Tijdens het werken rond adoptie en het opzoeken van informatie, kwam de volgende vraag "Welke problemen ervaart het kind in de dagelijkse handelingen door schisis?" bij ons boven. Wij stelden ons deze vraag omdat we denken dat de schisis erge gevolgen kan hebben voor het verdere leven van ons kind en we zouden graag weten wat we er tegen kunnen doen en of er een eventuele behandeling voor is.
We willen dus ook weten welke gevolgen de schisis heeft voor ons kind op fysiek, emotioneel en sociaal vlak.
Na eerder opzoekwerk zijn we te weten gekomen dat schisis de volgende problemen veroorzaakt: problemen met zuigen en/of slikken, keel- neus- en oorproblemen, last met het "anders zijn" te aanvaarden, invloed van imperfectie op het sociale leven,...
Er zijn drie vormen van schisis: de lip-, de kaak- en de gehemeltespleet. Bij alle drie de vormen is er een andere behandeling nodig en is de duur van het genezingsproces verschillend. Normaal gezien zijn er wel operaties mogelijk voor schisis. Ons klein meisje is al één keer geopereerd in China, dus we weten nog niet of ze verdere behandelingen moet ondergaan. Na haar aankomst zijn we van plan om naar een dokter te gaan voor een controle en om te horen of ze nog operaties moet ondergaan. We hebben alvast wat informatie verzameld over mogelijke behandelingen en speciale verzorgingen die moeten worden toegepast.
Bij elke vorm van schisis is de beste oplossing het operatief sluiten, maar niet bij elke vorm is dit even gemakkelijk.
Bij de lipspleet kan de schisis gesloten worden wanneer het kind tussen de drie en de zes maanden oud is.
De kaakspleet kan pas geopereerd worden wanneer het hele melkgebit is gewisseld, op dit moment is het kind meestal al rond de tien jaar oud.
Bij de gehemeltespleet moet altijd eerst het zachte en dan het harde gehemelte worden gesloten.
In het ergste geval heeft het kind alle drie de vormen en moet eerst de lipspleet worden gesloten, daarna het zachte en het harde gehemelte en vervolgens de kaakspleet. De operaties zullen dan afgerond zijn rond een leeftijd van tien jaar. Achteraf kunnen er nog altijd lip- of neuscorrecties worden toegepast.
Dus de conclusie is dat wanneer adoptieouders thuis komen met hun kindje dat schisis of een andere aandoening heeft, is het aan te raden om naar de dokter te gaan voor verdere controle en eventueel een behandeling.
27-01-2015 om 10:51
geschreven door Thibo, Rhune & Steffy
|