Ik heb jullie nu wat meer uitleg gegeven over de richting GWW maar als er noch iets niet duidelijk is of je wil noch wat meer weten kan je zelf even naar de sites gaan:
*vakken met woordje uitleg + verdere studiemogelijkheden: http://www.sai-aalst.be/extern_studeren.aspx?type=st&id=2&iid=57&pid=2
*afbeeldingen/ foto's: heb ik gevonden bij afbeeldingen op google.
hier vind je de specifieke vakken van GWW met een woordje uitleg :)
Psychologie en pedagogie:
In dit vak reiken we je een denkkader aan om inzicht te krijgen in menselijk gedrag: thema's als waarneming, fantasie, behoeften en gevoelens komen aan bod. Je bestudeert de ontwikkeling van de mens van het levensbegin tot het levenseinde. Je leert op een (ped)agogisch verantwoorde manier omgaan met mensen in verschillende levensfasen. Je werkt aan je eigen persoonlijkheid en aan je sociale vaardigheden in het omgaan met kinderen en volwassenen. Je ontwikkelt een visie op goede zorgverlening en verkent de subsectoren van de welzijns- en gezondheidssector. Je leert systematisch zorgend handelen, EHBO en gezondheidsvoorlichting en -opvoeding toepassen.
Je leert een stevige basiskennis aan tijdens deze wetenschapsvakken. Het belang van hygiëne komt hier heel vaak aan bod. Wat ook nog aan bod zal komen zijn verschillende aspecten van microbiologie, anatomie en fysiologie. Je leert deze theorie concreet uitwerken in labo-oefeningen. Het is wel zo dat je meer wetenschappen zal krijgen in GWW dan in STW, want als je de uren van GWW optelt dan kom je op 7 lesuren. En in STW heb je maar 4 lesuren natuurwetenschappen.
Gezondheid & welzijn:
Het vak Gezondheid en Welzijn is een visie-vak, geen doe-vak. Hier wordt openheid gecreëerd naar de vele domeinen en subsectoren die in de sector van de gezondheids- en welzijnszorg aan bod komen. Het vak heeft daarbij een oriënterende rol naar leerlingen toe. Dit leidt tot volgende algemene doelstellingen:
1.
ontwikkelen van een eigen visie op gezondheid en welzijn
2.
gezondheids- en welzijnsgerichte vaardigheden verwerven
3.
benoemen van gezondheidsfactoren en indicatoren en ze herkennen in concrete situaties
4.
actief gezondheidsvoorlichting toepassen in het kader van gezondheidspromotie
5.
inzicht verwerven in de structuur van gezondheids- en welzijnszorg
6.
eigen toekomstmogelijkheden situeren in de sector
Stages:
De stages hebben nog geen beroepsgericht karakter, maar zijn eerder oriënterend. Ze hebben verder een explorerende, sensibiliserende, motiverende en bevragende functie. Deze stages vinden plaats in kinderdagverblijven, kleuterscholen, bejaardentehuizen en centra voor gehandicapte kinderen en volwassenen. Deze stages zijn twee keer 2 weken. In het 5de jaar moet je één keer bij kleuters stage lopen, de andere keer bij bejaarden. In het 6de jaar moet je twee weken meelopen in een kinderdagverblijf, de andere keer mag je zelf kiezen in welke instelling je zal meedraaien voor twee weken.
Gezondheids- en welzijnswetenschappen is vooral voor jongeren die sociaal zijn, graag met mensen omgaan. Het is een studierichting voor jongeren die vooral belang stellen in natuurwetenschappelijke, sociale en psychologische-pedagogische onderwerpen en hun wetenschappelijke achtergrond. De richting richt zich op de studievan de omvang met de mens als totale persoon in al zijn aspecten zoals: fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel. GWW situeert zich binnen het technisch secuncair onderwijs (TSO).