Gezond en toch lekker!
Inhoud blog
  • Ananas vis ragout
  • Arabische wortelsoep
  • Preisoep met gerookte zalmforel
  • Curry van kip met boter, tomaat en hiningroom
  • Witlofsoep met amandelen
  • Canard à l'orange
  • Sinaasappel mosterdsoep met oesterzwammen
  • Penne met vodka-tomatenroomsaus
  • Kip in kokosmelk
  • Kruidige kaneelpruimen
  • Pittige snijbonen met wortel
  • Pruimensoep
  • Honing-appeltjes met zalmfilet en roze pepersaus
  • Kalkoentajine met zoete aardappelen
  • Oostends vispannetje
  • Schorsenerensoep
  • Gevulde witte selder
  • Sint Jacobsvruchten met vermouthsaus en penne, vergezeld van kortgestoofde prei
  • Zoetzure kalkoenfilet met courgette
  • Long Huo - Drakenvuur met rijstnoedels
  • Ananassoep
  • Wortelen courgettensoep
  • Kalkoen zoet zuur
  • Bloemkoolsoep met kervel
  • Gele erwtensoep met spekblokjes
  • Preisoep met verrassende sinaasappel
  • Kip in sinaasappelsaus met vruchtenrijst
  • Gemarineerde lamskotelet met gnocchi en pittige snijbonen met wortelen

    Dieet met hemelse gerechten
    Na zelf jaren geprobeerd te hebben met allerhande diëten, kreeg ik de steun van mijn vriendin die een arts is. Haar grootste hobby is koken en experimenteren in de keuken. Het resultaat: een unieke combinatie van hemelse gerechten die gezond en niet vet zijn.
    06-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ananas vis ragout
    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    400 gr Zeewolffilet (of een andere stevige witte vis)
    100 ml ananassap
    1 verse ananas
    3 eetlepels olie
    2 theelepels curry
    100 ml visfond
    125 ml slagroom
    peper
    100 gr noordzeegarnalen
    suiker

    Bereiding

    Marineer de visfilets enkele minuten in het ananassap.
    Schil de ananas, snijd hem in acht delen en haal de kern er uit.
    Snijd het vruchtvlees in schijfjes.
    Fruit de ananasschijes aan in de olie en strooi ondertussen de curry erover.
    Voeg de visfond en de slagroom toe en laat alles 5 minuten op een zacht vuurtje dookoken.
    Neem de visfilets uit de marinade, dep ze droog, snijd ze in kleine stukjes en bestrooi ze met peper.
    Laat het ananassap op een zacht vuurtje uitkoken tot een licht gebonden saus.
    Voeg de vis en de garnalen toe aan de saus en laat verder opwarmen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan.
    Breng op smaak met peper en suiker.
    Serveer met rijst of naan.

    06-04-2008, 15:37 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arabische wortelsoep

    Ingrediënten :

    Voor 4 personen

    600g wortelen
    4dl groentebouillon(tablet)
    2 theelepels honing
    0,5dl koffieroom
    2 kruidnagels
    2 kaneelstokjes
    1 theelepel gemberpoeder
    snufje kardemompoeder
    snufje nootmuskaat
    peper

    Bereiding:

    Maak de wortels schoon en snijd ze in dunne plakjes.
    Doe de wortels met de bouillon, kruidnagels, kaneelstokjes, gemberpoeder, nootmuskaat en peper in een pan.
    Breng dit aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
    Pureer de soep met een staafmixer.
    Laat de soep weer warm worden, maar niet meer koken.
    Voeg vlak voor het opdienen de honing en de room toe.
     
     

    06-04-2008, 15:18 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preisoep met gerookte zalmforel

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    1 ui
    350 gr prei
    Alpro Soya Minarine
    250 gr kruimige aardappels
    1 pot visfond
    1/2 l droge witte wijn
    1 laurierblad
    1 eidooier
    4 eelepels friszure houdbare room
    1 teentje knoflook
    peper
    cayennepeper
    (blad)peterselie
    200 gr gerookte zalmforelfilet (of zalm).

    Bereiding:

    Snijd de ui en prei klein en smoor het 5 minuten in wat Alpro.
    Schil de aardappels, snijd ze in blokjes.
    Schenk de visfond en de wijn bij de prei.
    Voeg de aardappels en het laurierblad toe, breng het aan de kook en kook het een 1/2 uur.
    Pureer de inhoud met een staafmixer en laat het al roerend afkoelen.
    Klop de eierdooier met de room en de knoflookpuree los.
    Knip 4 el peterselieblad fijn.
    Verwarm de soep tot tegen het kookpunt en roer een paar lepels bij het dooiermengsel.
    Schenk dit bij de soep en warm het, al kloppend met de mixer, nog even door.
    Breng de soep op smak met peper en wat cayennepeper en roer de peterselie erbij.
    Snijd de gerookte visfilet in reepjes en verdeel ze over de borden.
    Schep de soep erop. Serveer direct.

    Lekker met dik gesneden reepjes geroosterd tarweroggebrood erbij.

    06-04-2008, 15:13 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curry van kip met boter, tomaat en hiningroom

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    125 gram Alpro Soya Light
    2 kaneelstokjes
    10 kardemompeulen
    1 blaadje laurier
    60 gr fijngehakte gember en in de vijzel fijngeplet
    60 gr fijngehakte knoflook en in de vijzel fijngeplet
    900 gr gepelde en fijngehakte tomaten
    1 eetlepel fijngehakte gember
    5 groene Spaanse pepertjes (in fijne reepjes gesneden en zonder zaadjes)
    1 theelepel parpikapoeder
    4 kipfilets en 4 kippenbouten (halfgaar gebakken in boter)
    1,5 dl Balade room
    1 eetlepel honing
    enkele gefrituurde ringen van rode ui 
      
    Bereiding

    Smelt de helft van de Alpro in een pan.
    Doe er de kaneel, kardemom en laurier bij en laat 30 seconden bakken.
    Roer er de knoflook- en gemberpasta onder en laat onder voortdurend roeren bakken tot het vocht is verdampt.
    Meng de tomaten onder dit specerijenmengsel en kruid met zout.
    Laat stoven tot de tomaten zacht zijn.
    Voeg 4 dl water toe, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes sudderen.
    Giet het mengsel nadien door een zeef in een andere pan.
    Smelt de rest van de boter in een pan en doe er de fijngehakte gember en groene Spaanse pepertjes bij.
    Laat gedurende 1 minuut goed doorbakken.
    Roer het paprikapoeder onder de saus en breng aan de kook.
    Voeg er de stukken kip aan toe en laat zachtjes stoven tot de kip gaar is.
    Roer er op het einde de room en honing door.
    Serveer met naan-brood en verse rauwe groenten naar keuze.


     

    06-04-2008, 14:48 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlofsoep met amandelen
    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    1 l kruidenbouillon
    400 gr witlof
    5 eetlepels Balade Room Light
    20 gr Alpro Soya light
    20 gr vloeiende bloem
    1 eetlepel fijngehakte peterselie
    1 eetlepel geschaafde amandelen
    citroensap
    peper

    Bereiding

    Maak het witlof schoon en snijd de stronkjes klein.
    Kook de stukjes witlof gaar in de bouillon.
    Rooster ondertussen de geschaafde amandelen in een kleine koekenpan.
    Schep het gare witlof met een schuimspaan uit de bouillon en pureer het witlof.
    Klaar de bouillon.
    Smelt in een aparte koekenpan de Alpro en roer er bloem bij tot er een roux ontstaat.
    Schenk al roerende de bouillon bij de roux.
    Roer ook de witlofpuree en de room door de soep.
    Warm de soep nogmaals op maar laat ze niet koken.
    Breng de soep op smaak met peper en citroensap.
    Garneer tenslotte met peterselie en de amandelen.

    06-04-2008, 14:29 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canard à l'orange
    Ingrediënten

    voor 4 personen

    4 kleine eendeborstfilets
    3 eetlepels sinaasappellikeur
    4 sinaasappelen
    1 dl rode porto
    4 dl gevogeltefond
    1 eetlepel limoensap
    1 eetlepel honing
    50 gr ijskoude echte boter
    versgemalen zwarte peper

    Bereiding

    Maak een reeks fijne diagonale inkepingen in het vel zonder in het vlees te snijden, zodat er een ruitvormig patroon ontstaat.
    Snijd het vet aan de zijkant bij.
    Bestrooi de eendeborstfilets met peper.
    Trek 2 eetlepels zestes (dunne sinaasappelschilletjes zonder het witte vel).
    Breng een pan water aan de kook, blancheer de zestes 2 minuten in het water en laat achteraf uitlekken.
    Schil 2 sinaasapels en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
    Pers 2 sinaasappelen uit (zorg dat je 3 dl sap hebt).
    Bak de filets eerst met de velkant naar beneden op een zacht tot middelmatig vuur, tot tweederde van het vet onder het vel is gesmolten.
    Zorg dat het vel mooi krokant gebakken is.
    Draai de filets en bak de vleeszijde op een hoger vuur flink aan.
    Haal de eend uit de pan als ze gaar is, wikkel er aluminiumfolie rond en laat 10 minuten rusten.
    Giet het braadvet weg.
    Blus de pan met het sinaasappelsap en roer het aanbaksel los.
    Voeg likeur, fond en porto bij.
    Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
    Doe de geblancheerde zestes erbij, alsook de honong en het citroensap en monteer de saus, van het vuur af, met een klontje ijskoude boter.
    Proef en breng op smaak met honing, citroensap en peper.
    Voeg de partjes sinaasappel toe en warm het geheel terug op, maar laat zeker niet meer koken.
    Snijd de eendeborstfilet schuin in plakjes, schik de plakjes op de voorverwarmde borden en lepel de saus over en rond het vlees.
    Serveer met versgemaakte aardappelpuree of gnocci.

    Tip: als groenten kan je er sperzieboontjes, worteltjes of broccoli bij serveren.

    01-04-2008, 20:16 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinaasappel mosterdsoep met oesterzwammen
    Ingrediënten

    voor 4 personen


    35 gr Alpro Soya Light
    25 gr vloeiende bloem
    1/4 l vers geperst sinaasappelsap
    2 tabletjes groentenbouillon
    1 theelepel koenjit
    3 eetlepels mosterd
    1/4 l Balade light room
    1 sinaasappel
    150 gr oesterzwammen
    vers gemalen zwarte peper

    Bereiding

    Smelt in een pan 25 gr Alpro Soya Light.
    Voeg de bloem toe in één keer en roer deze door de boter zodat een roux ontstaat.
    Roer scheutje voor scheutje het water door de roux.
    Blijf roeren tot er een licht gebonden mengsel is.
    Voeg sinaasappel en de bouillonblokjes toe.
    Laat het geheel even aan de kook komen en haal de pan dan van het vuur.
    Klop koenjit en mosterd door elkaar en voeg ze al roerend toe aan de soep.
    Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in repen.
    Verhit in een koekenpan de rest van de Alpro Soya Light.
    Bak de oesterzwammen al omscheppend circa 5minuten.
    Breng op smaak met peper.
    Schil de sinaasappel en snijd de partjes voorzichtig tussen de vliesjes uit, zodat je enkel het vruchtvlees overhoudt. De vliezen zelf zijn te bitter.
    Verwarm de soep weer zachtjes, voeg de room toe maar laat het niet meer koken.
    Roer de oesterzwammen door de soep en garneer met de partjes sinaasappel.

    01-04-2008, 20:03 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penne met vodka-tomatenroomsaus
    Ingrediënten

    voor  2 personen


    2 eetlepels olijfolie
    1 fijngehakt teentje knoflook
    1 fijngesnipperd sjalotje
    1,25 dl vodka
    1,25 dl groentenbouillon
    500 gr gepelde pruimtomaten, uit blik
    1 dl Balade light room 
    125 gr penne
    10 blaadjes verse basilicum
    vers gemalen zwarte peper

    Bereiding

    Verhit de olie en fruit de knoflook en de sjalot hierin aan.
    Voeg vodka toe en laat tot de helft inkoken.
    Voeg de bouillon en tomaten toe en breng op smaak met de vers gemalen zwarte peper.
    Breng de saus aan de kook, verminder het vuur en laat verder sudderen op een zacht vuurtje.
    Kook intussen de pasta al dente (volg de instructies op de doos).
    Roer de room door de saus en laat niet meer koken!
    Laat de pasta uitlekken en giet de hete pasta in de saus samen met de basilicum.

    01-04-2008, 19:55 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip in kokosmelk
    Ingrediënten

    voor 4 personen

    400 gr kippenfilet, in blokjes gesneden
    olijfolie
    2 gesnipperde uien
    2 theelepels fijngeraspte gember
    2 fijngehakte knoflookteentjes
    1 eetlepel madraz currypoeder
    1 grote verse ananas
    1 geschilde papaya in blokjes gesneden
    2,5 dl kokosmelk
    geraspte kokos
    200 gr bruine rijst
    versgemalen zwarte peper

    Bereiding

    Verhit de olijfolie in een pan en bak de kip goudbruin aan alle kanten.
    Snijd de ananas overlangs viermaal door, maar laat het groen er nog aan. Hol hem uit en snij het vruchtvlees in blokjes. Leg de uitgeholde ananasstukken opzij voor straks.
    Verhit olijfolie in een andere pan en fruit er de ui en de knoflook in.
    Strooi er de currypoeder over en laat nog 1 minuutje meefruiten.
    Voeg de kokosmelk toe. 
    Breng op smaak met peper.
    Voeg de kip en ananasblokjes toe.
    Neem vier grote borden en schik de uitgeholde ananasstukken er op als een bootje.
    Verdeel de papayablokjes over de bootjes, overgiet met de kippenblokjes in currysaus.
    Bestrooi het geheel met de geraspte kokos en serveer met rijst.

    01-04-2008, 19:47 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige kaneelpruimen
    Ingrediënten

    voor 6 personen


    1 kg pruimen
    150 gr witte suiker
    60 gr roomboter
    1 eetlepel gemalen kaneel

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 180°.
    Ontpit ondertussen de pruimen.
    Leg de ontpitte pruimen in een beboterde ovenschaal.
    Strooi de suiker er over heen en verdeel kleine stukjes boter over de pruimhelften.
    Strooi de kaneel erover en zet de schaal een kwartiertje in de oven, tot de pruimen zacht en gekarameliseerd zijn.

    Tip: is bijzonder lekker koud bij een broodje met boerenpaté.

    01-04-2008, 19:28 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pittige snijbonen met wortel
    Ingrediënten

    Voor 2 personen


    1 ui
    1 teentje knoflook
    250 gr snijbonen
    150 gr worteltjes
    1 dl groentenbouillon
    Alpro Soya Minarine
    1 theelepel shoarmakruiden

    Bereiding

    Pel en snipper de ui.
    Pel het teentje knoflook.
    Snijd de snijbonen fijn.
    Was de wortelen en snijd ze in plakjes.
    Verhit Alpro Soya Minarine in een braadpan en fruit de ui.
    Pers het teentje knoflook erboven uit.
    Schep de snijbonen, worteltjes, shoarmakruiden en de groentenbouillon erdoor.
    Laat met deksel op de pan de snijbonen en wortel ongeveer 10 minuten gaar worden.

    01-04-2008, 19:20 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pruimensoep

    Ingrediënten

    Voor 4 personen



    1 kg pruimen
    3/4 liter water
    150 gr suiker
    1 theelepel kaneel
    2 theelepels citroensap
    1/2 theelepel gemalen kruidnagel
    3 theelepels maizena

    Bereiding:

    Pruimen wassen, halveren en pit verwijderen.
    Pruimen in een kookpot doen en water toevoegen.
    Suiker, kaneel, citroensap en kruidnagel tovoegen.
    Pruimensoep kort aan de kook brengen.
    Maizena oplossen in wat water en de soep hiermee binden.
    Soep ijskoud serveren.

    01-04-2008, 19:12 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honing-appeltjes met zalmfilet en roze pepersaus
    Ingedriënten:

    Voor 4 personen


    4 Jonagold appelen
    6 eetlepels vloeibare honing
    2 eetlepels Alpro Soya Light
    400 gr zalmfilet
    2 eetlepels oijfolie
    2 dl visfumet
    1 dl vers geperst sinaasappelsap
    1/2 dl droge witte wijn
    2 theelepels maizena
    2 eetlepels roze peperbolletjes
    peper
    125 gr tagliatelli


    Bereiding:

    Kook het sinaasappel met de witte wijn in tot de helft. Roer er 3 eetlepels honing door.
    Roer de maizena los in wat water en voeg bij de saus. Laat indikken en breng op smaak met roze peperkorrels en peper uit de molen.

    Boor en schil de appels en snijd ze in vingerdikke plakken. 
    Verhit de boter en bak hierin de plakjes appel en bestrijk met honing. Laat karameliseren.

    Dep de zalmfilet droog.
    Verhit de olie en bak hierin de zalm krokant.

    Kook de pasta beetgaar.

    Maak een torentje met de pasta, de gekarameliseerde appelringen, de zalmfilet en het sausje.

    01-04-2008, 19:10 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    31-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoentajine met zoete aardappelen

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    400 gr kalkoenfilet
    3 zoete aardappelen
    12 ontpitte dadels
    1 ui
    3 eetlepels gehakte verse koriander
    3 eetlepels olijfolie
    1 theelepel gemberpoeder
    zwarte peper
    gemalen komijn
    kurkuma

    Bereiding

    Schil en was de zoete aardappel. Snijd ze in plakjes.
    Verhit de olijfolie in een braadpan en bak daarin de stukken kalkoenfilet tesamen met de gehakte ui, gemberpoeder, zwarte peper, gemalen komijn en kurkuma.
    Voeg er vervolgens de zoete aardappelplakjes, de in stukjes gesneden dadels en een glas water aan toe.
    Laat het gerecht ongeveer 30 minuten sudderen.
    Werk af met de verse koriander en dien het gloeiend heet op met grote stukken marokkaans brood.

    31-03-2008, 00:00 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostends vispannetje

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    200 gr verse grijze noordzeegarnalen
    200 gr sint jacobsvruchten
    200 gr zalmfilet, in blokjes
    200 gr zeewolf, in blokjes
    4 dl visfumet
    2 dl droge witte wijn
    2 dl room
    sausbinder voor witte saus
    1 sjalotje, fijngesnipperd
    250 gr champignons, in plakjes
    sap van 1 citron
    Alpro Soya Light en olie
    75 gr fijngeraspte kaas
    versgemalen zwarte peper

    Bereiding

    Breng de visfumet en de wijn aan de kook.
    Verminder het vuur en leg de vis er voorzichtig in.
    Laat de blokjes vis met deksel op de pan ongeveer 5 minuutjes zachtjes pocheren tot ze half gaar zijn.
    Haal de pan van het vuur.
    Schep de vis met een schuimspaan voorzichtig uit het pocheervocht en leg op een bord.
    Giet het vocht in een kom.
    Verhit wat Alpro Soya Light in dezelfde pan en fruit het sjalotje glazig.
    Voeg het pocheervocht en de room toe en laat de saus op een zacht vuurtje inkoken of dik in met sausbinder.
    Breng op smaak met peper.
    Laat vervolgens een andere pan zeer heet worden op een hoog vuur en giet er een scheut olijfolie in.
    Als de olijfolie heet is, voeg een klontje boter toe en laat smelten.
    Doe de champignons in de pan en bak ze snel op het hevig vuur gaar.
    Voeg de champignons en het citroensap toe aan de saus.
    Haal de saus van het vuur, voeg de garnalen toe en roer door elkaar.
    Schik de visblokjes en sint jacobsvruchten in ovenschalen en overgiet met de saus.
    Bestrooi met wat geraspte kaas en laat ongeveer 10 minuten gratineren in een voorverwarmde oven.
    Serveer met versgemaakte aardappelpuree.

    31-03-2008, 00:00 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schorsenerensoep

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    500 gr schorseneren
    8 pijpajuintjes
    1 sjalot
    1 dl Balade light room 5%
    2 eetlepels gehakte bieslook
    1 eetlepel olijfolie
    1 l groente- of kippenbouillon
    peper
    nootmuskaat
    tijm

    Bereiding

    Snipper de pijpajuin en sjalot fijn.
    Maak de schorseneren schoon en snijd ze in stukjes van 1 cm.
    Verhit de olfijolie en fruit de pijpajuin, sjalot en tijm hierin.
    Voeg de schorseneren toe.
    Voeg de bouillon toe.
    Laat zachtjes koken tot de schorseren gaar zijn.
    Pureer de soep fijn.
    Voeg de room toe en breng de soep op smaak met peper en nootmuskaat.
    Bestrooi met bieslook.

    31-03-2008, 00:00 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde witte selder

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    1 witte selder
    1 ui
    300 gr kippengehakt
    1 theelepel scherpe mosterd
    1 ei
    versgemalen witte peper
    paprikapoeder
    1/2 eetepel Alpro Soya Light
    250 gr gekookte ham in dunne plakjes
    150 gr Edammer in dunne plakjes

    Bereiding

    Was de selder en verwijder de wortel, maar zorg dat de selder nog aan elkaar hangt onderaan.
    Kook de selder in zijn geheel beetgaar.
    Hak de ui fijn.
    Vermeng het gehakt met de fijngesneden ui, de mosterd, het ei en de kruiden.
    Verdeel het gekruide gehakt nu tussen de stengels van de selder.
    Breng de selder terug in zijn oorspronkelijke vorm.
    Verwarm de oven voor op 160°.
    Beboter een vuurvaste vorm en leg de selder hierin, omwikkel de selder met de plakjes ham.
    Bedek de schotel met aluminiumfolie en bak de selder gedurende 35 minuten in de oven.
    Verdeel de kaasschijven over de selder en laat hem nog 10 minuutjes op 180° gratineren.
    Snijd de selder in dikke plakken en garneer ze op voorverwarmde borden.
    Lekker met versgebakken donkerbruin brood of notenbrood.

    31-03-2008, 00:00 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Jacobsvruchten met vermouthsaus en penne, vergezeld van kortgestoofde prei

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    250 gr penne
    16 sint jacobsvruchten
    2 eetlepels vloeiende bloem
    1 ui, fijngesnipperd
    2 dl visbouillon
    1 dl echte room (30 %)
    2 dl vermouth
    2 theelepels citroensap
    Alpro Soya Light en olie
    geraspte parmezaanse kaas
    versgemalen zwarte peper

    Bereiding

    Halveer de sint jacobsvruchten en kruid ze met peper en wentel ze door de bloem.
    Klop de overtollige bloem er af.
    Verhit Alpro Soya Light en olie in een pan en bak hierin op een stevig vuur de sint jacobsvruchten snel aan.
    Schep ze uit de pan en houd ze warm.
    Fruit in dezelfde pan de ui glazig.
    Voeg de bouillon, room, vermouth en citroensap toe en laat inkoken tot de gewenste sausdikte.
    De saus eventueel zeven en op smaak brengen met peper en zo nodig nog citroensap.
    Doe de sint jacobsvruchten bij de saus en roer het geheel om.
    Kook intussen de penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Schep de penne op een voorverwarmd bord en dresseer de sint jacobsvruchten met het heerlijke sausje.

    31-03-2008, 00:00 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoetzure kalkoenfilet met courgette

    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    4 middelgrote tomaten
    1 courgette
    250 gr champignons
    8 sjalotten
    400 gr kalkoenfilet
    peper
    4 eetlepels Alpro Soya Light
    2 teentjes knoflook
    8 eetlepels mangochutney
    1 blikje tomatenpuree (70 gr)
    1,5 dl kippenbouillon
    125 gr tagliattelli met olijven

    Bereiding

    Snijd de tomaten in stukjes.
    Snijd de courgette en de champignons in plakjes en de sjalotjes in vieren.
    Snijd de kalkoenfilets in reepjes en bestrooi met peper.
    Verhit een pan met dikke bodem en voeg Alpro Soya Light als de pan heet is.
    Roerbak de kalkoenreepjes samen met de sjalotjes in de boter tot ze gaar zijn.
    Pers de knoflook hierboven uit.
    Schep de stukjes tomaat, courgette en champignons erdoor en bak ze even mee.
    Vermeng de mangochutney, tomatenpuree en kippenbouillon door elkaar.
    Schep het sausmengsel door het gerecht en laat het heel goed doorwarmen.
    Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar.

    Schik de pasta op een voorverwarmd bord en omring deze met de kalkoen en zijn gevolg.

    31-03-2008, 00:00 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Long Huo - Drakenvuur met rijstnoedels
    Ingrediënten

    4 personen

    400 gr kippenfilet
    2 uien
    3 paprika's (rood-geel-groen)
    200 g sjalot
    1/2 verse, kleine ananas
    200 gr champignons
    2 eetlepels wokolie
    1,5 dl kippenbouillon
    4 theelepels tomatenconcentraat
    2 eetlepels chinese chilisaus
    2 theelepels paprikapoeder
    chilipoeder
    chinese 5 kruidenmix
    tabasco
    1 dl sake
    125 gr rijstnoedels

    Bereiding

    Snijd de kippenfilet in blokjes.
    Pel de ui en snijd hem in grote stukken.
    Snijd de paprika's open en haal de pitten en de kern er uit. Snijd vervolgens de paprika's in lange smalle repen.
    Pel de sjalotten en snijd de grote exemplaren middendoor, laat de kleinere in hun geheel.
    Snijd de ananas middendoor en haal het hart er uit. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
    Was de champignons en snijd de grotere exemplaren middendoor.
    Verhit in een wokpan de wokolie.
    Gooi de blokjes kippenfilet in de pan en laat aanbraden. Voeg daarna de uien, de paprika, de sjalot, de ananas en de champignons toe.
    Giet de kippenbouillon in de wokpan en meng er de tomatenconcentraat onder.
    Kruid de nu met de chinese chilisaus, het paprikapoeder, het chilipoeder, de chinese 5 kruidenmix en de tabasco.
    Zet het deksel op de wok en laat doorsudderen op het laagste vuur gedurende 30 minuten.
    Breng 5 minuten voor einde gaartijd het water aan de kook en laat de noedels 3 tot 5 minuutjes koken.



    30-03-2008, 00:00 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ananassoep
    Ingrediënten

    voor 4 personen

    1 verse rijpe ananas
    1 eetlepel olijfolie
    1 ui 
    1 rode peper
    3 eetlepels zoete ketjap
    2 eetlepels azijn
    1 eetlepel suiker
    1 l kippenbouillon
    peper

    Bereiding

    Schil de ananas, snijd twee plakken ananas zeer klein en snijd de rest van de ananas in blokjes. Houd deze twee apart.
    Snipper de ui.
    Ontdoe de peper van de pitjes en snijd hem in zeer kleine stukjes.
    Verhit de olijfolie en fruit hierin de gesnipperde ui en de reepjes rode peper gedurende ongeveer 5 minuten.
    Voeg de kleingesneden ananas toe laat het mengsel nog ca. 3 minuten verder fruiten.
    Voeg de azijn, de ketjap en de suiker toe en roer alles goed door elkaar.
    Voeg de bouillon toe.
    Laat de soep nog 10 minuten zachtjes doorkoken op een laag pitje met het deksel op de pan.
    Voeg de achtergehouden blokjes ananas toe.
    Pureer de soep in een roerzeef of met de staafmixer tot een glad mengsel en terug opwarmen. gedurende 5 minuutjes.
    Breng de soep op smaak met peper.
    Serveer de soep zo warm mogelijk.

    24-03-2008, 13:23 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelen courgettensoep
    Ingrediënten

    Voor 4 personen


    1 ui
    500 gr wortelen
    300 gr courgette
    2 eetlepels Alpro soya light
    1 eetlepel suiker
    1 l groentebouillon
    50 ml solight room
    Peper
    1 eetlepel gedroogde citroentijm

    Bereiding

    Snijd de ui fijn en de wortelen in stukjes.
    Snijd de courgettes in kleine blokjes.
    Verhit de Alpro soya light in een diepe pan.
    Fruit hierin de wortelen.
    Strooi de suiker op de wortelen en laat karameliseren.
    Voeg de courgettes en de ui  toe en laat verder meefruiten.
    Voeg de bouillon toe en laat de groenten zachtjes gaarkoken gedurende 15 minuten.
    Pureer de soep in een roerzeef of met de staafmixer tot een glad mengsel en terug opwarmen.
    Werk af met room, peper en de citroentijm.

    24-03-2008, 13:12 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoen zoet zuur
    Ingrediënten

    Voor 3 personen

    300 gr kalkoenfilet
    2 eetlepels wokolie
    100 gr wortelen
    1 ui
    150 gr ananas
    halve groene paprika
    halve rode paprika
    100 gr sojascheuten
    60 gr groene selder
    1 eetlepel sojaolie
    3 eetlepels witte wijnazijn
    3 eetlepels sojasaus
    half blikje tomatenconcentraat
    2 eetlepels sinaasappelsap
    2 eetlepels suiker

    180 gr rijstnoedels

    Bereiding

    Snij de kalkoenfilet in dunne reepjes.
    Verhit de wokolie in de wokpan en bak de kalkoenreepjes hierin rondom bruin.
    Haal het vlees uit de pan.
    Snij de groenten en de ananas fijn.
    Verhit de wokolie en bak de groenten en ananas in de wokpan tot ze bijtgaar zijn.
    Voeg de witte wijnazijn, de sojasaus, de tomatenconcentraat, het sinaasappelsap en de suiker toe.
    Leg de kalkoenreepjes in de saus en verwarm de pan terug.
    Breng water aan de kook.
    Kook de rijstnoedels in kokend water gedurende 3 tot 5 minuten tot ze zacht en mals zijn.




    24-03-2008, 12:29 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolsoep met kervel

    Ingrediënten

    voor 4 personen

    1 kleine bloemkool
    50 g Alpro soya light
    1l kippenbouillon
    Zwarte peper
    4 eetlepel room
    3 eetlepel gehakte kervel

    Bereiding

    Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, was ze grondig  en snij in kleine stukjes.
    Verhit de Alpro soya light en stoof de bloemkoolstukjes er enkele minuutjes in.
    Verwarm de bouillon en giet deze bij de boemkool.
    Breng de soep aan de kook en laat ze daarna gedurende 20 minuutjes met het deksel op lichtjes doorkoken.
    Pureer de soep in een roerzeef of met de staafmixer tot een glad mengsel en terug opwarmen.
    Breng op smaak met peper.
    Voeg de room toe.
    Bestrooi met kervel.

    24-03-2008, 12:15 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gele erwtensoep met spekblokjes
    Ingrediënten

    Voor 4 personen


    300 gr gele erwten
    40 gr gierst
    100 gr mager spek
    2 l vleesbouillon
    peper
    tijm

    Bereiding

    Kook de erwten, gierst en spek gedurende 40 minuten gaar in de bouillon.
    Verwijder het spek.
    Mix de erwten en de gierst met de bouillon fijn.
    Snij het spek in fijne blokjes en voeg ze toe aan de soep.
    Breng op smaak met peper en tijm.

    Eventueel kan je nog croûtons toevoegen als je niet op een kilootje hoeft te kijken.

    22-03-2008, 20:31 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preisoep met verrassende sinaasappel
    Ingrediënten

    Voor 4 personen


    30 gr Alpro soya light
    500 gr preiwit, in ringen gesneden
    250 gr aardappelen, in blokjes gesneden
    1 l kippenbouillon
    3 dl room 5% vet (Balade Solight)
    fijngerapste sinaasappelschil
    1 eetlepel Cointreau
    0,5 dl room 30% vet
    verse kervel
    peper

    Bereiding

    Verhit de Alpro soya light in een pan en voeg hierbij de preiringen toe.
    Stoof de prei ongeveer 2 minuten.
    Voeg de aardappelstukjes toe en laat die een 3 tal minuutjes meestoven.
    Voeg de warme bouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat een 20 tal minuutjes zacht doorkoken.

    Blancheer ondertussen de sinaasappelschil.
    Klop de 0,5 dl room 30% op.

    Controleer of de groenten gaar zijn en pureer de soep in een roerzeef of met de staafmixer tot een glad mengsel.
    Voeg de 3 dl room 5% toe aan het mengsel maar laat niet meer koken!
    Voeg naar smaak peper en Cointreau toe.

    Schep de soep in een kom en werk af met een toefje room, sinaasappelschil en kervel.


    22-03-2008, 20:30 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip in sinaasappelsaus met vruchtenrijst
    Ingrediënten

    Voor 4 personen

    400 gr kippenfilet
    2 eetlepels Alpro soya light
    2 cm verse gember
    2 eetlepels suiker
    1 theelepel pikante mosterd
    1 snuifje kaneel
    300 ml vers geperst sinaasappelsap

    100 ml vruchtensap
    250 gr bruine rijst
    300 gr vers gemengd fruit (ananas, peer, appel, druiven, sinaasappel, ...)


    Bereiding

    Breng water en vruchtensap aan de kook en voeg de rijst toe.

    Verwarm de Alpro soya light in een pan en bak hierin de kippenfilets aan beide zijden goudbruin.
    Schil de gember en hak hem fijn.
    Neem de kippenfilets uit de pan.
    Doe de gember in de pan en fruit hem gedurende enkele minuten.
    Voeg vervolgens suiker, mosterd en kaneel toe en laat karameliseren.
    Voeg het sinaasappelsap toe en breng aan de kook.
    Leg de kippenfilets terug in de pan en laat ze op een zacht vuurtje gaar worden in de saus.

    Voeg het fruit toe aan de kokende rijst 5 minuutjes voor gaartijd.
    Giet de rijst met fruit af.


    Schik de vruchtenrijst op een bord, omringd door de kippenfilet en haar sausje.

    NB: Zo nodig kan de saus ingedikt worden.

    22-03-2008, 20:30 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde lamskotelet met gnocchi en pittige snijbonen met wortelen
    Ingrediënten

    Voor 2 personen

    1 ui
    1 teentje knoflook
    250 g snijbonen
    150 g wortelen
    1 eetlepel Alpro soya light
    2 theelepels shoarmakruiden

    Australische marinade (uit de reeks Vloeibare kruiden van Delhaize)
    6 lamskoteletten

    250 g gnocchi

    Bereiding

    Smeer de dag ervoor de lamkoteletten in met de vloeibare Australische marinade en laat ze een nachtje trekken in de ijskast.

    We beginnen met de groenten klaar te maken.
    Pel en snipper de ui, pel het teentje knoflook.
    Snij de snijbonen in dunne plakjes.
    Was en schil de worteltjes en snij ze in plakjes.
    Verhit de Alpro soya light in een braadpan en fruit de ui.
    Pers het teentje knoflook erboven uit.
    Schep de snijbonen, worteltjes, shoarmakruiden en 1 dl water erdoor.
    Laat met het deksel op de pan de snijbonen en wortel in ongeveer 10 minuten gaar worden. 

    Breng tegelijkertijd het water aan de kook voor de gnocchi's.

    Kort voor de groenten gaar zijn, doe je de gnocchi's in het kokende water. Ze zijn klaar wanneer ze bovendrijven.

    Braad ondertussen de lamskoteletten in de pan.

    Neem de voorverwarmde borden uit de warmhoudla en dresseer het vlees, de groenten en de gnocchi.

    22-03-2008, 00:00 geschreven door Medocq  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs