De Continental GT Speed herinnert aan de befaamde «Speed»-creaties die Bentley in het begin van de vorige auto-eeuw roem en glorie opleverden. De moderne GT Speed, gebaseerd op de Continental GT coupé, wordt alvast de krachtigste in serie gebouwde Bentley ooit. Dit glorieuze Continental-supplement lonkt temperamentvol naar chauffeurs die bezeten zijn van pure prestaties en een feilloze rijdynamica.
Zowel de nieuwe Continental GT als diens supplementaire versie, de GT Speed, krijgen een bredere en hogere, in de voorbumperspoiler geïntegreerde, luchtinlaat. Samen met een meer rechtopstaand gemonteerd radiatorrooster moet dat de krachtbronnen van de recentste Continentals efficiënter koelen. De GT Speed wordt, net als de GT coupé, aangedreven door een veredelde W12-motor die ontworpen werd door de Volkswagen Group. Het betreft dus een potige twaalfcilinder in W-configuratie. In werkelijkheid gaat het om een dubbele V6. De cilinderbanken van die V6-motoren vormen een zeer smalle cilinderhoek (15° en beide V6-motorblokken vormen op hun beurt een V-hoek van 72°. Deze ongewone cilinderopstelling kent één groot voordeel: het 6.0 liter motorblok blijft compact waardoor het probleemloos in lengterichting gemonteerd kan worden. Deze 48-kleppen tellende krachtpatser wordt aangejaagd door een Biturbo. In de GT Speed ontwikkelt hij 610 pk en 750 Newtonmeter trekkracht (bij 1.750 opm). Dat is 15% extra motorkoppel en 9% dito vermogen, in vergelijking met de W12 die onder de kap van de Continental GT Coupe steekt. Te weten, 560 pk en 650 Nm (bij 1.600 opm) voor deze laatste. De minimale verschillen zijn te danken aan de specifieke software van het nieuwe motorbeheer.
Permanente vierwielaandrijving Het zijn motorkenmerken die de rijenthousiasteling als muziek in de oren moeten klinken. Ontgoochelen doet deze hoogtechnologische 12-pitter dan ook niet. Dankzij die 600 pks aan maximum power en dankzij bovenalles dat gigantische motorkoppel van 750 Nm bij slechts 1.750 toeren, bliksemt de Continental GT Speed in nauwelijks 4,5 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h. Vanuit stilstand flirt de naald van de snelheidsmeter al met de 160 km/h-indicatie na amper 10 sec. Lang duurt het daarna niet of diezelfde naald neigt naar 330 km/h. Want, 326 km/h is de maximum topsnelheid van deze GT Speed, de krachtigste en meteen ook snelste in serie gebouwde Bentley ooit. Waarbij kenners meteen al begrepen hebben dat dergelijk prestatieniveau ook te danken valt aan een permanente vierwielaandrijving en het accurate schakelgedrag van de beresterke en uiterst efficiënte ZF zestrapsautomaat. De buitengewone prestaties van de 6.0-liter W12 noopten de chassisingenieurs tot een specifieke ondersteltuning. De Continental GT Speed kreeg dus een strakker weggedrag opgelegd. Daarom werd de grondspeling alvast verlaagd. Ook de veer/demperafstellingen zijn herberekend en er werden nog stroevere stabilisatoren gemonteerd. Met behulp van unieke 9,5J x 20 grote velgen, geschoeid met speciaal voor deze Bentley door Pirelli vervaardigde P-Zero performance rubbers, werd een feilloos wegcontact beoogd. Een nieuwe, snelheidsafhankelijke Servotronic-besturing, een herberekend hulpframe (zonder silent blocs) vooraan en hardere lagerschalen achter, moeten zowel het stuur- als veergedrag tot op hoge snelheid optimaal zien te garanderen. Snelle jongens moeten we alvast melden dat Bentey tegen meerprijs ook fadingbestendige, uitermate efficiënte, keramische- en met carbon verstevigde remschijven monteert.
640-pk bom van Lamborghini doet de concurrentie verbleken
Als je de mensen van Lamborghini voorhoudt dat hun Murciélago over the top is, dat hij veel te groot en zwaar is om fatsoenlijk over landelijke weggetjes te kunnen jagen, te krap en onpraktisch voor intercontinentaal hogesnelheidsvervoer, dat hij controversieel is, veel te agressief, en bovendien gespeend van elke realiteitszin - dan zal je dat geen boze en beledigde blikken opleveren. Men kijkt je aan, met een minzaam glimlachje, een wijs knikje. Dat is nou eenmaal wat de Murciélago is, en wat hij hoort te zijn. Het is niet zomaar een sportauto. Rij erin, en je leven wordt nooit meer hetzelfde.
Lambo is in de loop der decennia altijd de wildebras geweest van het superautocollectief. Je kunt zelfs beweren dat de Miura van 1966 het begrip superauto voor het eerst definieerde - een auto waarin kracht, prestaties en dramatiek in gekwadrateerde vorm zijn samengebald. Nooit mengde het merk met de stier zich in de racerij, met als uitzondering het buitengaats racen met powerboats, een tak van sport die de Formule 1 qua irrelevantie en patserigheid diep in de schaduw stelt. En daarmee eigenlijk perfect past bij de autobouwer uit Sant'Agata.
Miura, Countach, Diablo, Murciélago; auto's waarmee Lamborghini Ferrari (en vanaf 1974, toen de 911 Turbo werd geïntroduceerd, ook Porsche) steeds maar weer tartte. Al was het maar om te voorkomen dat ze te verstandig zouden worden, daar in Zuffenhausen en Maranello. Superauto's zijn rock-'n'-roll, en met je verstand vier je geen feest.
Als het zo is dat de wereld is gevangen in een machtsstrijd, dan is het de rol van Lamborghini om een bandeloze hoeveelheid kracht ten tonele te voeren. Ferrari, de oudere autobouwer in de omgeving van Modena, is meer de ietwat arrogante fabrikant, bij hoog en laag bewerend dat de concurrentie niet bestaat. Lambo is jeugdiger, brutaler, trekt maar al te graag een lange neus naar de lieden aan de andere kant van het strijdperk. Ferrari hangt een 620 pk V12 in de 599? Dan maakt Lamborghini er toch gewoon 640 pk van? Ziedaar de Murciélago LP640. De V12 van Lamborghini is als een machtswellustige despoot, altijd op zoek naar meer. Dat gaat al jaren zo door, maar nu is er toch echt een grote slag geslagen; de inhoud is vergroot van 6,2 naar 6,5 liter, met een navenante pk-stijging van 580 naar, inderdaad, 640 pk.
Van 0 naar 100 duurt, in een orgie van kabaal, vibratie, gegil van banden en de gewelddadige herschikking van je organen, 3,4 seconden
Dat een motor van dit volume in staat is 8.000 toeren te draaien, spreekt boekdelen over de precisie en het vakmanschap van de technici. Ik heb hem nog niet horen lopen, maar ik weet nog goed wat ik voelde toen ik mij eens in de nabijheid van een 6,2-liter Murciélago bevond; een donkere, diepe brul deed mijn borstkast resoneren. Al die toeren zijn hard nodig om bijna 100 pk per liter uit de motor te toveren. Het koppel doet met 660 Nm leuk mee, wat te danken is aan het feit dat de nieuwe motor - net als de oude - verstelbare nokkenassen heeft aan zowel in- als uitlaatkant. Ook het variabele inlaatspruitstuk van de 6,2 is overgenomen, maar dan in aangepaste vorm. De overbrengingsverhoudingen van de voor de motor liggende versnellingsbak zijn aangepast aan het grotere toerenbereik van de V12. Bovendien is de bak beter bestand tegen de krachten die erop worden uitgeoefend. Als optie kan een E-Gear-versnellingsbak met flippers worden besteld, die een lanceerstand heeft die men - hoe agressief - Thrust heeft gedoopt.
Van 0 naar 100 duurt, in een orgie van kabaal, vibratie, gegil van banden en de gewelddadige herschikking van je organen, 3,4 seconden. Dat was voorheen 3,8 seconden; op dit niveau is nog maar moeilijk winst te pakken, dus het zal een hele klus zijn geweest om die 0,4 seconde eraf te krijgen. De topsnelheid bedraagt nu een pittige 340 km/u, de prijs een even pittige 278.000 euro.
De LP640 heeft, net als de 911 Turbo, vierwielaandrijving. Normaliter gaat 70 procent van het vermogen via een viscosekoppeling naar de achterwielen, maar als de grip wordt verbroken, kan de volle 100 procent van het vermogen zonodig naar voor- of achterwielen. Mocht dat niet helpen, dan kan alleen de tractiecontrole nog soelaas bieden; in ESP is niet voorzien. In elektronische, adaptieve dempers wel, net als bij de Ferrari en de Porsche. Deze dempers zijn voor de LP640 nog eens nader bekeken, terwijl ook de veren zijn aangepast. De 18-inch velgen worden omhuld door monsterachtige banden in maatje 335/30. Voor diegene die de Murciélago mee naar het circuit neemt, en zin heeft zichzelf eens echt de stuipen op het lijf te jagen, biedt Lambo Pirelli P Zero Corsa's met een zachte racecompound aan. En dan wil meneer vast ook wel de nieuwe, optionele koolstofvezel remschijven
Lamborghini meldt verder dat samen met medeplichtige Pirelli wordt nagedacht over nog een andere bandensoort. Deze is in de wandelgangen bekend als P Sottozero, wat zoveel als 'onder nul' betekent. Onder nul? Een winterband? Jawel, een op maat gesneden winterband. Waarom iemand het in zijn hoofd zou halen om met een Murciélago door de sneeuw te gaan rijden, blijft verder een raadsel.
