😉 Alles over de aanlooptochten van Gent naar Roncesvalles, voettochten die we maakten met overnachting in onze camper kan je vinden op onze blog: www.bloggen.be/bo_en_bie
... samen op weg gaan is vooral steunen op elkaar als op een pelgrimstaf en de zekerheid ontdekken dat je elkaar liefhebt en samen oud wil worden ...
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
CAMINO DE SANTIAGO DE COMPOSTELA
👣 Met de rugzak op pelgrimstocht naar het graf van de apostel en verder naar het einde van de wereld 🚩 Camino Francés door Navarra, Rioja, Castilië en Galicië, van Roncesvalles naar Compostela 🚩
19-03-2015
donderdag 19 maart 2015 ✔ de afreis naar Roncesvalles ✔
't Was al vroeg opstaan (04:30) om naar het startpunt van onze pelgrimstocht af te reizen. We konden meerijden met Dirk (we waren blijven slapen bij Annelies en Dirk). Eerst nog wat geknuffel met de kleintjes en dan op weg. Dirk dropte ons netjes rond 6 uur, ruim op tijd, op Brussel Nationale Luchthaven. De vlucht vertrok op tijd (7:55) en na een tussenstop in Madrid (10:20 tot 12:55) landden we veilig en wel om 13:50 in Pamplona.
Daar wachtte ons een verrassing van formaat. In deze regio rijden de bussen niet op 19 maart, zijnde in Spanje vaderdag én feestdag. Gelukkig is er nog een particuliere busmaatschappij (Conda transport viajeros), waarvan de chauffeur ons wilde meenemen tot Roncevalles voor zover we het volle tarief tot de terminus in St Jean Pied de Port wilden betalen (geen andere ticketering mogelijk!).
Wij dus 44 euro neergeteld voor een al bij al luxueuze rit door het landschap waar we de twee volgende dagen zullen in ronddwalen. Bijkomend voordeel: we arriveren drie uur vroeger in Roncevalles en onze overnachtingsplaats (gezien we voorzagen veel later aan te komen hadden we 2perskamer in Hotel Roncesvalles geboekt). We hebben een casa rurale (living , badkamer, slaapkamer met gratis wifi) gekregen. Netjes, ruim en rustig.
Daar schrijf ik nu dit relaas.
Straks gaan we een menu del días eten in het hotelrestaurant (10 euro)
De dag was al bij al vermoeiend zodat we plannen om na een heerlijke douche spoedig naar dromenland te verhuizen.
Het weer? Vrij mooi. Er ligt wel nog sneeuw in Roncesvalles en de lucht is er opvallend fris en ijl.
Zoon Stany voerde ons met pak en zak naar dochter Annelies (om vandaar de volgende morgen naar Zaventem te vertrekken). Het werd een spaghettiavond samen met dochters Annelies en Jozefien en hun partners Dirk en Sebastian. En natuurlijk waren er ook de kleinkinderen Leon en Louise. Zo hadden we toch nog eens een groot deel van ons gezin bijeen voor een bescheiden afscheidsfeestje en konden we de kleintjes nog wat bepamperen. Bedankt familie. Xxx. Tot binnenkort op Skype .
We hebben goed geslapen en staan om 7 u30 klaar om de eerste dagtocht aan te vangen. We trekken door de sneeuw; jaja in Roncesvalles en de eerste kilometers door de bossen moesten we geregeld door de sneeuw.
Het Pyrenese deel van Navarro, wordt gekenmerkt door een typische bouwstijl, met name witgekalkte huizen met natuursteen kozijnen rond de ramen en deuren. Alles is buitengewoon netjes en goed onderhouden. In het eerste dorp Burguete stoppen we voor ontbijt (koffie met broodje eieren met spek). De te volgen paden en wegen lopen vanaf dan bijna uitsluitend door bossen en weilanden, op en af, soms vrij pittig. Het uitzicht bovenop de pas van Metzkiritz én de Passo Erro gaat verloren in een hardnekkige mist, die slechts veel lager oplost, wanneer we terug door de bossen trekken. We nemen onze tijd en verpozen waar mogelijk. Hier en daar ontmoeten we pelgrims (2 Spanjaarden een groepje duitsers, 2 Zwitsers, een roemeense en de onvermijdelijke Hollanders - sorry Leonie en Nico). Het openingsgesprek begint steevast met de vraag waar ze vandaan komen en waar ze gestart zijn. Toch probeert iedereen op zijn eigen tempo te blijven in de wetenschap dat dat het beste is om zonder problemen de etappes af te werken en Compostela te halen. Dieper kennismaken zullen we hoogstwaarschijnlijk wel in de refugios. Na een goeie 6 uur stappen belanden we in Zubiri, waar we stoppen voor vandaag. We hebben ons voorgenomen geen al te lange trajecten te stappen zodat we genoeg tijd overhouden om één en ander te bekijken, fotos te trekken en ons eigen goed te verzorgen. Op die manier zijn we ook tijdig aan de overnachtingsplaats.
Verdere planning: rond 19 uur gaan we wat verder in het dorp een pelgrimsmenu eten. En dan dodo.
😪 Overnachting:
Albergue Zaldiko, Puente de la Rabia 1 (privaat 10)
De herberg is schoon, goed onderhouden en de douches zijn heerlijk. Er zijn 24 plaatsen in stapelbedden en wij zitten op een kamer van 8, maar er komt voorlopig niemand bij zodat we kunnen hopen op een rustige nacht. Er is gratis wifi en er zijn lockers.
Er zijn gisteren geen pelgrims bijgekomen op onze kamer zodat we een goede nacht hebben gehad. Dichtbij de albergue nemen we ontbijt (koffie met een koffiekoek) en gaan daarna op weg naar Pamplona.
In tegenstelling wat de hoogtemeters doen vermoeden is het een vrij pittige tocht. Het pad slingert zich eerst door de, met dauw beparelde, struiken (hoofdzakelijk palmtakken, bemoste oude loofbomen en lage heesters) en langs en over de rivier de Arre. Naarmate de kms vorderen wordt het pad moeilijker te bewandelen doordat de wassende rivier en het dalende smeltwater stukken uit het pad hebben weggespoeld. Geregeld zien we ons opgehouden door wegverzakkingen, overstromingen en modderstroken.
Op een bepaalde plaats (zie bijlage 0166) -even voor Irotz- lijkt er geen doorkomen meer aan, maar met de hulp van drie jonge spaanse pelgrims slagen we er toch in deze hindernis te nemen. We houden er beslijkte broeken aan over, maar dat kan ons enthousiasme niet verstoren.
Na Irotz flirt het pad voortdurend met de bergflank. Het gaat gestaag op en af tot Villava. Vanaf dan moeten we over verharde weg door de langgerekte centra van Villava en Burlada. Na nog een laatste korte klim komen we via de Puerte de Francia de oude binnenstad van Pamplona binnengewandeld. We nemen nog even de moeite de kathedraal te bezoeken om kaarsjes te branden voor familie en vrienden vooraleer een overnachtingsplaats te zoeken, iets wat geen enkel probleem zal vormen.
Planning vanavond: gaan eten en dan ... dodo
😪 Overnachting:
Albergue Jesüs y María, calle campaña 4 (stadsherberg in voormalig jezuïtenkerk) op 100m van de kathedraal.
114 plaatsen, in stapelbedden per 4 (half afgesloten). We krijgen de bedden 36 en 38 (onderaan), de bedjes boven ons (37 en 39) blijven leeg (amper 30 pelgrims ingechekt). Naast Lieve ligt de Roemeense, naast mij Spanjaarden.
Wassen is gratis, drogen 1 euro. Gratis wifi, propere wc's (4) en douches (6), geen keuken of restaurant.
zondag 22 maart 2015 ✔ 03: PAMPLONA naar PUENTE LA REINA ✔ 24 km
🚩 Het weer:
Zwaar bewolkte lucht, 6° - 12°
👣 Het traject:
Pamplona(490m) - Cizur Menor(480m) - Zariquiegui(620m) - Sierra del Perdon(780m) - Uterga(495m) - Obanos(415m) - Puente la Reina(346m)
✉ Dagverslag:
We hebben al bij al een goede nacht gehad doordat de Albergue nog geen vierde volzet was, maar we hebben ons onmiddellijk de bedenking gemaakt dat dit in het seizoen een zeer drukke slaapplaats moet zijn met ontoereikende sanitaire voorzieningen.
Het heeft deze nacht blijkbaar fel geregend, zodat we tussen de plassen moeten slalommen om de kletsnatte stad in dalende lijn te verlaten; evenwel niet zonder onderweg in een zeldzaam geopende koffiebar ( 't is zondag) een ontbijt te nemen. De afdaling uit Pamplona wordt al direct gevolgd door een klim naar Cizur Menor. Vandaar krijgen we uitzicht op wat ons te wachten staat: de Sierra del Perdón. De klim naar de pas, voorafgegaan door enkele heuvelruggen voert ons weg van het voorgebergte van de Pyreneën naar het meer zuiderse Navarra.
De Sierra lijkt wel een muur met daarop de windmolens als uitdagers voor ons, de moderne Don Quichotes. Het is zwoegen op het stijgende, beslijkte en gladde pad. Gelukkig regent het niet en is het niet te warm. Bovenop de pas is het uitzicht prachtig, met aan de ene kant -in het noorden- het voorgebergte van de Pyreneën en aan de andere kant voor ons het meer mediterane droge zuiden. Al de tijd hebben we amper vijf mensen (allen pelgrims) gezien. De afdaling van de pas naar het dal voor Uterga is inspannend en ronduit gevaarlijk voor de voeten. Het pad is steil, sterk geërodeerd en bezaaid met kleine en grote keien en voert ons, door bosjes steeneiken en dicht struikgewas, het dal in, op en over wat zachtglooiende weiden en velden (voornamelijk erwten).
Vanaf Obanos gaat het dan verder in overwegend dalende lijn naar ons einddoel voor vandaag. Puente la Reina blijkt een mooi middeleeuws stadje te zijn, charmant en knus. Het vinden van een Albergue verloopt deze keer echter nogal moeilijk. De twee ons bekende refugios zijn nog gesloten en het toerismekantoor sluit zijn deuren -dat noemt men de deur op de neus krijgen- vlak voor onze aankomst (14uur) . Na een zo inspannende en vermoeiende tocht is een zoektocht met volle bepakking een beetje balen. Maar God blijkt met ons, want het blijft niet alleen droog, we vinden bovendien bij toeval een pas geopende Albergue op 200m van de StJacobsroute. We checken in, douchen, rusten wat en we schrijven dit verslag.
verdere planning: Gaan eten in het stadje en .... jawel .. dodo
😪 Overnachting:
Albergue Puente (2014) 30tal plaatsen in 5 kamers. Zeer vriendelijke ontvangst. Alleen met ons beiden op een kamer van acht. Zeer netjes. Proper beddengoed en dekens, wifi, douches en wc per kamer. Was- en droogmogelijkheden. Voor de prijs van 12 pp, ontbijt inbegrepen. Top!
Het heeft de ganse nacht geregend, maar dat heeft ons niet belet om goed te slapen. We ontbijten met Ko, een Zuid Koreaan (Ko zonder Rea op camino 😊). Hij meldt ons "it rains cats and dogs", terwijl wij het enkel pijpenstelen zien regenen. We lijken net commando's, wanneer we gehuld in onze regencapes van den armen belsj (armée belge) de regen induiken op zoek naar beter weer. We worden het dal uitgeleid via een vrij steile klim. Achtervolgt het gebergte ons of zoeken wij het op? Feit is dat we alweer heuvel op, heuvel af moeten. Dit zal evenwel niet onze grootste zorg worden, evenmin als de regen die zonder stoppen, van gieten over drasjen naar miezeren zal evolueren. Het is het te volgen pad, dat overspoeld wordt door modder en dat bij wijlen in een snelstromende beek verandert, dat onze grootste hindernis zal vormen. Het opzoeken van min of meer drogere stukken vergt vaak acrobatenwerk of noodzaakt het maken van korte omwegen. Wanneer we de zoveelste keer de schuine kanten van een holle weg (bolle beek) moeten opklauteren gebeurt het onvermijdelijke: ik glij weg, kan door mijn zware rugzak niet corrigeren en beland op mijn zij in de blubber net naast het wassende water. Een spat vuil min of meer, zou je denken, maar dit is meer dan wat vlekjes, het is een volledig door modder besmeurde en door water doorweekte linkerkant. Gelukkig zijn we al dicht bij ons doel en zijn de laatste heuvels al in zicht.
De pelgrims die we in dit hondenweer onderweg tegenkwamen waren weinig spraakzaam. Enkel een van de duitse meisjes, waarmee we eerder reeds kennis maakten en een Catalaanse jongeman hadden zin in een babbel. De anderen beperkten zich tot 'Ola' en sjokten -net als wij- gelaten verder.
Onze capes hebben ons lichaam en rugzak droog gehouden en onze beenstukken (getten) hebben hetzelfde voor onze voeten gedaan, maar tegen mijn slipper was geen kruid opgewassen. Verkleund, beslijkt en moe bereiken we om 14u de Albergue van Estella. We hebben onderweg geen enkele keer rust gehouden! Een verkwikkende douche en een kop koffie doen evenwel wonderen.
Terwijl Lieve de was doet schrijf ik dit verslag. Ondertussen lopen alsmaar meer natte en beslijkte pelgrims de herberg binnen. Het wordt druk op de kamer, maar de bedden boven ons blijven voorlopig leeg.
De verdere planning is bekend: pelgrimmenu en dodo
😪 Overnachting:
Albergue de Peregrinos, calle La Rua 50
Stapelbed op kamer van 12: 6 euro alle voorzieningen. Uitgeleefde indruk. Oud sanitair. Rumoerig.
dinsdag 24 maart 2015 ✔ 05: LIZARRA naar LOS ARCOS ✔ 22 km
🚩 Het weer:
Zwaar bewolkt, grijs en miezerig - 7 tot 9°
👣 Het traject:
Lizarra/Estella(440m) - Monastério de Irache (500m) - Azqueta (560m) - Villamayor de Monjardin(675m) - Corral Santos(500m) - Los Arcos(440m)
✉ Dagverslag:
Gisterenavond vonden wij bij onze terugkeer van het restaurant een volgeboekte kamer terug, 32 pelgrims in 16 stapelbedden met een doorgang van telkens amper één meter. Alle stapelbedden behangen met natte klederen, druipende regencapes en wandelstokken; de gangen ertussen vol rugzakken en schoenen. Toch is het 's nachts opmerkelijk stil (uitgetelde pelgrims!), maar tegen een uur of vijf beginnen de eersten als dieven in de nacht tussen de bedden naar de uitgang te sluipen, struikelend over rugzakken en botsend tegen rammelende stokken. Vanuit mijn bed zie ik de blauwe ledlichtjes als dwaallichten aan mij voorbijdansen. Even over zessen schrapen wij, in het halfduister zo geluidloos mogelijk onze bezittingen bijeen en trekken er mee naar de eetzaal, waar Ko ons reeds lachend staat op te wachten.
We kleden ons aan, vullen en orderen onze rugzakken en kiezen het hazenpad. Ko voorspelt een regenachtige dag. We trekken dan maar gecaped naar de rand van de stad waar we ontbijten vooraleer Lizarra te verlaten. We blijven onze cape aanhouden ook al regent het nauwelijks en dat in weerwil van de steile beklimming naar het klooster van Irache. We komen er bezweet -dus toch nat- aan. Daar ontdekken we aan het plaatselijk wijnhuis een wel heel interessante drinkplaats: twee kraantjes, eentje voor wijn en eentje voor water. Ik kies, mede door mijn gebrekkig Spaans 😇, het verkeerde, dat met de wijn. De camino is ook een beetje afzien.
Na een praatje met een Australische en een Spanjaard volgen we het sterk golvende pad verder naar het westen. Achter ons ziet het gitzwart, voor ons lichtgrijs, bij gebrek aan beter, het kleur van de hoop. We stoppen niet (er doet zich ook geen mogelijkheid voor) teneinde de regen voor te blijven. Het terrein blijft op en neer gaan, maar de echt steile klimmen of afdalingen blijven uit. Al bij al komen ons een vijftal pelgrims voorbij, terwijl wij er op onze beurt drie achterlaten. De camino houdt schijnbaar winterslaap en in de schaarse dorpen lijkt de siësta permanent. De kilometers schuiven langzaam onder ons door en na een laatste klim ligt Los Arcos voor ons. We dalen het stadje in, doen fruit in voor morgen en vinden gemakkelijk een geschikte slaapplaats. We opteren deze keer voor een pelgrimskamer voor twee, met ontbijt. We douchen en schrijven ons verslag.
verdere planning: ........... (inderdaad) + (vorige dagen niet vermeld) Skype met de kleinkinderen
😪 Overnachting:
Casa de la Abuela, Plaza de la Fruta 8.
2pers kamer met ontbijt, gedeelde badkamer - 36 euro.
ontbijt klaargemaakt door de hospitalera, zeer gezellig en kwalitatief zeer goed was en droog: 4 euro TOP
1. Voorgerecht dat is een keuze uit een pasta, een salade, een soep of een specialiteit van de streek 2. Hoofdgerecht dat is een kip- (gekookt), vis- (zalm of iets plaatselijk) of vleesschotel (dunne varkens- of runderlapjes of worst) meestal met een kleine portie frieten of gebakken aardappelen, soms een stoofpotje, geen groenten, soms met spiegelei. 3. Nagerecht ijs, flan, yoghurt, specialiteit van de streek (bv tarten basque) of koffie/thee
✔Altijd vergezeld van brood en 1 glas water of wijn.
Geen zin in water of wijn? Andere dranken zijn bij te betalen ook al neem je het water en de wijn niet.
✔prijs: van 10 tot 12,50 euro.
voorbeeld zie foto's, pelgrimmenu in Puerto la Reina, Bar Valdizarbe met kortingsbon van de Albergue La Puenta voor 9,50 euro
woensdag 25 maart 2015 ✔ 06: LOS ARCOS naar VIANA ✔ 19 km
🚩 Het weer:
Koud (4 tot 7°) ! En verder zowat van alles.
👣 Het traject:
Los Arcos(440m) - Sansol(505m) - Torres del Rio(470m) - hermitage Nuestro Señora del Poyo(500m) - Viana(460m)
✉ Dagverslag:
We hebben genoten van onze privékamer in de Albergue en we schuiven dan ook meer dan welgezind aan, aan de eettafel in de gemeenschappelijke ruimte. We genieten er van een, door Sara opgediend, ruim ontbijt (voor een pelgrim, vorstelijk te noemen en dat voor amper 3 euro). Onze tafelgenoten zijn een Amerikaan en een Duitser met wie we keuvelen over het weer, de camino, oorlog en vrede. En oorlog wordt het vandaag, een gevecht met de natuurelementen. De debatten worden ingezet met een inktzwarte hemel, een stevige wind en een ijzig aanvoelend regen. Wij van onze kant zetten daar onze regencapes tegenover. Het helpt, ze houden ons op zijn minst droog en windvrij.
Het traject zal ons vandaag over heuvelrug na heuvelrug voeren. Pittig en soms steil, waarbij ik me afvraag wanneer ik die twee woorden uit mijn woordenschat mag schrappen. Maar die heuvels lijken zo langzaam aan te vervallen tot decorstukken in een 'slecht weer'-verhaal. Hoeveel weertypes kan men op één dag over zich heen krijgen? Achter elke heuvelkam ligt een weersverandering op de loer: hevige wind met natte sneeuw, lichte bries met motregen, zwaar bewolkt maar droog, open helderblauwe lucht met zon (tot tweemaal toe), plotse hagelbuien, gure wind en striemende regen. Maartse buien, aprilse grillen, moet er nog zand zijn.
Wij onderhouden ondertussen een knipperlichtrelatie met onze regencapes, aan-uit-aan-uit. Het water heeft ondertussen eens te meer de beken verraden door de kortste weg naar de dalen te kiezen en dat via onze paden. Voor ons een bijkomende hindernissenkoers op onze weg naar Santiago en hopelijk beter weer. De voeten droog houden lijkt een moto zoals het hoofd koel houden. Vermits we vandaag slechts één dorp tegenkwamen en het weer bepaald niet tot picknik uitnodigde, komen we al vroeg in Viana aan (12u30). We houden het voor bekeken en zoeken in de oude stad een restaurant op voor een dagschotel, waarbij we, zonder er erg in te hebben, een fles wijn achterover kiepen (als boete). We kopen nog een brood, jamón en chorizo voor vanavond en checken in in een albergue, die we bij het binnenkomen van de stad passeerden. Het is nu 17 uur en we liggen slechts met vier (wij, een Vietnamees en een Ausie) op een kamer van twaalf, dat beloofd.
We krijgen bezoek van twee Vlamingen die op een andere kamer liggen. Ze zijn lid van de Heidetochten en wonen in de buurt van Benny en zijn zus (Padstappers). We maken -na een eerste positieve indruk- straks bij het avondeten wel verder kennis.
Verdere planning: (de regelmatige volger ziet de traditie nu enigzins verbroken): eten in de gemeenschappelijke ruimte, Skype en ... dodo
😪 Overnachting:
Albergue Izar, c/El Cristo 6
Stapelbed in grote kamer (18 pl) 8 euro alle voorzieningen, zeer proper, ontbijt 3 euro
donderdag 26 maart 2015 ✔ 07: VIANA naar NAVARRETE ✔ 23 km
🚩 Het weer:
Grijs, gure wind, geen regen / 6°
👣 Het traject:
Viana(460m) - Virgen de las Cuevas(400m) - Logroño(385m) - Pantano de la Grajera (440m) - Navarrete(520m)
✉ Dagverslag:
Rond 21u30 gisterenavond denderde plots een groep Basken de kamer binnen en rukten ons, in weerwil van hun pogingen om stil te zijn, uit onze eerste slaap. Op de koop toe, voelde onze Vietnamese kamergenoot zich geroepen een poging te ondernemen om snurkend de geluidsmuur te doorbreken, beter: te slopen. Echt, zo luid, nog nooit meegemaakt. Enkele Basken volgden, zij het minder gedreven. Doorslapen zat er niet meer in.
Tussen waken en slapen haalden we de ochtend en schoven, eigenaardig genoeg, toch nog tamelijk fris aan de ontbijttafel aan. Het ontbijt viel tegen, lauwe koffie, schaarse keuze. Wat kon er nog meer fout gaan? Het weer? Afgezien van de schrale wind en de grijze lucht viel het mee, geen regen!
We beginnen dan maar aan de klim naar de oude stad en dat maakt veel goed. De San Mariakerk, het stadhuis en de vervallen San Pedrokerk kunnen ons bekoren. De weg naar Logroño loopt door een uitgestrekte vlakte met zicht op de rondom liggende bergen, vervaarlijk maar gelukkig nog ver af. Voor we de stad bereiken houden we halt bij Felisa, het oude vrouwtje dat al sinds haar jeugd een stempel geeft aan de voorbijtrekkende pelgrims. In het oude gedeelte van Logroño nemen we even tijd voor een bezoek aan de Santiagokerk, waar we bij O.L.V. van de Hoop, twee kaarsjes -zoals gewoonlijk- branden. Wat verder nemen we koffie in een bar tegenover het parlement van La Rioja, vooraleer we via een uitgestrekt recreatiepark tot aan het stuwmeer van Grajera wandelen. De wegmarkering is er bijzonder: twee ongelijke zuilen met een st jacobsschelp; de steen is dezelfde als de steen op het graf van de ouders van Lieve. De camino is peinzen, denken, herinneren, ....
Het rondje stuwmeer sluit naadloos aan bij de klim naar het kruis op de heuvel even voor Navarrete. Vandaar lopen we op een wegeling langs de autostrade. Tussen het draadwerk van de afsluiting hebben honderden voorlopers met twijgjes kruisen geweven; wij voegen aan de lange rij een kruis toe. Het doet ons denken aan kleinzoon Leon en zijn onophoudelijk verzamelen van twijgjes. De camino is peinzen, ...
We dalen opnieuw, maar uiteraard ligt Navarrete op een heuvel, die we stormenderhand (of iets minder) innemen. In de gemeentelijke albergue (de overblijfsels van het uit de 12de eeuw daterende hospital de perigrinos komt niet in aanmerking) krijgen we, samen met twee Amerikaanse vrouwen en een mopperend Spanjaard een kamer van 9 (4 stapelbedden en 1 bed) toegewezen. We liggen allen onderaan, afwachtend of nog iemand wordt toegevoegd. Probeem: geen wifi. Maar om het thuisfront niet teleur te stellen trekken we naar een bar met wifi, waar we -omdat ik niet snel kan typen- een volledige fles Don Jacob bestellen (hopelijk voldoende). Daar schrijven we dit verslag.
verdere planning: pelgrimmenu (met een nieuwe fles) en dodo
😪 Overnachting:
Albergue de Peregrinos de Navarrete, calle San Juan