een beetje meer cecile blog aangemaakt voor mediaconvergentie
02-01-2008
Wow, cecile on Blogging!
Jawel hoor, jullie gaan er van verschieten maar Cecile heeft een blog aangemaakt. Wie had dat ooit gedacht? Hoewel ik toch al verscheidene jaren een internetadres heb, en me vaak begeven heb op een website als MSN. Toch hield ik bewust wat afstand van een Blog. Het leek me niet zo interessant om mijn eigen gedachten met de wereld te delen, omdat dat gewoon tot mijn eigen privé behoort. Ik denk ook wel dat het voor jullie niet echt relevant is om wat meer van mijn wereld te kennen... Maar als journaliste in spe is het toch belangrijk mee te gaan met je tijd, en onder druk van een welbepaalde docent, heb ik dan toch de grote stap gemaakt!
Geniet en vooral aan iedereen een zeer gelukkig 2008 gewenst! Cecile
Onze eerste opdracht bestond eruit om 3 sites te ontdekken en een korte round-up te geven van de site. Uit de lijst van sites heb ik er 3 genomen die me het meest interessant leken. Ook heb ik telkens zelf een account aangemaakt om de site nog beter te kunnen beschrijven en ontdekken. Hieronder vind je alvast de beschrijving en mijn ervaring met de 3 sites.
Facebook: Hypes komen en gaan maar facebook blijft bestaan. Daar waar myspace lange tijd de dominantie zelve was lijkt facebook de afgelopen maanden een geslaagde inhaalrace te maken. Dit heeft facebook uiteraard te danken aan zijn uitgebreide aanbod. Via facebook is het mogelijk om ook je andere webtools aan de site te koppelen, hierbij denk ik bijvoorbeeld aan je flickrpagina. Maar net zoals netwerken als MSN leidt facebook tot een afname van 'open' netwerken. Die gedachte zit me minder lekker. Het wordt uiteraard beheerst door een massa mensen wat natuurlijk een interessant communicatiekanaal kan worden. On-line praten gaat nu eenmaal makkelijker dan je zegje face to face te doen. Maar we leven nu eenmaal in het digitale tijdperk waar internetcommunicatie een groot deel van uitmaakt. Facebook is een zeer gemakkelijk programma om je bij aan te sluiten. De aanmaak van een profiel heb ik net voltooid, hopelijk verloopt mijn eerste berichtje naar een vriend ook zo vlot. En na een week kan ik toch bevestigen dat het allemaal al vlotjes is verlopen. Facebook is een echte community-site opzich. Wat ik zeer positief vindt is dat je mensen van vroeger kan terug herontdekken. Je moet alleen maar een naam intikken in de search en je ziet of die persoon een account heeft of niet. Zeer handig.
Youtube
Een wereldwonder als je op de site komt. Er ging werkelijk een vleugje nieuwsgierigheid in me naar boven toen ik de filmpjes kon bewonderen. YouTube.com werd opgericht in februari 2005 door Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim, alle drie voormalig medewerkers van PayPal. YouTube is een website voor het kosteloos uploaden, bekijken en delen van videofilms door gebruikers. Het motto van deze website is YouTube, Broadcast Yourself. Sommige beginnende artiesten hebben hun groeiende populariteit zelfs te danken aan hun video's op YouTube. Denk hierbij aan de Nederlandse opkomende ster Esmee Denters, die onlangs als gast werd gevraagd bij Oprah. Om zelf mijn eigen videofilmpjes te laten bezichten door andere kijklustige moet ik een account aanmaken. De site wordt soms bekritiseerd omdat de beeldkwaliteit matig is en soms zijn beeld en geluid niet synchroon. Ook is er veel illegaal beeldmateriaal te zien waarop auteursrecht rust en dat is dan het spijtige aan heel de zaak.
Flickr
Wat me is opgevallen na het bekijken van alle opgegeven websites, is dat flickr enorme gelijkenissen heeft met del.icio.us. Na het uploaden van een profiel blij flickr valt me direct op dat je sommige fotos alleen kan laten bekijken door mensen die jij opgeeft. Ook kunnen foto's in een privégedeelte worden geplaatst, dat alleen te bekijken is door gebruikers die daarvoor toestemming van de uploader hebben. Het uploaden kan ook via e-mail of een mobiele telefoon. Flickr is in korte tijd uitgegroeid tot een zeer populaire site om als opslagplaats te gebruiken, vooral onder webloggers. Er zijn twee soorten accounts, gratis accounts waarbij voor 100 megabyte per maand geupload mag worden, en het pro-account, waarbij je voor tweeduizend gigabyte aan foto's kunt uploaden. Flickr meet in tegenstelling tot veel andere fotodiensten niet de opslagruimte die de foto's in beslag nemen, maar het dataverkeer. Wanneer foto's dus weer verwijderd worden heeft dat geen invloed op de opslagruimte die je nog over hebtFlickr is ontwikkeld door het Canadese bedrijf Ludicorp en werd in maart 2005 overgenomen door Yahoo!.