Kort verblijf : we rekenen er op dat je zelf instaat voor de schoonmaak.
Er zit een stofzuiger onder het bed en de laatste kast in de slaapkamer bevat materiaal voor schoonmaak.
Langer verblijf : we laten dat doen door een schoonmaakbedrijf, extra kost te bespreken. Als we de huurders goed kennen dan zijn we akkoord dat men zelf instaat voor de schoonmaak.
Indien je huurt via IMMO La Terrasse dan zit de schoonmaak normaliter in het contract, te bespreken met de IMMO.
Sorteren is niet eenvoudig omdat je geen toegang hebt tot het containerpark en je kan ook geen afval in appartement achterlaten.
Dus of meenemen naar huis of alles in een zak Koksijde en weg ermee.
Er is een grote afvaltank in de buurt, straat rechts van de glascontainers volgen tot kruising en je bent er.
Wat je meer zal interesseren : glas en flessen kan je deponeren in de container op het pleintje.
Je kan vrij gebruik maken van de produkten die in de kasten staan. Als je zelf van mening bent dat je nogal veel verbruik hebt? vul dan gewoon aan naar believen.
Ongepelde garnalen maar voorzie voldoende keukenpapier voor de vuile vingers.
Dip van verse kaas of ricotta verrijkt met pijpajuin,beetje zeer fijne rode ajuin,kaboutertomaten,koriander en licht gerookte zalm.Neem daarbij een schotel rauwe groenten zoals radijzen,bloemkool,wortel enz.
Blini's. Smeer er zure room op. Afwerken met stukjes rode biet OF stukje sprot OF haring OF fijne radijs OF wat er nog in de frigo staat. Het moet niet altijd zalm of kaviaar zijn !
Lekker ouderwets : toastjes met de allerbeste vissalade van de viswinkel , wees niet te gierig in het smeren en geef wat kleur met platte peterselie.
Balkjes gekookte aardappel, bv ratte,gegarnierd met reepjes kwaliteitsansjovis, beetje pittige mayonaise en bieslooksnippers.
Grote radijzen uithollen en vullen met pikante tonijnsalade.
Geroosterde paprika,geitenkaas en gerookte sprotjes.
Kwarteleitjes gemarineerd in balsamicoazijn of truffelolie , koop ze eventueel reeds gekookt en gepeld want die ellendelingen laten zich moeilijk van hun jasje ontdoen, zowel de kwartels als de eitjes.
Een Toscaans toastje , schijfje rode biet, gerookte paling, zure room met verse dille, viseitjes on the top, afdekken met schijfje kroepoek. Zeer lekker.
Vis
Vis in jasje van prei
Koop een goedkope vissoort maar geen pangasius want dat is brol. Er zijn altijd leuke stukjes filet in ongelijke grootte en zonder graten te kopen. Blancheer enkele lamellen van prei, spoelen onder koud water en stukje vis in preiblad rollen. Vergeet niet de vis te kruiden.Water koken en vis stomen, we hebben een leuk stoommandje aangeschaft.Je kan er volledig doorprikken , dan is het klaar. De pakketjes serveren met een lekkere puree van aardappelen of stoemp van restgroenten. Rijkelijk overgieten met kort gesmolten boter die stevig gekruid is met look want prei houdt van look.
Poisson Patat
Goedkope vis blancheren, moet niet volledig gaar zijn maar wel doorprikbaar.
Maak een aardappelpuree die versterkt is met sjalot, thijm, look en peper van de molen. Als er geen thijm is neem dan de povencaalse kruiden. Gebruik olijfolie in de puree ipv boter.
Neem een ovenschotel, invetten met olijfolie, laag puree, de vis schikken op de laag patat,kruiden naar goesting, opnieuw laag puree. Afdekken met chapelure (paneermeel voor de jeugd !) , maak desnoods zelf door oud brood fijn te wrijven.
De hele zwik gaat in de oven en afwerken onder de grill. Bijgerecht ? Een handvol kersttomaatjes rustig en niet te heet op voorhand aanstoven in olijfolie en vlak voor het serveren kruiden met pili pili en look.
Lotte met olijven
Hak een handvol groene olijven grof. Verhit olijfolie in pan en smoor een ui die in plakken gesneden is, doe olijven, kappertjes,cherrytomaatjes,even gekookte aardappelschijfjes,saffraan,peterselie en basilicum bij dit alles en schep het goed warm in 5 minuten.
De lotte heb je in plakjes van 1 cm gesneden, leg die bij de groenten en giet er een glas witte wijn bij en bak tot de wijn is verdampt. Deksel op de pan en laat alles gaar worden in circa 5 minuten.
Snelle lekkere dressing bij vis in de pan
Knoflook-citroensaus met munt
Neem een snijplank en doe er wat zout op, pel 2 tenen knoflook en wrijf die met het plat van een groot mes door het zout.Doe alles in een kommetje en voeg fijngesneden munt toe, afwerken met citroensap en olijfolie tot je een mooie emulsie krijgt dus goed roeren.
Lekker fris bij gebakken vis maar ook bij een stukje lamsvlees of als zwembad voor gekookte slakken.
Er is een abonnement op Telenet maar het mooiste scherm is richting zee.
DVD/Videokanaal op de TV is 0 via grijze LOEWE afstandsbediening, eerst altijd decoder aanzetten en de kanalen ALLEEN veranderen via de afstandsbediening van de decoder en NIET via de LOEWE.
Opgelet ! Als je de DVD aansluit en ingeplugd laat dan kan er soms storing zijn op de zenderkanalen dus bij niet gebruik uittrekken.
Er zijn meerdere verrekijkers beschikbaar en een geoefend oog zal een bruinvis zien voorbij zwemmen.
Dat is een soort dolfijn die regelmatig de neus in de lucht steekt. Elke bewezen waarneming (foto met datum) levert een fles cava op.
Meer kans om te zien, is de zeehond die soms in de buurt komt rusten. Vroeger kwamen ze in groep uitrusten aan de golfbreker ster der zee maar dankzij het achterlijk gedrag van sommige toeriterroristen met honden en flashfoto hebben ze nu andere rustplaatsen gezocht. Maar je kan ze in zee zien of of een zandbank, kijken maar.
Meeuwen spotten en herkennen is leuker dan je denkt.
In het achterland (echt niet zo ver !) kan je wandelen tussen de ezels en dat zijn zeker niet de inwoners van dit dorp.
Voor de grote natuurliefhebbers en wandelaars-spotters, richting Frankrijk is er een groot natuurgebied met mooie uitkijkposten.
Er is meer info op papier in de documap in het appartement.
Vesselfinder ( Marine Traffic app via App store )is een gratis tool als je wil weten welke schepen er in de buurt varen en wat hun route is en hoe ze er uitzien van dichtbij.
Alle restaurants op de zeedijk zijn te vermijden want ronduit beschamend slecht en veel te duur voor wat men serveert.
Het beste restaurant met uniek zeezicht is het appartement zelf.
Op wandelafstand is er hotel-restaurant Mozart naast het kursaal en dat is prijs -kwaliteit het beste in het domein van de brasseriekeuken en ze hebben een zeer mooie wijnkaart.
Resto Oh in St Idesbald is klasse zowel qua interieur als qua kaart.
Heel goed is ook de Normandiƫ, gelegen aan de grote baan richting Nieuwpoort net buiten Koksijde, een huis gebouwd als een schip.Er is een tramhalte vlakbij dus geen BOB nodig.
De Huifkar aan de tramhalte is zeker zijn Michelinvermelding waard en inderdaad is de bouillabaisse 9/10.
Zowel Egelantier maar vooral NILS (honden verboden) zijn een bezoek waard.
De gastronomische topper is Willem HIELE, dure prijsklasse maar absolute topper die zeker een ster verdient.
Beetje afgelegen oude visserwoning maar in de zomer geraak je daar gewoon niet weg. Zeer charmant jong koppel aan het roer en fornuis. Op zoek naar niet al te grote porties ? BoƮte is top, mediterrane hapjes, zeer creatief.Sint-Idesbald, een halfuurtje stappen langs dijk of strand.
Zo goed als de volledige buurt is uitgerust met parkeermeters en bij verblijf meerdere dagen kan dat flink oplopen.
voor meer info over gratis parkeren : visitkoksijde.be , er is een map met gele zones (gratis), 15 minuten stappen.
!!! In de Immo kan je een weekticket aanschaffen voor ongeveer 20 euro
Openbaar vervoer
Trein tot in De Panne en daar de kusttram tot Koksijde Bad en je bent na 10 minuten stappen aan het appartement.
Vergeet niet dat je op de hoogste verdieping zit. Als er weinig bewoning is ,moet de pomp in de kelder zeer hard werken en dan kan het gerust een uur duren vooraleer de temperatuur aangenaam wordt. In de slaapkamer moet je de verwarming manueel aanpassen.Indien temp niet stijgt, bel dan de Immo of ons.
Winkelen
Er zijn meerdere bakkers en krantenwinkels in Koksijde.
Iedere middag komt er een soepventer langs.
De vrijdagvoormiddag is het markt in Koksijde en is er een boerenmarktje (middag) in Oostduinkerke.
Zaterdag is er een grote markt in De Panne.
De meeste winkels zijn te vinden in de Zeelaan. De beste bakker ,Diema,is op de grote baan richting Nieuwpoort, net voorbij de tramhalte Koksijde Bad.Er is ook een Diema vlakbij de studio aan het pleintje maar die is enkel open in het seizoen.
De allerbeste ongepelde garnalen kan je kopen in het Nieuwpoorts vistrapje , zie website, maar ook vele andere lekkernijen. Ga niet te laat op de dag of reserveer de dag voordien je aankopen.
De viswinkels in Koksijde en St Idesbald zijn duur.Advies is vis van het seizoen kopen dus kijk verder dan je tong en je kabeljauw .
De grootste keuze aan vis is aan de vismijn te Nieuwpoort.Vishandel Birger in de Valkestraat (in de buurt van de vismijn) heeft altijd zeer interessante aanbiedingen. Vishandel Albert, ook in de buurt, is al zeer lang een reputatie. Jens zou ik vermijden, uit goede bron vernomen dat hij met zeer veel diepvries werkt zonder dat het vermeld wordt. De Panger is actueel onze beste keuze.
Het paradijs voor de vleeshonden is bij Dierendonck in Sint Idesbald. Gerijpt vlees van diverse runderrassen maar ook heerlijke charcuterie in overvloed. De met de hand gekapte americain is top.Voor de rest duur maar o zo lekker.Sinds kort hebben ze ook een restaurant : de Carcasse (de prijzen zijn overdreven) en Julia (hun visrestaurant) is top maar altijd reserveren.
Voor de grote budgetvriendelijke aankopen : er is een Carrefour richting Veurne (7/7) maar er is ook een Colruyt in Oostduinkerke.Steeds auto nodig. Winkelen te voet , er is een Proxy Delhaize (ook zondagvoormiddag open) hier vlakbij aan de grote baan en aan de tramhalte is er een Spar (uitstekende wijnafdeling).
- neem op het gelijkvloers de lift rechts, die gaat naar de pare verdiepingen.
- als je kookt met veel stoom is het mogelijk dat de dampkap het niet kan slikken en dan kan het brandalarm afgaan, zet de dampkap op maximaal als je start met koken en zet desnoods het deurvenster even open.
Geschiedenis van het project
Het appartement werd aangeschaft in 2013 en de renovatie (zou niet lang duren !) heeft geduurd van eind 2013 tot na de zomer van 2014.