Met dit project willen wij met onze cliënten (gasten en ouders/familieleden) en onze personeelsleden uit het enge hulpverlenende kader stappen. Via het aanleren van circustechnieken aan de verschillende actoren en door met deze groep te werken naar een volwaardige voorstelling toe, wordt aan alle deelnemers de kans geboden om, op een ongedwongen en speelse manier, krachten bij zichzelf te ontdekken, deze in de groep te geven en op deze manier de positieve ervaring op te doen dat eenieders bijdrage belangrijk is in het geheel. Met andere woorden : de deelnemers ervaren dat hun bijdrage belangrijk is in het geheel en dat ze dus invloed kunnen hebben.
Het is een uitdaging voor onze gasten én hun ouders (familie) om uit hun isolement te treden en meer invloed te krijgen op hun eigen wereld. Deze positieve ervaring, het anders positioneren t.o.v. de buitenwereld, kan energie vrijmaken om minder goed lopende terreinen daadwerkelijk zelf in handen te nemen.
· Wanneer en hoe? 1 mei 2008 tot 1 mei 2009
Voorbereiding: november 2007-maart 2008
Voorlopige planning (kan nog wijzigen in de loop van het jaar al naargelang de evolutie van het project).
Fase 1: eind 2007- begin 2008: het warm maken van alle betrokkenen voor het project. Een aantal van de ouders zijn hier rond aangesproken tijdens de oudervergaderingen en waren erg enthousiast. De kinderen en jongeren zijn tijdens de groepsvergaderingen en op informele momenten aangesproken en waren al vol plannen en ideeën. Voor de personeelsmedewerkers wordt in de loop van de maand januari een startmoment gepland waarop zij rechtstreeks kunnen kennismaken met de concrete mogelijkheden van het project zodat zij de activiteiten met de kinderen en hun familie mee kunnen begeleiden en ondersteunen. In februari en maart wordt een startmoment (kennismakingsmoment) gepland met de ouders en de jongeren. Effectieve start: 1 mei 2008: het werken in kleinere groepen, per leeftijd, per gezin, met één moeder en één kind, al naargelang de wensen en noden
Groot verlof en september 2008: werken naar een eerste toonmoment rond een kleiner optreden eind september (feestviering 50j Monte Rosa). De bedoeling is om de betrokkenen snel een gevoel van resultaat te geven en zo de taakspanning niet te groot te maken.
Najaar 2008 en voorjaar 2009: het verderwerken in kleinere groepen, per leeftijd, per gezin, met één moeder en één kind, al naargelang de wensen en noden
Eind april 2009:
Grote apotheose met
ü een academische zitting voor alle betrokkenen, derden, de sector, de provincie, pers, waar het project en de resultaten en de toekomst zullen voorgesteld worden.
ü Een echte circusvoorstelling voor alle geïnteresseerden
Mei-juni 2009: enkele uitbolsessies Consolideren van wat verworven is in de verschillende relaties en plannen maken om de verworven competenties te versterken naar de toekomst toe.
Vanaf eind september zal ook de mogelijkheid geboden worden aan geïnteresseerde kinderen en jongeren om te integreren in de wekelijkse lessen van Cirkus in Beweging. Ook kleuters en ouders kunnen samen les gaan volgen.
Integreren van de verworven technieken en methodieken in de werking van Monte Rosa.
· Voor wie ? De op dit moment geplaatste kinderen van Monte Rosa, samen met hun gezinnen en ruimere familie (grootouders, thuiswonende broers-zussen, ). Naar de toekomst toe willen we deze of een gelijkaardige methodiek uitwerken in Monte Rosa zodat alle geplaatste kinderen én hun context hier baat bij hebben.
· Waarom?
We willen op zoek gaan naar een creatieve manier om met onze doelgroep in communicatie te treden en de relatie opgenomen kind en thuiswonende ouder anders benaderen, buiten een strikt hulpverleningsperspectief. We geloven dat het invloedsbesef van onze gasten kan verhoogd worden door hen toe te laten een positieve ervaring op te doen, een ervaring waarmee naar buiten kan getreden worden, waardering mee kan geoogst worden , wat opnieuw energie kan vrijmaken op andere levensterreinen. Het vaak geknakte zelfbeeld van onze gasten én hun familieleden kan hierdoor een positieve impuls krijgen waardoor ze het leven beter aankunnen: ik kan iets, ik ben iemand, ik mag er zijn.
Daarnaast willen we heel specifiek werken rond de relatie die het kind heeft met zijn thuismilieu en deze relatie op een positief-stimulerende manier optimaliseren en versterken, door samen (kind en ouder) deel te nemen aan activiteiten die er op gericht zijn eigen mogelijkheden en grenzen te ervaren en te experimenteren met sociale interacties.
Sleutelwoorden in dit project zullen plezier, samenwerking, uitdaging, succeservaring, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen zijn.
De kapstok voor het startmoment van dit project is het 50j bestaan van Monte Rosa, dat we o.a. willen vieren met dit circusproject. Maar dit jubileum is natuurlijk slechts een medium om rond veel fundamentelere dingen te werken: mensen enthousiast krijgen, nieuwe methodieken uitproberen, nieuwe verbindingen maken, werken rond zelfbeeld en invloedsbesef, Zo wil Monte Rosa met haar werking en personeelsleden naar buiten treden. Een beroep doen op onze gasten en hun context hiervoor, kan ervoor zorgen dat de vaak in één richting verlopende hulpverleningsrelatie doorbroken wordt en omgezet wordt in een echt partnership. Met gasten, ouders, personeelsleden, context samen werken naar een hoogtepunt toe kan een bestaande dynamiek en de hulpverlening positief ondersteunen. Ouders krijgen een daadwerkelijke plaats in het geheel en werken hier samen met hun kinderen en de begeleiders naartoe.
· Hoe ?
Als uiterlijk kader, als methodiek om bovenstaande doelstellingen te bereiken, willen we aan onze gasten, ouders, begeleiders en personeelsleden circustechnieken aanleren en in groepjes werken naar een volwaardige voorstelling toe. Deze groepen kunnen zowel homogeen (per leefgroep, groep ouders, groep personeelsleden) als heterogeen samengesteld worden (over de groepen heen, ouders samen met hun kinderen, begeleiders met kinderen en /of met ouders, gezinnen, ).
Iedereen wordt daarnaast ook actief betrokken bij alles wat een voorstelling met zich meebrengt : de tent opzetten, catering, muziek, kledij, . Alsook een aantal taken worden in overleg verdeeld : de mevrouw aan de kassa, de circusdirecteur, de presentatoren, de public relations verantwoordelijken, ... De voorstelling kan geen eindpunt zijn. Het zal de opdracht zijn om de ervaringen die mensen gehad hebben te consolideren en te behouden of te versterken en te stimuleren, via dezelfde of gelijkaardige methodieken.
Circus wordt dus ingezet als middel om de individuele, sociale, motorische en creatieve ontwikkeling van de doelgroep te bevorderen.
Hiervoor is het van groot belang een veilige omgeving te creëren, zowel fysiek als emotioneel, waarin elke cliënt vertrouwen, respect en diverse prikkels krijgt om eigen grenzen te onderzoeken en om ze in een volgende stap bewust te verleggen.
We willen de kinderen in de circuslessen een creatieve uitlaatklep bezorgen, maar ze ook meer zelfvertrouwen bijbrengen, hen kennis laten maken met nieuwe uitdagingen en leren omgaan met andere mensen. Vooral vertrouwen opbouwen samen mét hun ouders wordt hierin cruciaal.
Met circusals middel en de voorstelling als slot proberen we de doelgroepeen nieuw en warm zelfwaardegevoel te geven.
In dit project staat het proces centraal, niet het eindproduct. Het hoofddoel is niet om een artistieke hoogstaande voorstelling te brengen. Wel om de kinderen, jongeren en ouders, via samen circus maken, te vormen tot zelfbewuste, kritische individuen met openheid en respect voor elkaar. We geloven bovendien dat door het proces centraal te stellen een mooie eindvoorstelling een aangenaam en evident bijverschijnsel zal zijn.
Het werken naar een circusvoorstelling is een intens samenwerkingsproces. Door deze actieve interactie worden er voortdurend vaardigheden getraind die essentieel zijn voor het vormen van zelfstandige en getalenteerde jongvolwassenen. Deze vaardigheden kan je plaatsen onder de noemer van sociale creativiteit. Naast een artistieke creativiteit is samen circus maken dus ook een complexe vorm van deze sociale creativiteit.
Sociale creativiteit veronderstelt een vaardig en nauwkeurig waarnemen, een zekere assertiviteit en een constructief samenwerken. Bedrevenheid in zorgvuldig waarnemen en consequent assertief gedrag leiden automatisch tot constructief samenwerken.
Deze vaardigheden ontwikkelen zich op een ervaringsgerichte en vanzelfsprekende wijze voor de cliënten, maar dit vraagt van de begeleiders een bijzonder nauwgezette en geconcentreerde inzet. Samenwerking is een actief gegeven dat voortdurend alerte sturing nodig heeft.
De keuze voor circus als werkmiddel is voor ons duidelijk: circusmateriaal is laagdrempelig en uitdagend, iedereen heeft wel zin om eens even zon diabolo in de lucht te smijten. En in het circus kan veel!
Circustechnieken zijn bovendien zo divers dat er voor elkeen wel iets naar zijn talent inzit. Je zal sneller opvallen en waardering en bevestiging krijgen voor iets wat je goed kan, dan afkeuring voor iets waar je niet goed in bent.
Circus is een ideaal middel om zelfvertrouwen te winnen, succeservaringen kunnen makkelijk bereikt worden. En zelfvertrouwen is nodig om te komen tot een ander belangrijk doel, het verkrijgen van de eigen autonomie.
· Met wie? Wij hebben een overeenkomst met Cirkus in Beweging die de deskundigheid en ervaring hebben om met onze doelgroep te werken en projecten te begeleiden. Tijdens de eerste contacten getuigden zij van een groot engagement en enthousiasme.
Meer info:
Laura Van Bouchout
Initiaties, stages en projecten Cirkus in Beweging
Cirkus in Beweging heeft contact opgenomen met de Khlim en wij zullen vermoedelijk kunnen rekenen op de ondersteuning van twee stagiaires die circustheateragogiek studeren, tijdens het schooljaar 2008-2009.
Ook de Leos, de jongerenbeweging van de Lions, die al sinds vele jaren activiteiten organiseren voor onze doelgroep, hebben zich bereid verklaard om het project mee te ondersteunen, door extra circusactiviteiten te organiseren, mee te oefenen met de gasten en de ouders, creatief te werken rond bv decors,
We hopen ook dat de provincie het project financieel zal willen ondersteunen
Korte inleiding rond het doel en de planning: zie aanvraag provincie en blog van het project.
De meeste kinderen, begeleiding en de ouders van Monte Rosa die hier rond zijn aangesproken zien het wel zitten!In Slick 87 is het nog niet echt aan bod gekomen, maar dat zal nog geagendeerd worden. Waarschijnlijk is het voor hen moeilijker omdat zij niet zo lang in Monte Rosa blijven
Uitwerking van het project
Het project heeft heel wat mogelijke zijsprongen die we maximaal willen uitproberen, bv
üwerken rond de theorieën van Sherborn (voorzichtig zijn, want dit kan voor sommige kinderen en ouders erg bedreigend zijn)
übezoeken van gelijkaardige projecten of professionelen die rond een bepaald aspect werken, bv decorbouwers of naaiateliers, een echt circus,
üvoor de ene groep zal het beperkt blijven tot tonen van wat je kan aan derden, voor anderen kan het samen verbindend met het hele gezin werken aan een doel, voor nog anderen kunnen gevoeligere themas aan bod komen, zoals veiligheid, vasthouden en loslaten, dragen en gedragen worden,
üook de groepen waarmee kan gewerkt worden kunnen erg verschillen: een vader en kind, een heel gezin, alle moeders van een groep kinderen, een begeleider en een kind, een oma en kleinkind,
ümet heel Monte Rosa naar een echt circus gaan kijken wanneer die in de buurt zijn
Er zijn ook verschillende initiatieven rond circus in de buurt. Misschien willen/kunnen er mensen naar toe gaan? B.v.
ütijdens het kerstverlof was er ook een voorstelling: Karine geeft de info door
üde examens van de circusschool in Brussel: Annemie geeft de info door
ücircus in beweging heeft ook een open deur: Annemie geeft de info door.
Functieomschrijving
We hebben een functieomschrijving en profiel uitgedacht van wat de coördinator zou kunnen doen. Zie bijlage. Mensen die geïnteresseerd zijn, nemen contact op met Muriel. Het is echter nog niet zeker dat deze functie kan ingevuld worden. Indien er subsidies van de provincie komen, wordt het een halftime functie en gaat het project door zoals omschreven. Indien er geen subsidies van de provincie of andere sponsors komen, dan gaat het project door in een kleinere vorm en zullen we trachten enkele uren vrij te maken
Samenwerking circusschool
Er zal aan de circusschool gevraagd worden om zo snel mogelijk de data vast te leggen van de eerste bijeenkomsten. Voor de begeleiders wordt het eind januari. Voor dagen met gasten of ouders, voorlopig liefst op donderdag of dinsdagvond. Is één lesgever per avond realistisch?
Moeten we een avond voor de ouders én een avond apart voor de gasten of kan dit tweemaal samen (met een andere groep)?
FUNCTIEOMSCHRIJVING EN PROFIEL VAN COORDINATOR âHET LEVEN, EEN CIRKâ
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.