Apero knabbels
Ongepelde garnalen maar voorzie voldoende keukenpapier voor de vuile vingers.
Dip van verse kaas of ricotta verrijkt met pijpajuin,beetje zeer fijne rode ajuin,kaboutertomaten,koriander en licht gerookte zalm.Neem daarbij een schotel rauwe groenten zoals radijzen,bloemkool,wortel enz.
Blini's. Smeer er zure room op. Afwerken met stukjes rode biet OF stukje sprot OF haring OF fijne radijs OF wat er nog in de frigo staat. Het moet niet altijd zalm of kaviaar zijn !
Lekker ouderwets : toastjes met de allerbeste vissalade van de viswinkel , wees niet te gierig in het smeren en geef wat kleur met platte peterselie.
Balkjes gekookte aardappel, bv ratte,gegarnierd met reepjes kwaliteitsansjovis, beetje pittige mayonaise en bieslooksnippers.
Grote radijzen uithollen en vullen met pikante tonijnsalade.
Geroosterde paprika,geitenkaas en gerookte sprotjes.
Kwarteleitjes gemarineerd in balsamicoazijn of truffelolie , koop ze eventueel reeds gekookt en gepeld want die ellendelingen laten zich moeilijk van hun jasje ontdoen, zowel de kwartels als de eitjes.
Een Toscaans toastje , schijfje rode biet, gerookte paling, zure room met verse dille, viseitjes on the top, afdekken met schijfje kroepoek. Zeer lekker.
Vis
Vis in jasje van prei
Koop een goedkope vissoort maar geen pangasius want dat is brol. Er zijn altijd leuke stukjes filet in ongelijke grootte en zonder graten te kopen. Blancheer enkele lamellen van prei, spoelen onder koud water en stukje vis in preiblad rollen. Vergeet niet de vis te kruiden.Water koken en vis stomen, we hebben een leuk stoommandje aangeschaft.Je kan er volledig doorprikken , dan is het klaar. De pakketjes serveren met een lekkere puree van aardappelen of stoemp van restgroenten. Rijkelijk overgieten met kort gesmolten boter die stevig gekruid is met look want prei houdt van look.
Poisson Patat
Goedkope vis blancheren, moet niet volledig gaar zijn maar wel doorprikbaar.
Maak een aardappelpuree die versterkt is met sjalot, thijm, look en peper van de molen. Als er geen thijm is neem dan de povencaalse kruiden. Gebruik olijfolie in de puree ipv boter.
Neem een ovenschotel, invetten met olijfolie, laag puree, de vis schikken op de laag patat,kruiden naar goesting, opnieuw laag puree. Afdekken met chapelure (paneermeel voor de jeugd !) , maak desnoods zelf door oud brood fijn te wrijven.
De hele zwik gaat in de oven en afwerken onder de grill. Bijgerecht ? Een handvol kersttomaatjes rustig en niet te heet op voorhand aanstoven in olijfolie en vlak voor het serveren kruiden met pili pili en look.
Lotte met olijven
Hak een handvol groene olijven grof. Verhit olijfolie in pan en smoor een ui die in plakken gesneden is, doe olijven, kappertjes,cherrytomaatjes,even gekookte aardappelschijfjes,saffraan,peterselie en basilicum bij dit alles en schep het goed warm in 5 minuten.
De lotte heb je in plakjes van 1 cm gesneden, leg die bij de groenten en giet er een glas witte wijn bij en bak tot de wijn is verdampt. Deksel op de pan en laat alles gaar worden in circa 5 minuten.
Snelle lekkere dressing bij vis in de pan
Knoflook-citroensaus met munt
Neem een snijplank en doe er wat zout op, pel 2 tenen knoflook en wrijf die met het plat van een groot mes door het zout.Doe alles in een kommetje en voeg fijngesneden munt toe, afwerken met citroensap en olijfolie tot je een mooie emulsie krijgt dus goed roeren.
Lekker fris bij gebakken vis maar ook bij een stukje lamsvlees of als zwembad voor gekookte slakken.
En nu stop ik want ik heb honger..
|