Wijn is een alcoholhoudende drank die bekomen wordt door de
vergisting van sap van druiven, zonder toevoeging van water, suiker of enig
ander product. Het is dus gewoon gegist zuiver druivensap.
Wat is vruchtenwijn?
Dit is eveneens een alcoholhoudende drank, ditmaal bekomen
door de vergisting van een bepaald vruchtensap of van een mengeling van
verschillende vruchtensappen. Om echter tot een algemeen aanvaardbaar product
te komen, moet er dikwijls nog suiker, zuur en soms water aan toegevoegd
worden. De vruchten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn: appelen, peren,
kersen, krieken, allerhande bessen, rabarber, aardbeien,
Vruchtenwijn kan ingedeeld worden in: kelderwijn (of bewaarwijn), landwijn, hooggradige
vruchtenwijn, schuimwijn, mede-honingwijn,...
Wat is kruidenwijn ofvermoutwijn?
Hierbij laat men een reeds afgewerkt hooggradige
vruchtenwijn nog een tijdlang trekken op een aromatisch kruidenmengsel. Ook kan
men een kruidentinctuur maken, waarvan een kleine hoeveelheid wordt toegevoegd
aan een reeds afgewerkte vruchtenwijn. Deze werkwijze is evenwel voorbehouden
aan echte kruidenkenners. Zo bestaat er bijvoorbeeld meiwijn,
O.-L.-Vr.-bedstrowijn, vermoutwijn,...
Inderdaad, zelf je eigen kasteelwijn maken, dat is
niet eens zo moeilijk. Het is zelfs zo dat in de jachtige tijd waarin we nu
leven, er steeds meer en meer mensen zijn die op één of andere manier terug
naar de natuur willen. Ze besteden hun (soms zo weinig) vrije tijd, om nuttig
gebruik te maken van wat de natuur (nu nog) te bieden heeft. Ze verwerken
bijvoorbeeld op een ambachtelijke wijze het fruit uit hun eigen tuin, of het
uitvalfruit dat bij de meeste fruittelers tegen een zacht prijsje kan gekocht
worden, tot een lekkere en gezonde fruitwijn.
De bedoeling van deze ambachtelijke wijnmakers is dan ook
op een creatieve wijze hun vrije tijd te besteden aan het op een eenvoudige en
natuurlijke manier maken van wijn, dat in feite oorspronkelijk een echt
huisambacht was zoals lekker koken, brood en taart bakken, gefermenteerde
melkdranken en kaas bereiden, weven, naaien, bloemschikken, bierbrouwen,...
Deze huisambachten, die destijds door de ouders aan hun kinderen werden verder
geleerd, worden nu spijtig genoeg verdrongen door modernere
vrijetijdsbestedingen.
Dikwijls is het echter voor de ambachtelijke wijnmaker een
groot probleem om als beginneling goed wijs te geraken uit de moeilijke
woorden, ingewikkelde beschrijvingen en geleerde berekeningen die op vele
wijncursussen en in meerdere boeken gebruikt worden. Een beginner-wijnmaker
wenst echter geen geletterde uitleg, geen wetenschap over het hoe en waarom,
maar hij wil gewoon weten hoe te beginnen en hoe het goed te doen om lekkere en
gezonde wijn te bekomen, dat is alles, De meeste wijnboeren
in de wereld en dat zijn er toch enkele honderdduizenden, zijn meestal ook geen
geleerde heren, maar wel eenvoudige mensen die de knepen van het vak van hun
voorouders hebben geleerd en die het toch ook zeer goed doen.
Eenvoud zal dan ook de bedoeling zijn van dit naslagwerkje,
waaruit zo veel mogelijk geleerde uitleg werd geweerd. Waar hier of daar toch
nog een technisch woord wordt gebruikt, vind je er de uitleg of omschrijving
dan ook bij. Wijnmaken dus voor iedereen die wat lezen en schrijven kan.
Na een tijdje afwezigheid, wegens allerlei omstandigheden, is deze blog terug van weggeweest. De eerdere blog 'chateaudelle' wordt door deze blog vervangen. De vorige inhoud wordt integraal overgenomen en op geregelde basis aangevuld met wetenswaardigheden i.v.m. het vinifiëren van (fruit)wijnen.