Foto
Inhoud blog
 • Laatste nieuws uit Catan
 • Binnenkort op deze blog
 • Het bordspel
 • Het kaartspel
 • Het spel op PC
 • Spelregels
 • Leer het spel!
 • Speel mee met Catan!
 • Marktplaats
 • Kalender
 • Poll Catan
 • Archief
  Rondvraag / Poll
  Welke nieuwigheden wil u het eerst op deze blog?
  Andere varianten van het bordspel
  Betere uitwerking van rubriek Kaartspel
  Betere uitwerking van rubriek Leer het spel
  Nieuwe rubriek Catan Internationaal
  Nieuwe rubriek Catan-producten
  Nieuwe rubriek Het spel online
  Nieuwe rubriek Spellen binnen Catan-reeks
  Nieuwe rubriek Waar kopen
  Meer afbeeldingen
  Meer spelregels
  Bekijk resultaat

  Subblogs
 • Catan Archief
 • Catan Spelregels
 • Blog als favoriet !
  Zoeken in blog

  De Kolonisten van Catan


  Zoek je informatie over of medespelers voor Catan? Dan ben je hier zeker aan het juiste adres! Welkom op de blog voor de echte Catan-liefhebber!
  10-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste nieuws uit Catan
  Catan in Noordrijn-Westfalen
  Kosmos Uitgeverij heeft ter gelegenheid van Spiel 2008 het tweede scenario in de reeks Duitse Deelstaten gepubliceerd. De opbrengst van de verkoop van Noordrijn-Westfalen ging wederom naar een goed doel. Sindsdien kan het scenario ook meebesteld worden bij een bestelling bij Catan Shop.

  Spelplan Noordrijn-Westfalen

  Dit scenario wordt min of meer volgens dezelfde regels gespeeld als het vorige deelstaatscenario, dat vorig jaar gepubliceerd werd. Meer info over de spelregels en de achtergrond van dit scenario kan je vinden op de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 24.12.2008
  Sonderkarte 2008
  Elk jaar geeft Kosmos Uitgeverij een speciale speelkaart uit voor het kaartspel. Dat is ook dit jaar weer het geval. De speciale speelkaart voor 2008 is Gustav en Reiner, helpers der radelozen. Dit jaar gaat het om een actiekaart die je kostenloos kan spelen.

  Sonderkarte 2008

  Deze kaart heeft volgende speciale eigenschap: Wanneer je drie overwinningspunten minder hebt dan je tegenstander, mag je nog een volledige beurt doen. Deze kaart is enkel in het Duits verkrijgbaar, en kan je downloaden op de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 23.12.2008
  Steden & Ridders op PC
  Ook op het gebied van de computer is de tijd niet blijven stilstaan op Catan. Sinds korte tijd bestaat er ook een PC-editie van het bordspel van De Kolonisten van Catan waarin ook de uitbreiding Steden en Ridders is opgenomen.

  Logo Duitse versie Logo Engelse versie

  Het is nog niet duidelijk of deze PC-omzetting ook in het Nederlands zal verschijnen. In Duitsland is het spel in elk geval verkrijgbaar voor de prijs van 19,95 euro. Meer info en screenshots kan je alvast vinden op de Duitstalige of Engelstalige officiële website van de Kolonisten van Catan Een demoversie van de Duitstalige versie kan je hier vinden.

  datum nieuws: 23.12.2008
  Nieuwe edities
  In het spellenland Catan is er altijd wel wat te beleven. Zo komen er zowel in binnenland als in buitenland binnenkort weer een aantal speciale edities uit.

  Doos van Catan Duitsland Spelplan van Catan Duitsland

  In Duitsland komt er een speciale versie uit waarbij de landskaart van Duitsland het spelplan is. Bedoeling is de steden met elkaar te verbinden en welgekende Duitse gebouwen en raadhuizen in de steden op te richten. Bij het spel hoort ook een reeks prachtige miniaturen. Meer info vind je op de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  Doos van de Nederlandse Jubileumeditie Setje gouden speelstukken

  In Nederland en België komt er dan weer een gelimiteerde editie van duizend stuks uit van een speciale Jubileumeditie van het bordspel, inclusief uitbreiding voor 5-6 spelers. Wie exemplaar 999 in handen krijgt, zal zelfs een setje gouden speelstukken winnen! Meer info vind je op de website van 999 Games.

  datum nieuws: 23.09.2008
  Catan Novelties
  De nieuwste spellen uit de reeks De Kolonisten van Catan zijn deze zomer ook in het Engels uitgekomen. Het lijdt dan ook geen twijfel dat er weer veel Engelstalige Catan-fans hun hartje hebben kunnen ophalen.

  Catan - The Dice Game

  Eerst en vooral verscheen het dobbelspel op de markt onder de naam Catan - The Dice Game. Niet veel later volgde dan de nieuwste grote uitbreiding van Catan, Kooplieden & Barbaren. Deze uitbreiding kreeg de naam Traders & Barbarians mee.

  Doos van Barbarians & Traders

  In tegenstelling tot in Nederland en België is het spelmateriaal van Traders & Barbarians echter van hout en niet van plastiek. Ook in Duitsland kan je tegenwoordig het spelmateriaal ook al in hout vinden. Waarschijnlijk zal 999 Games het spel echter enkel in plastic blijven uitgeven.

  Houten speelstukken voor Kooplieden en Barbaren

  Meer info over deze nieuwe Engelstalige uitgaves kan je vinden op de website van Mayfair Games, de Engelsatlige uitgever van de spellen binnen de reeks De Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 28.08.2008
  Kolonisten van Luxemburg
  Dit weekend verschijnt ter gelegenheid van het Luxemburgs kampioenschap van de Kolonisten van Catan een speciaal scenario van de hand van Alain Miltgen: de Kolonisten van Luxemburg. In dit scenario is de kaart van Luxemburg het oppervlak waarop gespeeld wordt, maar er komen ook enkele regelwijzigingen aan de pas.

  Kolonisten van Luxemburg

  Dit scenario is iets voor de echte verzamelaars, want er worden maar 700 exemplaren van gemaakt. Meer info over dit unieke scenario kan je vinden op de website van Alain Miltgen.

  datum nieuws: 25.06.2008
  Catan Dobbelbeker gelanceerd
  Op verzoek van de talrijke fans van het Dobbelspel van Catan heeft Kosmos Uitgverij nu een speciale dobbelbeker ontworpen voor het dobbelspel. Het gaat om een grote zwarte dobbelbeker waarop in grote letters de tekst Die Siedler von Catan te zien is.

  Vooraanzicht dobbelbeker

  Je kan de dobbelbeker natuurlijk ook gebruiken om je dobbelstenen in te bewaren en het is dan ook leuk dat het scoreblok in de dobbelbeker past. Deze hoogwaardige beker is met het deksel erbij 10 cm hoog en heeft bovenaan een diameter van 9 centimeter.

  Bovenaanzicht dobbelbeker

  Deze speciale dobbelbeker kan je voorlopig alleen nog maar verkrijgen in de Catan Shop aan de prijs van € 7,95 het stuk. Gelieve er wel op te letten dat de dobbelbeker enkel afzonderlijk verkocht wordt; de dobbelstenen en een scoreblok zitten er dus wel niet bij.

  datum nieuws: 30.05.2008
  Winnaars Catan Videowedstrijd bekend
  Kosmos Uitgverij heeft de winnaars bekendgemaakt van de Catan Videowedstrijd op de populaire filmpjessite Youtube. De grote winnaar van de wedstrijd was Chuckcommando met De Bedreiging van Catan. Hij won niet minder dan een heus spellenweekend voor 2 personen en een Catanspel in 3D.

  Logo van YouTube

  Het winnend filmpje kan je hier bekijken. Voor een overzichtje van de andere winnaars en wat ze gewonnen hebben kan je terecht op de officiële website van de Kolonisten van Catan. Daar kan je ook de links naar hun filmpjes vinden.

  datum nieuws: 09.05.2008
  Catan op je GSM!
  De Kolonisten van Catan kan je nu ook op je GSM of mobieltje spelen. In Catan: Het eerste eiland strijd je om de heerschappij over Catan met real-life tegenstanders of computeropponenten met elk hun individuele kenmerken en eigenschappen.

  Catan: The First Island

  Deze omzetting van het klassieke bordspel werkt volgens de gewone regels van het basisspel en kan maximum met vier spelers tegelijk gespeeld worden. De Duitse versie kan je voor de prijs van € 3,99 downloaden op de website van United Soft Media. Meer informatie en een heleboel screenshots kan je vinden op bovenstaande website alsook op de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 25.04.2007
  Dobbelspel in de winkel
  Het is eindelijk zover: De Kolonisten van Catan - Het Dobbelspel ligt in Nederland en België in de winkel. In deze versie spelen alle spelers op een eigen eiland en proberen zoveel mogelijk punten te halen in een vast aantal ronden.

  Doos van Het Dobbelspel

  De aanbevolen winkelprijs schommelt rond de 9 euro, maar je kan het op internetwinkels ook wel wat goedkoper vinden. Meer informatie kan je nog vinden op de website van 999Games.

  datum nieuws: 21.04.2007
  Nieuwe combinaties Kooplieden en Barbaren
  Kosmos Verlag, de Duitse uitgeverij van de spellen binnen de reeks De Kolonisten van Catan, heeft een aantal nieuwe combinatiescenario's online beschikbaar gemaakt voor Kooplieden en Barbaren. Meer bepaald kan je nu de twee scenario's De Barbarenveldtocht en Kooplieden en Barbaren onderling combineren en zijn er nu ook regels beschikbaar om bovenstaande scenario's te combineren met de Zeevaarders en met Steden en Ridders .

  Duitse doos Kooplieden en Barbaren

  Deze spelregels zijn voorlopig wel nog alleen in het Duits beschikbaar, maar indien er interesse is wil ik voor bepaalde combinaties de vertaling wel op deze blog zetten. Wie het Duits wel machtig is, kan de nieuwe en oude combinaties nog steeds vinden op volgend adres: www.catan.com.

  datum nieuws: 06.04.2007
  999 Games Outlet Sale
  Op 30 maart 2008 organiseert 999 Games in Almere een grote uitverkoop van beschadigde en incourante producten. Ideaal voor verzamelaars maar ook voor mensen die op zoek zijn naar vervangstukken voor verloren of beschadigd spelmateriaal.

  Logo van 999 Games

  Onder deze te koop aangeboden spellen zullen ook heel wat spellen zitten uit de reeks De Kolonisten van Catan. Een precies overzicht en meer gedetailleerde informatie kan je vinden op de website van 999 Games.

  datum nieuws: 24.03.2008
  Catan Videowedstrijd
  Kosmos Uitgverij organiseert in samenwerking met de populaire filmpjessite Youtube een Catan Videowedstrijd. Deelnemen is mogelijk tot 31 maart en er zijn heel wat mooie prijzen te winnen: een Catan-weekend, twee exemplaren van de Kolonisten van Catan in 3D of 7x een pakket spellen uit de Abenteur Catan-reeks.

  Logo van YouTube

  Hoe doe je mee? Je maakt een origineel fimpje omtrent de Kolonisten van Catan en je plaatst het onder het kanaal CatanGmbH. Een jury zal dan begin april de gelukkige winnaars uitkiezen. Interesse? Meer informatie en de deelnamevoorwaarden kan je hier vinden.

  datum nieuws: 07.03.2008
  Dobbelspel in het Nederlands
  Binnenkort ligt De Kolonisten van Catan - Het Dobbelspel in Nederland en België in de winkel. In deze variant met vast spelbord zijn de ogen op de dobbelstenen vervangen door de zes grondstoffen. Elke ronde mag je drie keer de dobbelstenen gooien en na elke worp mag je de dobbelstenen van je keuze aan de kant leggen.

  Doos van Het Dobbelspel

  Op die manier probeer je de benodigde grondstoffen voor wegen, dorpen, steden en ontwikkelingen te verzamelen. Het spel kan je met 1 tot 4 spelers spelen en duurt een vast aantal ronden. Winnaar is de speler die op het einde het hoogst aantal punten heeft. Meer informatie kan je nog vinden op de website van 999Games.

  datum nieuws: 22.02.2008

  Catan-Koopjes
  Tot en met eind maart kan je op de website van de Belgische online spellenwinkel Time2Game twee spellen uit de reeks De Kolonisten van Catan aan een heel voordelige prijs kopen. Meer bepaald gaat het om De Kolonisten van de Prehistorie en De Kinderen van Catan.

  Doos van De Kolonisten van de Prehistorie

  Volgende prijskortingen zijn geldig tot eind maart:
  • Kolonisten van de Prehistorie: € 26,90 ipv € 37,10
  • Kinderen van Catan: € 18,90 ipv € 36,80
  Doos van De Kinderen van Catan

  Bij Time2Game kan je de spellen ofwel thuis laten bezorgen of gratis gaan ophalen bij een van de medewerkers van de winkel. Op dit moment is dit reeds mogelijk in de regio Aalst, Sint-Niklaas, Gent, Brugge en Kortenberg-Herent. Bezoek de website van Time2Game voor meer informatie en nog andere promoties!

  datum nieuws: 15.02.2008
  laatste wijziging: 06.03.2008

  Nieuw spel van Klaus Teuber
  Klaus Teuber, de bedenker van de Kolonisten van Catan, heeft een nieuw spel ontworpen. Het spel heet In het rijk van de Zonen der Woestijn en hoort thuis in de Duitse Entdecker-reeks. Het is het tweede spel in een reeks van drie maar zal waarschijnlijk niet in het Nederlands uitgebracht worden.

  Doos van In het rijk van de Zonen der Woestijn

  In dit nieuwe spel trek je met je nomadenstam de woestijn in op zoek naar vruchtbare oases. Ondertussen probeer je ook punten te winnen door bepaalde handelsgoederen te verzamelen. En tijdens het spel mag je ook je watervoorraad niet uit het oog verliezen, want anders kan het wel eens slecht met je aflopen!

  Screenshot van enkele aanlegtegels

  Meer informatie en afbeeldingen van dit nieuwe spel van de hand van Klaus Teuber kan je vinden op de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 10.02.2008

  Candamir uit de rekken
  Kosmos Verlag, de Duitse uitgeverij van de spellen binnen de reeks van De Kolonisten van Catan, heeft aangekondigd te stoppen met de productie van het bordspel Candamir. In dit spel neem je de rol aan van kolonist op het eiland Catan en moet je zoveel mogelijk bijdragen aan de groei van je eigen dorp.

  Duitse Doos van Candamir

  Net zoals in het basisspel van de Kolonisten van Catan moet je vooral proberen grondstoffen te verzamelen om het spel te kunnen winnen. In dit spel moet je daarvoor echter ontdekkingstochten ondernemen en opdrachten uitvoeren. Met die grondstoffen kan je dan drankjes bouwen voor je gezondheid of gesofisticeerde goederen maken die direct overwinningspunten waard zijn.

  Deel Spelbord Candamir

  Het spel is destijds in het Duits en Engels verschenen maar niet in het Nederlands. De kans is ook klein dat dit nu nog zal gebeuren, maar je kan het spel ook online spelen op www.feuerteufel.nl. Meer informatie over dit spel zal waarschijnlijk op een later tijdstip nog toegevoegd worden op deze blog.

  datum nieuws: 03.02.2007

  Einde Barbarossa Online

  Binnenkort verdwijnt de online-versie van Barbarossa van de gratis spellensite www.playcatan.com. Barbarossa is een bordspel waarbij je aan de hand van grof geboetseerde vormpjes moet raden wat de andere uitgebeeld heeft.

  Het spelverloop

  In de plaats daarvan zal er een nieuw browserspel ontwikkeld worden, dat dan weer door geregistreerde gebruikers gratis gespeeld zal kunnen worden en waar er maandelijks weer een bordspel mee zal gekunnen gewonnen worden. Het is wel nog niet duidelijk welk browserpsel hiervoor in de plaats zal komen.

  laatste wijziging: 27.01.2007
  datum nieuws: 24.01.2008
  Wegwerpcatan!
  Dit jaar viert 999Games 10 jaar De Kolonisten van Catan in het Nederlands. Binnen die context heeft de uitgeverij een speciale wegwerpversie van het bordspel gemaakt. Deze wegwerversie zal gratis verdeeld worden op allerhande evenementen in België en Nederland om aldus reclame te maken voor De Kolonisten van Catan.

  Spelmateriaal (nog niet in elkaar gestoken)

  Dit is een versie voor maximum drie spelers waarbij er tot 7 punten gespeeld wordt. Er kunnen geen ontwikkelingen gekocht worden en ook de struikrover speelt niet mee. Daarnaast zijn de grondstofkaartjes vervangen door zeshoekige tegels die je net zoals in het Kaartspel draait om ze op het juiste aantal grondstoffen te zetten.

  Het spelverloop

  Het volledige spel is gemaakt uit papier en het dobbelen gebeurt op basis van een papieren draaischijf die je zelf in elkaar moet zetten. Het materiaal is stevig genoeg om een paar partijtjes mee te spelen.

  datum nieuws: 14.01.2008

  Winnaars Catan Food Contest 2008 bekend
  Mayfair Games, de Engelstalige uitgeverij van de spellen binnen de reeks Kolonisten van Catan, heeft de namen van de winnaars van de Catan Food Contest 2008 bekend gemaakt. Dat is een wedstrijd waarbij men probeert een zo origineel mogelijk 'gerecht' te maken dat verband houdt met de Kolonisten van Catan.

  Logo Catan Food Contest

  De tweede editie van deze wedstrijd werd gewonnen door Azure Akamay uit Anacortes in de Amerikaanse deelstaat Washington. Azure krijgt voor zijn overwinning een exemplaar van de nieuwe Engelstalige versie van de Kolonisten van Catan inclusief uitbreidingen. Azure maakte een spelbord waarbij alles opeetbaar was, inclusief de grondstofkaartjes!

  Het winnende 'gerecht'

  Op de tweede plaats eindigde Cristian Cabrera uit Cordoba in Argentinië met een bordspel in cake en speelstukken in chocolade. Hij won een exemplaar van de nieuwe editie van het basisspel. En de derde stek werd veroverd door Melissa Whitfield, die de afbeelding op de spellendoos van het Engelstalige basisspel omzette in de vorm van een peperkoeken huisje. Zij heeft zo een exemplaar van Elasund in de wacht gesleept.

  datum nieuws: 07.01.2008

  Het Jaar van Catan
  De Nederlandse versie van De Kolonisten van Catan bestaat in 2008 tien jaar. Sinds mei 1998 zijn er van het bordspel en het kaartspel samen maar liefst 1,1 miljoen exemplaren verkocht. Reden dus voor uitgeverij 999 Games om dit tienjarig jubileum uitvoerig te vieren.

  Het Jaar van Catan

  Het is nog niet precies duidelijk wat er ons allemaal te wachten staat, maar alle informatie over het jubileum zal gepubliceerd worden op de website van 999 Games en ook verspreid worden via de nieuwsbrief van de uitgeverij.

  datum nieuws: 03.01.2008

  Spelregels combinaties Kooplieden en Barbaren
  In de nieuwe uitbreiding voor het bordspel Kooplieden en Barbaren zitten er een heleboel scenario's die je afzonderlijk kan spelen, maar ook onderling kan combineren. Op de officiële Duitse website van de Kolonisten van Catan kan je nu spelregels vinden voor deze onderlinge combinaties.

  Duitse doos Kooplieden en Barbaren

  Daarnaast kan je op de website ook spelregels vinden voor combinaties met Zeevaarders en Steden & Ridders. Ook wordt er aangegeven wanneer een bepaald scenario niet gecombineerd kan worden met één van bovenstaande uitbreidingen. Op die manier komen er weer een heleboel nieuwe spelmogelijkheden bij.

  Nederlandse doos Kooplieden en Barbaren

  Deze spelregels zijn voorlopig wel nog alleen in het Duits beschikbaar, maar indien er interesse is wil ik voor bepaalde combinaties de vertaling wel op deze blog zetten. Voor wie het Duits wel machtig is, één adres: www.catan.com.

  datum nieuws: 26.12.2007

  Playcatan beschikbaar in Engels
  Kosmos Verlag, de Duitstalige uitgeverij van de spellen binnen de reeks van de Kolonisten van Catan, heeft op de officiële website van de Kolonisten van Catan het spellenportaal Playcatan nu ook in het Engels beschikbaar gesteld. Via deze portaalsite kan je gratis een aantal spellen online spelen en indien je veel punten scoort kan je zelfs een spel naar keuze winnen!

  Screenshot van Dobbelspel van Catan Screenshot van Multicatan

  De spellen die je er kan spelen zijn:
  • Multicatan;
  • Dobbelspel Catan;
  • Sternenschiff Catan;
  • Ozeanien;
  • Barbarossa.
  Je kan je kostenloos inschrijven voor deze website en dus gratis en voor niets een echt spel uit de serie van de Kolonisten van Catan winnen! Interesse? Surf dan naar de website van Playcatan.

  datum nieuws: 22.12.2007

  Nieuwe Engelse editie van de Kolonisten
  Mayfair Games, de Engelstalige uitgeverij van de spellen binnen de reeks van de Kolonisten van Catan, heeft een nieuwe editie van het basisspel en de uitbreidingen van de Kolonisten van Catan op de markt gebracht. De wijzigingen betreffen vooral de vormgeving van het spel en niet het spel zelf.

  Doos Basisspel van nieuwe Engelse editie Doos Zeevaarders van nieuwe Engelse editie Doos Steden&Ridders van nieuwe Engelse editie

  De belangrijkste wijzingen zijn:
  • nieuwe landschapsvelden met unieke afbeeldingen;
  • border die tegels netjes op hun plaats houdt;
  • in doos voldoende plaats voor uitbreidingen 5-6 spelers.
  Voorlopig is Kooplieden en Barbaren nog niet in het Engels verschenen, maar verwacht wordt dat dit op korte termijn ook zal gebeuren. Verdere informatie over de nieuwe Engelse editie kan je vinden op de website van Mayfair Games.

  datum nieuws: 17.12.2007

  Nieuwe handleidingen Professor Easy
  Op de officiële Duitse website van de Kolonisten van Catan kan je nu drie nieuwe elektronische spelhandleidingen vinden. Meer bepaald gaat het om elektronische handleidingen voor Anno 1701 - Het Bordspel, Catan Junior en voor de nieuwe uitbreiding Kooplieden en Barbaren.

  Doos Anno 1701 - Het Bordspel Doos Catan Junior Duitse doos Kooplieden en Barbaren

  Klik op de links hieronder om meteen naar de handleidingen te gaan:

  Het is nog niet duidelijk of deze Quick Guides ook in het Nederlands vertaald zullen worden, maar we houden jullie op de hoogte. Vergeet ook niet dat je een overzichtje van alle Nederlandstalige en anderstalige elektronische handleidingen kan vinden onder het rubriekje Leer het spel! op deze blog.

  datum nieuws: 13.12.2007

  Data Vlaams Kampioenschap Catan 2008 bekend
  In het voorjaar van 2008 organiseert Catan Vlaanderen voor de vierde keer op rij het Vlaams Kampioenschap van Catan. Aan de vorige editie namen meer dan 300 liefhebbers van het bordspel deel. Tijdig inschrijven is dus de boodschap!

  De winnaar van het Vlaams Kampioenschap van Catan is rechtstreeks geplaatst is voor deelname aan het wereldkampioenschap in Essen! Toegang tot de beurs en overnachting ter plaatse zijn inbegrepen.

  VK Catan

  Er wordt in elke Vlaamse provincie een voorronde ingericht. De beste 12 spelers van elke provincie werden uitgenodigd om het tegen elkaar op te nemen tijdens de finaledag. Deze finale wijst uit welke kolonist zich Vlaams kampioen van Catan mag noemen!

  Voorrondes

  - Provincie Limburg: zondag 3 februari in Beringen
  - Provincie Antwerpen: zaterdag 9 februari in Antwerpen
  - Provincie West-Vlaanderen: zaterdag 23 februari in Roeselare
  - Provincie Vlaams-Brabant: zondag 2 maart in Kessel-Lo
  - Provincie Oost-Vlaanderen: zaterdag 15 maart in Gent

  Finale

  Zaterdag 22 maart in Antwerpen


  Meer informatie vind je op de website van Catan Vlaanderen.

  datum nieuws: 10.12.2007


  Winaars NK Catan zijn bekend
  De winnaars van het Nederlands Kampioenschap van Catan zijn bekend. Dit kampioenschap vond plaats tijdens het Spellenspektakel in Zwolle.

  Doos van het basisspel

  De winnaars zijn:

  - 1ste plaats: Niek van de Schoot
  - 2de plaats: Pedro Tallien
  - 3de plaats: Sonja Dijk

  Meer informatie over de winnaars van het Spellenspektakel kan je vinden op de website van 999Games. De volledige uitslag van het kampioenschap Catan kan je hier vinden.

  datum nieuws: 09.12.2007

  Val van Rome spel van de maand
  Spellenuitgeverij 999Games heeft De Kolonisten van Catan - de Val van Rome uitgeroepen tot spel van de maand december. In deze alleenstaande variant op het basisbordspel plunderen en veroveren de spelers met barbaarse stammen het Romeinse rijk.

  Nederlandse doos van de Val van Rome

  Meer informatie over dit spel kan je vinden op deze blog onder het rubriekje Spelregels of op de website van 999Games.
  datum nieuws: 08.12.2007

  Kaartspeltin officieel verschenen
  Omdat het spel de Kolonisten van Catan al tien jaar bestaat, brengt 999Games in navolging van de Duitse uitgeverij Kosmos een kaartspeltin op de markt.

  Uitzicht van de kaartspeltin

  Naast het basisspel bevat deze tin de nieuwe uitbreiding Kunstenaars en Weldoeners, een overwinningspuntenteller en een gemodelleerde ridder- en molenfiguur. Bovendien biedt deze stevige blikken tin ruim plaats aan alle tot nog toe verschenen uitbreidingen.

  Teller en gemodelleerde figuren

  Wens je meer informatie over deze nieuwe uitgave van het kaartenspel, breng dan zeker een bezoekje aan de website van 999 Games. De Duitse versie van de kaartjes van de nieuwe uitbreiding kan je alvast bekijken op de website van Kaartspelranking.

  datum nieuws: 27.11.2007

  Anno 1701 nu verkrijgbaar
  Het op de Kolonisten van Catan gebaseerde bordspel Anno 1701 is nu overal in Duitsland te verkrijgen. In dit spel gaan spelers vanop hun starteiland op zoke naar nieuwe eilanden om hun macht uit te breiden. Wie het eerste 5 punten bereikt, wint het spel

  Speloverzicht

  Dit bordspel zal waarschijnlijk niet in het Nederlands verschijnen. Indien je toch geïnteresseerd bent, kan je voor meer informatie altijd terecht op de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 20.11.2007

  Kooplieden en Barbaren in de winkel
  De langverwachte derde grote uitbreiding van de Kolonisten van Catan, Kooplieden en Barbaren, ligt eindelijk in de winkel. Deze uitbreiding is in feite een verzameling van onderling combineerbare scenario's en omvat ook een heuse campagne op het eiland Catan.

  Doos Kooplieden en Barbaren

  Bij het scenario De vriendelijke rover worden enkel spelers met meer dan twee overwinningspunten getroffen door de roveroverval, wat betekent dat zij geen grondstoffen verliezen en er van hen ook geen grondstoffen gestolen kunnen worden. Wie opteert voor een spelletje Gebeurtenissen op Catan, mag de dobbelstenen aan de kant leggen, want die worden door speelkaartjes vervangen. Bepaalde kaartjes luiden ook een gebeurtenis in.

  2 met Productief Jaar 5 met Riddertoernooi 6 met Goede Buren 8 met Epidemie

  Daarnaast bevat de uitbreiding ook het scenario De Havenmeester. In dit scenario krijgt de speler met het grootste aantal havens 2 extra overwinningspunten. En voor eenzame Kolonisten die maar met twee op Catan verblijven heeft Klaus Teuber nu ook een speciaal scenario voor twee spelers ontworpen, waarbij er in principe met twee neutrale spelers gespeeld wordt.

  De Havenmeester

  En dan is er ook nog de campagne. De campagne omvat in feite een aantal afzonderlijke scenario's met een doorlopend verhaal. Eerst en vooral maken vissers hun opwachting in Catan met De Vissers van Catan. Vissen kunnen ingeruild worden voor acties of grondstoffen. Daarna ontdekken de kolonisten de vele voordelen van de rivieren op Catan en wordt er goud gevonden. De speler met de grootste goudvoorraad krijgt 1 extra overwinningspunt, die met de kleinste goudvoorraad twee strafpunten.

  De Vissers      De Rivieren

  In het scenario De Karavaanroute vertrekken nomaden vervolgens uit de oase om zich over heel Catan te verspreiden. Straten waar de karavaanroute passeert tellen dubbel voor de langste handelsroute en dorpen en steden zijn een extra overwinningspunt waard. Maar opgespast, de rust duurt niet lang want in het scenario De Barbarenoverval overvallen en plunderen Barbaren het eiland Catan. Enkel door ridders te bouwen kunnen deze barbaren verdreven worden.

  De oase en een kameel     Een barbaar

  Na de verschrikkingen die de barbaren aangericht hebben moet Catan in het scenario Handelaren en Barbaren volledig heropgebouwd worden. Er wordt een marmergroeve en een glasblazerij aangelegd om de burcht te herstellen en nieuwe ontwikkelingskaarten doen hun intrede. Maar opgepast: enkele achtergebleven barbaren kunnen alles nog in het honderd sturen!

  De Marmergroeve  De Burcht

  Deze nieuwe uitbreiding bevat weer een hele hoop materiaal om je lekker op Catan te ontspannen. Binnenkort kan je een vertaling van de Duitse regels op dit blogje vinden. Meer informatie over de Nederlandse versie vind je op de website van 999Games.

  datum nieuws: 14.11.2007

  Official Settlers of Catan Food Contest 2007
  Mayfair Games, de Engelstalige uitgever van Kolonisten van Catan, organiseert voor de tweede keer een officieel kampioenschap Gerechten uit Catan. De bedoeling is dat je een gerecht samenstelt dat ergens iets met Catan te maken heeft, daar een foto van neemt en die dan vervolgens opstuurt naar culinarycatancontest@catanllc.com.

  Uit de inzendingen zal de jury dan 3 winnaars selecteren. De hoofdwinnaar wint het basisspel en de twee uitbreidingen Zeevaarders en Steden en Ridders, voor de tweede plaats is een exemplaar van het basisspel weggelegd en wie als derde eindigt wint het spel Elasund: De eerste stad.

  Catan Food COntest 2007

  Deelnemen is mogelijk tot 31 december 2006. Tijdens de vorige editie kwamen er onder andere taarten, cakejes en tapas aan de pas, maar misschien heb je nog een beter idee? Waag dan je kans en doe mee met dit uniek kampioenschap!

  Meer informatie vind je op de website van MayfairGames onder het rubriekje news.

  datum nieuws: 09.11.2007

  Opbrengst Kolonisten van Hessen
  Tijdens Spiel '07 kon je voor het goede doel aan de stand van Kosmos het scenario De Kolonisten van Hessen kopen voor minimum twee euro. Met deze actie heeft Kosmos een totaalbedrag van maar lieft € 4.724,75 ingezameld.

  Logo Menschen für Menschen

   De uitgeverij heeft dit bedrag uit eigen zak nog afgerond op € 5.000 en integraal overgemaakt aan Menschen für Menschen, een organisatie die al vijfentwintig jaar actief is in Ethiopië. Voor meer informatie kan je terecht op de officiële website van de Kolonisten van Catan. De website van Menschen für Menschen kunnen geïnteresseerden hier vinden.

  datum nieuws: 31.10.2007

  Wereldkampioen 2007
  Het wereldkampioenschap Kolonisten van Catan 2007 zit erop en de winnaar is bekend. Het betreft Arnis Buka uit Letland, die het in de finale haalde tegen Alan Farrell uit Groot-Brittannië, Markus Nuopponen uit Finland en Triona Leo uit Maleisië.

  WK Catan 2007

  Dit jaar hebben België en Nederland het minder goed gedaan. Er waren geen Belgen of Nederlanders die erin slaagden om naar de halve finale door te storen. Beste belg werd uiteindelijk Dimitri Lefever en beste nederlander was Barbara Houtman.

  In het landenklassement eindigen België en Nederland respectievelijk op de 15de en de 6de plaats. De volledige uitslag kan je hier terugvinden.

  datum nieuws: 24.10.2007

  Arnd, de schrandere schildknaap
  Elk jaar geeft Kosmos Uitgeverij een speciale speelkaart uit voor het kaartspel. Dat is ook dit jaar weer het geval. De speciale speelkaart voor 2007 is Arnd, de schrandere schildknaap. Het gaat om een eenheid die 1 goud kost.

  Arnd, de schrandere schildknaap

  Als je deze kaart speelt en een ridder erop legt, gelden beide als ridder en zijn beide beschermd tegen Imelda, Burgeroorlog en Omkoperij. Wordt de ridder verwijderd, moet Arnd op de aflegstapel gelegd worden.

  Deze kaart kan je kostenloos downloaden van het internet vanop de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 20.10.2007

  De Kolonisten van Hessen
  Ter gelegenheid van Spiel 07 brengt Kosmos Uitgeverij een nieuw scenario uit voor de Kolonisten van Catan. Dit scenario zal deel uitmaken van een reeks scenario's waarbij de kaart van een telkens andere Duitse deelstaat gebruikt wordt als basis voor het speelbord. Bij het eerste scenario draait alles rond de deelstaat Hessen.

  De Kolonisten van Hessen

  Er vinden enkele spelregelwijzigingen plaats. Zo mogen enkel dorpen gebouwd worden op de daartoe aangeduide plaatsen. In sommige gevallen betekent dat dat de afstandsregel vervalt. Een speler die een straat bouwt en daarmee de bouwplaats van een dorp bereikt moet eerst een dorp bouwen vooraleer hij verdere straten mag bouwen. Daarnaast worden de havens vervangen door handelsposten en volstaat een straat aan de handelspost om van het handelsvoordeel te kunnen genieten.

  Echte kaart van Hessen en scenariokaart

  In eerste instantie wordt dit scenario gratis uitgereikt op Spiel 07 aan iedereen die bij Kosmos minstens twee euro geeft aan een van de geselecteerde goede doelen. Later zal het ook via de Catan-shop te koop zijn. Meer informatie kan je vinden op de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 18.10.2007

  Nieuwe Catan-variant
  In Duitsland brengt uitgeverij Kosmos alweer een nieuwe variant op De Kolonisten van Catan op de markt. Het gaat meer bepaald om het bordspel Anno 1701, dat geïnspireerd is op het succesvolle computerspel met dezelfde naam. Dit nieuwe bordspel mag niet verwisseld worden met het kaartspel Anno 1701, dat dan weer op het kaartspel van de Kolonisten van Catan gebaseerd is.

  Doos van Anno 1701: Het Bordspel

  In dit spel starten de verschillende spelers met een basiseiland dat hen bepaalde grondstoffen oplevert. Op basis van deze grondstoffen kunnen de spelers hun starteiland uitbouwen met gebouwen en ook schepen bouwen om nieuwe eilanden te ontdekken en hun rijk te vergroten. Bij een 2,7 of 12 worden er geen grondstoffen verdiend, maar vindt er een gebeurtenis plaats. Voorbeelden hiervan zijn Vuur of Wervelstorm.

  Voorbeeld van starteiland

  De nieuwe eilanden zijn rijk aan de nieuwe grondstoffen tabak en rum, en door er handelsgebouwen of kanonnen te bouwen kan een speler de grootste handelsmacht of zeemacht verkrijgen. Ook kunnen punten verdiend worden door de eigen bevolking tevreden te houden of speciale gebouwen te bouwen. De speler die als eerste vijf punten heeft wint het spel.

  Spelverloop

  Het spel is bedoeld voor 3-4 spelers en duurt in de regel 60-120 minuten. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dit spel ook in het Nederlands zal verschijnen, maar meer informatie kan je alvast vinden op de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 11.10.2007

  Meer info over jubileumsscenario
  Kosmos heeft meer informatie vrijgegeven over het jubileumsscenario dat binnenkort in beperkte oplage op de Duitse markt gebracht wordt ter gelegenheid van tien jaar zeevaarders. Dit jubileumsscenario kan zowel met de houten als plastic versie gespeeld worden.

  Oorlogsschepen en steunpunten

  Bij dit scenario wordt er niet met een scheepslinie gespeeld maar met drie handelsvloten. De handelsvloten gaan op zoek naar nieuwe gebieden en stichten daar steunpunten. De grondstoffen die deze nieuwe gebieden opbrengen (erts, goud, juwelen) moeten dan terug door de handelsschepen naar de thuishaven gevoerd worden.

  Nieuwe grondstoffiches

  Die grondstoffen kunnen in de thuishaven ingeruild worden voor overwinningspunten, ontwikkelingskaarten, erts of een grondstof naar keuze. Maar onderweg naar en van de nieuwe gebieden worden de handelsschepen belaagd door de piraat. Gelukkig kunnen de spelers ook een oorlogsschip bouwen om hun handelsschepen te beschermen.

  Ruilkosten

  Het scenario betreft een herwerkte versie van het Nederlandse scenario De Koloniën met een aantal toevoegingen en regelveranderingen. Meer informatie over dit scenario kan je ook nog vinden op de officiële website van de Kolonisten van Catan.

  datum nieuws: 01.10.2007

  Nieuwe Catan-spellen op komst
  Binnenkort verschijnen bij 999Games 2 nieuwe spellen binnen de reeks Kolonisten van Catan. Meer bepaald gaat het om de nieuwe bordspeluitbreiding Kooplieden en Barbaren en de nieuwe kaartspelvariant Kunstenaars en Weldoeners

  - Kooplieden en Barbaren
  Deze uitbreiding is in eerste instantie een verzameling van varianten die je naar hartelust kan combineren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de Vriendelijke Rover, die alleen de rijkste spelers aanvalt; Gebeurtenissen op Catan, waarbij de dobbelstenen vervangen worden door speelkaarten; De Havenmeester, waarbij dorpen en steden aan havens extra overwinningspunten kunnen opbrengen; en Catan voor twee, dat je toelaat je favoriete bordspel ook met twee te spelen.

  De doos van de nieuwe uitbreiding

  Daarnaast heb je ook 5 scenario's, met name een herziene versie van De Vissers van Catan; een aangepaste versie van De Grote Rivier, namelijk De Rivier van Catan; het reeds eerder in het Duits verschenen scenario De Karavaanroute; en ten slotte twee volledig nieuwe scenario's, zijnde De Trektocht en Kooplieden en Barbaren. Voor meer informatie kan je terecht op de website van 999Games

  - Kunstenaars en Weldoeners
  In deze nieuwe kaartspelvariant draait alles om de tevredenheid van de burger. Die wordt uitgedrukt in sterren en sterren stellen je bijvoorbeeld in staat om dorpen en steden goedkoper te bouwen of burgeroorlogen af te wenden. De centrale kaart in deze nieuwe set is dan ook 'de Volksstemming'.
  De Duitse kaart voor de Volksstemming

  Bovendien wordt deze nieuwe set kaarten in beperkte oplage in een blikken doos geleverd waar je alle uitbreidingen in kan opbergen en die ook een overwinningspuntenteller bevat. Voor meer informatie kan je terecht op de website van 999Games.


  18-12-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnenkort op deze blog
  Binnenkort op deze blog
  Onder dit rubriekje vind je wat informatie over wat ik nog wil veranderen aan deze blog. Ik wil graag rekening houden met jullie wensen en daarom kan je in de peiling onderaan links aanduiden welke nieuwigheden u het eerst wil zien op deze blog. Wel kan ik hieronder al een tipje van de luier oplichten over toekomstige nieuwigheden op deze blog die er zeker komen.

  Catan StruikrovershakeCatan Sheep Shake


  Rubriekje Catan-producten
  Een rubriekje over allerlei producten die te maken hebben met Catan. Het zal zowel gaan om spelelementen als om fanartikelen. De tekst hiervoor is bijna klaar, maar ik moet nog de nodige tijd vinden voor afbeeldingen te zoeken en aan te passen.

  Spellen binnen Catan-reeks
  Er zijn ook een aantal spellen die zich afspelen op het eiland Catan maar helemaal anders werken dan de Kolonisten van Catan. Het gaat hier onder andere om Candamir en Elasund, die (nog) niet in het Nederlands zijn uitgegeven. 


  Catan StruikrovershakeCatan Sheep Shake


  Aanpassen poll
  Ondertussen zijn een aantal nieuwe varianten op de markt gekomen, waaronder het Dobbelspel en de nieuwe uitbreiding Handelaars en Barbaren. De poll zal heropgestart worden en het zal dan ook mogelijk zijn op deze nieuwe varianten te stemmen.

  Rubriekje Waar kopen
  Een rubriekje met tips waar je het beste spellen uit de reeks Kolonisten van Catan kan kopen.


  Catan StruikrovershakeCatan Sheep Shake

  Heb je zelf nog suggesties? Stuur me een berichtje of plaats een reactie in het gastenboek. Alle suggesties zijn welkom!  05-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bordspel
  Het rubriekje Het spel is nu opgesplitst in een rubriekje Het bordspel en Het kaartspel om de lengte van het bericht enigszins te beperken. Websites waar je online Catan kan spelen blijven alsnog staan onder Het bordspel, maar hier zal in de toekomst een afzonderlijk rubriekje voor worden toegevoegd.

  Het bordspel

  Inhoudsopgave
  -
  Bedoeling van het spel
  - Beknopte uitleg van het basisspel
  - Uitbreidingen van het basisspel
  - Scenario's voor het basisspel
  - Varianten van het basisspel
  - Alternatieve versies van het basisspel
  - Catan online

  Doos Basisspel


  Bedoeling van het spel

  De  spellenreeks Kolonisten van Catan omvat een aantal heel diverse spellen, maar het basisprincipe is in feite altijd hetzelfde. De bedoeling van het spel is om als eerste een bepaald aantal overwinningspunten te behalen. Het exacte aantal hangt af van het spel dat gespeeld wordt. Om die overwinningspunten te behalen moeten de spelers grondstoffen verzamelen en deze grondstoffen dan inzetten om bv. dorpen en steden te bouwen.

  De verschillende uitbreidingen en varianten van het bordspel worden hieronder beknopt besproken.

  Beknopte uitleg van het basisspel
  Het spelbord bestaat uit zeshoekige tegels die naast elkaar gelegd worden. Elke tegel stelt een bepaald landschap voor. In het basisspel zijn er zeven verschillende landschappen: akker, weiland, bos, heuvelland, bergland, woestijn en zee. Alle tegels brengen grondstoffen op met uitzondering van de zee en de woestijn.

  Om grondstoffen te verdienen moet een speler een dorp of een stad hebben aan de tegel in kwestie en moet het getal van de getallenfiche die op de tegel ligt met de dobbelstenen geworpen worden. Een dorp brengt 1 grondstof op, een stad 2 grondstoffen. Met die grondstoffen kunnen de spelers wegen bouwen, dorpen en steden bouwen en hun dorpen en steden ontwikkelen om zo hun rijk uit te breiden.

  Basisspel

  Pas op als je teveel grondstoffen opspaart! Als de zeven geworpen wordt, wordt de rover actief. Iedereen die meer dan 7 grondstoffen heeft moet dan de helft van zijn grondstoffen afgeven. Bovendien ontvangen steden en dorpen aan het gebied waarop de rover staat geen grondstoffen meer zolang de rover op dat gebied staat. Gelukkig kan de rover ook verzet worden door een ridder uit te spelen.

  De bedoeling van het spel is om ter snelst een bepaald aantal overwinningspunten behalen. Overwinningspunten kan je behalen door dorpen en steden te bouwen, door de langste handelsroute te aan te leggen, door de grootste riddermacht samen te stellen en door stadsuitbreidingen te ontwikkelen.

  Uitbreidingen van het basisspel

  Om deze uitbreidingen te spelen heb je ook het basisspel nodig.

  Zeevaarders
  De Kolonisten van Catan blijven in deze uitbreiding niet op hun starteiland maar trekken de wijde wereld in op zoek naar nieuwe eilanden om te koloniseren. De belangrijkste vernieuwing in deze uitbreiding is het schip: spelers kunnen nu schepen bouwen om zich over zeetegels voort te bewegen.

  Zeevaarders

  Ook is er een nieuw landschap bijgekomen, namelijk de goudvloed. Heb je een dorp aan de goudvloed en wordt het betreffende getal voor de goudvloed gedobbeld, krijg je een grondstof naar keuze. Maar natuurlijk hebben ook de slechterikken het op de zeevarende kolonisten gemunt. Daarom is er nu naast de struikrover ook een zeerover, die spelers kan bestelen en hen de weg over zee kan blokkeren.

  Steden & Ridders
  De belangrijkste vernieuwing in Steden en Ridders is de invoering van 3 nieuwe grondstoffen, namelijk munten, papier en linnen. Die grondstoffen kan je echter alleen maar verdienen met je steden! Bovendien is er een groot piratenleger op weg naar Catan. Bouw snel voldoende ridders om de invasie af te slaan, anders verlies je een van je steden!

  Steden en Ridders

  En steden zijn wel hele belangrijk in Steden en Ridders. Niet alleen kan je nu steden uitbouwen tot een metropool of extra beveiligen met een stadsmuur, je hebt ook steden nodig om ontwikkelingskaarten te verdienen. En die nieuwe ontwikkelingskaarten zijn wel heel belangrijk om de overwinning in de wacht te slepen...

  Kooplieden en Barbaren
  De uitbreiding Kooplieden en Barbaren is in principe een verzameling van scenario's die je afzonderlijk, onderling of samen met de Zeevaarders en/of Steden en Ridders kan spelen. Deze nieuwe uitbreiding bevat veel nieuw materiaal, waaronder bruggen, ridders, goudstukken en nieuwsoortige landschapstegels.

  Overzicht nieuw spelmateriaal

  De set bevat volgende scenario's:
  • De vriendelijke struikrover
  • Gebeurtenissen op Catan
  • De Havenmeester
  • Catan voor 2
  • De Vissers van Catan
  • De Rivieren van Catan
  • De Trektocht
  • De Barbarenoverval
  • Kooplieden en Barbaren
  Mogelijks worden de regels van deze nieuwe uitbreiding in de toekomst toegevoegd onder het rubriekje Spelregels.
  Top
  Scenario's voor het basisspel
  Om deze scenario's te spelen heb je het basisspel nodig, maar afhankelijk van het scenario kan je ook in combinatie met Zeevaarders of Steden en Ridders spelen.

  Officiële Nederlandstalige scenario's
  Naast de uitbreidingen bestaan er ook heel wat scenario's die enkele extra elementen aan het spel toevoegen, maar ook niet veel meer. Een aantal van deze scenario's zijn uitgebracht in België en Nederland door 999 games:
  - De Koloniën van Catan
  - De Specialisten van Catan
  - De Woestijnruiters van Catan
  - De Wonderen van Catan
  - Diamanten voor Catan
  - Het Grote Kanaal van Catan
  - De Vissers van Catan*

  * Niet in de handel verkrijgbaar; enkel te verkrijgen door andere scenario's te verzamelen. Dit scenario zit wel in de nieuwe uitbreiding Handelaars en Barbaren, maar die is voorlopig nog niet in het Nederlands op de markt.


  Officiële Nederlandstalige scenario's


  Onofficiële scenario's
  Daarnaast kan je ook heel wat onofficiële scenario's vinden op het internet. Het is echter onbegonnen werk om alle onofficiële scenario's op te sommen. Daarom geef ik hieronder een aantal links naar sites waar je heel wat onofficiële scenario's kan vinden.

  - De Nederlandse Kolonisten
  - Kolonistensite voor de liefhebber
  - Die Siedler von Catan Spielplanbörse (Duits, enkele vertaald in Ndl)
  Varianten van het basisspel
  Daarnaast bestaan er ook varianten waarbij er met een vast spelbord gewerkt wordt. Het basisprincipe bij deze varianten blijft hetzelfde, maar er worden nieuwe spelelementen geïntroduceerd terwijl sommige oorspronkelijke spelelementen verdwijnen. Het gaat met andere woorden hier om varianten die volledig op zichzelf staan.

  De Kolonisten van de Prehistorie
  Met de Kolonisten van de Prehistorie gaan we enkele eeuwen terug in de tijd om de verspreiding van de mens over de verschillende continenten mee te maken. In tegenstelling met het basisspel wordt er gewerkt met een vast spelbord. Daarnaast zijn de oorspronkelijke grondstoffen vervangen door Vuurstenen, Knoken, Huiden en Vlees.  

  In plaats van dorpen en steden en wegen wordt er in deze variant gespeeld met stammen en nomaden. Ook de ontwikkelingskaarten zijn verdwenen en vervangen door een systeem waarbij spelers zich in vier verschillende gebieden moeten ontwikkelen, namelijk Voedsel, Jacht en Strijd, Constructie en Kleding

  Kolonisten van de Prehistorie


  Overwinningspunten boek je niet alleen door stammen te bouwen maar ook door jezelf zo snel mogelijk te ontwikkelen in één van de vier gebieden, door je volk zoveel mogelijk te verspreiden over de hele wereld en door een zo groot mogelijk aantal verkenningen uit te voeren. Maar pas op: die verkenningen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een bepaalde tegel geen grondstoffen meer opbrengt of laten je de neanderthaler verplaatsen. 

  Samengevat is de Kolonisten van de Prehistorie een aagenaam spel om te spelen. Het spel vertoont grote gelijkenissen met het basisspel maar reikt een aantal interessante nieuwe elementen aan. Een heel tof spel met veelzijdige speeltaktieken!

  De Kolonisten van Nürnberg
  In het jaar 1999 bestond de stad Neurenberg 950 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd een speciaal nieuw Catan-bordspel op de markt gebracht dat zich afspeelt in en rondom Neurenberg. Het spelbord bestaat uit twee helften. De ene helft stelt de ommelanden van de stad voor, waar grondstoffen verdiend worden. De andere helft stelt de stad Neurenberg voor, waar met de gewonnen grondstoffen handwerkbedrijfjes mee kunnen worden opgericht, die dan weer geld opbrengen.

  Nieuw is dat er niet met dobbelstenen maar met kaartjes gewerkt wordt. Die kaartjes bepalen niet alleen de opbrengst van grondstoffen maar brengen altijd ook een gebeurtenis teweeg.

  Die Siedler von Nürnberg

  Een ander nieuw spelelement zijn de tolwegen. De speler met de meeste tolbalken aan een weg mag tol heffen als een medespeler er een dorp aan heeft staan. Het bezit van een tolweg levert ook handelsvoordeel in de stad en aan het eind overwinningspunten op.

  Spelers kunnen ook helpen de stad te verdedigen door stukken stadsmuur of torens te kopen. Dit wordt gewaardeerd met prestigefiches. Deze fiches heb je nodig om in de raad van drie van Neurenberg te komen, wat afhankelijk van het aantal fiches overwinningspunten oplevert.

  De Kolonisten van Zarahemla
  De Kolonisten van Zarahemla is een speciale Engelstalige uitgave van de Kolonisten van Catan gebaseerd op het boek van Mormon, één van de heilige boeken van de Mormonengemeenschap. De naam verwijst naar een mythische stad. Het spelverloop is nagenoeg identiek als bij de Kolonisten van Catan. De verschillen worden hieronder kort besproken.

  Doos van de Kolonisten van Zarahemla

  Het verhaal speelt zich af in de jungle. Bijgevolg zijn de havens vervangen door handelsposten. Daarnaast zijn de grondstoffen erts en schaap respectievelijk vervangen door steen en water. Ook de bijhorende landschappen zijn aangepast.

  Verwijzend naar het boek van Moron noemt de struikrover nu Rover van Gadianton en worden de ridders vervangen door Jeugdige Krijgers. Maar voor de rest zijn de Rover van Gadianton en de Jeugdige Krijgers identiek aan hun equivalenten uit het basisspel.

  Het spelbord

  Bij de ontwikkelingskaarten verandert er heel wat. De directe overwinningspunten zijn nu geen gebouwen meer maar namen van profeten uit het boek van Moron. Ook de namen zijn veranderd: Monopolie noemt nu Vooruitgang en uitvinding noemt nu Succesvolle Oogst. Enkel de kaart Stratenbouw behoudt dezelfde naam.

  Daarnaast zijn er ook twee nieuwe kaarten toegevoegd. De eerste kaart noemt Liahona en verwijst naar een kompas in het Boek van Mormon. Met deze kaart mag je het resultaat van de dobbelstenen vooraf bepalen. Daarnaast heb je ook de kaart Tempelbouw, die je toelaat meteen 2 tempelstenen te bouwen.

  De tempel van Zarahemla

  Overwinningspunten worden op dezelfde manier behaald als in het basisspel met één verschil. Naast Langste Handelsroute en Grootste Leger (equivalent Grootste Riddermacht) kan je nu volgens hetzelfde principe ook 2 extra punten winnen met de kaart Grootste Tempelbouwer. Een tempelsteen kost een baksteen en een steen. De winnaar is de speler die het eerst 12 overwinningspunten heeft.

  Op de officiële website vind je extra informatie en kan je ook de Engelstalige regels downloaden.

  Historische Scenario's I : Cheops en Alexander de Grote
  Deze doos omvat eigenlijk twee verschillende scenario's, namelijk Cheops en Alexander de Grote. In beide gevallen wordt er net als bij de Kolonisten van de Prehistorie gewerkt met een vast spelbord.

  Cheops
  In ‘Cheops’ stelt de kaart de Nijldelta voor. De spelers plaatsen hun eerste drie nederzettingen aan de oevers van de Nijl, en hebben als hoofddoel het helpen van de farao met het bouwen van zijn piramide. Wie hieraan het meeste bijdraagt, krijgt drie bonuspunten. Wie het minste geholpen heeft, krijgt twee strafpunten.

  Cheops

  Het bouwen van de piramide kost een erts en een leem per stuk. Dit is nogal problematisch, want de erts-vlakken liggen erg ver weg. Is de weg naar erts voor je afgesloten, dan zul je moeilijk winnen.

  Alexander de Grote
  Het bord stelt de historische route voor van Alexander de Grote van Macedonië totPersepolis. De spelers beginnen zonder nederzettingen maar met vijf willekeurige grondstoffen. Iedere beurt wordt de Alexander-figuur een vak opgeschoven, waarna er voor de spelers iets te doen is. Er kan een nederzetting gebouwd worden, of Alexander heeft een probleem, zoals een veldslag of hongersnood.

  Alexander de Grote

  Wie de nederzetting mag bouwen of het probleem oplossen, wordt per opbod bepaald. Bieden doe je met grondstoffen. Bij de bijzondere gebeurtenissen vallen fiches te verdienen. Wie op het einde de meeste fiches heeft krijgt vier bonuspunten, de nummers twee en drie respectievelijk drie en twee bonuspunten. Het scenario eindigt als iemand veertien punten heeft, of Alexander het einde van de route bereikt.

  Historische Scenario's II: Troje en De Grote Muur
  Deze doos omvat eigenlijk twee verschillende scenario's, namelijk Torje en De Grote Muur. In beide gevallen wordt er net als bij de Kolonisten van de Prehistorie gewerkt met een vast spelbord.

  Troje
  Spelers kiezen in dit scenario partij voor één van de legendarische volken, de Grieken of de Trojanen. Aan het begin van het spel krijgt elke speler een geheime beslissingskaart die bepaalt of de speler voor Mykene of Troje zal kampen.  

  Mykene heeft behoefte aan hout voor schepen en hutten en aan graan voor proviand terwijl de belegerde stad Troje erts en wol nodig heeft om nieuwe krijgers uit te rusten. Wie grondstoffen afdraagt, ontvangt bovendien waardevolle handelspunten. Die heb je dan weer nodig om handelsvloten te bouwen.

  Troje


  Hoe succesvoller een stad is, des te meer overwinningspunten krijgen spelers die voor deze stad spelen. Aan het einde zal die speler winnen, die niet alleen met steden en dorpen zijn machtsbasis op het land uitbreidt, maar die zich ook met schepen een machtspositie op zee weet te veroveren.

  De Grote Muur
  In dit scenario vervullen de spelers de rol van Chinese heersers. Elke speler is verantwoordelijk voor een bepaald gedeelte van de Chinese Muur. Hij moet ervoor zorgen dat zijn gedeelte van de muur steeds hoog genoeg is zodat de muur niet door het steppenvolk doorbroken wordt.

  De Grote Muur


  Als de speler hierin faalt, krijgt hij strafpunten. Tegelijkertijd moet hij ook zijn gebied verder uitbreiden om voldoende grondstoffen voor de bouw van de muur te krijgen en zijn invloed te vergroten.

  De val van Rome
  In dit scenario wordt er gewerkt met een vast bord dat een landkaart van Zuid-Europa van Spanje tot Italië voorstelt. De spelers beginnen het spel niet met dorpen en wegen maar met een soldatenstam, een ruiterstam en troswagens. In eerste instantie moeten de verschillende stammen rondtrekken en steden plunderen om zo sterk genoeg te worden om steden te veroveren.   

  Nieuw is ook dat er maar drie landschappen meer zijn die grondstoffen opleveren: bergland (erts), akkerland (graan) en weiland (paarden en runderen). Indien een getal op een weilandfiche geworpen wordt, moet de bovenste kaart genomen worden. De speler kan dus niet kiezen of hij een paard of een rund krijgt. Daarnaast speelt ook geld in de Val van Rome een rol.


  Val van Rome


  Net zoals in het basisspel wint de persoon die het eerst 10 overwinnings-punten behaalt. Overwinningspunten kan je behalen door steden te veroveren, maar ook door in elke provincie een stad te bezitten, diplomaten in te zetten en ontwikkelingskaarten te spelen.

  Anders dan in het basisspel wordt de ronde wel altijd nog uitgespeeld. Is er nog iemand met 10 overwinningspunten op het einde van de ronde, wint de speler met de grootste geldvoorraad.

  Op dit moment is het spel in het Nederlands reeds uit. Voor de mensen die niet konden wachten en/of wat geld wilden uitspaarden en de Duitse versie gekocht hebben heb ik onder dit blog de algemene regels toegevoegd onder het rubriekje 'Spelregels'.
  Alternatieve versies van het basisspel
  Ten slotte bestaan er ook nog een aantal alternatieve versies van het basisspel.

  Catan 3D
  Catan 3D omvat eigenlijk het basisspel en de uitbreiding Steden en Ridders in een driedimensionele uitvoering. Alle steden, dorpen, wegen, figuren en zelfs landschappen zijn driedimensionaal uitgewerkt. Bovendien wordt alles in een mooie houten doos geleverd.

  Catan 3D


  Nadeel is wel dat er geen uitbreiding Zeevaarders voor Catan 3D bestaat en dat het spel een uitvoering is voor maximaal vier spelers. Niettemin is het een unieke ervaring om eens de Kolonisten te spelen in deze prachtige uitvoering!

  Catan Paper&Pencil 
  Catan Paper&Pencil is in feite een vereenvoudigde papieren versie van het basisspel dat uitgebracht werd ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Kolonisten van Catan in samenwerking met de Duitse pizzaketen HalloPizza.

  Deze versie wordt gespeeld op vooraf gedrukte papieren speelvelden die online beschikbaar zijn. Ook de bijhorende papieren grondstofkaartjes en roverfiguur kan je gewoon van het internet downloaden. Het enige waar je zelf voor moet zorgen is een paar dobbelstenen.

  Catan Paper&Pencil


  Steden en dorpen duid je aan door cirkels en kruisen te plaatsen op de kruispunten van de landschappen. Wegen leg je vast door een lijn tussen twee kruispunten te trekken. Bij deze versie spelen er geen ontwikkelingskaarten mee en zijn 8 overwinningspunten voldoende om het spel te winnen.

  Deze versie kan je gratis downloaden op de website van InfoCatan. Daar vind je een achttal speelvelden en het andere nodige materiaal.

  Catan Mini-Editie
  De Kolonisten van Catan Mini-Editie is in feite de reiseditie van het basisspel. Deze versie is naast het Duits en Engels ook in het Nederlands beschikbaar. Het spel is kleiner gemaakt, maar alles blijft overzichtelijk. Absoluut plaatsbesparend want de doos is nauwelijks groter dan die van het kaartspel.


  Catan Mini-Editie


  Dorpjes, stadjes en wegjes worden als het ware in het spelbord geprikt. Zelfs als je met het bord schudt, blijft alles mooi zitten. Alleen de struikrover kan niet in het spelbord geprikt worden, dus moet je wel oppassen dat je die niet verliest.

  Wel zijn er geen uitbreidingen beschikbaar en kan je maar met maximum vier personen de reiseditie spelen.

  De Kinderen van Catan
  De Kinderen van Catan is eigenlijk een alternatieve versie van het basisspel speciaal voor kinderen. Bij de Kinderen van Catan draait het om 4 kinderen, hun karretje en de opbouw van een dorp om het hele jaar in te kunnen leven.  Het bord bestaat feitelijk uit een draaischijf met aan de buitenkant ruimte voor de houten grondstoffen. Op de schijf staan dan de 4 kinderen van catan en in het midden is er ruimte voorzien om het dorp te bouwen.

  Iedere deelnemer heeft een eigen poppetje en een bijhorend karretje. Daarnaast krijgt elke speler een zelfde aantal gebouwen. Elk karretje biedt plaats voor een grondstof hout, graan en steen. Door met de dobbelsteen te gooien draait de schijf met de karretjes langs de verschillende grondstoffen. Staat een karretje stil voor een grondstof die nog niet in het karretje zit, dan mag de speler die inladen.

  Kinderen van Catan

  Als iemands karretje vol is, worden de grondstoffen weer terug gezet op het bord en mag er een gebouw in het centrum van het bord geplaatst worden. Zodra iemand al zijn eigen gebouwen heeft gebouwd, mag hij of zij proberen het laatste gebouw neer te zetten. Degene die dat gelukt is, heeft het spel gewonnen.

  Het spel duurt ongeveer een kwartier en is vanaf 4 jaar goed te spelen. Kinderen vanaf ongeveer 7 à 8 jaar zullen er na een paar keer niet zoveel uitdaging meer in zien, omdat het speel geen hoge moeilijkheidsgraad kent. Niettemin is 'de Kinderen van Catan' over het algemeen een uitstekend spel voor jonge kinderen.


  Gebeurtenissen op Catan
  Gebeurtenissen op Catan is een alternatieve versie van het basisspel waarbij de dobbelstenen van het spelbord verbannen worden en door kaartjes vervangen worden met dezelfde normale verdeling als bij de dobbelstenen.

  Gebeurtenissen op Catan

  Bovendien geven de meeste kaartjes niet alleen de grondstoffenopbrengst maar ook een gebeurtenis aan. Zo kan je extra grondstoffen verdienen of kan de rover terug naar de woestijn geplaatst worden.

  Voorlopig is het spel enkel in het Duits en het Engels op de markt gebracht, maar de kaartjes kan je wel in PDF-formaat downloaden van de site van Kolonisten.nl via deze link.
  Online
  Er bestaan heel wat websites waar je gratis online de Kolonisten van Catan kan spelen. Daarbij kan je kiezen voor het klassieke Catan of voor een of andere alternatieve versie. Soms moet je wel eerst een stuurprogramma neerladen. Een selectie uit deze websites vind je hieronder:

  Bordspel
  www.wannagame.nl (Nederlands)
  www.multicatan.de (Duits)


  Screenshot van Multicatan


  Kaartspel
  www.feuerteufel.nl  (Nederlands)


  04-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het kaartspel
  Het rubriekje Het spel is nu opgesplitst in een rubriekje Het bordspel en Het kaartspel om de lengte van het bericht enigszins te beperken. Websites waar je online Catan kan spelen blijven alsnog staan onder Het bordspel, maar hier zal in de toekomst een afzonderlijk rubriekje voor worden toegevoegd. Het is de bedoeling dat er binnenkort meer uitleg toegevoegd wordt over de verschillende uitbreidingen die er voor het kaarspel bestaan.

  Het kaartspel

  Inhoudsopgave
  - Beknopte uitleg van het basisspel
  - Uitbreidingen van het basisspel
  - Speelmogelijkheden
  - Kaartspeltin
  - Varianten

  Doos Basisspel Kaartspel


  Beknopte uitleg van het basisspel

  Het spelbord bestaat uit vierkantje kaartjes die naast elkaar gelegd worden. In het begin beschikken beide spelers over twee dorpen die grenzen aan zes landschappen. Meer bepaald gaat het om akkerland, weiland, bos, heuvelland, bergland en goudvloed. Alle landschappen brengen grondstoffen op wanneer het getal dat op het landschapskaartje staat gedobbeld wordt.

  In het kaartspel wordt de grondstoffenopbrengst bovendien slechts door één dobbelsteen bepaald. Daarnaast wordt elke beurt ook met de gebeurtenissendobbelsteen geworpen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld grondstoffen winnen of verliezen.

  Startopstelling

  De bedoeling van het spel is om ter snelst een bepaald aantal overwinningspunten behalen. In dit spel kan je punten verdienen met dorpen en steden, de grootste riddermacht, het grootst aantal handelspunten en stadsuitbreidingen. Het grote verschil met de basisversie van het bordspel is dat stadsuitbreidingen in het kaartspel de sleutel tot succes zijn. Bepaalde stadsuitbreidingen brengen direct overwinningspunten op.  

  Uitbreidingen van het basisspel
  Om deze uitbreidingen te spelen heb je ook het basisspel nodig.

  - Barbaren en Handelsheren
  - Handel en Wandel
  - Politiek en Intrige
  - Ridders en Kooplieden
  - Tovenaars en Draken
  - Wetenschap en Vooruitgang
  - Kunstenaars en Weldoeners *

  * Voorlopig enkel in het Nederlands in een luxe opbergtin verschenen ter gelegenheid van tien jaar Catan.

  Twee speelmogelijkheden
  In principe biedt het spel twee speelmogelijkheden, namelijk het gewoon spel en het toernooispel. Deze twee mogelijkheden worden hieronder kort beschreven.

  Gewoon spel

  Bij een gewoon spel wordt er gespeeld met één exemplaar van het basisspel en eventueel een of meerdere uitbreidingen. De stapels waaruit de twee spelers kaarten kiezen zijn gemeenschappelijk, wat betekent dat het soms erop aankomt je tegenstander te snel af te zijn om een bepaalde kaart te hebben. Gespeelde kaarten komen op een gemeenschappelijke aflegstapel.

  Aantal speelkaarten

  Toernooispel
  Bij een toernooispel wordt er gespeemd met twee exemplaren van het basisspel. Elke speler stelt zijn eigen deck samen en beslist dus welke kaarten hij in het spel wil gebruiken. Natuurlijk weet hij niet welke kaarten de andere gekozen heeft. Zo kan de ene speler vooral kaarten kiezen uit de uitbreiding Wetenschap en Vooruitgang terwijl de andere speler misschien opteert voor kaarten uit Tovenaars en Draken.

  Kaartspeltin
  De kaartspeltin is een speciale uitvoering van het kaartspel dat op de markt gebracht werd ter ere van het tienjarig bestaan van de Kolonisten van Catan.

  Uitzicht van de kaartspeltin

  Naast het basisspel bevat deze tin de nieuwe uitbreiding Kunstenaars en Weldoeners, een overwinningspuntenteller en een gemodelleerde ridder- en molenfiguur. Bovendien biedt deze stevige blikken tin ruim plaats aan alle tot nog toe verschenen uitbreidingen.

  Teller en gemodelleerde figuren

  Deze uitvoering is enkel in beperkte oplage verschenen. De puntenteller kan je momenteel nog niet afzonderlijk bestellen in België en Nederland, maar dat is wel mogelijk in Duitsland via de Catan-shop en daar kost de teller 2,50 euro.

  Varianten
  Binnenkort wordt hier informatie toegevoegd over varianten van het kaartspel.


  31-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het spel op PC

  Het spel op PC
  Het concept van De Kolonisten van Catan is zo'n hype dat verschillende spellen binnen de reeks ondertussen ook voor PC zijn uitgebracht.

  Het bordspel
  In de PC-versie van het bordspel speel je tegen virtuele opponenten, tegen vrienden (via netwerk of op één pc), of tegen vrienden én virtuele tegenstanders. Het spel bevat acht personages met een eigen karakter en speelstijl en specifieke sterktes en zwaktes. Ieder personage heeft bovendien een eigen stem en een arsenaal van meer dan 1500 unieke zinnen.

  Bordspel op PC

  Het spel oogt heel tof dankzij de mooie graphics en verloopt ook precies zoals een 'gewoon' potje Kolonisten van Catan. Bij de CD-Rom zit de Zeevaarders-uitbreiding inbegrepen. Je kunt natuurlijk ook het basisspel spelen, maar er staan tientallen interessante scenarioborden op het schijfje, waarvan Klaus Teuber zelf een aantal heeft ontworpen.

  Detail Bordspel op PC

  Het enige minpuntje is dat de vertalingen hier en daar wat mank lopen, maar het spelelement is uitstekend uitgewerkt, de graphics zijn prachtig en ook de muziek en de geluidseffecten mogen er wezen. Al met al is de PC-variant een prima alternatief voor het bordspel.

  Het kaartspel

   Met de cdrom zijn zowel virtuele tegenstanders uit te dagen als opponenten van vlees en bloed via het internet. Bij de virtuele tegenstanders heb je acht personages met elk ene eigen strategie en drie moeilijkheidsniveaus. Het spel omvat het basisspel alsook alle tot nog toe in het Nederlands verschenen uitbreidingen.

  Doos Kaartspel PC

  Jammer genoeg zijn de graphics van het kaartspel enigszins verouderd en verloopt de gameplay ook niet 100% vlot. Zo verloopt het handelen relatief lastig en waarschuwt het programma je bij elke beurt wat je moet doen, ook al wil je dat zelf niet. Niettemin blijft het een leuk en aangenaam spel om te spelen.

  Kaartspel

  Deze computerversie is zeker en vast een aanrader wanneer je geen bereidwillige partner vindt om het kaartspel mee te spelen. Ook is het interessant om kennis te maken met uitbreidingen die je zelf nog niet in je bezit hebt.

  Opgepast:
  Het Kaartspel kan niet online gespeeld worden aangezien er voor de nederlandse versie geen actieve server ter beschikking is.

  Ruimteschip Catan
  Daarnaast is ook het spel Ruimteschepen van Catan op PC verschenen onder de naam Ruimteschip Catan. Ook hier kan je ervoor kiezen tegen menselijke of tegen virtuele tegenstanders te spelen. Bij het spel zijn twee trainingsmissies voorzien zodat je op het gemak met het spel vertrouwd kan raken.

  Doos Ruimteschip PC

  Speltechnisch én grafisch gezien is het spel erg goed geslaagd. In tegenstelling tot de digitale versies van het bordpel en het kaartspel zijn ook de vertalingen van betere kwaliteit. Alleen ontbreken hier en daar de Nederlandse afbeeldingen, maar dat stoort het spel eigenlijk niet echt.

  Screenshot Ruimteschip PC

  De omzetting in PC-spel is over het algemeen uitstekend geslaagd. Het spel biedt heel veel variatie en naarmate je meer speelt, wordt je er ook beter in.  Zeker een aanrader!

  Het spel kopen
  De drie hierboven beschreven spellen kun je alledrie afzonderlijk kopen, maar dat raden we iedereen ten stelligste af. Er is namelijk een Deluxe-editie op de markt verschenen die alle drie de spellen omvat.  De prijs die producent Denda hiervoor vraagt op haar website bedraagt slechts € 6,99.

  Deluxe

  Ook interessant om te weten is dat de PC-versie geregeld aangeboden wordt op veilingsites zoals eBay.

  Foto

  Laatste updates
  Info:
  Huidig project: Ontwikkeling subblog 'Spelregels'.

  - Speciale edities onder Laatste nieuws
  - Rubriek Poll Catan: resultaten geactualiseerd
  - Catan Novelties onder Laatste nieuws
  - Kolonisten v Luxemburg onder Laatste nieuws
  - Dobbelbeker Catan onder rubriek Laatste nieuws
  - Winnaars Videowedstrijd onder Laatste nieuws
  - Catan op GSM onder rubriek Laatste nieuws
  - Banner aangepast
  - Kalender aangepast
  - Regels Catan voor 2 bijgewerkt onder Spelregels
  - Lijst met subblogs toegevoegd in linkerbalk
  - Kooplieden en Barbaren toegevoegd onder rubriek Het Bordspel

  Rondvraag / Poll
  Wat is uw favoriet Catan-bordspel?
  Basisspel
  Zeevaarders
  Steden en Ridders
  Alexander & Cheops
  Troje & De Grote Muur
  Prehistorie
  Val van Rome
  Bekijk resultaat


  Rondvraag / Poll
  Wat is uw favoriete kaartspelvariant?
  Basisspel
  Barbaren en Handelsheren
  Handel en Wandel
  Kunstenaars en Weldoeners
  Politiek en Intrige
  Ridders en Kooplieden
  Tovenaars en Draken
  Wetenschap en Vooruitgang
  Bekijk resultaat


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!