebleven.
Uitvoerenden van die inmiddels twee eeuwen oude symfonie zijn de leden van het orkest van de Gulbenkian Stichting te Lissabon, onder leiding van Michel Sevierczewski.



Tags:Etienne Méhul, H.E. von Winter, 'Musica', NDR Kultur, Gulbenkian Stichting Lissabon, Michel Sevierczewski
27-07-2011, 07:24 geschreven door Heinz Wallisch  
26-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TV5 Monde vertoont L'heure d'été, speelfilm van Olivier Assayas

Regisseur Olivier Assayas.

Op dinsdag 26 juli kunt u getuige zijn van de bespiegelingen die door de mijlpaal in he leven van drie mensen worden losgemaakt. Dat gebeurt in de Franse speelflilm L'heure d'été uit 2008 van Olivier Assayas (geboren 1955), over de transformatie van een familie die ontstaat als gevolg van transitie.
Drie volwassen kinderen komen bijeen in het huis van hun overleden moeder, en daar worden ze geconfronteerd met de vraag, wat ze met haar eigendommen zouden moeten doen: het huis en hetgeen een kunstzinnige oom die moeder heeft nagelaten. De regisseur confronteert de kijkers niet met grootse, spectaculaire omwentelingen, maar veel meer met hetgeen binnen de gegeven context als alledaags en voorspelbaar is.
We zien Juliette Binoche, Charles Berling, Jérémie Renier, Edith Scob, Dominique Reymond; met Kyle Eastwood ─ inderdaad, de zoon van ─ in een bijrol.
TV5 Monde vertoont deze rolprent opgenoemde datum
 tussen 18:35 uur en 20:30 uur.



Tags:'L'heure d'été', Charles Berling, Dominique Reymond, Edith Scob, Juliette Binoche, Jérémie Renier, Kyle Eastwood, Olivier Assayas, TV5 Monde
26-07-2011, 16:28 geschreven door Heinz Wallisch  
23-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die verkaufte Braut vanaf de Steirische Festspiele op Duitse regionale ARD-radiozenders

Bedrich Smetana.

Achtergronden 
De Duitse regionale radiozender NDR Kultur biedt op zaterdag 23 juli, vanaf 20:15 uur, een nieuwe aflevering in de reeks ARD Radiofestival 2011 ─ Oper, met daarin een gebeurtenis van het festival Styriarte ─ Die steirischen Festspiele (Festival van Stiermarken), waarin het Chamber Orchestra of Europe onder leiding van Nikolaus Harnoncourt met medewerking van het Arnold-Schönberg-Chor Wien en vocale solisten, een uitvoering realiseren van het muziekdrama Die verkaufte Braut uit 1866/1870 van de Tsjechische componist Bedrich Smetana (1824-1884). 

Het libretto stamt van de Tsjechische romancier Karel Sabina (1813-1877). De eerste uitvoering werd gerealiseerd in een tijdelijk theater dat een leemte moest opvullen voordat er in Praag een nieuw, volwaardig theater gereedkwam. Verschillende bronnen noemen verschillende data voor die première, maar alle geleerden zijn het er wel over eens dat dit in 1866 is geweest.
Er was de eerste keer overigens sprake van 'slechts' twee akten met daarin een gesproken dialoog. In 1870 was de complete versie gereed: drie bedrijven met gezongen recitatieven.

Een Duitse versie van Max Kalbeck (1850-1921) werd voor het eerst in 1893 gegeven in het Oostenrijkse Theater an der Wien. Diverse andere Duitse vertalingen zouden in de loop van de twintigste eeuw volgen.


Librettist Karel Sabina.

De handeling
Het verhaal speelt zich af in een dorp in Bohemen omstreeks 1866. Hans (tenor) is verliefd op Marie (sopraan), maar zij is voorbestemd om te worden uitgehuwelijkt aan de  zoon van de rijke boer Micha (bariton), de 
stotterende, onhandige Wenzel (tenor).

Huwelijksbemiddelaar Kezal (bas) grist Marie de reeds door haar ouders ─ Krushina (bas) en Kathinka (alt) ─ ondertekende huwelijksovereenkomst uit handen en gaat ermee aan de haal. Hij slaagt erin Hans zover te krijgen dat hij afziet van zijn 'aanspraak' op Marie: daar krijgt hij 300 Gulden voor.Marie schrikt zich een ongeluk als ze wordt geïnformeerd over de afspraak die Hans met de huwelijksmakelaar heeft gemaakt. Daarom wil ze naar Wenzel toe gaan, maar dan verschijnt Hans weer op het toneel om zijn afkomst nader te verklaren. Hij is de zoon van boer Micha uit een eerder huwelijk en voldoet daarmee aan het in de huwelijksovereenkomst gestelde, zoals afgesproken met de makelaar.



Tags:'Die verkaufte Braut', 'Opernkonzert' NDR Kultur, Chamber Orchestra of Europe, Die steirischen Feststpiele, Harnoncourt, Smetana, Karel Sabina
23-07-2011, 17:42 geschreven door Heinz Wallisch  
22-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Téchiné's meesterlijke speelfilm Les témoins uiit 2007 vrijdagavond te zien op Nederland 2-tv

André Téchiné in 2008.

De Franse speelfilm les témoins uit 2007 van André Téchiné (geboren 1943) brengt de kijker ruim een kwart eeuw terug in de tijd, naar de beginperiode van de aidsepidemie.
We maken kennis met de homoseksuele arts Adrien ─ gespeeld door Michel Blanc ─ die echter niet meer dan een vriendschappelijke relatie wil. Die beide vrienden brengen in 1984 een weekeinde door ─ met een schrijfster van kinderboeken (gespeeld door Emmanuelle Béart) en haar echtgenoot, die politieagent is ─ aan de kust, en die paar dagen zorgen ervoor dat het leven van al die vier deelnemers intens zal veranderen.
Téchiné is een professioneel tot in zijn merg, en dat blijkt onder meer uit de keuze van zijn acteurs, die erin slagen de angst en spanning voortdurend over te brengen alsof deze reëel is op het moment van kijken. Maar wat er wordt getoond is een realiteit die drie decennia geleden heerste rondom de nog mysterieuze ─ en daardoor zeer bedreigende ─ ziekte, die voor hier en daar absurde maatschappelijke onzekerheid en al dan niet ingehouden agressie heeft gezorgd
Vrijdagavond om 23:10 uur begint op Nederland 2, in het VPRO-programma Film op 2, de uitzending van Les témoins, doorlopend tot 01:00 uur in de nacht op zaterdag 23 juli.



Tags:'Les temoins', André Téchiné, Emmanuelle Béart, Michel Blanc, NL2-tv, VPRO-tv
22-07-2011, 18:45 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Téchiné's meesterlijke speelfilm Les témoins uiit 2007 vrijdagavond te zien op Nederland 2-tv

André Téchiné in 2008.

De Franse speelfilm les témoins uit 2007 van André Téchiné (geboren 1943) brengt de kijker ruim een kwart eeuw terug in de tijd, naar de beginperiode van de aidsepidemie.
We maken kennis met de homoseksuele arts Adrien ─ gespeeld door Michel Blanc ─ die echter niet meer dan een vriendschappelijke relatie wil. Die beide vrienden brengen in 1984 een weekeinde door ─ met een schrijfster van kinderboeken (gespeeld door Emmanuelle Béart) en haar echtgenoot, die politieagent is ─ aan de kust, en die paar dagen zorgen ervoor dat het leven van al die vier deelnemers intens zal veranderen.
Téchiné is een professioneel tot in zijn merg, en dat blijkt onder meer uit de keuze van zijn acteurs, die erin slagen de angst en spanning voortdurend over te brengen alsof deze reëel is op het moment van kijken. Maar wat er wordt getoond is een realiteit die drie decennia geleden heerste rondom de nog mysterieuze ─ en daardoor zeer bedreigende ─ ziekte, die voor hier en daar absurde maatschappelijke onzekerheid en al dan niet ingehouden agressie heeft gezorgd
Vrijdagavond om 23:10 uur begint op Nederland 2, in het VPRO-programma Film op 2, de uitzending van Les témoins, doorlopend tot 01:00 uur in de nacht op zaterdag 23 juli.



Tags:'Les temoins', André Téchiné, Emmanuelle Béart, Michel Blanc, NL2-tv, VPRO-tv
22-07-2011, 18:45 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.André Téchiné's meesterlijke speelfilm Les témoins uiit 2007 vrijdagavond te zien op Nederland 2-tv

André Téchiné in 2008.

De Franse speelfilm les témoins uit 2007 van André Téchiné (geboren 1943) brengt de kijker ruim een kwart eeuw terug in de tijd, naar de beginperiode van de aidsepidemie.
We maken kennis met de homoseksuele arts Adrien ─ gespeeld door Michel Blanc ─ die echter niet meer dan een vriendschappelijke relatie wil. Die beide vrienden brengen in 1984 een weekeinde door ─ met een schrijfster van kinderboeken (gespeeld door Emmanuelle Béart) en haar echtgenoot, die politieagent is ─ aan de kust, en die paar dagen zorgen ervoor dat het leven van al die vier deelnemers intens zal veranderen.
Téchiné is een professioneel tot in zijn merg, en dat blijkt onder meer uit de keuze van zijn acteurs, die erin slagen de angst en spanning voortdurend over te brengen alsof deze reëel is op het moment van kijken. Maar wat er wordt getoond is een realiteit die drie decennia geleden heerste rondom de nog mysterieuze ─ en daardoor zeer bedreigende ─ ziekte, die voor hier en daar absurde maatschappelijke onzekerheid en al dan niet ingehouden agressie heeft gezorgd
Vrijdagavond om 23:10 uur begint op Nederland 2, in het VPRO-programma Film op 2, de uitzending van Les témoins, doorlopend tot 01:00 uur in de nacht op zaterdag 23 juli.



Tags:'Les temoins', André Téchiné, Emmanuelle Béart, Michel Blanc, NL2-tv, VPRO-tv
22-07-2011, 18:45 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veelzijdig bewonderde kunstschilder van veel naakt, Lucian Freud, in Londen overleden, 88 jaar oud

Lucian Freud.

In 2008 werd drieëntwintig miljoen euro betaald voor een schilderij van Lucian Freud (geboren op 8 december 1922, kleinzoon van Sigmund Freud); dat was een recordbedrag voor een werk van een nog levende schilder. Op 20 juli is de man in Londen overleden.

Freud geboot vooral bekendheid in verband met de realistische uitbeelding van naakte lichamen; de doeken kregen daardoor het odium van verregaand realistische portretten. Soms werden de woorden meest meedogenloos in verband met zijn kunstenaarschap gebruikt.
De eerste overzichtstentoonstelling van Lucian Freud in Nederland werd door het Haags Gemeentemuseum georganiseerd in 2008.
Twee jaar, tot en met half juli, volgde een expositie in het Parijse Centre Pompidou. Verzamelaars zijn dol op het werk van deze uitzonderlijke kunstenaar; critici slaan het hoog aan en bezoekers van tentoonstellingen met zijn doeken raken eveneens in vervoering.



Tags:Lucian Freud, schilderkunst 20ste en 21ste eeuw, Sigmund Freud, expressionisme, realisme
22-07-2011, 16:30 geschreven door Heinz Wallisch  
20-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire Zo duur mogelijkover verzet van energieconcerns tegen sluiting Duitse kerncentrales

De publieke Duitse televisiezender ARD/Das Erste biedt op woensdag 20 juli, vanaf 23:30 uur, een drie kwartier durende documentaire met als titel So teuer wie möglich, over het verzet dat de grote Duitse elektriciteits-concerns aantekenen tegen het recente besluit ─ als gevolg van de ramp bij Japanse kerncentrales ─ van de regering van de Bondsrepubliek Duitsland, om ─ op relatief korte termijn ─ te stoppen met kernenergie. Dat besluit is overigens niet alleen omstreden in de directie-etages van de energieconcerns ─ en daar alleen om commerciële redenen ─ maar ook in kringen van mensen die de overtuiging zijn toegedaan dat in wintertijd de lichten zullen uitgaan omdat het nu eenmaal niet (meer) mogelijk is om in een moderne industrie zonder kernenergie in de bestaande behoefte te kunnen voorzien.

Het zal dan ook niemand verbazen dat de huidige regering in Nederland ─ bestaande uit geborneerde technocraten, die heel ver buiten de werkelijkheid staan ─ wordt overwogen om een nieuwe kerncentrale te bouwen. Zoveel minachting voor menselijke waarden kun je van een club onder leiding van Mark Rutte verwachten. Het zoveelste bewijs van onvermogen.



Tags:ARD/Das Erste, documentaire, energiebedrijven, geborneerde technocraten, kabinet Rutte, kerncentrale(s) in NL, kernenergie, regeringsbesluit BRD
20-07-2011, 05:48 geschreven door Heinz Wallisch  
19-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het huwelijk tussen het Pentagon en Hollywood, thema van de nieuwste Close up-aflevering op Nederland 2-tv
Nederland 2-tv presenteert op dinsdag 19 juli een nieuwe aflevering van het AVRO-programma Close up, met deze keer als thema Het geheime wapen van Washington: Hollywood.
In eerste instantie verwacht je dat het om scientology zal gaan, aangezien de filmwereld is vergeven van leden van die omstreden sekte, die vooral in de Bondsrepubliek Duitsland, begrijpelijkerwijs onder vuur ligt, en door onderzoekster Caberta meer dan eens als kriminelle Vereiniging is gekwalificeerd.
Doch neen, niet zoiets engs als een, al dan niet godsdienstige, sekte is het onderwerp, maar het Pentagon: misschien net geen sekte, wel heel kwalijk tot en met zeer eng. In de aflevering van Close up komen we aan de weet dat dit Pentagon al decennia innige betrekkingen onderhoudt met tal van eigenaren/directeuren van filmmaatschappijen, hetgeen hier en daar heeft geleid tot bijzondere oorlogsfilms. De vraag, welke nu nog steeds opgeld doet, is: zijn de kijkers zichn ervan bewust dat ze een uitgebreide, relatief lange reclameboodschap voorgeschoteld hebben gekregen?


Tags:'Hollywood', Avro-tv, Pentagon, NL2-tv, 'Close up'
19-07-2011, 17:44 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitvoering Le sacre du printemps op BBC Proms wordt voorafgegaan door praten over Londense première in 1913

Decorontwerp van Nikolaj Rjorich (1874-1947) voor het eerste 

bedrijf van het ballet Le sacre du printemps van Igor Stravinski.

Uitvoering in Londen 1913 en vandaag de dag

Tijdens de pauze van het concert dat dinsdag 19 juli in het kader van de BBC Proms 2011 zal worden uitgezonden door BBC Radio 3 ─ tussen 20:00 uur en 22:15 uur onze tijd ─ kunnen we luisteren naar het programma Twenty minutes (tussen 20:50 uur en 21:10 uur) wordt ─ onder de titel Stravinsky and the king's horse ─ aandacht besteed aan de Londense première van Le sacre du printemps van Igor Stravinski (1882-1971).

Na afloop van dat pauze-programma wordt het Proms-concert in de Albert Hall van Londen besloten met een uitvoering van bovengenoemde compositie, door het Orchestre Philharmonique de Radio France onder leiding van Myung-Whun Chung.



Tags:'Le sacre du printemps', 'Twenty minutes', BBC Radio 3, Myung-Whun Chung, Orchestre Philharm. de Radio France, Stravinski
19-07-2011, 08:49 geschreven door Heinz Wallisch  
18-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Francesco Cavalli vervult dezer dagen de functie van Composer of the week van de Britse zender BBC Radio 3

Francesco Cavalli.

Op14 februari 1602 werd de Italiaan Francesco Cavalli geboren, echter met een andere familienaam, als zoon van een kerk-kapelmeester te Crema. Doordat hij werd geprotegeerd door Federigo Cavalli, nam Francesco diens familienaam aan.
Vanaf 1617 schaarde hij zich in de rij der zangers van de San Marco in Venetië, en dat instituut zou hij een leven lang trouw blijven: in 1640 werd hij er tweede organist, een kwart eeuw later promoveerde hij er tot eerste organist. Drie jaar daarna verwierf hij er de positie van kapelmeester.
Cavalli componeerde meer dan veertig muziekdrama's, waarvan ongeveer twee derden behouden zijn. Zijn opera's ontstonden gedurende de gehele periode waarin hij als componist werkzaam was. Die viel zo ongeveer samen met de tijd vanaf de eerste openbare opera-uitvoering in de Noord-Italiaanse waterstad tot en met de enorme bloei die de Venetiaanse opera in heel Europa doormaakte. In 1639 voltooide Cavalli het muziekdrama Le nozze di Tete e di Peleo (de ouders van de Griekse held Achilles.

Lodewijk XIV in 1661, door
Charles Le Brun (1619-1690).

Sedertdien componeerde Cavalli ieder jaar een opera voor het Teatro San Cassiano. De bekendste daarvan waren Egisto (1643), Ormindo (1644), Giasone (1649) en Calisto (1651).
Speciaal voor het huwelijk van Zonnekoning Louis XIV zorgd Cavalli voor een nieuw muziekdrama Ercole amante (1662).
Hoewel een vergelijking met Claudio Monteverdi (1567-1643) zich van lieverlee opdringt, heeft Cavalli weliswaar niet het niveau van diens diepgang bereikt, maar zijn rijkdom aan melodie en melismen is heel groot.
Daarom is het ook niet verbazingwekkend dat zo'n drie decennia geleden de muziekdrama's van Cavalli zijn herontdekt en deze opnieuw worden opgevoerd. In zijn opera's spelen paren een rol van grote betekenis. De Engelse dirigent Raymond Leppard (*1927) heeft nieuwe edities van Cavalli-werken gerealiseerd.
Francesco Cavalli overleed te Venetië op 14 januari 1676.
Het programma wordt op de vijf werkdagen van de week van maandag 18 tot en met vrijdag 22 juli tweemaal uitgezonden: tussen 13:00 uur en 14:00 uur en in de herhaling tussen 19:30 uur en 20:30 uur onze tijd.



Tags:'Composer of the week', BBC Radio 3, Francesco Cavalli, muziekdrama, Raymond Leppard
18-07-2011, 22:22 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie briefkaarten uit Istanboel van drie schrijfsters in 'The essay' van BBC Radio 3

De Turkse Elif Shafak.
Foto: Uitgeverij De Geus.

In het programma The essay van BBC Radio 3, dat gewoonlijk om 23:45 uur 's avonds, als laatste onderdeel van de avond-uitzending (Nederlandse tijd) van dat medium de ether wordt ingestuurd op de vijf werkdagen van de week, wordt in de week van maandag 18 juli slechts gedurende drie avonden een aflevering uitgezonden. Dat dit niet, zoals gewoonlijk, elke avond van maandag tot en met vrijdag gebeurt, hangt samen met de programmering in verband met de BBC Promconcerten 2011.

Op maandag 18 juli is de eerste van de Postcards from Istanbul afkomstig van de Britse schrijfster Mary Beard (geboren 1951), onder meer classica van de Universiteit van Cambridge en redactrice voor klassieke letteren van Times Literary Supplement. Haar Turkse collega Elif Shafak ─ die in 1971 te Straatsburg in Frankrijk werd geboren ─ zorgt voor de tweede briefkaart, maar dan pas op donderdag 21 juli. Van haar boeken zijn er in ieder geval drie uin Nederlandse vertaling verschenen bij Uitgeverij De Geus.
De Amerikaanse schijfster Maureen Freely (* 1952) verzorgt de derde briefkaart, op vrijdag 22 juli.



