Hallo,
soms willen mensen de eerste keer dat ze echt iets gaan knutselen meteen een stijl hebben waardoor ze worden gekenmerkt.
Vroeger had ik dat ook. Ik wilde een element in mijn werken waardoor de mensen meteen zeiden: "Ah, dat is een werkje van de Prof."
Maar nu weet ik beter. de stijl van iemand zit al van jongs af aan binnen in je. Een eigen stijl ontdek je pas tijdens het knutselen. En als je véél geknutseld hebt, komt die pas naar boven.
Vaak heb je dat in het begin helemaal niet door, totdat iemand je zegt: "Hé, jij geeft altijd wel een grappige wending aan je verhalen!", of: "Hé, je tekent een beetje zoals Walt - Disney, maar net ietsje anders". En net dát ietsje anders bepaalt je stijl van tekenen, schrijven ...
Je moet dus niet in het begin bepalen: Ik ga veel bolletjes in mijn tekeningen verwerken. dat wordt mijn stijl. Nee. Zo werkt dat niet. je moet lang genoeg wachten. en veel knutselen en creatief bezig zijn.
Pas dan komt je stijl naar boven. Je stijl kan ook veranderen. Net zoals je lievelingskleur. Die was misschien toen je vijf was rood, toen je acht was geel, en toen je elf was groen.
Zo verandert ook je stijl. Natuurlijk moet je niet bang zijn dat als je stijl verandert, de mensen je werkjes niet meer aan je linken. Je stijl veranderd zo langzaam, tot iemand op een dag zegt: "Hé, je bent nu wat meer met detective verhalen bezig" en dan denk je: 'Hé, ja! Dat klopt! Maar je moet dan niet expres op die stijl gaan letten en er voor zorgen dat je verhalen altijd over detectives gaan. Je moet gewoon verhalen schrijven en je zal zien dat als je boek af is, er altijd wel iets van detectives in doorschemert.
Dus: Je moet je stijl niet proberen te bepalen op voorhand
Je stijl verandert, dat is normaal.
Je moet nooit echt op je stijl letten, het komt vanzelf.
Hopelijk heb ik geholpen. Vragen? Opmerkingen? Plaats gratis en vrijblijvend een berichtje in het gastenboek (rechterkolom van deze blog) of bij reacties (rechts onderaan dit artikel).
Stijlvolle creatieve groetjes,
De prof.
|