Afgelopen dagen ben ik in Quillabamba geweest, een koffie-organisatie COCLA bezoeken. Ik ging erheen met een meisje van mijn school, in een combi van COCLA, met nog 4 andere mensen, en de chauffeur. De reis erheen was ronduit spectaculair, een lange weg de bergpas op, en daarna was men de weg aan het aanleggen, en kon je er alleen maar door als de werkers pauze hadden, of nog niet aan het werk. Geen vangrail, maar stokken met gele papiertjes, en daaronder een heel diepe afgrond. Daarnaast moesten we vaak hele rivieren oversteken, want het water stroomde over de "weg". Een heel avontuur, en adembenemend mooi. De berg met sneeuw was meer dan 5000 meter hoog. De laatste twee uur langs de bruisende rivier gereden, terwijl het steeds warmer werd, en we bananenbomen en koffiestruiken zagen onderweg. Na 7 uur (met stops) kwamen we eindelijk aan in Quillabamba. We kregen een hotel met een prachtig uitzicht op de bergen! De volgende dag werden we hartelijk verwelkomd door COCLA met een powerpoint presentatie, een rondleiding door de koffiefabriek en -loodsen, terwijl ze ook nog kippen fokten en kippevoer maakten! COCLA is een secundaire cooperatie met 25 cooperaties onder zich, en in totaal wel 8500 leden. Ze hebben wel 10 certificaten, ongeveer alles wat je kunt hebben, van Rain Forest Alliance, IMO, Naturland, Utz Kapeh, enzovoort. We bezochten ook een cooperatie, met de enige vrouwelijke president in de stad, waar ze ook vier soorten koffielikeur maakten. In de middag enkele koffieboeren bezocht. De meeste boeren hebben stukken land van 2,5 tot 3,5 ha, en verbouwen gedeeltelijk koffie, ook mais, bananen, zoete aardappel, sinaasappels, enzovoort, en daarnaast varkens, kippen en zelfs cavias, die hier worden gegeten. Als de koffie rijp is, doen alle buren mee, en werken er wel 60 mensen om de oogst in 2 dagen te plukken. Dan ga je bij je buren aan de slag, en zo voort, totdat ieder zijn koffie is geplukt. Ieder heeft zijn eigen verwerkingsunit op zijn erf, en laat de koffie daarna drogen op een droogvloer, en de koffie gaat gedroogd in zakken van 45 kg naar de cooperatie, die het weer levert aan COCLA. De opbrengst is gemiddeld 12 zakken per ha. Het was allemaal reuze interessant om het te zien, en de uitleg in het spaans aan te horen, wat ik helaas nog niet allemaal snapte. Vanochtend om 3 uur vertrokken om op tijd weer in Cusco te kunnen zijn om vanmiddag mijn vlegtuig naar Lima te halen.
|