Inhoud blog
  • Enkele algemeenheden
  • Woord vooraf
  • Welkom beste bezoeker
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Welkom op deze fruitwijnblog!
    Zelf je eigen kasteel(fruit)wijn maken
    Eenvoudig, stap voor stap
    27-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele algemeenheden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat is wijn?

    Wijn is een alcoholhoudende drank die bekomen wordt door de vergisting van sap van druiven, zonder toevoeging van water, suiker of enig ander product. Het is dus gewoon gegist zuiver druivensap.


    Wat is vruchtenwijn?

    Dit is eveneens een alcoholhoudende drank, ditmaal bekomen door de vergisting van een bepaald vruchtensap of van een mengeling van verschillende vruchtensappen. Om echter tot een algemeen aanvaardbaar product te komen, moet er dikwijls nog suiker, zuur en soms water aan toegevoegd worden. De vruchten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn: appelen, peren, kersen, krieken, allerhande bessen, rabarber, aardbeien, …  

    Vruchtenwijn kan ingedeeld worden in: kelderwijn (of bewaarwijn), landwijn, hooggradige vruchtenwijn, schuimwijn, mede-honingwijn,...


    Wat is kruidenwijn of vermoutwijn?

    Hierbij laat men een reeds afgewerkt hooggradige vruchtenwijn nog een tijdlang trekken op een aromatisch kruidenmengsel. Ook kan men een kruidentinctuur maken, waarvan een kleine hoeveelheid wordt toegevoegd aan een reeds afgewerkte vruchtenwijn. Deze werkwijze is evenwel voorbehouden aan echte kruidenkenners. Zo bestaat er bijvoorbeeld meiwijn, O.-L.-Vr.-bedstrowijn, vermoutwijn,...

     

    27-08-2015 om 21:04 geschreven door chateuadelle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woord vooraf

    Inderdaad, zelf je eigen kasteelwijn maken, dat is niet eens zo moeilijk. Het is zelfs zo dat in de jachtige tijd waarin we nu leven, er steeds meer en meer mensen zijn die op één of andere manier terug naar de natuur willen. Ze besteden hun (soms zo weinig) vrije tijd, om nuttig gebruik te maken van wat de natuur (nu nog) te bieden heeft. Ze verwerken bijvoorbeeld op een ambachtelijke wijze het fruit uit hun eigen tuin, of het uitvalfruit dat bij de meeste fruittelers tegen een zacht prijsje kan gekocht worden, tot een lekkere en gezonde fruitwijn.

    De bedoeling van deze ambachtelijke wijnmakers is dan ook op een creatieve wijze hun vrije tijd te besteden aan het op een eenvoudige en natuurlijke manier maken van wijn, dat in feite oorspronkelijk een echt huisambacht was zoals lekker koken, brood en taart bakken, gefermenteerde melkdranken en kaas bereiden, weven, naaien, bloemschikken, bierbrouwen,... Deze huisambachten, die destijds door de ouders aan hun kinderen werden verder geleerd, worden nu spijtig genoeg verdrongen door modernere vrijetijdsbestedingen.

    Dikwijls is het echter voor de ambachtelijke wijnmaker een groot probleem om als beginneling goed wijs te geraken uit de moeilijke woorden, ingewikkelde beschrijvingen en geleerde berekeningen die op vele wijncursussen en in meerdere boeken gebruikt worden. Een beginner-wijnmaker wenst echter geen geletterde uitleg, geen wetenschap over het hoe en waarom, maar hij wil gewoon weten hoe te beginnen en hoe het goed te doen om lekkere en

    gezonde wijn te bekomen, dat is alles, De meeste wijnboeren in de wereld en dat zijn er toch enkele honderdduizenden, zijn meestal ook geen geleerde heren, maar wel eenvoudige mensen die de knepen van het vak van hun voorouders hebben geleerd en die het toch ook zeer goed doen.

    Eenvoud zal dan ook de bedoeling zijn van dit naslagwerkje, waaruit zo veel mogelijk geleerde uitleg werd geweerd. Waar hier of daar toch nog een technisch woord wordt gebruikt, vind je er de uitleg of omschrijving dan ook bij. Wijnmaken dus voor iedereen die wat lezen en schrijven kan.

    27-08-2015 om 19:20 geschreven door chateuadelle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom beste bezoeker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na een tijdje afwezigheid, wegens allerlei omstandigheden, is deze blog terug van weggeweest. De eerdere blog 'chateaudelle' wordt door deze blog vervangen. De vorige inhoud wordt integraal overgenomen en op geregelde basis aangevuld met wetenswaardigheden i.v.m. het vinifiëren van (fruit)wijnen.  

    27-08-2015 om 19:01 geschreven door chateuadelle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)


    Archief per week
  • 24/08-30/08 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Mijn favorieten
  • lipsevallei.be


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs