Een lekker receptje per toeval ontdekt nadat ik per ongeluk havervlokkken ipv havermout had gekocht. De havervlokken vielen die niet in de smaak voor pap en dus heb ik naar een andere toepassing gezocht.
- 400 gr havervlokken, havermout kan ook, maar wij verkiezen de vlokken
- 400 gr bloem (gewone witte bloem)
- 400 gr rozijnen, mag ook een mengeling met andere gedroogde vruchten of noten zijn, onze favoriet: 300 gr rozijnen, 100 gr abrikozen
- 400-600 ml water (afhankelijk van de dikte van het deeg, moet een stevig deeg blijven maar moet geen beton zijn)
- 40 ml olie
+/-40 gr koekkruiden (nootmuskaat, kaneel, gemalen kruidnagel) => andere mogelijkheden: kardemon, anijs,...
+/-10 gr zout
Alles mengen, eerst goed de droge ingrediënten en dan het water en de olie toevoegen.
Op een bakplaat doen met bakpapier onder en de koeken al 'voorsnijden' met een mes (afhankelijk van de grootte van de oven zo'n 30-tal koeken).
In een voorverwarmde oven op 180°C zo'n 35-40 minuten laten bakken.
De koeken kunnen in een luchtdichte doos in de diepvries bewaard worden.
Een heel leuk, snel, gezond en eenvoudig hapje, zelfs samen met de kids te maken!
Per 2 hapjes:
rijstpapier (rond of vierkant)
een staafje surimi of een reepje gebakken kip
een reepje rode paprika
een klein blaadje sla
een 10-tal sliertjes geraspte worteltjes (niet nodig om te tellen, maar om een idee te geven van de hoeveelheid)
een sluimererwt
een reepje komkommer
en/of eender welke kleurrijke rauw eetbare groente die in een reepje kan gesneden worden
best max een 4-tal groenten per hapje, snij de reepjes zodanig dat ze even lang zijn (als bijvoorbeeld de sluimererwt of het surimistaafje)
Voor de saus : zoete chilisaus (steeds kan en klaar in de winkel te vinden) met fijn gehakte pinda nootjes gemengd.
Laat het rijstpapier een minuutje in handwarm water liggen, tot het bijna volledig slap is...
Leg de groenten op een hoopje vooraan en rol 2 maal, om een worstje te krijgen, het rijstpapier rond de groenten. Plooi de zijkanten strak over het rolletje met groenten en rol verder.
Laat enkele minuten rusten en snij doormidden om op te dienen.
De zoveelste kapotte jeans heb ik doorgeknipt op de plaats waar ze versleten was en de onderste pijpen gebruikt om het tussenstuk van het rokje te maken, pijpen openknippen en ertussen naaien.
Het voorste gedeelte heb ik met de hand genaaid op het sierstiksel.
Witte kool, spek en aardappelen, een volledige maaltijd in de oven...
Witte kool in dikke schijven snijden, aardappelen niet volledig door in schijfjes snijden.
Beiden met olijfolie en peper en zout besprenkelen/insmeren.
In de voorverwarmde oven op 200°C 40 minuten zetten, na 20 minuten eventueel geraspte kaas op de koolschijven doen.
Spek, naargelang de dikte, 10-40 minuten in de voorverwarmde oven (om de 10 minuten gaan kijken) op 200°C, sneden van zo'n 0,5 cm eerder 40 minuten, hoe dunner, hoe sneller klaar... wanneer de bovenkant bruin, is even omdraaien...