In deze auto zittend waan je je in een hangmat van leer, naar buiten glurend door een panoramadak
Het karakter van de auto staat in lijn met het uiterlijk, dat agressiever is dan ooit. Wat geen verrassing is. Volgens sommigen is de neus wat al te Formule 1-achtig, maar hij doet mij meer denken aan een haai die al te lang niets meer heeft gegeten. De asymmetrische luchtinlaten op de flanken zijn opnieuw vormgegeven. Het exemplaar aan de rechterkant, dat koeling biedt aan een olieradiator, is nu groot genoeg om een flink formaat hond op te slokken, terwijl de inlaat aan de linkerkant nauwelijks in staat lijkt om een pasgeboren poes weg te werken. De laatste hoeft dan ook alleen frisse lucht te verschaffen aan de dynamo.
De zwarte, spinnenpootachtige velgen bieden een verleidelijk doorkijkje naar de kostbare koolstofvezel remschijven. De optioneel glazen motorkap doet hetzelfde voor de met gouden kleppendeksels versierde V12. Enorme vleermuisvleugels kunnen uit de lendenen ontspruiten, vleugels die zich kunnen ontvouwen om extra koeling te geven. In gesloten toestand verminderen ze de luchtweerstand. Je kunt ze altijd openzetten met een druk op de knop, terwijl je relaxed achteroverleunt in de ruime, van diamantvormig stiksel voorziene lederen stoelen. In deze auto zittend waan je je in een hangmat van leer, naar buiten glurend door een panoramadak.
Nieuwe Audi TT voorgesteld De nieuwe Audi TT is op 6 april bekendgemaakt. Deze wagen is sinds zijn eerste lancering in 1998 uitgegroeid tot een cult auto. Deze sport coupé is nog dynamischer gemaakt dan zijn voorganger en dit op vlak van zijn design, rijvaardigheden en interne opbouw.
De nieuwe Audi TT straalt stijl, stabiliteit en kracht uit, die je van een audi van zijn kaliber zou verwachten. De carosserie van deze wagen is gemaakt van een combinatie van aluminium en staal. Het meest is er gebruik gemaakt van aluminium (69%). Het staal zich vooral aan de achterkant van de wagen om de wagen beter uit te balanceren.
Net zoals zijn voorganger is ook deze auto beschikbaar als 2 + 2-zitter coupé. Het roadster model wordt later verwacht. De kofferinhoud heeft een capaciteit van 290 liter, maar dit kan verhoogt worden tot 700 liter als je de achterzetels neerklapt.
Het dashbord is volledig ontwikkeld in functie van de bestuurder en perfect ergonomisch.
Renault zet in september de Twingo in de showroom. Eerst zijn alleen de wat duurdere modellen beschikbaar. Daarna volgen de simpelere uitvoeringen.
Bij de introductie van de Renault Twingo zijn alleen de 75 pk sterke Dynamique leverbaar voor 11.195 euro en de GT met de 100 pk sterke 1,2-liter turbomotor. Die staat in de prijslijst voor een bedrag van 13.795 euro. Alle Twingos zijn standaard voorzien van afzonderlijk van elkaar verschuifbare en opklapbare achterstoelen. De voorstoel is neerklapbaar op de Expression en Initiale en er is bediening van de radio/ cd-speler achter het stuurwiel is er vanaf het Expression-uitrustingsniveau.
Over enkele maanden wordt het programma gecompleteerd. Dan is de Twingo Accès 1,2 het basismodel. Die heeft een 60 pk 1,2-liter motor en kost 8.495 euro. De 1,2 met het Authentique-pakket kost 8.995 euro. De 1,2 Authentique met 75 pk is 9.895 euro en als Expression kost die 10.295 euro.
De volgende stap is de 1,2-liter met 75 pk. Die komt met het Expression-pakket voor 11.195 euro in de prijslijsten. Met de Quickshoft-optie is die 11.695 euro. De Initiale met deze motor is onder meer voorzien van een elektronisch geregelde airco en lederen bekleding en kost 14.595 euro. Met de Quickshift-versnellingsbak kost die 15.095 euro.
De eerste twee uitvoeringen van de Twingo staan in september bij de dealer. Aan het einde van het jaar wordt het programma compleet gemaakt.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.