Culina
Inhoud blog
  • Zweedse gehaktballetjes

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    08-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweedse gehaktballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    IKEA heeft een fantastisch concept. Meubelen in bouwpakket voor de gemiddelde hobby doe-het-zelver. Ik beschouw mezelf als een IKEA hobby doe-het-zelver. Nadat ik het plan een aantal keer heb doorgelezen, een paar keer heb gedraaid, ben ik er klaar voor. Je begint met volle moed. Stap 1, 2 en 3 gaan vlot. Oké, de planken beginnen nu echt het uiterlijk van een meubel te krijgen. Stap 4 en 5, die lijken me overbodig. <"Moet je stap 4 en 5 niet doen?">. < "Overbodig!">. <"Ik zou die toch maar niet overslaan, hoor".>. <"Laat me maar doen,ik heb ervaring met die dingen">. <"Maar...">. <Zwijg nu maar een beetje, liefje...>. Stap 6 gaat iets moeilijker. Ik moet het meubel kantelen. Alleen, want een blik in de richting van de vriendin resulteert in een dikke njet. Ze kijkt nogal boos. Heb ik dan iets verkeerd gezegd? Vloekend slaag ik er uiteindelijk in. Alsof ik een bestelwagen wou laten kantelen. Stap 7 en 8, fluitje van een cent. Na stap 9 zijn alle onderdelen gemonteerd. Maar ik heb nog vijzen over? What the fuck! De ogen beginnen te rollen in de oogkassen van de vriendin alsof ze een betonmolen is. 

    Nog frappanter dan het feit dat IKEA expres te veel vijzen bijlevert, is het feit dat je in hun vestigingen ook kunt eten.  Niets is handiger dan het onduidelijke bouwplan dat wordt bijgeleverd al eens te overschouwen bij mosselen aan vijf euro. Het gaat mij vandaag niet over de mosselen of biefstuk met friet aan vijf euro, maar over de Zweedse balletjes (ofte : Kötbullar).

    Kötbulwa…?! Kötbullar! Wikipedia leert mij dat de letterlijke vertaling ervan vleesballen betreft. Voornamelijk in Zweden een populair gerecht dat je daar in elke snackbar terug kan vinden. Niets is minder waar, want mijn zoektocht naar hoe ik de Zweedse balletjes interpreteer, leidt mij naar een Amerikaanse blog. Tot mijn verbazing blijkt het bij veel Amerikanen traditie te zijn om dit gerecht op te dienen in familiale kring tijdens de eindejaarsfeesten. Wonen er dan zoveel Zweden in Amerika? Of ben ik gewoon misleid door Wikipedia? Ik dacht dat internet nooit loog? Volgend recept is wel gemaakt voor 8 tot 10 personen. Als je het iets kleinschaliger wil aanpakken, stel ik voor dat je de hoeveelheden aanpast naar believen. Vergeef me dat ik het niet doe, maar ik heb al teveel moeten omrekenen. In Amerika worden de maten bepaald met cups, quarters, tablespoons e.d.


    INGREDIËNTEN

    Gehaktballen :
    - 1 grote ui, geschild en geraspt
    - 30 gram boter
    - 200 ml melk
    - 4-5 sneden brood, ontdaan van de korsten en in stukjes gesneden
    - 2 eieren
    - 1 kg gehakt
    - zout, nootmuskaat, kardemom en peper

    Saus :
    - 90 gram boter
    - 80 gram bloem
    - 1 liter bouillon (rund)
    - 150 ml zure room
    - zout
    - 2 tot 3 eetlepels rode bosbessenjam (of rode bessen - veenbessen - framboos)

    WERKWIJZE

    1. Fruit de geraspte ui op een middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten (of tot ze glazig worden).
    Zet apart en laat afkoelen.
    2. Meng de stukjes brood met de melk. Laat 15-20 minuten weken. Eens geweekt, mixen en overgieten in een grote kom.
    3. Voeg de afgekoelde ui bij het geweekte brood. Voeg de overige ingrediënten (gehakt - eieren - nootmuskaat - kardemom - zout en peper) toe en meng alles goed.
    4. Maak de gehaktballetjes (tip : gebruik een eetlepel om de afmetingen van de balletjes te bepalen).
    5. Verhit de boter in een grote bakpan op een middelmatig vuur. Bruin de balletjes aan maar let erop om er niet te veel tegelijk in de pan te leggen. Bak ze in verschillende keren. Eens de balletjes gebruind zijn, laat je ze uitlekken op keukenpapier. Met de bakresten in de pan maak je de saus.
    6. Voor de saus let je erop dat de boter niet verbrand is (indien dit toch het geval is, gooi de verbrande boter weg en gebruik nieuwe). Laat de boter smelten in de pan op een middelmatig vuur. Voeg er geleidelijk de bloem aan toe. Blijf hierbij roeren tot de bloemsmaak eruit is (of tot je een kleur hebt zoals een koffie verkeerd). Wanneer de roux gemaakt is, voeg je geleidelijk aan de runderbouillon toe (die al is opgewarmd). Blijf roeren tot de saus inkookt en gebonden is. Eens de saus is gebonden, voeg je de balletjes terug toe en laat je het geheel nog een tiental minuutjes sudderen onder deksel op een laag vuurtje.
    7. Schenk de balletjes over in borden, voeg er de zure room bij, meng goed en dien op! (De rode bosbessenjam kun je er zelf bijvoegen of mee opdienen en het overlaten aan de gasten).

    Smakelijk!



    08-09-2011, 00:00 geschreven door Stefan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Comfort Food, IKEA
    Archief per week
  • 05/09-11/09 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs