Uzbekistan
Samarkand
29-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Тошкент

Ik ben ondertussen ook nog eens in de hoofdstad geraakt. Het was grappig om een aantal zaken terug te zien.Omdat mijn bezoek zakelijk was had ik geen tijd om de toerist uit te hangen. Maar ik heb toch een beeld gekregen van de stad. Toshkent is eigenlijk een zeer westers vergeleken met de rest van het land. Het straatbeeld verschilt fel met de rest van het land. De russiche invloed is hier zeer voelbaar. De mensen zijn duurder en extravagant gekleed. Er is zelfs echte merkkledij te krijgen in de boetieks van westerse merken zoals Mexx, puma...
 

De metro werkt verbazingwekkend goed. Er zijn zelfs werkende roltrappen in sommige stations. In elk station is er altijd wel politie of iemand anders in een of ander uniform.

De typische sovjet blokken hebben hier in Uzbekistan een lek ver gekregen. Hierdoor zijn ze een stuk minder troosteloos dan in Oost-Europa.  Ze worden ook niet enkel appartementen gebruikt. Sommige doen dienst als kantoorruimte, hotel... Langs de buitenkant is er wel niks te merken van deze nieuwe bestemmingen.


Internet werkt ook terug normaal in Toshkent. Er zijn ook terug rokende vrouwen op straat te zien. Iets wat in Samarkand helemaal niet voorkomt. Het waren dan wel russinnen maar toch. Roken wordt hier beschouwd als een mannenzaak.
 

29-09-2008, 08:25 geschreven door cedric  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
19-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.september
Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 september is de nationale feestag van Uzbekistan. Omdat de voorbereidingen zo vroeg waren begonnen waren mijn verwachtingen hooggespannen. Maar grootse spektakels bleven uit. Eigenlijk heb ik er de dag zelf zelfs helemaal niets van gemerkt. Het enige verschil was dat ik nu een weekend van 2 dagen had ipv 1. Blijkbaar zijn de festiviteiten vooral in de hoofdstad te doen. De opening van het academiejaar de volgende dag maakte een deel goed. Het jaar begint eigenlijk op 1 september maar voor de nationale feestdag moet alles wijken, zelfs de ramadan. De opening bestond voornamelijk uit toespraken en daar zijn ze zeer sterk in. Een toespraak van 20 min is eerder kort. Hoewel alles in het Uzbeeks was en ik er dus niks van begreep was het autoritaire karakter ervan meer dan boeiend genoeg. De toespraak van de president van de vorige dag werd ook nog eens getoond op groot scherm. Van de ramadan valt hier eigenlijk niet veel te merken. Eigenlijk is dit niet zo verwonderlijk als men kijkt naar de manier waarmee men hier met religie omgaat. De enige plaats die wat zal verschillen met de rest van het land is de Fergana vallei. Dit is een vallei die omringd is door de bergen van KirgiziĆ« en altijd al een religieus bolwerk geweest is. Maar hier in Samarkand werd er in begin september zelfs nog hier en daar getrouwd. Mijn gastvrouw vast echter wel. Vorige week was er hier een soort van feest. Het is de gewoonte om tijdens de ramadan 's avonds mensen uit te nodigen voor een gemeenschappelijke maaltijd met gebed. Het gezelschap bestond uit een 100 tal mannen. Om iedereen te kunnen voeden werd er de dag voordien in de tuin een schaap geslacht. Ik heb het jammer genoeg enkel als een zeer benig schaap ervaren. Hoewel het jaar pas begonnen is, is het sinds vandaag weer rustig rond de universiteit. Alle studenten zijn gisteren naar de katoenvelden vertrokken. Handmatig geoogste katoen is van betere kwaliteit dan de machinale variant. Het nadeel is dat dit een zeer arbeidsintensief proces is. Dit probleem werd door de sovjets echter zeer handig opgelost door inzet van studenten. Vroeger kon de pluk tot 3 maanden duren. Tegenwoordig verblijven de studenten zo'n 40 dagen in de velden om te plukken. Enkel de studenten die in Tashkent studeren zijn vrijgesteld van katoenpluk. In tegenstelling tot wat men misschien zou verwachten zijn studenten geen gratis werkkrachten. Een kg katoen levert zo'n 70 СУМ op. Omdat de boer 3 keer per dag een maaltijd voorziet moet een student echter zo'n 40 a 50 kg per dag plukken om uit de kosten te komen. Met de katoenpluk is de laatste Engelssprekende van mijn gastgezin vertrokken. Alle communicatie verloopt nu in het Russisch. Maar mijn kennis van het Russisch is nog steeds zeer beperkt. Het blijft een moeilijke taal. %%%FOTO1%%%

19-09-2008, 07:43 geschreven door cedric  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
28-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.droogte

Ondertussen heb ik al een groot deel van Uzbekistan gezien. Veel meer eigenlijk dan de gemiddelde Uzbeek. Reizen gaat eigenlijk nog relatief gemakkelijk hier. Het enige probleem zijn de afstanden en het klimaat. Uzbekistan is eigenlijk een verzameling van oases. Daar waar er een beetje water is (of was) zijn nederzettingen.
De nachttrein van Samarkand naar Khiva heeft er 14u over gedaan. De afstand is in vogelvlucht ongeveer 700km maar de trein maakt een omweg langs de mijnstad Uchkuduk. Een stad in het midden van de woestijn, hier is niet water de bron van leven maar wel uranium en goud. Uzbekistan heeft zelf geen kerncentrales en exporteert dus alles. In de soviet tijd was dit een bron voor het russische arsenaal. Ook nu nog zijn de russen een grote en misschien de enige afnemer. Naar het schijnt zijn de mensen in Uchkuduk wat groter dan in de rest van het land en dat zal wel niet de enige afwijking zijn. 
Khiva is een echte museum stad. Het oude omwalde centrum is klein en praktisch alle gebouwen zijn er musea. De huizen hebben hier platte daken en zijn net zoals de stadsmuur volledig van zongedroogde leem gemaakt. De stad bevindt zich, zoals alle steden hier, in een oase. Het concentrisch patroon is altijd hetzelfde: stad, velden (voornamelijk katoen) en (half)woestijn. Hoe verder men van de stad verwijdert geraakt hoe meer velden braak komen te liggen tot er enkel woestijn overblijft. In de streek rond Khiva plant men zelfs rijst. Vroeger kreeg men hier zelfs een oogst van 5 ton/ha maar nu staan de meeste rijstvelden droog. Water is hier echt een probleem. De jaarlijkse neerslag in deze streek is amper 90mm. De Amu darya, die het Aral meer zou moeten voeden, droogt langzaam op. Met de rivier zal ook het leven verdwijnen in deze streek. 
De autorit tot Bukhara neemt ongeveer 5 uur in beslag en gaat dwars door de halfwoestijn. De weg is in redelijke staat zodat de chauffeur rustig 120 km/u rijdt. Ik heb geen idee hoe snel men eigenlijk mag rijden op zo'n weg maar ik had het nooit gedacht dat de politie radar controle zou doen in het midden van de woestijn.
Bukhara is een erg mooie stad met grootse monumenten maar het Registan plein van Samarkand blijft het mooiste. Omdat Bukhara veel kleiner is dan Samarkand en de bezienswaardigheden geconcentreerd zijn in het oude centrum lijkt de stad veel toeristischer. In Samarkand vallen de toeristen niet zo op omdat ze in het niets verdwijnen in de grote stad. Een ander verschil is dat in Samarkand ook plaatselijke toeristen zijn. In Samarkand moet, in tegenstelling tot Khiva en Bukhara, de plaatselijke bevolking ook inkom betalen. Bukhara is er ecologisch gezien wat beter aan toe dan Khiva. Het waterprobleem is er minder erg, de katoen is er groter en de kanalen staan minder vaak droog. Soms zijn er zelfs nog betonnen soviet irrigatiekanalen in gebruik. Maar dat is eerder een uitzondering. Meestal zijn ze, zoals zoveel dingen uit die tijd, door een gebrek aan onderhoud in onbruik geraakt.
Ten Oosten van Samarkand beginnen de bergen. Deze vormen de grens met Tadzjikistan. De natuurlijke vegetatie is een open naaldwoud. Door overbegrazing zijn de bomen praktisch overal verdwenen en zijn de bergen bruin en kaal geworden. Enkel in het natuurpark van Zaamin zijn er op de steilste hellingen nog bossen te vinden. In de jaren 80 hebben de soviets er een sanatorium gebouwd. Dit is nu nog steeds in gebruik en zorgt voor een aanzienlijke hoeveelheid plaatselijke toeristen. Maar zoals in alle ontwikkelingslanden trekt men zich niets aan van afval.
In de streek rond de bergen wordt er in de lente graan geteeld zonder irrigatie. De rest van het jaar worden de velden begraasd door kuddes schapen en geiten. De bodem in deze streek is kleirijk maar door de droogte is deze volledig tot stof herleidt. Dit geeft in combinatie met overbegrazing aanleiding tot windhozen van kleistof.
Het weer is tegenwoordig vrij aangenaam. De temperatuur in Samarkand is begin 30. Na al die tijd is dit een aangename temperatuur geworden. De gewenning is zelfs zo groot dat ik het snachts in de bergen echt koud had ook al zakte de temperatuur maar net onder 20 graden.
De steden worden klaar gemaakt voor de nationale feestdag. Alhoewel deze slechts op 1 september plaats vindt hangen er al een week overal vlaggen uit en elke dag zijn er in het stadium repetities voor de plechtigheid. Door de nationale feestdag begint de ramadan zelfs een dag later.
Ik heb geen idee hoe ver dit nieuws al geraakt is maar enkele dagen geleden zijn er hier een aantal containers met aardgas ontploft. Naar het schijnt waren het een stuk of 10 treincontainers van elk zo'n 60 ton.

Het blijft een zeer speciaal land.

28-08-2008, 08:42 geschreven door cedric  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
02-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wedding season
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben ondertussen al drie weken in centraal azie, de tijd vliegt. Ondertussen heb ik de meeste monumenten van Samarkand wel gezien. Zeer mooi allemaal en heel groots. Het registan plein blijft het mooiste. Ik heb nog geen tijd gehad om de stad te verlaten en om op terrein te gaan. Meestal zit ik op de unif met data te werken. Het is eigenlijk ook veel te warm om wat in een schaduwloze woestijn te gaan rondlopen. De zon is hier verschroeiend, bruinen is er dan ook niet bij. Je loopt automatisch in de schaduw als je in de stad rondwandelt. De temperatuur loopt hier de laatste dagen op tot 40 graden. Maar ik word de hitte langzaam gewoon. Mijn kamer van 30 graden voelt zelfs fris aan. Vorige week heeft het hier geregend, een heus onweer. Nogal zeldzaam deze tijd van het jaar, de kans op een droge maand is zo'n 70%.
Wat mij het meest blijft verbazen is hoe men hier met water omgaat. Dit zou een schaars goed moeten zijn in deze streken maar daar is niet altijd veel van te merken. In de stad lijkt er genoeg water te zijn. Het is hier de gewoonte om regelmatig het terras en de omgeving van het huis nat te maken. Dit zorgt voor wat afkoeling, de stenen blijven in deze droogte echter nooit lang nat. Na een kwartier is er van het water niets meer te merken. Verder vindt je in de stad wel altijd ergens een kraan die openstaat en dienst doet als lokale drinkplaats.
Binnen een maand is het ramadan, wat hier hetzelfde is als tijd om te trouwen. Een trouw duurt hier verschillende dagen. De gastenlijst bedraagt zo'n 500 tot soms zelfs 1000 man. In de stad zijn er verschillende restauranten die niet anders doen. Ik heb er ondertussen al 2 meegemaakt. De eerste keer heb ik het ochtend gedeelte bijgewoond. Het is een beetje te vergelijken met wat bij ons een receptie is. Rond 7 uur smorgens wordt er plov geserveerd. Het nationale gerecht dat bestaat uit rijst met wortelen en wat stukjes schapen vlees. Best wel lekker maar nogal vet, zoals al het eten hier. Een zeer volledig ontbijt.
Gisteren had ik de eer het avond gedeelte mee te maken. Een groot feest met luide muziek en veel eten. Vooral veel vlees iets wat eerder zeldaam is in Oesbekistan. Vegetarisch eten is hier niet al te vreemd. Niet omdat ze niet graag beestjes doden maar gewoon omdat vlees duur is. Trouwen is dan ook nogal duur. Vodka kan natuurlijk ook niet ontbreken op een trouw. Alhoewel er ook wijn is wordt er practisch enkel vodka gedronken, puur en niet koud. Maar de vodka hier is best wel te smaken. Het is de gewoonte om elke keer te drinken als er gast aan tafel komt zitten. Wat het aantal shots stevig doet stijgen.
Er wordt veel gedanst op een trouw. Men wacht niet tot men gedaan heeft met eten. De hele tijd wordt er gedanst op traditionele muziek in en modern kleedje. Alleen de drum en de zang zijn live. Heel ritmische muziek.
En de bruid die is gewoon in het wit.

Centraal azie is een echte mengelmoes.

02-08-2008, 00:00 geschreven door cedric  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
21-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samarkand
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben ondertussen al een week in Samarkand, hoogtijd voor een teken van leven. De 2e poging want ondertussen zijn alle pcs van het internet cafe gecrasht. Misschien is dit wel de beste beschrijving voor Uzbekistan, de dingen zijn er wel maar werken niet altijd. Het is zeker geen echt ontwikkelingsland. Er rijden treinen, de dorpen hebben stroom en deftige huizen met zelfs glazen ramen. Maar het land lijkt wat in verval. Ondanks een ruime voorraad aan grondstoffen: olie, gas, goud... blijft het een arm land.
Ik woon bij een familie en heb daar mijn eigen badkamer, eetkamer en slaapkamer. De huizen zijn hier heel ruim, de eetkamer is zo'n slordige 70m^2. Er is zelfs een door druivelaars overdekte tuin met een zwembad. Elke vorm van koelte is welkom in dit warme land waar de temperatuur rond deze tijd niet onder de 27 graden zakt. Vandaag was het heel warm, eind 30. Werken en slapen bij deze temperaturen is dan ook een uitdaging. Airco is er enkel in de internet cafes, deze geven naar het schijnt de beste lonen zo'n 20 dollar per dag. Wat vrij veel is in een land waar het grootste bankbriefje 1000 SUM is of zo'n 0.5 euro.
De mensen hier zijn zeer vriendelijk. Het is heel moeilijk om een typische uzbeek te beschrijven. Ze zijn een mengeling van Azie het midden oosten en europa. Er is een relatief grote minderheid aan russen. Russisch is hier dan ook nog steeds de 2e taal. Er zijn ook wat noord koreanen, een overblijfsel van een deportatie.
Zondag had ik pas voor het eerst tijd om iets van de stad zelf te zien. De overblijfselen van het rijke verleden zijn prachtig. Het registanplein moet een van de mooiste pleinen ter wereld zijn. 3 prachtige moskeen. Ze zijn wel niet meer in gebruik en dienen als toeristen shops.
Religie is hier niet zo sterk aanwezig. Ik ben nog nooit wakker geworden van Allah en heb ook nog geen werkende moskee gezien, enkel russische kerken. Ook de vrouwen lopen hier niet gesluierd rond. Enkel de oude vrouwen lopen nog in traditionele jurken met een hoofddoek. Maar er blijft altijd wat haar zichtbaar. We zullen zien wat de ramadan geeft.

Ik kan het land nog steeds niet vatten. Centraal azie is zeer speciaal.

21-07-2008, 00:00 geschreven door cedric  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
Archief per week
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs