Inhoud blog
  • crowdfund leningen uitgelegd
  • Betrouwbare platformen voor particuliere leningen
  • Over mij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Hoe als particulier lenen

    13-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.crowdfund leningen uitgelegd

    Wat is Crowdfunding?

    book - wat is crowdfunding / uitleg crowdfundingCrowdfunding is een moderne manier van fondsenwerving. Via zogenaamde Crowdfunding platforms (of websites) worden mensen met creatieve ideeën en investeerders bij elkaar gebracht.  Vanuit de gedachte dat  vele mensen (kleine) bedragen investeren, kan zo voldoende kapitaal gecreëerd worden om deze ideeën te realiseren. Crowdfunding is daarmee een alternatief geworden voor mensen die anders zijn aangewezen op bancaire leningen.

     

     Crowdfunding wordt steeds populairder. Deze manier van lenen zonder financiële intermediairs zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemer. Een vorm van sociaal lenen dus. Maar wat zijn de fiscale gevolgen?

    Bij crowdfunding financiert de crowd - een mensenmassa - met een klein bedrag een project, een bedrijfsovername of een ondernemer. Meestal wordt de vraag met de bijbehorende kapitaalbehoefte via een platform op internet aangemeld. Om te voorkomen dat de ondernemer met talloze schuldeisers te maken krijgt, wordt het opgehaalde geld meestal centraal via één partij aangeboden.

    Lamp

    Fiscale gevolgen
    Het begrip crowdfunding kennen we in de fiscale wereld nog niet. Dat betekent echter niet dat het geen fiscale gevolgen heeft, want een belastingvrijstelling voor crowdfunding-initiatieven is er niet. Steeds zal aan de hand van de feiten moeten worden beoordeeld wat de fiscale gevolgen zijn bij zowel de vragende als de aanbiedende partij.

    Deze fiscale gevolgen hangen af van de fiscale status van de betrokkenen en van de manier waarop de geldgevers (funders) worden beloond. Dat kan een bedankje zijn, een product of dienst, een rentevergoeding of een aandeel in het bedrijf. Hierdoor zijn de fiscale gevolgen voor zowel de funders als de ondernemer ook verschillend. Nu crowdfunding zo populair is en de belangen steeds groter worden, kan wetgeving niet uitblijven.

    Bedankje
    Als funders in ruil voor hun bijdrage in een crowdfunding-project geen directe tegenprestatie ontvangen, spreken we van een donatie of gift. Deze vorm van crowdfunding komt veel voor bij goede doelen, maar soms maken bedrijven er ook gebruik van. In dat geval vormen bij de vragende partij de ontvangen donaties een bate waarover inkomsten- of vennootschapsbelasting verschuldigd is. Dit is anders bij een charitatieve organisatie die ANBI-status heeft. Zij is over de donatie geen belasting verschuldigd. Voorts is bij de funder de donatie als gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, of vennootschapsbelasting als het een rechtspersoon betreft.

    Product of dienst
    Als een product of dienst als vergoeding wordt gegeven, is sprake van een levering en moet rekening worden gehouden met btw. Over het gestorte bedrag is dan btw verschuldigd. Als de tegenprestatie niet de totale gestorte waarde vertegenwoordigd, moet het bedrag worden opgedeeld in een donatie/gift en een levering van een product of dienst. Het is dan verstandig om dit los te koppelen, zodat er geen btw afgedragen hoeft te worden over dat deel dat ziet op de donatie/gift.

    Rentevergoeding
    Als crowdfunding de vorm heeft van een lening en er een rentevergoeding wordt betaald, kan de ondernemer die betaalde rente als bedrijfslast in mindering brengen op het fiscale resultaat. Als de funder een particulier is, vormt de lening box 3-vermogen. De rente is dan niet belast en verliezen zijn bij hen niet aftrekbaar. Is de funder een BV of een ondernemer die als onderdeel van zijn bedrijf investeert in andere ondernemingen, dan is de rentevergoeding belast. Wordt het geleende bedrag niet terugbetaald dan kan de lening ten laste van de winst worden afgewaardeerd. Let wel op de zakelijkheid.

    Aandeel in de winst
    In dit geval krijgen de funders een vergoeding die afhankelijk is van het resultaat dat de ondernemer behaalt. De ondernemer laat hen dus meedelen in de winst. Hierbij kan de discussie ontstaan of sprake is van een geldlening of van een kapitaalinbreng.

    Als de betaalde vergoeding als rente kan worden gezien, kan de vergoeding ten laste van de fiscale winst worden gebracht. Is sprake van een kapitaalinbreng dan is de vergoeding niet aftrekbaar. Bij de particuliere funder is de lening box-3 vermogen, dus de opbrengst is niet belast en verliezen zijn niet aftrekbaar. Bij ondernemers zijn de door hen ontvangen baten belast als winst en zijn verliezen op de lening wel aftrekbaar. Dit kan uiteraard tot discussie met de belastingdienst leiden, bijvoorbeeld omdat de inspecteur van mening is dat de lening niet zakelijk was.

    Omzetbelasting
    De gevolgen voor de omzetbelasting zijn overzichtelijker. Het verstrekken van geldleningen, het bemiddelen bij kredietverlening en het betalen van rente zijn vrijgesteld voor de btw.

    Helder en duidelijk
    Crowdfunding is een groeiend alternatief voor bancaire financiering en wordt steeds belangrijker. Een specifiek fiscaal en juridisch kader ontbreekt echter. We zullen het dus moeten doen met de algemene fiscale regels. Dat crowdfunding fiscale gevolgen heeft, is duidelijk en het is goed om dit vooraf in kaart te brengen. Het zou fijn zijn als de wetgever ook aandacht gaat besteden aan deze vorm van financiering, zodat fiscale gevolgen voor alle betrokkenen helder en duidelijk worden.

    Hoe werkt geld lenen via Crowdfunding?

    Om geld te lenen via de online platforms, schrijft u zich eerst in via de website. U vult dan uw gewenste leenbedrag in, alsook uw persoonlijke gegevens. U moet daarnaast ook uitleggen waar u het geld voor nodig heeft. Dit wordt allemaal discreet gepubliceerd aan mogelijke geldschieters.

    Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, dan wordt uw aanvraag gepubliceerd. Als er genoeg inschrijvingen zijn van geldgevers dan gaat de lening door en krijgt u het geld.

    U betaalt hier altijd een bedrag voor om uw aanvraag discreet te laten plaatsen


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betrouwbare platformen voor particuliere leningen
    Wie is Geldvoorelkaar.nl?
    In 2010 ontwikkelden Edwin Adams en Martijn van Schelven het idee om een crowdfunding platform te starten. Vanwege de krediet- en bankencrisis zagen zij de noodzaak in dat de markt een nieuwe impuls nodig had om zich verder te kunnen ontwikkelen. In 2011 is Geldvoorelkaar.nl live gegaan als eerste crowdfunding platform in Nederland. De missie van Geldvoorelkaar.nl is om het financiële landschap op een positieve wijze te veranderen door bij te dragen aan de financierbaarheid van (MKB) Nederland.

    Door alternatieve financiering krijgen MKB ondernemers de mogelijkheid om te kunnen groeien. Hierbij heeft de samenleving kans om geld te beleggen en zo bij te dragen aan maatschappelijke projecten. Inmiddels heeft Geldvoorelkaar.nl door dit samenspel van lenen en investeren meer dan 1000 bedrijven en particulieren gefinancierd met een totale funding van ruim 85 miljoen euro. Geldvoorelkaar.nl hanteert een gedegen kredietbeoordeling en beschikt over een vergunning van de AFM. Vandaag de dag is Geldvoorelkaar.nl het grootste crowdfunding platform in Nederland en één van de grootste van de EU.


    zij hebben een belgische partner en deze is 



    Na verschillende mensen gesproken te hebben zijn deze wel te vertrouwen

    hier is wel een plaatsing kost vereist van 125€

    Dit is normaal omdat zij jouw aanvraag op hun site plaatsen om investeerders via hun systeem geld te laten storten voor uw aanvraag

    Zij hebben ook een regeling en dit moet volgens de afm wetgeving en nationale bank  als er geen geld verzameld word voor uw lening dan storten zij die 125 € terug



    Een iets goedkopere manier is 

    crowdleningen

    Zij hebben geen website wel een email adres.

    crowdleningen@linuxmail.org

    Hun werkwijze is bijna het zelfde als geld voor elkaar maar zij plaatsen uw aanvraag op meerdere platformen.

    Plaatsing kost hier is 80  euro

    Zij moeten zich ook aan dezelfde wetgeving houden geen lening dan wordt deze kost ook teruggestort







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over mij
    Hallo allemaal.


    Ik Ben Jens Mommens , 50 jaar;

    Ik schrijf blog omdat ik de mensen meer uitleg wil geven over crowdfundleningen.
    Bij deze wil ik jullie ook mededelen dat ik hiermee niets verdien dat ik dit gewoon schrijf om mensen de goeie richting te wijzen naar een particuliere lening.
    Ikzelf ben ook al genoeg bedrogen voor een lening, en ik ben er mij ook van bewust dat er meerderen zijn die dit meegemaakt hebben.

    Maar via deze blog kan ik u toch helpen met 2 particuliere lening aanbieders, die u toch verder kunnen helpen

    deze worden verder in deze blog besproken


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 10/10-16/10 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs