Catherine in Peru

17-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quillabamba

Afgelopen dagen ben ik in Quillabamba geweest, een koffie-organisatie COCLA bezoeken. Ik ging erheen met een meisje van mijn school, in een combi van COCLA, met nog 4 andere mensen, en de chauffeur. De reis erheen was ronduit spectaculair, een lange weg de bergpas op, en daarna was men de weg aan het aanleggen, en kon je er alleen maar door als de werkers pauze hadden, of nog niet aan het werk. Geen vangrail, maar stokken met gele papiertjes, en daaronder een heel diepe afgrond. Daarnaast moesten we vaak hele rivieren oversteken, want het water stroomde over de "weg". Een heel avontuur, en adembenemend mooi. De berg met sneeuw was meer dan 5000 meter hoog. De laatste twee uur langs de bruisende rivier gereden, terwijl het steeds warmer werd, en we bananenbomen en koffiestruiken zagen onderweg. Na 7 uur (met stops) kwamen we eindelijk aan in Quillabamba. We kregen een hotel met een prachtig uitzicht op de bergen! De volgende dag werden we hartelijk verwelkomd door COCLA met een powerpoint presentatie, een rondleiding door de koffiefabriek en -loodsen, terwijl ze ook nog kippen fokten en kippevoer maakten! COCLA is een secundaire cooperatie met 25 cooperaties onder zich, en in totaal wel 8500 leden. Ze hebben wel 10 certificaten, ongeveer alles wat je kunt hebben, van Rain Forest Alliance, IMO, Naturland, Utz Kapeh, enzovoort. We bezochten ook een cooperatie, met de enige vrouwelijke president in de stad, waar ze ook vier soorten koffielikeur maakten. In de middag enkele koffieboeren bezocht. De meeste boeren hebben stukken land van 2,5 tot 3,5 ha, en verbouwen gedeeltelijk koffie, ook mais, bananen, zoete aardappel, sinaasappels, enzovoort, en daarnaast  varkens, kippen en zelfs cavias, die hier worden gegeten. Als de koffie rijp is, doen alle buren mee, en werken er wel 60 mensen om de oogst in 2 dagen te plukken. Dan ga je bij je buren aan de slag, en zo voort, totdat ieder zijn koffie is geplukt. Ieder heeft zijn eigen verwerkingsunit op zijn erf, en laat de koffie daarna drogen op een droogvloer, en de koffie gaat gedroogd in zakken van 45 kg naar de cooperatie, die het weer levert aan COCLA. De opbrengst is gemiddeld 12 zakken per ha. Het was allemaal reuze interessant om het te zien, en de uitleg in het spaans aan te horen, wat ik helaas nog niet allemaal snapte. Vanochtend om 3 uur vertrokken om op tijd weer in Cusco te kunnen zijn om vanmiddag mijn vlegtuig naar Lima te halen.



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (4)

26-04-2007
Goede terugreis!
Hoi Catherine,

Gartelijk dank voor alle info.
We praten dit weekend verder.
Voorspoedige reis naar huis!

Angeline

26-04-2007 om 11:07 geschreven door Angeline


22-04-2007
groet
Ha Catherine,
Het is nog steeds boeiend je te volgen. Als je zo schrijft over je bezoeken rond de koffie, doet me dat ook heel erg denken aan Afrika. Op verschillende continenten veel overeenkomsten, maar ook weer de verschillen.
Ik hoop dat je er van geniet en je kunt verwonderen.
Als ik het goed heb onthouden, gaat je laatste week van deze reis al weer in. 
Ik wens je nog hele goede dagen!
Hartelijke groeten en liefs,
Geja

22-04-2007 om 13:46 geschreven door geja


21-04-2007
hoogtevrees
hoi catherine

peru is wel een land voor reizigers met weinig last van hoogtevrees! en met een koffiecooperatie die cocla heet, wat een nederlander toch meer aan chocolade doet denken. het lijkt me heel interessant om zo'n dagelijks product als koffie tot de oorsprong te volgen. nog veel verdieping gewenst en plezier bij de volgende avonturen.

groet uit amsterdam

michiel

21-04-2007 om 20:57 geschreven door michiel nooren


20-04-2007
blog flair
Hey Catherine, Wij zijn bij Flair op zoek naar mensen die in juni eenmalig een 'blogje' willen schrijven over hun wereldreis voor de rubriek absoluut flair. Dat zijn de eerste pagina's met al die kleine stukjes. Zou jij dat zien zitten? Dan contacteren wij je in mei nog s om afspraken te maken. Wij zouden het alleszins fantastisch vinden! Groetjes en veel plezier op de reis, katrien k.baetens@flair.be 03 290 14 10

20-04-2007 om 11:32 geschreven door katrien



T -->

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs