benodigdheden : (2pers) - 1 ciabatta -2 bollen mozarelle ( de lekkerste mozarella is die van buffalo melk!!) - tomattenpesto - zon gedroogde tomaten - peper en zout - balsamico azijn - olijfolie - 5 schelletjes seranoham Bereiding: snij de ciabatta in 2( verticaal) , doe op de ene helft de pesto en op de andere helft de olijfolie en balsamico azijn. beleg dan de ciabatta met sneetjes mozarella , seranoham en zon gedroogde tomaten . Doe er op het einde een beetje peper en zout bij. doe nu je ciabatta mooi dicht en smakkelijk eten.
Tip : je kan de voor de olijfolie , de olie van de zongedroogde tomaten gebruiken.
Beginners: - kook met Jamie : In dat boek , worden alle soorten groenten , fruit , vis vlees , desserts enzo uit gelegd . Héél handig voor een goede kennis over uw koopwaar enzo. - groot handboek koken ( van de uitgeverij deltas) : het is een boek waar alles over koken word uitgelegd , alle basis . Hoe je sauzen moet maken , fonds moet maken , pasta ( niet moeilijk uitgelegd!). Er staan wel geen recepten in , alleen bereidingen.
gevorderden: - de triologie:" het prouct , de basis en het recept" , zijn echt heel gemakkelijk . Voor veel mensen zijn ze een soort van bijbel. - "De kookbijbel" van Piet Huysentruyt : daar heb je alle recepten samen die het meest gebruikt worden . Ze staan ook heel goed uit gelegd
goed gevorderden: -"Sergio" , van Sergio Herman : het is een kookboek met recepten in maar ook het portret van een kok aan de top. ( ik ben waarschijnlijk niet echt objectief , want Sergio Herman is mijn groot voorbeeld) - "ciel bleu" : is een mooi boek , een beetje naar het moliculaire koken toe . Maar haalbaar
- 200 g zalm per persoon ( liefst zonder graten ) - 150g bladspinazie ( mag uit de diepvriezer komen ) - 2à3 aardappelen per persoon - olijfolie , peper en zout ( ev. look) - bakpapier
Bereiding : verwarm je oven voor om zo'n 200°C ( haal uw bakplaat uit de oven), snij ondertussen uw aardappelen in fijne plakjes (0.5cm). leg ze op de ovenschaal ( waar het bakpapier ,ter grootte van de ovenschaal ,al op ligt) Doe er dan een beetje olijfolie op, samen met een BEETJE peper en een snuifje zout ( je kan er ook een beetje look bij doen). Wanneer de oven voor verwamt is , steek je ze in de oven.Voor zo'n 30 min( wanneer ze goud bruin zijn , zijn ze klaar) Bak de spinazie ( wacht wel een 20 min tussen het bakken en de aardappelen in de ovensteken). VERGEET NIET JE AARDAPPELEN UIT DE OVEN TE HALEN. Bak nu dan de zalm in de vispan.
- steek nooit je goede messen in de vaatwas , dat zorgt er voor dat je messen zeer snel bot worden.
De oven :
- een oven-thermometer is zeer handig om goed met je oven te kunnen werken . Ovens verschillen en zijn vaak niet precies , waardoor je heerlijke gerechten totaal kunt laten omslaan.
Nagerechten:
- als je cakes maakt , klop je best eerst even je eieren op ( op een zachte stand van de mixer voor een minuut en een half)
Meng de bloem, suiker, vanillesuiker, ei en de boter(doe de boter in fijnere stukken) in een kom en roer/kneed alles goed tot een deeg. Doe bloem op het werkvlak en rol dan het deeg uit tot een dikte van 1 centimeter . Hierna kun je de koekjes uitsnijden met een vormpje .
Vet een bakplaat in en leg de zandkoekjes er op. Bak de zandkoekjes 15 minuten in een oven van 200 graden C.