Tags:'Postcards from Istanbul', 'The essay', BBC Radio 3, Elif Shafak, Mary Beard, Maureen Freely
18-07-2011, 09:26 geschreven door Heinz Wallisch  
17-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beethovenfest Bonn op ARD-radiozenders: Mahlers Eerste Symfonie onder leiding van Lorin Maazel

Gustav Mahler in 1884.

Mahler-Jaar 2011 kabbelt onverstoorbaar voort

Nog een geluk dat Gustav Mahler (1860-1911) een compositorisch genie is en dat het mede daardoor draaglijk is dat er bijna geen dag voorbijgaat of een radiozender, dan wel een collega-instituut dat meteen beelden meezendt, presenteert wel een symfonie ─ en niet zelden meerdere per dag ─ van die fin de siècle-meester, ook en vooral omdat 2011 is uitgeroepen tot Mahler-Jaar, hetgeen met de twaalf maanden daaraan voorafgaande eveneens het geval was. Het enige dat ertoe kan leiden dat je radio of tv uitzet, is de interpretatie, en die is in eerste en laatste instantie afhankelijk van de dirigent. Dat geldt voor concerten met levende musici op het podium: twee seizoenen achtereen hoorde ik ─ door hetzelfde orkest in dezelfde zaal, maar in die twee gevallen met een andere man op de bok ─ Mahlers Vierde, inmiddels vijfenveertig, respectievelijk vierenveertig, jaar geleden. 


Grootst denkbare discrepantie
Het verschil had niet groter kunnen zijn: de uitvoering in 1966 was van de hoogst denkbare klasse, die van een jaar daarna had niet slechter gekund. Niet alleen had de dirigent van die tweede uitvoering geen enkele affiniteit met dat werk, eerlijkheidshalve moet ik er aan toevoegen dat het orkest ─ al enige maanden op voet van oorlog met de vaste dirigent ─ hem zwaar heeft geboycot, en dat was merkbaar: zelfs de anders altijd zo enthousiaste toehoorders, die niet gebukt gingen onder een goed, laat staan absoluut, gehoor, waren gedeprimeerd. Tot overmaat van ramp kreeg de voor Das himmlische Leben in het vierde deel van die symfonie voorziene sopraan vlakbij de plaats van uitvoering, voor de generale repetitie, een zwaar verkeersongeluk, waardoor op het laatste moment moest worden vervangen. "Ach, als zij haar partijtje kent, gaat dat wel goed," zei een orkestlid vooraf tegen me. Het werd een ramp, en dat is minder erg in die relatief korte zangpartij dan een uur lang 'muziek' te moeten aanhoren, die vrijwel niets met Mahler te maken heeft.


Beethovenfest Bonn: Lorin Maazel dirigeert Mahlers Eerste

Op maandag 18 juli wordt door de verschillende regionale Duitse radiozenders die onder het beheer van het eerste publieke net aldaar vallen, een concert uitgezonden in het kader van het Beethovenfest te Bonn, waar in het concert in kwestie alleen Mendelssohn (Vioolconcert, met Janine Jansen als soliste), de Eerste Symfonie, Der Titan, van Mahler zal klinken, uit te voeren door het Philharmonia Orchestra onder leiding van Lorin Maazel.

Voor een uitgebreid artikel over dat opus zij hier verwezen naar het aan deze site gelieerde fin de siècle

weblog All art is quite useless van Rond1900.nl: Natuurliefde als katharsis ─ Mahlers Eerste Symfonie als zelfanalyse, gepubliceerd op 22 augustus 2006.



Tags:ARD-radiozenders, Beethovenfest Bonn, Gustav Mahler, Lorin Maazel, Philharmonia Orchestra London
17-07-2011, 14:54 geschreven door Heinz Wallisch  
16-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee fin de siècle meesterstukken onder leiding van Paavo Järvi, gepresenteerd door Klara-radio

Dirigent Paavo Järvi

De Belgische, Nederlandstalige radiozender Klara (Klassiek Radio) presenteert op zaterdag 16 juli in de middag, vanaf 16:03 uur het programma Concerto. De eerste helft daarvan wordt ingeruimd voor een optreden dat het Rundfunksinfonieorchester Frankfurt heeft gegeven in het kader van het Rheingau Musik Festival. Twee werken staan op het programma, beide gecomponeerd in het eerste decennium van de twintigste eeuw.

Het concert wordt geopend met de Sieben frühe Lieder van Alban Berg (1885-1935), gecomponeerd in de jaren 1905-1908, voor piano en orkest, en in 1928 georkestreerd. De Litause mezzosopraan Elina Garanca vertolkt de vocale partijen, genoemd ensemble begeleidt haar. Dirigent is Paavo Järvi.
Als tweede speelt dat orkest, onder de baton van genoemde leider, de Symfonie nr. 5 in cis kleine terts, gerealiseerd in de jaren 1901-1902, van Gustav Mahler (1860-1911).



Tags:'Sieben frühe Lieder', Alban Berg, Elina Garanca, Gustav Mahler, Paavo Järvi, Rundfunksinfonieorchester Frankfurt, mezzosopraan
16-07-2011, 11:11 geschreven door Heinz Wallisch  
15-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van de Engelse componist Peter Maxwell Davies te zien op BBC Four

Peter Maxwell Davies.
Foto van diens website.

Kortweg Max luidt de titel van een portret van de Engelse componist en dirigent Peter Maxwell Davies, dat op vrijdag 15 juli, 's avonds tussen 20:30 uur en 21:30 uur door de Britse televisiezender BBC Four zal worden vertoond: Max ─ a musical portrait of Sir Peter Maxwell Davies.

De komende maanden staat deze in 1934 geboren muziekmeester weer volop in de aandacht: tweemaal tijdens de BBC Promconcerten in de Londense Albert Hall ─ op 24 augustus met Il rozzo martello, en tijdens de Last Night of the Proms op 10 september nogmaals, maar dan met Musica benevolens ─ en op 13 september in Rotterdam voor de Europese première van Sea Orpheus.




Tags:BBC Four, Peter Maxwell Davies, portret componist
15-07-2011, 11:57 geschreven door Heinz Wallisch  
14-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierde Symfonie van Stefan Heucke vrijdagavond in Konzert live van WDR3, gespeeld door opdrachtgever

In het programma Konzert live van de Duitse regionale radiozender WDR3 wordt op vrijdag 15 juli, 's avonds vanaf 20:05 uur een concert gegeven door die Niederrheinischen Sinfoniker onder leiding van Graham Jackson.

Componist Stefan Heucke.
Foto van diens website.

In ieder geval staan er twee symfonieën op het programma. Geopend wordt met de Vierde Symfonie uit 2010 van Stefan Heucke (geboren 1959). Het werk draagt de titel Concertante en het heeft een lengte van 35 minuten; het werd gecomponeerd in opdracht van het orkest dat het die avond zal spelen.
Dan volgt de Eerste Symfonie in c kleine terts. opus 68, uit 1876 van Johannes Brahms.
Aangezien het concert tot 22:30 uur duurt, zal er ongetwijfeld nog meer muziek worden gespeeld, met een componist of uitvoerenden worden gesproken, of al zulks meer. 

Wellicht komt de componist ─ en dat zal niet Johannes Brahms zijn ─ zelf aan het woord, die sedert zijn opus 1, uit 1980, nog zo'n zeventig andere werken heeft geschreven en die nog enkele stukken in voorbereiding heeft.

 



Tags:Brahms, Graham Jackson, Niederreinische Sinfoniker, Stefan Heucke
14-07-2011, 22:49 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Populair-wetenschappelijk programma Labyrinth met feiten over De kracht van het licht

Het NTR/VPRO-programma Labyrinth ─ met populair-wetenschappelijke thema's op het terrein van zowel de alfa-, alsook de beta- en gammawetenschappen ─ biedt op donderdag 14 juli, als laatste onderdeel van het uitzendschema van die dag via de televisiezender Nederland 2, in de nieuwste aflevering, enkele aspecten van veranderende inzichten, welke nieuwe vragen opwerpen en, mede daardoor, stof tot nadenken biedt.

Spectrum van het zichtbare licht


Deze keer gaat de aflevering van Labyrinth over 
De kracht van het licht. De presentatie wordt gedaan door Eric Arends.




Tags:'De kracht van het licht, 'Labyrinth', NL2-tv, VPRO/NTR, Eric Arends
14-07-2011, 09:56 geschreven door Heinz Wallisch  
Gastenboek
  • hoi
  • Merry Christmas!
  • waarom is de blog over de rijkswacht weg?
  • op bezoek
  • Eens sta je stil maar de tijd tikt door...waarom denk je... waarom sta je niet stil...ik wil blijven waar ik ben...niet

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Inhoud blog
  • Op 30 januari 1948 overleed Mahatma Gandhi, op 30 januari 1997 werd zijn as uitgestrooid
  • Russische kernraketten en de hoogst persoonlijke kruisraket van Bill Clinton kwamen op 26 januari ter sprake
  • Strijd tegen bacterieën in een tijd van atibioticacrisis. Te zien op Arte-tv, donderdagavond heel laat
  • Arte-tv biedt deze week de delen zes tot en met tien van de reeks Douces France(s)
  • Reisreportages over vier Schotse ontdekkinsgreizigers via BBC Two-television
  • NDR Kultur: Radiodocumentaire informeert over leiden en lijden van operadirigent in de orkestruimte
  • Driedelige documentaireserie over de Kruistochten, drie woensdagavonden op BBC Two-tv
  • België EEN presenteert het thema De wegwerpmaatschappij in 'Koppen XL'
  • Lear, opera van Aribert Reimann wordt op zondag 15 januari rechtstreeks uit de Opera van Hamburg uitgezonden
  • Rameau's Castor et Pollux zaterdagavond in 'Opera on 3: Live from the Met' van BBC Radio 3
  • Een kwart eeuw Parijs Musée d'Orsay in Franse documentaire, tweemaal op Arte-televisie
  • Angela Christlieb maakte documentaire over imaginaire stad Urville van Tréhin Gilles. Tweemaal via Arte-tv
  • Documentaire over zes decennia levensherinneringen van Volker Koepp in Berlin─Stettin
  • Het geheim van de Maya-kalender in ZDF's reportageserie 'History'
  • Nederland 3-tv begint op 1 januari met eerste seizoen van Amerikaanse dramaserie Homeland
  • Filmdiva Marlene Dietrich werd op deze dag in 1901 te Berlijn geboren
  • Canvas-tv biedt op zondag 25 december de speelfilm The Shop Around the Corner
  • L'Oracolo in Messina van Antonio Vivaldi wordt op Radio 4-NL in 'Opera live' uitgezonden
  • Vincent van Gogh sneed op deze dag in 1888 een deel van zijn linker oor af
  • BBC Four-programma over de laatste stroomtreinen in Groot-Brittannië
  • Bij het heengaan van de Tsjechische auteur en voormalige staatspresident Vaclav Havel
  • Muziekdrama Orest van Manfred Trojahn, naar Euripides, zaterdagavond in 'Opera live' van Radio 4
  • Neerlands Evangelische Omroep presenteert aflevering uit Rail away over Devon en Cornwall via NL2-tv
  • Grandmama Moses, naïeve Amerikaanse schilderes, overleed vandaag een halve eeuw geleden
  • Leonardo da Vinci in een driedelige, gedramatiseerde documentaire, dezer dagen op BBC Two-tv
  • Weinig uitgevoerde opera Der Vampyr van Heinrich Marschner, zondagavond in Bühne: Radio van WDR3
  • Geschiedenis van Jerzualem in fascinerend boek en in driedelige BBC-documentaire
  • Arte-tv: Hoe reisden die oude Egyptenaren nu werkelijk over zee, helemaal naar het Land van Poent?
  • Nogmaals Mahlers Negende Symfonie, deze keer vanuit Liverpool, onder leiding van Vasily Petrenko
  • In en om Hollywood blijven de deuren van de kast nog altijd hermetisch gesloten
  • Planet Eart-aflevering over het fenomeen Grotten, hedenavond te zien op Nederland 2
  • BBC Radio 3: Words and music over Vier Temperamenten zonder de Temperamenten-symfonie van Nielsen
  • Op deze dag in 1791 verscheen de eerste zondagskrant ter wereld: The Observer
  • Documentaire op Arte-tv over schoonheid van de wereldzeeën en de gevaren waaraan deze onderhevig zijn
  • Het verhaal van het befaamde tijdschrift LIFE, in een documentaire op BBC Four-tv
  • Beurs Kleine Uitgevers aanstaande zondag in Paradiso te Amsterdam
  • Cultura 24-NL presenteert documentaire over Groningse schildersbent De Ploeg uit eerste helft vorige eeuw
  • Zwijgende Franse film uit 1926 naar roman uit 1904 van Luigi Pirandello, eenmalig via Arte-tv
  • Vermaarde dirigent en organist Charles de Wolff verleden woensdag in Zwolle gestorven
  • Operafragment als transcriptie voor orgel door Franz Liszt, door Matthias Elsenberg, in 'Musica' van NDR Kultur
  • Vik Muniz ziet schoonheid op 's werelds grootste vuilstortplaats
  • Drie documentaires, drie dagen achtereen via Arte-tv, over Muziek in Centraal-Azië
  • Kruispunt-aflevering op NL2-tv: Lang zullen we leven over gezond, èn gelukkig, oud(er) worden
  • Nieuwe chicanes door Chinese overheid jegens beeldend kunstenaar Ai Weiwei
  • Stand-up comedian Russell Howard breekt vinger tijdens speelse vechtpartij met stuntman
  • Russell Howard en diens Good News Shows, te zien op BBC Three
  • Tweedelige ZDF-documentaire over de machsstrijd om olie in de wereld
  • Cashewnoten-allergie nader onderzocht door drie Nederlandse unviersiteiten
  • Straatmuzikanten in Congo's hoofdstad Kinshasa spelen Beethovens Negende
  • BBC Four presenteert een documentaire over de legendarische Buffalo Bill, dinsdagnacht
  • Een ster zonder toekomst in de Franse speelfilm Étoile sans lumière uit 1946, op TV5 Monde
  • Hoe een wereldpremière, eind oktober in Groningen, wereldwijd gevolgen kreeg
  • Portret Israëlische componiste Chaya Czernowin in 'Neue Musik' van NDR Kultur
  • Op 7 november 1879 werd Ljev Davidovitsj Bronstein geboren, beter bekend als Trotski
  • Thema-avond over de Franse acteur en chansonnier Yves Montand op Arte-televisie
  • Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vrijdagavond in BBC Radio 3-programma 'The Verb'
  • Documentaire op digitale NL-tv Holland Doc 24, over viagra voor vrouwen
  • Koormuziek van drie Estlandse componisten, enkele keren in Cultura 24-uitzending
  • Groninger studenten hebbeneen bacterie ontwikkeld die kan tellen
  • Picasso, de beroemdste kunstenaar van de 20ste eeuw, werd op 25 oktober 1881 geboren
  • Wijze woorden van Groninger Boekito, onder meer dichter en aforist
  • Rookpluim Edith Schippers, Neerlands mini-ster van Volksgezondheid
  • Bijna twee uur over Daniel Johnston in een documentaire van Canvas-tv in de nacht van donderdag op vrijdag
  • Zeshonderdtien jaar geleden werd de Duitse piraat Klaus Störtebeker geëxecuteerd
  • Thema-avond over genetica, dinsdag 18 oktober op Arte-televise
  • ARD-Documentaire over de explosieve situatie aan de Berlijnse Muur in oktober 1961
  • Actuele reportage van Vara's Zembla op Nederland 2 over vraagtekens met betrekking tot palmolie
  • Op deze dag, 13 oktober 1843, werd de organisatie B'nai B'rith gesticht
  • Arte-tv vertoont een driedelige Frans-Oostenrijkse documentairereeks over het fenomeen bionica
  • Saint Joan van George Bernard Shaw, zondagavond in Drama on 3 van BBC Radio 3
  • Kinderen van de toendra, een Franse documentaire over het bedreigde volk der Nenetsen in Noord-Siberië
  • Canada's Noorden nader onderzocht door ontdekkinsgreiziger Alexander MacKenzie
  • Over een naderende zonnestorm meer in het tv-programma Labyrinth van woensdag 21 september
  • Biografische speelfilm van Bruno Nuytten over Camille Claudel, gespeeld door Isabelle Adjani
  • Een twintigtal liefdesverklaringen in celluloid aan Parijs samengevoegd, en te zien op Cultura 24
  • Percussion Concerto van Joey Roukens, geschreven voor Colin Currie, hedenavond in 'De bedding' op Radio 4-NL
  • Op 9 september 1901 overleed de schilder Henri de Toulouse-Lautrec
  • Vandaag is het exact twee eeuwen geleden dat de uitvinder van het kunstoog, Ludwig Müller-Uri, werd geboren
  • De Kerk kon niet zo goed tegen de waarheid en daarom moesten grote denkers de kerkgemeenschap verlaten
  • Franse rolprent Plein sud uit 2009 van Sébastien Lifshitz de komende dagen enige keren te zien via TV5 Monde
  • Documentaire over W.F. Hermans op Neerlands digitale televisiekanaal Cultura 24
  • VPRO Import-documentaire: Schrijfcursussen door Amerikaanse auteurs aan de troepen in Afghanistan en Irak
  • Het geheime leven van zeegolven en hun eventuele invloed op het leven van de mens
  • Benedict Cumberbatch presenteert Strange islands, zondagavond op Canvas-tv
  • Documentaire Letter en geest ─ over Frans Kellendonk ─ wordt herhaald op NL-digitaal kanaal Cultura 24
  • Is het opgedoken doek werkelijk een stuk van een waarachtige grootmeester der schilderkunst?
  • Natuurserie Life op Nederland 1-tv gaat, op woensdag 24 augustus, over insecten
  • Sicko, documentaire van Michael Moore over Amerikaans ziektenkostenverzekering is te zien via de tv-zender Nederland 3
  • De Zweedse Hilde Back en haar kleine gebaar met enorme, positieve gevolgen via Chris Mburu
  • Tijdens al die muziekfestivals worden er zaterdagsavonds minder opera's uitgezonden
  • Vogels zijn het thema van de Life-documentaire van deze week, via de EO op Nederland 1 te zien
  • Duitse kunstenaars geportretteerd: David Garrett, gevolgd door diens versie van Beethovens Vioolconcert
  • Zeldzame zwarte ooievaar gespot in de provincie Groningen, te Oostwold bij Leek
  • Zelden gehoorde Ouverture van Joseph Joachim in ARD Radiofestival, zondagavond via de regionale ARD-zenders
  • BBC Two-documentaire Stel je dat eens voor: als model te zitten voor Lucian Freud
  • Nederlands Blazers Ensemble en VARA-tv organiseren Compositiewedstrijd voor jongeren tot en met achttien jaar
  • Aflevering van Engelse serie Life gaat deze week over de meest gewervelde dieren: Vissen
  • Tan Dun fungeert als Componist van de week in het gelijknamige Vara-programma van Radio 4-NL
  • Terzake van 5 augustus over Het nieuwe, zware banditisme, te zien op Canvas-tv
    Categorieën

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs