Hallo, we zijn twee fervente kokers onder één dak,
en om toe te geven aan de algemene kook-gekte van tegenwoordig, gaf dit ons het
idee om ook eens een soort "Masterchef"-wedstrijd tussen ons tweetjes
uit te strijden. Bovendien is dit voor zowel de één als de andere het best mogelijk excuus om de andere uit de keuken te houden zonder telkens onherroepelijk in ruzie te vallen.
We proberen het nogal serieus aan te pakken, dit wil zeggen, bv. een Excel die
bijhoudt wat onze score is. Hiervoor hebben we verschillende
criteria ingebouwd, onder andere: budget; tijd; smaak; samenhang; presentatie
en als laatste originaliteit.
Ook nemen we steeds foto's. En voor de rest proberen we zo eerlijk
mogelijk te zijn tegenover elkaar. En bovenal, hebben we er beiden veel
zin én plezier in.
Een beetje competitie kan nooit kwaad!
Omdat we de druk niet al te hoog wilden leggen, hebben we onszelf opgelegd, om
telkens maar eenmaal per week (meestal zaterdag of zondag) één onderdeel
van het Masterchef gebeuren klaar te maken, dit wil dus zeggen, dat er telkens
voor 1 onderdeel twee weken wordt uitgetrokken. De ene week Peter de andere
week Linda.
Over de punten hebben we "grondig" nagedacht en kwamen wij overéén dat beide telkens per proef een beoordeling konden uitspreken maar dat de punten van de kok minder zwaar wegen dan deze van de andere:
Budget 'vastgelegd op 25 maximum. Indien > 25 dan 0 punten. Indien < 15 dan 10 punten. Vanaf 15, per schijf van 2,5 meer dan -1 punt
10
Tijd vastgelegd op 2 uren maximum. Indien binnen de tijd dan 10 punten Per 5 min. overschrijding dan -1 punt
10
Smaak
kok: 5 andere: 10
Samenhang
kok: 5
andere: 10
Originaliteit
kok: 5
andere: 10
Presentatie
kok: 5
andere: 10
TOTAAL
80 PUNTEN
Onze categorieën zijn voorlopig:
Vrij hoofdgerecht
Koken met de Keuze-ingrediënten
van de andere partij, zonder een kookboek of ander naslagwerk te
mogen raadplegen
Franse keuken
Desserten
en er zullen ongetwijfeld nog andere categorieën volgen
We zijn gestart op 13 augustus en ondergetekende mocht de spits afbijten. Ik vond het bovendien een leuk idee om jullie op de hoogte te houden van onze mini-wedstrijd en ik hoop dat jullie er evenveel van genieten als wij! Veel plezier. Linda
Voor deze proef hebben wij getost om te bepalen wie er begint. "Kop of Let". Ondergetekende wint (of liever verliest ??) en mag (moet ??) na vorige week ook nu opnieuw aan de slag. Om 8 uur 's ochtends krijg ik van Linda te horen welke mijn verplichte ingrediënten zijn : LAM en COUSCOUS zegt ze triomfantelijk. Ik slik even omwille van de couscous... niet dat ik het niet graag lust, integendeel ik vind het persoonlijk zeer smakelijk en heb het trouwens vaak besteld tijdens mijn vroeger buitenlands leven, maar eerder omwille van de bereiding. We hebben hiermee namelijk vorig jaar een slechte ervaring gehad en ik vrees het risico er opnieuw inzit. Niet getreurd, om 10 uur staan we al in de Delhaize en koop ik hetgeen nodig is (bovenop hetgeen ik uit de moestuin zal nemen) om het volgende te bereiden:
Couscous met gegrild lam en hartige groenten stoofpot
In bovenvermelde winkel heb ik een pakje bio-couscous gekocht waarvan ik de aanwijzingen letterlijk gevolgd heb (voor 2 personen):
200 g couscous
200 ml water
2 eetlepels olijfolie
klontje boter
Water + olijfolie aan de kook brengen. Van het vuur halen,
couscous toevoegen en omroeren tot alle vocht opgenomen is. Terug op zacht vuur
en met klontje boter gedurende 5 minuten blijven omroeren.Dit alles in een klein kwartier... dus best aan het einde klaarmaken :) Eenvoudig met een schitterend resultaat.
Aan de volgende groenten stoofpot ben ik meer dan een uur bezig geweest:
6 stengels snij selder (ik vermoed dat het met witte selder nog beter is, maar deze had ik niet in de tuin beschikbaar)
500 gr. gele wortel (gewone mag natuurlijk ook)
4 jonge prei (geplunderd van mijn winter prei)
10 baby maïskolven
6 lente ui
1 teentje knoflook
1 klein chilipeper
takje verse tijm
laurier
bladpeterselie
verse koriander
1/2 eetlepel kurkuma
1/2 eetlepel komijn
scheutje olijfolie
1/2 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel tomatenketchup
1/2 eetlepel oystersaus
2 groenten bouillonblokjes
1 liter water
Wortels, prei en selder kuisen en in grove stukken snijden.
De baby-maiskolven blijven best in hun geheel. Water met bouillonblokjes, tijm
en laurierbladaan de kook brengen.
Gezien de verschillende gaartijden deze groenten apart koken in de bouillon.
Alles samen kan natuurlijk ook, maar dan ben je veeleer bezig met vissen.Het is mij trouwens opgevallen dat de mais
een merkelijk langere kooktijd nodig had (20 minuten daar waar de andere
groenten gemiddeld maar 10 minuten behoefden).
Ik heb dezelfde bouillon gebruikt, dwz telkens uitscheppen
als ze beetgaar zijn en apart laten uitlekken, en zo verder groente na groente.
Terwijl je toch wacht kan je het teentje look en het
pepertje fijnsnijden.Ook delLenteuitjes (niet te fijn) versnipperen.
Wokpan met olie op hoog vuur opzetten. De chili en
lente uitjes snel roerbakken. Look toevoegen alsook kurkuma en komijn. Dan de
groenten bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Soja- en oystersaus en
ketchup toevoegen en een minuut laten inkoken. Gekookte groeten toevoegen en
blijven omscheppen tot de saus wat verder ingedikt is. Indien teveel
gereduceerd kan scheutje water toegevoegd worden.
Van het vuur halen, op de couscous dresseren en garneren met
gehakte peterselie en koriander. Gebraden lamsvlees (gezien het budget heb ik
mij beperkt tot merguez en lamsschouder) erbij serveren.
ingrediënt
nog schitteren in de kast, ongeopend! Poeh! Rap de peperkoek eruitgehaald, besmeerd met mosterd, en liefdevol op het kipje gelegd. Niet helemaal zoals het moet, maar ik dacht dat het toch nog binnen de tijd zou zijn, en dat de smaken zich zeker nog zouden vermengen.
De twee uren vlogen voorbij en ik moest me eigenlijk nog haasten om het bord nog een beetje mooi proberen te dresseren. De kip kwam er wondermooi en lekker ogend uit, de reuk was overheerlijk. Ik vond het een héél erg lekker recept, en zal het zeker en vast nog eens klaarmaken.
Ik heb hieronder nog eens overzichtelijk de ingrediënten en het volledige recept opgeschreven.
Recept: Stoofpotje van kip met Geuze bier
1 hoevekip (al dan niet versneden)
4 uien
4 repen gerookte spek (0,5 cm dik)
2 flesjes geuze van 37,5 cl
2 sneetjes peperkoek besmeerd met pittige mosterd
1 klontje boter
1 eetlepel bloem (afgestreken)
verse tijm
peterseliestelen
verse laurier
500 g vastkokende aardappelen
peper
zout
Bereiding
Zet een grote stoofpot op een matig vuur en laat de klont boter smelten.
Versnijd de kip. Haal de bouten eraf en
snij ze in twee. Verwijder de kippenborst van de rest van het karkas en
verdeel ze in 4 grote stukken.
Bak de stukken kip met een flinke klont boter bruin. Kruid met peper en zout.
Zorg dat ze aan alle zijden mooi goudbruin kleuren.
Pel de uien en snij ze grof.
Schep de kip uit de pot en houd ze warm.
In dezelfde pot laat je nu de uien bruinen.
Snij
de reepjes gerookt spek in blokjes. Laat eveneens het spek
meestoven met de uien.
Om voor een goeie binding te
zorgen, strooi je de bloem over de uien met spek. Even goed doorroeren
en zon 5 minuutjes laten stoven op een matig vuur.
Plaats de kip terug in de pot samen en doe er de bouqet garni bij. Laat zeker ook de jus van de kip niet verloren gaan
en giet ze erbij.
Dan de Geuze erbij. De stukken kip moeten net niet onder staan.
Bestrijk de peperkoek met een laag pittige mosterd.
Laat alles nu anderhalf uur lang op een zacht vuurtje pruttelen.
Peper en zout kan je naar smaak toevoegen.
Je kan dit serveren met een gekookt aardappeltje, zoals Jeroen het doet, en met waterkers, maar ik heb gekozen voor aardappelpuree, en er een fris Geuzeke bij gegeven om te drinken!