4 limoenen 6 eieren 300 gr boter 250 gr bruine rietsuiker 300 gr bloem 100 gr maïzena 1 pakje bakpoeder 250 ml Pitu Cachaca 200 gr witte suiker 150 gr poedersuiker
Bereiding
Deeg:
3 limoenen 6 eieren 300 gr boter 150 gr bruine rietsuiker 300 gr bloem 100 gr maïzena 1 pakje bakpoeder 150 ml Pitu Cachaca 100 gr witte suiker boter en paneermeel voor de vorm in te vetten en te bestuiven
Breng de boter en de eieren op kamertemperatuur. Rasp de schil van 2 limoenen en bewaar de geraspte schil op een bordje, we gebruiken dit later voor het deeg. Pers de 3 limoenen uit en zorg dat je minstens 140 ml limoensap bekomt. Scheid het eiwit en het eigeel van de eieren. Als de boter zacht is, doe de boter in een pan en roer ze schuimig op. Ze moet er uitzien als vanillepudding. Voeg al roerend de bruine rietsuiker toe. Voeg de bloem, het bakpoeder en de maïzena toe. Voeg de Pitu Cachaca en het limoensap (op 2 eetlepels na) toe. Roer tot je een stevige substantie hebt.
Klop het eiwit op tot schuim samen met de witt suiker. Schep het opgeklopt eiwit (op 2 eetlepels na) onder het deeg. Bak gedurende 40 à 50 minuten het deeg in een voorverwarmde oven (180°).
Caipirinha siroop:
100 gr witte suiker 2 eetlepels water 6 eetlepels Pitu Cachaca 1 limoen
Snijd de limoen in zeer dunne schijfjes. Schenk het water en de Pitu in een pot. Voeg tijdens het warmworden de suiker toe en laat dit mengsel kort koken. Wanneer de suiker volledig is opgelost, voeg de schijfjes limoen toe en laat nog 1 minuut stevig doorkoken. Neem de limoenschijven uit de pot en laat ze uitlekken. Bewaar de siroop.
Laat de cake na baktijd op een rooster afkoelen. Steek met behulp van een priem vele kleine gaatjes in de bovenzijde van de cake. Besprenkel de cake met de siroop. Zeef het poedersuiker. Vermeng het poedersuiker met het limoensap en de Pitu Cachaca. Roer het glazuur goed door en schep het opgeklopt eiwit erdoor. Bestrijk de cake met het glazuur. Versier de cake met de limoenschijfjes en strooi er nog 2 eetlepels bruine rietsuiker over.