Vereniging ter promotie van de Belgische biercultuur
05-03-2011
Alvinne Craft Beer Festival 2011
Vrijdag 4 maart waren we op het Alvinne Craft Beer Festival in de Kasteelhoeve te Outryve (Avelgem).
De deelnemende brouwerijen: - Picobrouwerij Alvinne - De Struise Brouwers - Netherlands: Brouwerij de Molen, Brouwerij Emelisse - Germany: Braustelle (Cologne) Bierkompass Beck Brau (Lisberg-Trabelsdorf) - UK: Thornbridge - USA/Denmark: Grassrooth Brewing co - USA: Stillwater Artisanal Ales - Denmark: Mikkeller, Norrebro Bryghus, Croocked Moon Brewing - Italy: Revelation Cat, Birrificio del Ducato - Switzerland: Brasserie des Franches -Montagne (BFM)
Jérôme Rebetez (BFM)
Uit de uitgebreide keuze van ca.120 bieren proefden we volgende bieren: - Abbaye de St-Bon Chien 2010 - Strong Sour Ale. Matured in mixture of 11 oak barrels: 6 Pinot Noir, 2 Chardonnay and 1 Pinot Gris de Neuchatel, 2 Merlot du Tessin. - BFM
- Smookscreen - Smoked Porter - Croocked Moon - True Rebel - The first produktion from Croocked Moon's hand. "True Rebel", becoming a true rebel of an American Pale Ale. Dryhopped with Columbus and Chinook - Croocked Moon
Soren Wagner (Croocked Moon)
- l'Ultima Luna - Barley Wine aged in Amarone (Italian red wine) barrels - Del Ducato
- La Luna Rossa - Blend of three sour beers aged up to 3 months in wood with cherries - Del Ducato
- Viola Sofia - Imperial Stout brewed for the birth of Viola Sofia, daughter of Manuele from Ma Che Siete Venuti in Rome - Grassroots
Ryan Witter (right), Grassroots
- Beer Geek Brunch Weasel - Brewed by Mikkeler at Nogne O, Norway. This Imperial Oatmeal stout is brewed with one of the world's most expensive coffees (Vietnamese Ca Phe Chon coffee), made from droppings of weasel-like civetcats. The exceedingly rare Civet Coffee has a strong taste and an even stronger aroma. - Mikkeller
Mikkel Borg Bjergso (right), Mikkeller
- BA Texas Ranger w/ Vanillabeans & cacaobeans - Brewed with Chipotle chili peppers - Mikkeller - BA Beer Geek Brunch Weasel Bourbon Edition - Beer Geek Brunch Weasel matured in a Bourbon cask/barrel - Mikkeller
- Dirty Horse 2005 - Lambik, first fermentation for six weeks in sherry oak casks. 200 grams of Northern cherries per litre and yeast were added after six months. Eight months later, the young ale was pumped over to oak casks, and maturation for another 3 years. - Struise Brouwers - Jaipur - IPA - Thornbridge Brewery
- Wild Swan - White gold pale ale - Thornbridge Brewery
- Import v.1 of Love & Regret - Brewed at 't Hofbrouwerijke. The base is German barley & wheat, with a touch of Belgian aromic, accented with grassy hops and a array of spring botanicals (heather, chamomile, lavender & dandelion) - Stillwater Artisanal De honger werd gestild met een stoofpotje van konijn in Morpheus Wild (ik) en een vispannetje met tongreepjes, zalm en scampi in een sausje van Cuvée d'Erpigny (Fleur).
Fleur en William Roelens
Categorie:Bierfestival Tags:Alvinne, Avelgem
02-02-2011
Stadsbrouwerij Gruut te Gent
De Gentse Stadsbrouwerij Gruut is een initiatief van Annick De Splenter, een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen. De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem. Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over. Hieronder Annick (2de van links) met enkele cursisten van VAZOV en onze lerares (rechts).
Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen. De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen met kruiden (gruit of gruut) in plaats van hop. Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo een bier eruit zou moeten zien. Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT) werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling. Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.
De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut. De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.
Meer info en foto's kun je vinden op William's bierblog.
Categorie:Brouwerij
01-02-2011
Brouwerij Liefmans, Oudenaarde
Ik heb nog heel wat fotomateriaal liggen van brouwerijbezoeken. We beginnen met enkele foto's van uit Brouwerij Liefmans te Oudenaarde. De brouwerij ging failliet in december 2007 en werd nadien overgenomen door brouwerij Moortgat. Marc Coesens van brouwerij Moortgat werd hier verantwoordelijke en was ook degene die ons rondleidde. Er wordt sinds 1991 al niet meer gebrouwen, maar de brouwerij die gebouwd werd in 1930 was toen heel vooruitstrevend. Er werd echter later nooit (of weinig) geïnvesteerd of geïnnoveerd - tot ons geluk, want daardoor bleef de brouwerij in zijn originele staat bestaan.
Klik hier voor het volledige fotoalbum. Hieronder één van de twee Baudelot koelers.
De tijd lijkt hier wel stil te staan.
De brouwerij wordt nu nog enkel gebruikt voor gisting en lagering. De open gistkuipen worden gebruikt om het bier (oud bruin of het basisbier van de fruitbieren) dat gebrouwen wordt bij Moortgat te Breendonk te laten gisten foto onderaan), omdat hier enkel de spontane verzuring plaatsvind wat het Oud Bruin nodig heeft.
Begin februari zijn we met de cursisten van VAZOV Oudenaarde een dagje gaan brouwen in een echte (micro)brouwerij. Brouwer Bruno Delroisse liet ons toe een beetje mee te helpen tijdens het brouwen van ons biertje 'VolleVazov'. Een heel interessante dag! Brasserie La Frasnoise ligt in Frasnes-lez-Buissenal in het Pays des Collines, net over de taalgrens.