Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI), uitgevoerd bij meer dan 400.000 Amerikanen tussen 50 en 71 jaar. De studie is de grootste ooit uitgebracht over koffie. Om geen vertekende resultaten te hebben, hielden de wetenschappers ook rekening met andere doodsoorzaken zoals roken of een overmatig gebruik van alcohol.
Na uitsluiting van die factoren bleek dat deelnemers die minstens twee of drie tassen koffie per dag dronken een hogere levensverwachting hadden. Hoe men dat heeft vastgesteld? Tussen 1995 en 2008 zijn 52.000 van de 400.000 deelnemers aan de studie gestorven. Wat bleek? Mannelijke koffiedrinkers hadden 10 procent minder kans om in die periode te sterven, bij de vrouwen was dat zelfs 13 procent minder. Het effect was het sterkst bij vrouwen die vier of vijf kopjes per dag dronken (-16 procent). Maar zelfs één tas koffie per dag deed de levensverwachting al stijgen.
Prestigieus gezondheidsblad
De opmerkelijke resultaten werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, het meest prestigieuze gezondheidsblad ter wereld. 'Om u een idee te geven: een Belg zou daar nooit in kunnen publiceren, zo goed is het', zegt dokter Hendrik Cammu. Hij schrikt niet van de resultaten. 'Er is niets gezonder dan koffie. Het goedje zit vol antioxidanten en andere bijzondere stoffen die de kans op hart- en vaatziekten verminderen en de bloeddruk verlagen. Verwoede koffiedrinkers hebben ook een sterk verminderde kans op diabetes type 2.'
Toch een minpunt: wie koffie drinkt, heeft ook een grotere kans om te roken, alcohol te drinken, rood vlees te eten en minder te sporten. 'Maar dat staat niet in rechtstreeks verband met caffeïne', aldus Cammu. 'De meesten die koffie drinken, doen dat omdat ze het nodig hebben. Omdat ze een drukke agenda hebben en gejaagd leven. En dus sowieso al minder bewegen.'
Suiker en melk zijn wel te mijden. Volgens de onderzoekers kunnen extra calorieën en vet namelijk alle voordelen van koffie tenietdoen.