- Maak een tas sterke koffie en laat die afkoelen (belangrijk dat de koffie niet warm is) - Schenk een glaasje Amaretto in - Eiwit en eigeel scheiden en in 2 aparte kommen plaatsen - meng de suiker met het eigeel - Mengsel van het eigeel en de suiker kloppen(mixer) tot één geheel - op smaak brengen met 4 eetlepels Amaretto - de mascarpone toevoegen en verder kloppen met de mixer tot één stevig geheel - zet dit mengsel even in de koelkast - Klop ondertussen het eiwit stijf, heel stijf !!! - Meng het opgeklopte eiwit "voorzichtig" onder het mengsel. ( met een houten of plastic lepel !!!) - het mengen doe je best kloksgewijs van beneden naar boven - Doe wat Amaretto bij de lauwe koffie - neem een kom om nu verder te gaan (ovenschotel van een 5tal centimeter diep minstens) - Dompel de koekjes heel even, echt heel even in de koffie en schik ze op de bodem van de kom - doe hier nu een laag van het kaasmengsel op - een tweede laag koekjes aanbrengen (ook eert even onderdompelen in de koffie) - een tweede laag kaasmengsel - indien nodig en mogelijk kan je nog een derde laag aanbrengen - afwerking : plet een vijftal koekjes tot kleine kruimeltjes en versier hiermee de bovenkant van je "specumisoe" - Laat dit geheel nu minstens enkele uren in de koelkast staan. kan ook de avond ervoor klaargemaakt worden
- +/- 750 gr. gehakt (rundsgehakt of kippengehakt) - Passata/gezeefde tomaten (2 x 500gr) - 1 blik hele gepelde tomaten - 1 klein blikje dubbel geconcentreerde tomatenpuree - groenten (Wortelen(5 grote), 3 paprika(geel, groen en rood), 1 courgette, 1 ui - kruiden (Spaghettikruiden, PiliPili, paprika, zout, peper, laurierblaadje) - Champignons (vers of uit blik) - olijfolie
Aan de slag
- Scheutje olijfolie in een grote ketel zachtjes op het vuur zetten - de ui in de warme olijfolie bakken (niet laten bruinen) - gehakt toevoegen en lichtjes pletten met een vork of lepel om geen grote stukken te hebben - Wachten tot het gehakt licht gebakken is - zout en peper toevoegen - groentjes en de champignons toevoegen (allen in kleine stukjes gesneden) Het geheel even laten doorkoken op een zacht vuurtje(deksel op de ketel) - Gezeefde tomaten en de hele gepelde tomaten toevoegen - kruiden toevoegen (klein lepeltje pilipili, 1 soeplepel paprika, 2 soeplepels spaghettikruiden laurierblaadje) Het geheel weer even laten doorkoken - Tomatenpuree toevoegen - proeven en verder op smaak brengen met de kruiden