Geachte,
al deze mensen die mijn site bezoeken
gelieve dan een berichtje achter te laten in mij gastenboek
dank
en voeg ook stemmen toe
ik kan zien wie bezoekt ,en wie:wat doet
en vergeet zeker je gegevens niet bij te schrijven *zie voorbeeld
Evenals bij de klarinet, is bij de saxofoon aan de onderkant van het mondstuk, een enkel stuk riet bevestigd d.m.v. een metalen band (de saxofoon hoort dan ook bij de enkelriet-instrumenten). Om geluid uit de saxofoon te krijgen moet je lucht persen tussen het riet en het mondstuk. Hierdoor breng je het riet in trilling en wordt een toon gemaakt. Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. Oorspronkelijk bestond de saxofoon-familie uit 14 leden. Tegenwoordig worden er nog maar 7 gemaakt. Deze 7 zijn, te beginnen met de kleinste: de sopranino, de sopraan, de alt, de tenor, de bariton, de bas, de contrabas. Alleen de sopraan, de alt , de tenor en de bariton worden nog op grote schaal gebruikt. De afbeelding hieronder is van een alt-saxofoon. De saxofoon wordt veel gebruikt in orkesten, harmonie en fanfare en binnen de jazz- en popmuziek.
Een pagina waar nog meer informatie over de saxofoon te vinden is (en hij is Nederlandstalig!), kun je bereiken door te klikken op De Saxofoon. Dit is een leuke, zeer informatieve pagina.
De klarinet is een houtblazer, gemaakt van Afrikaans hardhout of kunststof. Aan de onderkant van het mondstuk zit een enkel stuk riet bevestigd d.m.v. een metalen band (de klarinet hoort bij de enkelriet-instrumenten). Om geluid uit de klarinet te krijgen moet je lucht persen tussen het riet en het mondstuk. Hierdoor breng je het riet in trilling en wordt een toon gemaakt. Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. De klarinet wordt veel gebruikt in orkesten, de harmonie en binnen de jazzmuziek.
Op de volgende adressen kun je op internet meer informatie over de klarinet vinden. Deze kun je dan weer voor je spreekbeurt gebruiken. Klik op de onderstaande links en je gaat er direct naar toe.
Dit instrument bestaat uit een houten geraamte dat aan weerszijden bespannen is met een vel. Hij is vaak bevestigd op een statief. Het onderste vel is gewoonlijk voorzien van een snarenmat (acht of meer stukken metaaldraad die over het onderste vel zijn gespannen om extra scherpte aan het geluid te geven). Hij wordt (in de pop- en jazzmuziek) hierdoor ook wel "snare" genoemd. Ook wordt de kleine trom wel "side" genoemd, omdat in looporkesten (b.v. de fanfare), het instrument aan de rechterzij van de bespeler bevestigd wordt. De kleine trom wordt met houten stokken bespeeld en is een veel gebruikt ritme-instrument.
De dwarsfluit is een houten blaasinstrument. "Dwars" duidt op de houding van de fluit tijdens het blazen. De meeste dwarsfluiten zijn van metaal gemaakt, gewoonlijk zilver. Vroeger werden ze van hout gemaakt, vandaar dat ze ingedeeld zijn bij de houtblazers. De dwarsfluit wordt bespeeld door over het mondstuk heen te blazen. Zo ontstaat een toon. Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. Het instrument heeft een warme, heldere klank. Naast de piccolo, is de dwarsfluit het enige instrument in het orkest dat op deze manier bespeeld wordt.
De gitaar is een getokkeld snaarinstrument met een platte achterkant en een getailleerde rompvorm. Het instrument is waarschijnlijk door de Arabieren naar Spanje gebracht en was tegen het einde van de 14e eeuw in geheel Europa ingevoerd. Dit instrument was een "viersnarige" gitaar. De eerste gitaren waren erg klein en bespannen met vier paar dubbele snaren.
Gedurende de Renaissance (16e eeuw) had de gitaar nooit dezelfde status als de renaissance-luit. Het werd niet als een serieus instrument gezien. De gitaar was een volksinstrument en de luit werd bespeeld aan de hoven. Langzamerhand begon de gitaar aan populariteit te winnen als een instrument dat veel gemakkelijker te bespelen was dan de luit en daardoor werd er ook meer muziek voor geschreven.
Tijdens de barok-periode(17e eeuw) werd een vijfde snaar aan de gitaar toegevoegd en er kwam meer muziek beschikbaar voor het instrument. Vanaf die tijd werd ze de "Spaanse gitaar" genoemd. Aan het eind van de barok-periode zijn twee belangrijke veranderingen bij de gitaar aangebracht:
de dubbele snaren werden veranderd in enkele snaren
inplaats van 5 dubbele snaren kreeg de gitaar 6 enkele snaren
Tegen het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw was de Spaanse gitaar een tot de grote mode behorend instrument geworden in Europa; de high-society beshouwde het als een noodzakelijke volmaaktheid om het instrument te bespelen. Er waren er veel gitaarpublicaties, -componisten en -uitvoerenden. De tijd van de gitaarvirtuozen brak aan. Fernando Sor, Mauro Guilliani, Matteo Carcassi, Fernando Carulli en vele anderen schreven muziek, publiceerden methodes en gaven concerten. De gitaar was zeer populair en gitaarconcerten kwamen veel voor.
Toch heeft de gitaar aan het eind van de 19e eeuw nog een verandering ondergaan. Tot deze tijd was het instrument vrij klein en smal. Antonio de Torres (1817-1892) heeft een nieuw ontwerp gemaakt voor de gitaar, de "Torres-gitaar". Hij zorgde ervoor dat het instrument groter werd en meer (geluids) volume kreeg. Antonio de Torres wordt daarom ook wel de "vader" van de moderne (klassieke) gitaar genoemd.
Heel belangrijk voor de erkenning van de gitaar als volwaardig concertinstrument is de Spaanse klassieke gitarist Andres Segovia (1893-1987) geweest. Hij gaf concerten, les en ontdekte een enorme hoeveelheid gitaarmuziek. Ook zorgde hij ervoor dat veel componisten muziek schreven voor de gitaar. Segovia was de meest belangrijke en invloedrijke klassieke gitarist van de 20e eeuw.
In 1946 werden de snaren (die tot die tijd van darmen werden gemaakt) vervangen door nylon.
Tegenwoordig is de gitaar in vele delen van Europa populair. Dit instrument, dat ook wel de "klassieke"of "spaanse" gitaar wordt genoemd wordt in allerlei soorten muziek gebruikt.
Naast de Spaanse gitaar zijn er nog andere gitaren. Naast het geluid, de vorm en de speelwijze is er nog een opmerkelijk verschil tussen de Spaanse gitaar en andere gitaren. De stemknoppen zijn bij de Spaanse gitaar altijd naar achteren gericht in plaats van naar de zijkanten . Een andere akoestische gitaar is de folkgitaar. Ook zijn er natuurlijk electrische gitaren in allerlei soorten en maten. Het Fender-model en het Les Paul model zijn de meest bekende. Veel gebruikt, met name in de popmuziek, wordt de basgitaar.
Veel informatie over de gitaar uit Amerika, is te vinden op de website van MoMI. Dit is een virtueel museum waar de gitaar uit de 19e en 20e eeuw centraal staat. Vooral veel afbeeldingen (ook details van de gitaar) zijn er te vinden.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
Ik ben Martens Cédric, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cedricmartens.
Ik ben een man en woon in Wingene (België) en mijn beroep is student(6de).
Ik ben geboren op 24/06/1994 en ben nu dus 30 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: viool/muziek.
ik haat Frostie(is geen kellogs maar een persoon!!!)rostie ..