Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
17-02-2022
Consumptieve verwerking van gifvissen en kwallen
Introverhaal: De meeste vergifdragers onder de vissen of kwallen vindt u in het Caribisch gebied en ook in landen die gelegen zijn aan de Grote Oceaan. Hier in Nederland zou je door de klimaatwisseling mogelijk ook in de nabije toekomst van die gevaarlijke vissen aan kunnen treffen. Hier in onze Noordzee zitten ook kwallen en gevaarlijk is ook de kleine Pieterman-een modderkruipertje-met zijn venijnige giftige steekseltjes. Direct dodelijk is zo'n 'binnenlandse' kwallenbeet of zo'n stekeltjeswond niet, maar het geeft wel heel veel ongemak en je kunt er toch aardig ziek van wezen. Kwallen zitten in alle brakke wateren, ook hier in de Noordzee. Zwemmen kunnen ze niet, maar bij vloed spoelen ze aan en zo'n kwallenbeet is geen lolletje als je per ongeluk met je blote voetjes daarmee in aanraking komt. Bij zwemmen in bv. de wateren en zeeën in Australië is het helemaal oppassen geblazen en beter kun je op je eigen houtje daar geen veilige duik nemen, want je kunt er uiterst gevaarlijke kwallen ontmoeten met tentakels waaruit ze zwaar gif naar je spuiten, en bv. dat gif van de kubuskwal, de kompaskwal en die Australische zeewespspin of de Carukia barnesi is dodelijk. Wat je daar ook tegen kunt komen is de sidderrog die je tracteert op dodelijke stroomstoten, verder kun je in dat Caribisch gebied ook aantreffen een koraalduivel, de sidderaal of andere gevaarlijke vissen met giftige stekels of tentakels. Kom je in een land dat gelegen is aan de Indische Oceaan, dan moet je toevallig geen steenvis of kogelvis tegenkomen of een Irukandje-de meest giftige kwal-ter wereld. Voor een paar dagen geleden ving bioloog Freek Vonk in Suriname een tijgermeerval en in aanraking kwam hij hierbij met die giftige steeksels van die vis en een diepe wond tussen duim en wijsvinger was het resultaat. In veelal buitenlandse rivieren en meren kun je ook piranha's ontmoeten en die hebben de naam dat ze je volledig uitbenen. Gevaarlijk in sommige buitenlandse wateren zijn ook de stieren-en witte haaien die je flink te grazen kunnen nemen; geen plezante wezens! Heb je hier in Holland bij het vissen een snoek gevangen, zet hem even een klem op zijn bek, want je kunt het geloven of niet, mijnheer of mevrouw heeft 700 vlijmscherpe tandjes die je met gemak een vinger kunnen afbijten.
ZIJN GEVAARLIJKE OF GIFTIGE VISSEN OF KWALLEN TE ETEN? Gevaarlijke vissen kunnen je aanvallen, verwonden of doden, maar de meeste zijn allemaal eeetbaar. Vroeger werden alleen kwallen gegeten door inlanders, maar tegenwoordig heb je speciaal opgeleide koks die heerlijke kwallenmaaltijden klaar maken. Vooral in Mexico en Amerika tref je van die speciale restaurants waar die maaltijden bereid worden. In kwallen vinden we veel vitamine B12 en als mineralen ijzer en magnesium. Japan staat bekend om zijn beroemde gespecialiseerde koks die de gevaarlijke en giftige kogelvis als fugu op tafel weten te brengen en zo'n delicieuze fugumaaltijd kost minimaal 200 Euro. Het is een grote kunst om zo'n kogelvis zonder aanraking te ontdoen van zijn giftige eierstokken, lever, galblaas, darmen en speekselklieren. Een speldeprik van die ciguatoxine en/of tetrodotoxine kan bij aanraking al fataal wezen. Krijg je dit vergif via je huid of anderzijds binnen je lichaam, dan wordt het zenuwstelsel totaal ontregeld en het kost echt je leven. Per jaar vallen door het eten van vergiftigde en mogelijk slecht klaar gemaakte vis of kwallen veel doden en ik raad hier ter lande niemand aan om uit eigener beweging van die tropische vissen te bereiden zonder dat je hiervoor ooit een opleiding gehad hebt. Stellen kun je wel dat veel dieren of vissen met gif in hun vitale organen, gifklieren, tentakels of anderzijds eetbaar kunnen zijn mits de giftige delen vakkundig zijn verwijderd.
Hierboven ziet u de kompaskwal met zijn lange tentakels
Japanse schotel bereid door een meesterkok, dus een hemelse maaltijd
17-02-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het Coronavirus doolt nog steeds rond, maar er schijnt een kentering te komen. Het zakenleven werd zwaar getroffen door de regeringsmaatregelen. Alleen voor onze dagelijkse boodschappen waren de winkels open. Iedereen moest binnen de winkel afstand van elkaar houden en verplicht was ook het mondkapje. Alles is momenteel weer open op enkele bedrijfstakken na. Over het algemeen hebben onze Supers tijdens de crisis weinig ingeleverd aan omzet en vooral bedrijven die een bezorgdienst hadden, hebben hun omzet zelfs kunnen verhogen. Aldi, een van de grootste winkelbedrijven heeft knap in moeten leveren, juist omdat ze weliswaar een specifieke discount waren met lage prijzen, maar geen bezorgdienst, waar voornamelijk de ouderen mensen die slecht ter been zijn, ziek en niet over vervoer beschikten gebruik van maakten door deze boodschappen te laten bezorgen door winkels als Albert Heijn en Jumbo die ik in onze gemeente veel op de weg gezien heb. Veel winkels die er vergunning voor kregen hebben hun zaak in de Coronatijd verbouwd of gaan dit binnenkort nog doen en dit om niet in moeilijkheden te komen als er weer zo'n virus aan komt waaien. Binnenruimte en een goede parkeerplaats voor de deur zijn een pre om zaken te doen. Zelf kom ik vanwege mijn vele aandoeningen niet meer buiten, maar ik heb bepaalde personen in verschillende winkels boodschappen laten halen en wat me opviel waren de stijgende prijzen bij weliswaar alle supers, maar ondanks dat waren er toch nog enorme prijsverschillen en waar bij de ene winkel voor een en dezelfde partij boodschappen 100 euro betaald moest worden, kostte diezelfde partij bij een andere super 120 euro's. Te horen kreeg ik dat dit aan de leverancier lag, die voor de inkoop van kleine supers een opslagbedrag berekende, terwijl een grote super met een flinke omzet stukken goedkoper deze artikelen geleverd kreeg. In kleine dorpjes zijn de ouderen die er dit jaar bij hun AOW niets bijkijgen de pineut, want die betalen per maand met hun bescheiden inkomen alleen al voor hun dagelijkse behoeften meer dan de personen die hun boodschappen betrekken van de supers uit Arnhem, Nijmegen of de goedkoopste hier binnen Lingewaard. Hetzelfde geldt ook voor andere artikelen en bv. mensen die aan de Duitse grens wonen betalen voor een volle tank benzine in Duitsland 15 euro minder dan hier in Nederland en zo kun je blijven auto rijden en goedkoop boodschappen verzamelen en dat gaat niet als je geen poot meer kunt verzetten, geen familie heb of wel familieleden en kennissen die ook gebonden zitten en niet voor je op kunnen komen.
Dekamarkt, bekend als de allervriendelijkse super, nu met 99 winkels
09-02-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vele jaren heb ik mijn vakanties doorgebracht op de Veluwe en daar elk stukje bos en hei verkend, veel foto's gemaakt van bijna alle dieren die daar hun verblijf hebben en ook bezocht de plekken waar van oudsher paddenstoelen te voorschijn komen en veel van mijn natuurbelevenissen heb ik verwoord op het blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen, maar ook op dit blog dat voornamelijk gaat over kloosterrecepten en het kerkelijk gebeuren. Dit keer wil ik het hebben over de meest giftige paddenstoelen die zo tegen juli zich het eerst laten zien maar volop te bewonderen zijn in de maanden september, oktober en november Alles zou kunnen veranderen nu we in het tijdperk van klimaatverandering leven en de aarde volop aan het opwarmen is en het zeepeil naar ongekende hoogtes kan stijgen en we in de nabije toekomst in dit waterland weersgesteldheden kunnen verwachten waar de honden geen brood van lusten en het komt nog zover dat we zelfs met lieslaarzen aan niet meer naar buiten kunnen. Besproken in mijn algemene stukken over voeding e.d. hebben voor een hele tijd terug bombage, een giftige 'uitslag' van bolstaande blikken waarin bedorven spul zit dat door gevormde gassen een weg naar buiten zoekt. Nog steeds zijn er mensen die zo'n blik openen en de inhoud verorberen wat een ernstige voedselvergiftiging veroorzaakt met mogelijk de dood ten gevolge. Het vorige stuk op dit blog ging over gewone voeding waar kleine en bij sommige hele zware vergiften kunen huizen. Voegen we hierbij ook nog eventuele verboden bestrijdingsmiddelen of een verkeerd behandeld verdelgingingsmiddel of gebruik daarvan, dan zou je inderdaad kunnen spreken dat we bij voeding wel degelijk op alle gebied onze oogjes goed open moeten hebben en weten hoe we met alles om dienen te gaan. Gisteren op een web las ik dat er eierkoeken in de handel waren waar ijzerresten in zaten en eerlijk de laatste tijd komt het nogal eens voor dat er wat met een of ander product aan de hand is. De fout hiervan is meestal te vinden bij de producent en/of de fabriek, opslagplaats en anderzijds waar het spul vandaan komt. DODELIJK VERGIF IN PADDENSTOELEN: Hier in Holland zijn er sowieso al een dertig paddenstoelen waarin zich een weinig vergif bevindt, maar daar ga je niet direct aan dood en er zijn er ook bij die volledig eetbaar zijn en veel bepaalde stoffen bevatten die uw gezondheid ten goede komt. Ga als leek nooit zelf paddenstoelen plukken en in huis halen, want er zijn erbij die giftig zijn en weer anderen die eetbaar zijn en het verschil is alleen door fungiologen en/of mycologisten waar te nemen. Een van de giftigste is de Groene Knolamaniet. Deze bevat negen soorten gif en het slimste gif wat erin huist is de Alfa-Mantinine. Heb je daar van gegeten, dan zul je moeten braken, je krijgt een heftige buikpijn, zware diarree en lever en nieren worden zodanig beschadigd dat je eraan dood gaat. Op dit blog staan de afbeeldingen van de giftigste paddenstoelen en je kunt ze hier in Nederland thuis in de tuin, in de polder en in bos en hei-overal-tegenkomen. Houd vooral, als je met kinderen ergens loopt ze weg bij paddenstoelen en aan de wandel met uw huisdier-hond of kat-houd de omgeving goed in de gaten, want met die zwammen langs de weg weet je het maar nooit! In elke super zijn het hele jaar door champignons en vaak ook Oesterzwammen verkrijgbaar. In het seizoen tref je in Arnhem afhaalbedrijven van paddenstoelen die in Gelderland geplukt zijn en en dit in een slijterij in de Prinsessestraat, een zaak in het Musiskwartier en een groothandel op de Klarendalseweg. In Nijmegen vind je zo'n specialist van paddenstoelen op de Groesbeekseweg.
Deze gevaarlijke paddenstoel vind je onder eiken, beuken, hazelaars en
kastanjebomen en elk jaar komen ze op dezelfde plaats terug Vreemd is dat
konijnen of slakken die eten van de groene knolamaniet niet ziek worden
08-02-2022 om 18:39
geschreven door Broeder Everard
Wat veel personen niet weten is dat er in veel voedingmiddelen en dat kan zijn in vlees, vis, schelpdieren, groente en fruit vergif huist en in sommige delen van bepaalde bestanddelen van voedsel zit vergif. We beginnen met RIJST. Rijst wordt gekweekt in onder water staande velden en door chemische bodemwerking komt er in dat water ook stoffen uit de boden naarboven en dat nestelt zich allemaal in die rijst. In alle rijstsoorten zit arseen en zoals u bekend is arsenicum giftig. Echter het zijn geen grote hoeveelheden die in rijst zitten, maar het is wel zo dat je niet elke dag of op een bepaalde dag grote hoeveelheden moet gaan eten. Een hoeveelheid arseen van 70 mg en bij zware personen het dubbele kan dodelijk wezen. Met alle voedsel is het zo dat een mens matig en gevarieerd moet eten om gezond te blijven. In Basmati-en Jasmijnrijst zit het minste arseen. Overigens is rijst gezond en het bevat veel B-vitamines en wat mineralen betreft fosfor en kalium. STEENVRUCHTEN: Abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen zijn gezonde vruchten, maar kijk uit en slik niet de pitten door, want deze bevatten cyanogene glycociden, die in het lichaam worden omgezet in cyanide of blauwzuur. Slik je zo'n pit door dan kan het wezen dat deze bij de stoelgang er weer in zijn geheel uitkomt, maar niet altijd! Ook in appel, peren en meerdere fruitsoorten zitten van die hele kleine pitjes waar een kleine hoeveelheid gif in aanwezig is, maar je moet heel wat van dat soort fruit slikken eer je gezondheid daardoor aangetast wordt. Oppassen moet je wel met KERSENPITTEN, want die bevatten het meeste vergif en twee of drie pitjes die gebroken in je lichaam terecht komen zijn dodelijk. RABARBER: In de bladeren zit het meeste gif en ook in de stelen en dat is oxaalzuur, maar als je de stelen goed wast dan blijft er weinig restant over. Aangeraden wordt om na juni geen rabarber meer te eten; Ik heb het ooit geleerd maar weet ook niet precies meer waarom. TOMATEN: In de plant zit het vergif glycoalkoloïde, populair ook wel genoemd solanine. Dat zit ook in het bladerig steeltje van de tomaat en dat moet je er beslist met wortel en al uitwroeten STERFRUIT: hierin zit caramboxine; goed schonen en het alleen bij de vrucht houden! GROENE AARDAPPELEN: In schil zit het gif solanine, wat je ook vindt in onrijpe aardappels en in de uitlopers van oude aardappelen. Goed schillen, ontpitten en te oude aardappels niet meer eten voorkomt onheil. PARANOTEN: Heerlijk en vitaminerijk, maar eet niet een enorme hoeveelheid van die noten, want het bevat radium; weliswaar weinig maar een teveel van het goede is nooit goed! NOTEMUSCAAT: Hierin zit myristicine, een soort 'drug' -, toch gewoon gebruiken, maar ook hier weer: ,,Ga er matig mee om"! BOTERBONEN EN RODE BONEN: Die bevatten in geringe mate het gif fytohemagglutine: Goed wassen en er matig mee omgaan! WONDERBONEN: het gif ricine zit in pulp en takken en wordt geconcentrrerd als zwaar vergif gebruikt bij liquidaties. MANIOK: Dat bevat het gif Linamarine; eruit wordt het gehaald door bleken, koken of gentechnologie.
Verse groente en eerste klas producten zijn soms erg prijzig en voor de
huisvrouw of huisman met een smalle beurs niet te betalen. In feite moest
iedereen die goede producten kunnen kopen en dit ook om gezondheidsredenen
In vlierbessen zit het lichte gif Sambunigine
Gewoon koken die bessen, dan is het eruit!
27-01-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De aarde mag dan wel aan het opwarmen zijn, stellen kun je dat het weer de laatste tijd erg wisselvallig is. Zo zitten we aan 15 graden boven de nul en een drietal dagen later geeft de thermometer een temp. van min 5 graden Celsius aan; een verschil dus van 20 graden. Toch verwacht ik persoonlijk nog een winter die in februari gestalte gaat krijgen en dan is het sowieso ideaal, dat je met zo'n koud weer 's middags een heerlijk bordje erwtensoep op tafel kunt brengen. Met wat appelmoes of los fruit na creeër je een vitaminerijk en heerlijk maal. Voor u staan heb ik op staatjes een paar recepten afgebeeld van een tiental jaren terug. Dit keer is mijn kookadvies anders. Al ben je ook maar alleen of met z'n tweeën, toch raad ik u aan voor 4 personen te koken, want een pot erwtenssoep voor maar een paar man is bijna niet te realiseren. Mijn moeder gebruikte vroeger voor de erwtensoep hele erwten en liet die een nacht weken in water. Tegenwoordig gebruiken de meeste huisvrouwen en/of huismannen spliterwten die tegenwoordig zo vers zijn dat weken niet nodig is. Voor het bereiden van erwtensoep heb je nodig, stel voor 4 personen: 2 liter water en 500 gram (pond) spliterwten, voor 6 personen 400 gram spliterwten en 3 liter water. Gebruik bij erwtensoep altijd een grote pan. Water en spliterwten zitten in de pan, voeg eraan toe een of twee schouderkarbonaatjes of magere varkenslapjes, dunne speklapjes of zuurkoolspek, ook 1 hamschijfje kan er nog bij en 2 vleesbouillonblokjes, vroeger gebruikte we ook een varkenspootje of een bovenstuk van zo'n poot in de klaar te maken erwtensoep; verder is het wenselijk ook een paar laurierblaadje toe te voegen. Wil je ook plaatjes rookworst toevoegen, doe dit dan pas na het eerste kooksel en kook die rookworst (met prikgaatjes) daarom het liefst apart! Laat het geheel 1½ uur pruttelen en vergeet hierbij niet te lepelen en af te schuimen! Tijdens het koken heb je inmiddels de knolselderij en de winterwortel in blokjes gesneden, gebruik je hutspotgroenten, dan hoeft dat niet, ook de te gebruiken uien en preien heb je in ringetjes of schijfjes gesneden en de toe te voegen selderij fijn gehakt. Zitten er in het kooksel karbonaatjes of ribjes-dus botvlees-, dan dien je dit even te ontbotten en ook het toegevoegde andere vlees dient,-als dit vooraf niet gebeurd is-, gesplitst te worden in kleine brokjes om daarna weer toegevoegd te worden aan het kooksel. Ook wat stukjes gesneden aardappelen horen voor de binding in erwtensoep. Alles wat je uit het kooksel gehaald heb, doe je er er nu gewoon bij, behalve dan die laurierblaadjes. Pan staat nog steeds op het fornuis, en laat het geheel ( nu doe je er ook de plaatjes rookworst erbij) hierna nog zo'n 35 à 40 minuten verder koken eer je het op tafel brengt. Zout en peper of andere specerijen voeg je naar behoefte toe! Het kan wezen dat als je de soep aan het verder koken bent dat je bemerkt dat het mengsel wat te dik is geworden. Geen man over boord! Leng alles met wat water aan en blijf roeren totdat je merkt dat de soep er prima uitziet! Wij hier in het klooster hebben ook een schaal met Brabants, Gelders en Fries gesneden roggebrrod op tafel staan om te stippen; gewoon heerlijk zo'n bordje erwtensoep! Laat je de soep een dag overstaan, dan smaakt ze nog lekkerder dan vers.
18-01-2022 om 16:57
geschreven door Broeder Everard
We weten allemaal dat Christus geboren is in een stal te Bethlehem en zijn wiegje aldaar was de kribbe waaruit de schapen van de herders aten. Het verhaal uit de overleveringen van het kerstverhaal is dat drie wijze mannen uit het oosten in de geschriften gelezen hadden dat er een koning van de Joden geboren was en deze mannen kregen het idee om deze koning te gaan bezoeken. In die tijd was er nog geen landkaart of iets dergelijks om nauwkeurig te bepalen waar die koning geboren was en af ging men in die tijd veelal op de sterren aan de hemel. Het was een ster aan het firmament die aangaf waar ze wezen moesten en daar aangekomen troffen ze de nieuwe koning die weliswaar niet in een paleis woonde, maar geboren was ergens op de vlakte te Bethlehem waar het vee graasde van de herders en in die periode van eeuwen geleden waren dat veelal schapen. Als geschenken hadden ze meegebracht goud, wierook en mirre. In de zevende en achtste eeuw waren het de monniken uit christelijke landen die de heidenen in de wereld gingen bekeren en ook in Nederland woonden in die tijd mensen die volgens hen afgoden vereerden en dus niet het ware geloof bezaten en het was in die tijd dat de drie wijzen koningen genoemd werden en een naam kregen. Zie de foto's onder het geschreven stukje over het gebeuren anno zo'n 21 eeuwen geleden en alles wat erover is opgetekend. In de Christelijke wereld wordt op 6 januari het feest van Drie Koningen gevierd.
06-01-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Desmond Tutu werd geboren op 7 oktober 1931 te Klerksdorp in Transvaal. Het was in een tijd dat de zwarte bevolking in dit land onderdrukt werd en als een minderwaardig slag volk behandeld werd. Ik herinner me van iemand die jaren vertoefd heeft in dit land dat ze er personeel op nahielden die voor een paar dubbeltjes per uur daar aan het werk waren en zowel dag en nacht moesten ze voor hun baas klaarstaan. Aparte bussen reden er in die tijd voor blanken en in treinen was deze apartheid ook merkbaar, want de negers of zwartjes, zoals deze mensen vroeger genoemd werden, zaten in een aparte wagon. Het hele maatschappelijke bestel was zodanig opgebouwd dat de zwarte bevolking van alle luxe verstoken was en totaal hadden ze op allerlei gebied niets in de melk te brokkelen. Het was in die tijd dat Desmond Tutu opgroeide als jongeling en nadien voor dokter wou gaan studeren, maar daar was geen geld voor. Op een gegeven moment kreeg hij. met wat zelfstudies vooraf, de gelegenheid om in Londen theologie te gaan studeren. Na zijn studie aan het Anglicaanse college was hij als geestelijke werkzaam in diverse parochies, leerstellingen etc. en doordat hij zich opstelde als mensenrechtenactivist en streefde naar gelijkheid van burgerrechten voor de negerbevolking werd hij op een gegeven moment tot bisschop en enkele jaren later tot aartsbisschop benoemd, en terwijl er in dit land diverse mensen opgesloten werden die tegen het regeringsbeleid protesteerden, zo bv. Nelson Mandela die meer dan 20 jaar in zo'n gevangenis heeft doorgebracht, bleef bisschop Tutu maar door protesteren en niemand durfde hem op te sluiten. Na eeuwenlange discriminatie van de negerbevolking werd in 1991 door president Frederik de Klerk gelijke burgerrechten toegekend aan de zwarte bevolking. Bisschop Desmond Tutu kreeg voordat dit alles een feit werd in 1984 al de Nobelprijs voor de vrede en dit voor zijn uitsloverij ten opzichte van de kleurlingen. Bisschop Tutu was in de wereld een bekend figuur en voornamelijk dankte hij deze populariteit door zijn strijdbaar optreden. Op 26 december van het vorig jaar kwam hij te overlijden en gisteren op 1 januari 2022 werd deze mensenrechtenactivist na een bescheiden uitvaart in de St. George's kathedraal te Kaapstad nadien in besloten kring geresomeerd. Moge deze held die het Zuid-Afrikaanse volk tot geestelijke en menselijke eenheid heeft gebracht ruste in de vrede Gods!
02-01-2022 om 13:48
geschreven door Broeder Everard
Gelukkig kunnen de mensen bij veel restaurants nog terecht voor het afhalen van hun kerstdiner, maar ergens in een hotel aan tafel gaan zitten en dineren is deze kerst niet mogelijk. Veel restaurants waren voor de lockdown al volgeboekt met gasten voor te lunchen en/of te dineren en zitten nu met enorme voorraden die men niet ten volle kwijt kan. Volgens de Warenwet mogen er geen dieren in de lokaliteit van een restaurant aanwezig zijn, indien dit restaurant normaliter geopend is, maar nu alles voor mensen gesloten is zal er niet één keurmeester gaan kijken of de restauranthouder op hygiënisch gebied alles wel in orde heeft en ook de BOA-controleurs gaan niet kijken of deze beesten allemaal wel gevaccineerd zijn, want dat is nog niet wettelijk geregeld. Wel hebben de dieren onder elkaar het goed gevonden dat als deurwacht ter bescherming van de beesten hier en daar een tijger of leeuw aan de ingang staat om mensen te weren en de eters te beschermen. Als verdienste krijg elke tijger of leeuw die als beveiliger optreedt 20 kg. bief als gage voor hun diensten. Vandaag op schiphol staat een journalist die als monnik verkleed is te kijken welke prominenten op het vliegtuig stappen en vooral gelet wordt naar welk land gevlogen wordt. Gehoord heb ik wel dat er met de kerst nog meer mensen het buitenland opzoeken als normaal het geval is, en gisteren werd ik hier in het klooster gebeld door een bisschop die naar Rome afreisde en daar bleef tot half januari 2022 en toen ik hem vroeg waarom zei hij dat dit was voor zijn eigen veiligheid, want nu in Nederland zelfs het oude jaar uitschieten verboden is vreesde hij voor het ergste en als alles uitkwam wat hij in zijn weke massa had opgeslagen bleef hij voorgoed in Italië. Ja beste lezers, wat ik zoal te vertellen heb, daar kun je om lachen of huilen, maar houd a.u.b. uw mening voor u, en zeker maak je nergens kwaad over, want dan sta je bij Petrus nog eerder op de stoep dan al die mensen die het beter weten en denken dat ze het wiel of het buskruit hebben uitgevonden. Al met al, wat er ook gebeurt alles gaat gewoon verder, ook al zou vandaag de halve wereld vergaan en of u of ik daar ook toe behoor, daar maakt zelfs je beste overlevende kameraad in deze tijd geen probleem van!
21-12-2021 om 15:22
geschreven door Broeder Everard
Al twee jaar zitten we met een Coronavirus dat steeds ander vormen aanneemt en sinds kort is het de vraag of men met een derde prik dit virus op de vlucht kan jagen. Afgaande op de verschillende parochieblaadjes hier ter lande merk ik dat de meeste slachtoffers van het virus te betreuren zijn onder de personen die over een slechte gezondheid beschikken en veelal op leeftijd zijn. Opvallend is dat ook heel veel doden gevallen zijn na de boosterprik en ook hier zijn het weer mensen die over een brose gezondheid of op hoge leeftijd zijn. Het jaar 2021 was ook een jaar van veel natuurrampen en van milities die overal onrust kweekten en vooral enkele Aziatische en Afrikaanse landen werden hiermee geconfronterrd en ook deze operaties hebben aan meer dan 300.000 burgers het leven gekost. Het aantal mensen dat door al die virussen, rampen, militiegeweld en oorlogsgeweld invalide zijn geworden schat men op meer dan vijf miljoen. Stellen kun je dat we met een tijdperk te maken hebben van veel ellende en niet alleen lichamelijk maar ook de menselijke geest kan hierdoor op hol slaan. Er is nog een factor die dit versterkt en dat is het beleid van regeringsleiders in staten die het niet zo nauw nemen met de menselijke waarden en normen. Als schrijver op internet heb ik ook vaak te maken met van die plaagstoten, zoals bv. het niet opnemen van bepaalde stukken en bijzondere gekke uitvallen van Internet en cybergeweld. Gisteren las ik op Internet dat 488 journalisten om een of andere reden gevangen waren genomen, waarvan buiten de mannelijke ook 60 vrouwelijke journalisten en 46 journalisten werden dit jaar vermoord. De vrijheid van meningsuiting is wereldwijd aan het verdwijnen en de een na de andere machtshebber maakt hier gebruik van. De grootste dreiging is dat sommige van die machthebbers uit zijn op een Derde Wereldoorlog. Te hopen is dat men tijdig tot inkeer komt en alles probeert te regelen op een menselijke manier en de woede niet uit op de burger door onnodig machtsvertoon of politiegeweld. Ondanks al die ellende die voortdurend op ons afkomt, wens ik iedereen een fijne Kerst en een gezond en gelukkig Nieuwjaar.
17-12-2021 om 16:54
geschreven door Broeder Everard
In tv-programma's wordt er bij het leven af gekookt en gebakken en ik wil hierbij al die beste mensen niet afkammen, want er wordt hier in Nederland sowieso al te veel op TV-persoonlijkheden gelet en deze mensen worden vaak onterecht op de korrel genomen. Soms zie ik in deze kookprogramma's wel eens koks opereren die nogal flinke porties zout en suiker gebruiken. Ja, het zijn weliswaar stoffen die erin thuis horen voor smaak en behoud, maar in Nederland is er een groot aantal mensen die bepaalde ziektes hebben en deze toevoegingen slechts in bepaalde mate/ hoeveelheid of totaal niet mogen gebruiken. Mijn advies is om bij koken of bakken ook even aan te geven hoe mensen op dieet of anderzijds met bepaalde allergieën hiermee om moeten gaan. Vandaag heb ik voor u staan een staatje waarop u kunt aflezen hoe u het beste bitterkoekjes kunt bakken en beste lezers zelf heb ik drie reumatische kwalen en dat zijn reumatoïde artritis, neuropathie en jicht en voortdurend is het vaak foute boel en stik ik van de pijn en momenteel gebruik ik weer een zware pijnstiller en dat is prednisolon. In feite is het voor mij beter geen pijnstillers meer te gebruiken vanwege dat de nierwaarde soms aan de wat lage kant is. Mijn reumatoloog heeft me aanbevolen om als koekje bij de koffie of thee een bitterkoekje te nemen, want daar zit weinig zout in. Kijk totaal zoutloos is bijna niet één product van de in de handel zijnde voedingsmiddelen en zo gaat het ook met de meeste dieetproducten voor diabetici, want overal is ondanks toegepaste verwijdering van schadelijke stoffen voor bepaalde groeperingen wel een klein beetje zout of suiker in het gerede product te vinden. Door het ontstaan van steeds meer ziektes door voeding en voedselbesmettingen, vaak opgedaan op vakantie in het buitenland, en nu met de wereldwijde pandemie v/h voortdurend muterend coronavirus zijn er steeds meer mensen die moeten afhaken in het arbeidsproces en nu draait alles nog redelijk, maar het zal niet lang meer duren of Nederland moet weer arbeidskrachten uit het buitenland halen. Beter lijkt het mij om de naar ons land gevluchte vluchtelingen een goed onderdak adres te geven en snel op te leiden in beroepen waarvoor hier in Nederland geen personeel meer te krijgen is en vooral de HORECA is hierbij het slachtoffer geworden. Hier in de Pauw is iemand die veel omgang met vluchtelingen heeft en vermeld zij dat deze personen in hun land beroepen vervuld hebben waar hier sterke behoefte naar is, maar om een of andere wetelijke bepaling mogen ze hier niet aan de slag. We zijn weer wat aan het afdwalen en wat zelf bitterkoekjes bakken betreft, deel ik u mede dat u dit kunt doen door gebruik te maken van zoete amandelen, maar dan verkrijgt u een Italiaans bitterkoekje. Bij hele echte bitterkoekjes dien je bittere amandelen te gebruiken en te vermalen. En ik zeg maar zo: "Bitter in de mond, maakt het hart gezond"! Een foto van de bitterkoekjes heb ik geleend van het web Zelfmaakrecepten en hun volledige website vindt u op rechts van dit blog waarbij u uitgebreid de kook-en bakkunst van veel echte keukenspecialisten aantreft.
Wat vergroot geplaatst
10-12-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor zo'n anderhalve eeuw geleden was het mijn grootvader die bakker was en voordat hij in Huissen een bedrijf begon had hij gewerkt als knecht in een Duitse Bäckerei und Konditorei in Wuppertal. Het was mijn vader Harrie Hübbers die het driedubbel bedrijf, bestaande uit bakkerij, café en kruidenierszaak aan de Karstraat F 162 op het Huissen-Zand, nadien heeft overgenomen en toen hij vlak na Wereldoorlog-2 kwam te overlijden was het mijn moeder die de zaak nadien heeft voortgezet samen met haar 2de man Gerrit Roelofs. Ik heb daar ook nog een tijdje gewerkt, maar na het overlijden van mijn moeder is het bedrijf tijdelijk verhuurd geweest en nadien aangekocht door een zwager van mij die er een disco van heeft gemaakt. Vanwege buurtoverlast heeft hij dit bedrijf verhuurd aan een Chinese restauranthouder en werden er op de bovenverdieping van het pand huurwoningen gebouwd. Inmiddels is het geheel voor enkele jaren terug afgebroken en is op dezelfde plaats een appartementencomplex gebouwd. Wat ik wel genoteerd had waren de aloude recepten van onze bakproducten uit die tijd en deze heb ik allemaal weggegeven aan oude medewerkers van ons voormalig bedrijf. Om terug te komen op speculaas, banketletters en weihnachtstollen kan ik u vertellen dat deze producten volgens Duits recept gebakken werden. Bij speculaas gaat het niet alleen om het goede deegsoort, maar vooral om de kruiden die er in verwerkt worden. We maakten destijds nog gebruik van zogenaamde speculaasplanken waar de poppen uit geslagen werden. In zo'n vorm strooiden we een klein beetje bloem, stopte daar het deeg in en met een staaldraadje trokken we het overtollige deeg weg en draaide de plank al slaande op de werkbank uit en legden nadien de poppen en speculaasje op een grote bakplaat welke nadien in de houtoven werd gestopt. Al vaker heb ik over allerlei producties uit ons voormalig bedrijf geschreven, maar alles bijeen heb ik momenteel op mijn 5 blogs zo'n 20.000 stukken staan en doordat ik de laatste jaren getroffen ben door een tiental zware aandoeningen heb ik niet meer de intentie om steeds alles op te zoeken en aan te geven wanneer ik dit of dat geplaatst heb. Ondanks Corona wordt in elke huishouding nog wel Sinterklaas gevierd en mogelijk is het geoorloofd dat de Sint een bezoek aan de scholen brengt en Piet ten huize het een en ander door de schoorsteen gooit of op de stoep zet om de kinderen blij te maken. Op rechts van dit kloosterblog heb ik diverse kookvrienden staan en pas geleden staat daar ook de site van OKOKO en nu vandaag ook hier: https://www.okokorecepten.nl/recept/bakrecepten/ daar staan vnl. bakrecepten op en onder rubriek 5 in die Website vindt u hoe U speculaas het beste kunt bereiden en wat u allemaal nodig heeft. Ook over andere Sinterklaas en-Kerst-producten vindt u het een en ander.
27-11-2021 om 16:16
geschreven door Broeder Everard
Het stadje Kevelaer vindt u in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Bij plaatsen als Nijmegen en Venlo staan al verkeersborden die u de weg wijzen. Hieronder op een landkaart vindt u het mooie en schilderachtige stadje met zijn vele gebedshuizen en prachtige kapellen en overal in die kerkjes vindt u van allerlei mooie wandborden van allerlei broederschappen die daar in Kevelaer op bedevaart geweest zijn. In Kevelaer wonen 28000 inwoners en het zijn allemaal vriendelijke Duitsers die u graag ontvangen in een van de mooie restaurants of café's. Ja, nu met de wereldwijde pandemie van het coronavirus zijn er net als bij ons in Nederland ook enkele strenge voorschriften waar u zich aan dient te houden. Met mijn grote toeverlaat soeur Mary en destijds met een echtpaar uit de buurt zijn we ooit op bezoek geweest in Kevelaer en aangegrepen werd ik door de vroomheid van al die personen die we daar ontmoet hebben. Het zal geweest zijn in het begin van de zeventig jaren van de vorige eeuw toen alles er daar heel anders uitzag als nu. Ik herinner me dat ik daar ook gebiecht heb en per ongeluk was ik beland bij een biechtvader die een taal sprak waar ik geen woord van verstond. Ik brabbelde maar wat mee in mijn seminarietaal van vroeger en wat voor penitentie deze priester mij heeft opgelegd weet ik echt niet. Buiten de bidkapel hebben wij toen met ons vieren een achttal kaarsen opgestoken en op zo'n knielbank voor die buitenmuur heb ik even mijn oogjes gesloten om een tientje van de rozenkrans te bidden en toen ik mijn kijkers weer opensloeg zag ik een jongeman op een bakfiets die onze kaarsjes al weer opgeladen had om naar de smeltoven te vervoeren. Ja, ook toen al wisten ze daar van wanten als het om de commercie ging, maar ja dat is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Net voor de eeuwwisseling ben ik met Mary samen toen we daar ergens in Limburg op een camping zaten naar Kevelaer gefietst en hebben op gezellige wijze daar de dag doorgebracht en in een kapel waar we zaten te bidden kwam smekend op haar knieën vooruitschuivend naar het Maria-altaar een jongedame voorbij die de Heilige Maagd aanriep dat ze zo graag een baby wenste te bekomen en het was juist in een periode dat hier ter lande abortus schering en inslag was.Ja op dat moment pikte ik wel een paar traantjes weg, want dat greep me echt aan! Hieronder op een staatje leest u in het kort de geschiedenis van dit bedevaartsoord en als u er nog nooit geweest bent, raad ik u aan om toch eens een bezoekje aan dit Duitse buurstadje te brengen.
12-11-2021 om 20:12
geschreven door Broeder Everard
Het is vandaag vrijdag 5 november en nog steeds zitten we in 'n pandemie van het coronavirus. Het wil maar niet luwen. Het klinkt mogelijk ongelofelijk, maar er komt een kentering. Over wonderen wil ik direct niet spreken, want daar gelooft bijna niemand meer in, maar tegen de kersttijd zal-na vooraf nog een hoop ellende-het aantal besmettingen echt afnemen, maar voorgoed vertrekken nooit. Kijk vroeger in onze missielanden kwamen we ontzettend veel virussen tegen en de paters van onze congregatie en zendelingen uit vele Europese landen vertegenwoordigd in vnl. Afrikaanse landen hebben voor eeuwen terug toen al geprobeerd er alles aan te doen om die ellendige virussen op afstand te houden en nog steeds is dat niemand gelukt. Hier ter lande met het Coronavirus en al die vaccins evenmin. Door het intense reisverkeer en de lift die muggen via gevluchte dieren uit hun afgenomen leefgebieden allemaal nemen richting het klimaatveranderende Europa brengt mede dat na deze luwing weer andere virussen optreden. En ja, wat met virussen vaak het geval is, dat is dat het overgrote gedeelte van de mensen die gevaccineerd zijn of zelfs niet gevaccineerd toch drager blijven van zo'n verschuild virus en ziek of eraan sterven zijn voornamelijk niet direct de gezonde ouderen, maar wel degenen die behept zijn met diverse chronische kwalen die contactueel al heel snel zo'n virus van een drager overnemen. Zo dit was weer even een kort tijdsverhaaltje vooraf en gaan we, nu we de volgende maand weer aan de Sinterklaastijd zitten verder met onze crumble met speculaas en voor u staan heb ik een staatje waarop staat wat u allemaal nodig heeft om die crumble te bereiden. Op het staatje ga ik uit van appels en tot poeder vermalen speculaas, maar je kunt ook meerdere vruchten gebruiken zo bv. peer of een combinatie van diverse vruchten. Beneden dit stukje vindt u het staatje en enkele foto's van het bedoelde gerecht. Succes ermee!
04-11-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Mariadevotie net over de Grens bij het Drielandenpunt te Vaals
Persoonlijk vind ik dat de Mariaverering hier in Nederland sterk verminderd is. Toch zijn er van 50 Rooms-Katholieke kerken hier in Nederland na sloop of andere bestemming tien kerkgebouwen overgebleven die aan Maria gewijd waren, en als we er al die Mariakapelletjes bijtellen dan zijn er zo'n 150 gebouwen die ons uitnodigen om tot deze Heilige en moeder van Jezus te komen bidden. Niet alleen door de uitbraak van de pandemie van het Coronavirus is de geloofsbelevenis op een laag pitje komen te staan, maar ook door verminderd geloofsleer onderwijs op basisscholen en ver doorgedrongen leerstellingen op universiteiten waar men als redenering vaak het ongeloof in alles predikt en Johannes, Petrus, Matheus, Chistianus Onnozel, zoon uit een katholieke familie, zich na het behalen van de bul cum laude zo verheven en geleerd voelt dat hij het geloof de rug toegekeerd heeft en alleen nog gelooft in de God van de Mammon gewijd aan de commercie. Vinden we over de grens meer christenen dan hier in Nederland? Nee ook daar is alles op geloofsgebied aan het minderen en zij die nog gelovig zijn, vinden de troost in de zin die Jezus ooit uitgesroken heeft bij een bepaalde gelegenheid: "Velen zijn geroepen en weinigen uitverkoren"-, en daar bedoelde Hij dus niet alleen mee onze priesters die als taak hebben het geloof uit te dragen, maar ook de leden van het Christelijke geloof en alle ongelovigen die de noodlijdende mens in volle verdraagzaamheid behulpzaam zijn in de noden van deze tijd. Vandaag heb ik voor u staan een bedevaartsoord vlak over onze grens in het Limburgse Vaals en de naam van die plek is Moresnet-Chapelle. U vindt er alles over op een bijgevoegd staatje onder dit geschreven stukje.
26-10-2021 om 11:03
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik een nagerecht staan en op het hieronder geschreven stukje vindt u een staatje waarop precies staat hoe u dit nagerecht dient klaar te maken. Nodig hiervoor hebben we 4 ovenschaaltjes, zo'n kleine drie ons bramen een of 2 appels wat basterdsuiker, een theelepeltje kaneel en 'n snufje zout en ook wat granola (krokante muesli) met 4 eetlepels boter. Tegenwoordig zijn er ook heel veel mensen die in de vrieskist een schaaltje ijs hebben staan en heel lekker is het om als alles klaar is met de bereiding om op elk schaaltje met een ijslepel het geheel te completeren met een bolletje ijs. Om deze tijd zijn er weer volop bramen en te koop zijn ze in de supers en zeer zeker in de speciaalzaken van groenten en fruit. Ik weet dat als je op een camping op de Veluwe vertoeft het makkelijk is om bramen in het bos te plukken, maar volgens de wet is dit verboden en maakt u zich daarbij feitelijk schuldig aan stroperij, waarop een boete staat van 104 euro's. Bramen zijn heel gezond en dat zit 'm in het feit dat het vitamine-C gehalte van deze vrucht zeer hoog is en ook zitten in bramen foliumzuren (vit B-11) Een vrucht die nog meer foliumzuur bevat is de framboos. Even iets anders naar aanleiding van een lezersvraag. De meeste van mijn bezoekers weten dat ik al op een hoge leeftijd zit en ontzettend veel mankeer en begrijpen niet hoe iemand die met de gezondheidsleer zo goed op de hoogte is dit alles heeft opgelopen. Nu, het is zo dat ik vroeger bij mijn ouders die een winkel, café en bakkerij hadden veel tot laat in de nacht achter de bar van een rokerig café heb gestaan, ook in de bezorging heb gezeten in een tuindersstreek en vaak die mensen voor de levering van winkelwaar en brood moest opzoeken in het warenhuis waar zojuist een ontsmetting had plaatsgevonden. Ook in mijn militaire diensttijd in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw en nadien in een controlefunctie bij de Keuringsdienst van Waren werd ik als vrijgezel altijd gestuurd voor onderzoek bij mensen die een of andere voedselbesmetting hadden opgelopen. Mogelijk heeft dit alles invloed gehad op mijn gezondheidstoestand en in die periode werd aan bescherming van de controleur totaal niet gedacht en zelf heb ik er ook nooit bij stil gestaan dat dit alles mogelijk wel eens fataal kon wezen.
24-10-2021 om 14:17
geschreven door Broeder Everard
Bij herfst en winterkost als nagerecht gestoofde peertjes
Je wilt het misschien niet geloven, maar er zijn wereldwijd 3000 soorten peren en we kennen er misschien slechts een paar soorten en dat komt omdat de supers zich meestal houden aan slechts enkele bekende soorten en vroeger in de groentewinkels waren vaak heel wat meer soorten te koop en afhankelijk was dat ook van de fruitboeren in de betreffende gemeente. De tijd van de handperen is voorbij en vandaag heb ik voor u staan een recept van stoofperen in rode wijn en je kunt, als je dat fijner vindt ook gebruik maken van bessensap. Je kunt alle stoofperensoorten hiervoor gebruiken en opnoemen doe ik dan wat soorten die u bekend zijn en we praten dan over de Gieser Wildeman, de Saint Remy, de Brederode, de Juttepeer, de Zoute Welle, de Groene Juffer en de Zwijndrechtse Wijnpeer en als u op het Belgische fruitbedrijf van de familie Helsen klikt, vindt u alles over fruitsoorten en ga hiervoor naar de link die ik onder dit stukje heb staan. Buiten peertjes en appels vindt u er een keur aan andere fruitsoorten en deze familie beschikt ook over speciale regiowinkels waar u de juiste keuze kunt maken. Voor ons stoofrecept hebben we nodig 8 stoofpeertjes, een kwartliter rode wijn, een kaneelstokje, 5 kruidnagels, 1 laurierblaadje 100 ml water en 100 gram suiker. We gaan verder met de bereiding: Schil de stoofpeertjes, maar laat het steeltje er aan zitten. De bloemaanzet aan de onderkant gelieve u ook weg te snijden. Was de peertjes en rankschik ze naast elkaar in een niet al te grote pan. Schenk nu de rode wijn of het bessensap, water en suiker er bij en voeg tevens het kaneelstokje en het laurierblaadje toe. Breng alles langzaam aan de kook, en stoof de peertjes, met de deksel op de pan, gedurende 90 minuten. Blijf tussentijds voortdurend controleren of er nog genoeg vocht in de pan zit, en vul dit anders een beetje bij met wat scheutjes water. Klaar: "Schep de peertjes voorzichtig uit de pan, en kook het vocht in tot je ongeveer ca. 150 ml ( een theekopje) over hebt en schenk hierna dit vocht over de peertjes en ik zou zo zeggen geniet ervan en eet smakelijk"! Link naar fruitbedrijf Helsen is: https://helsenfruit.be/ Als inzet in dit stukje over stoofperen heb ik staan de Zwijndrechtse wijnpeer. Dit is een heel oud ras en kennelijk de enige peer waarvan de boombladeren stofffen bevatten die kennelijk niet bij alle perenbomen aanwezig zijn en deze stoffen zijn: arbutine, pyroside, depside, chlorogeen-zuur en koffiezuur. Het is een stof die de urinezuren ontsmet en vernomen heb ik dat bij bepaalde bijverschijnselen van corona en de gebruikte vaccins ook schade berokkend kan worden aan de nieren en mogelijk lijkt me het niet gek om de genoemde stoffen te onderzoeken en wie weet wat daar de uitkomst van is.
18-10-2021 om 18:14
geschreven door Broeder Everard
Op Internet las ik dat een hoogleraar in de gezondheidsleer van een van de universiteiten in België liet weten dat zink en silenium door een juist gebruik van deze mineralen een goed weerstandsmiddel is tegen bacteriële infecties en ook tegen virussen, waarbij eveneens genoemd wordt het coronavirus. Op het Internet werd hier niet tot de finesses op ingegaan en daarom ben ik zo vrij dit wel te doen. Het mineraal zink is volop aanwezig in vlees, zuivel, vis, schelp en schaaldieren, zoals oesters, garnalen, mosselen en het minste in brood, peulvruchten en rijst. Een tekort aan mineralen die door je lichaam worden opgenomen herken je aan een slappe en ongezonde huid, broos haar en nagels en ook je ogen, kunnen in de schemer en het donker bijna niets meer waarnemen. Kortom, heb je een tekort aan zink in je lichaam, dan ben je snel vatbaar voor allerlei infecties en is het niet vreemd dat je jezelf steeds niet lekker voelt. Een tekort aan silenium komt veelal voor als je lang in een ziekenhuis vertoefd hebt en kunstmatig gevoed werd wat met een vreemd woord aangeduid wordt als parentele voeding. Wij mensen eten vaak alles wat we lekker vinden en verder storen we ons nergens aan. Silenium is bijna in alle voedingsstoffen aanwezig en een tekort ontstaat meestal doordat men te eenzijdig eet bv. door elke dag alleen frites te eten of anderzijds. Wat belangrijk is om in goede conditie te blijven is dat je jezelf houdt aan de schijf van vijf en hieronder wordt onder gezond eten verstaan om gevarieerd te eten, waarbij vooral niet te vettig (plantaardig kan geen kwaad)-, en verder veel groente, fruit en brood en wat ook belangrijk is dat je veilig met voedsel moet omgaan (dus vnl. alles vers) Je kunt door onveilig met voedsel om te gaan ook een teveel aan silenium in je lichaam opnemen en dat merk je door haaruital en ook nagels die broos worden en afbreken. Gevarieerd eten dat is de belangrijkste factor in de voedingsleer en bij het eetproces hoort ook om al het eten rustig naarbinnen te werken en goed te kauwen. Zodra je lichamelijke weerstand vermindert sta je bloot aan allerlei aandoeningen zoals spierzwakte, spierpijn, hypothyreoïdie (aandoening schildklier), neerslachtigheid depresiviteit en in een verder stadium is ook niet uitgesloten dat je mogelijk sneller een ernstige aandoening oploopt zoals hart en nierfalen, kanker, virale infecties en ook je levenslust op allerlei gebied komt op een laag pitje te staan. Waar ik in het verleden in een hoop algemene stukken, de voedingsleer betreffend, eveneens op gehamerd heb is om dagelijks wat bewegingsoefeningen te doen bv. op een gewone fiets naar je werk te gaan of als het niet al te ver is lopend en absoluut nodig is om je behoefte aan voeding aan te passen wat je werk betreft; dus bij licht werk heb je minder voedsel nodig dan iemand die zwaar werk heeft. Belangrijk is het ook om dagelijks voldoende te drinken en daarbij bedoel ik dus niet om je elke dag vol te gieten met sterke drank-, een borreltje, wijntje of biertje voor het slapen mag-, maar verder op de dag gewoon water, thee of een paar bakkies koffie.
13-10-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
H. Franciscus stichter van een kloosterorde en groot dierenvriend
Franciscus werd geboren te assisi op 16 juli 1182 en is overleden op 3 oktober 1226. Hij was als jongeling min of meer een vrijbuiter en raakte aan het zwerven, maar in zijn doen en laten was hij een persoon die hulpvaardig was, veel bezig was met zijn christelijk geloof en overal bekendheid genoot en op een gegeven moment had hij zoveel volgers dat hij een kloosterorde stichtte die nu nog steeds bestaat en vooral in zijn geboorteland nog steeds de meeste aanhangers heeft. Hier in Nederland zijn er heel weinig personen die nog intreden bij een of andere kloosterorde of congregatie. Veel kloosters en kerken hebben andere bestemmingen gekregen en ook zijn er kerken en kloosters afgebroken of verbouwd tot appartementencomplex. Doordat Franciscus zoveel tijd van zijn leven heeft doorgebracht in de vrije natuur doet het verhaal de ronde dat hij voortdurend in gesprek was met dieren en vandaag 4 oktober is het dierendag en deze feestelijke dag ter ere van Franciscus wordt een dag na zijn sterfdag gehouden. Heilig wordt binnen de katholieke kerk een persoon als er op zijn voorspraak wonderbaarlijke genezingen of anderzijds hebben plaats gevonden. Nu dat waren er in het begin na zijn dood al velen en op 16 juli 1228 werd Franciscus heilig verklaard. Door ons aller Heer Jezus Christus werd Franciscus beloond met de stigmata, de verwondingen die Jezus had opgelopen bij zijn kruisiging. Overal zijn er wereldwijd kerken die naar de H. Franciscus genoemd zijn, verder ook straatnamen en diverse katholieke instellingen die zijn naam dragen. Gaat u met vakantie naar Italië, bezoek dan zijn graftombe in de Franciscus basiliek in Assisi en richt tot deze heilige in uw gebed het verzoek om u, uw gezin, vrienden en kennissen te zegenen. Ongetwijfeld geeft dit een goed gevoel tot het houden van een leuke vakantie!
04-10-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wereldwijd hebben we te maken met 830 soorten geloof en voordat hier in Nederland de migratiestroom toenam, heb ik hier ter lande opgetekend 163 soorten van kerkelijke instellingen, maar het zijn er anno 2021 heel wat meer. De meeste geloofstakken verkondigen liefde en saamhorigheid en niet één geloof is eropuit haat te kweken. Toch is deze onder de diverse geloven ontstaan door theologische twistpunten die wereldwijd gezorgd hebben voor ernstige uitwassen van haat en nijd onder elkaar. Wat me in de loop der jaren tevens is opgevallen is dat veel geloven hun leer hebben aangepast aan de normen en waarden van deze tijd. Een klein voorbeeld: Vroeger op school, en dan ga ik terug naar de vooroorlogse tijd van voor 1940, leerden we dat zonden tegen de H. Geest, zoals, hoogmoed, lust, hebzucht, jalouzie, onmatigheid, woede en gemakszucht onvergeeflijke zonden waren, maar tegenwoordig gaan de christelijke kerken ervan uit dat met berouw en excuses of het nu zonden tegen de H. Geest of tegen de Tien Geboden Gods zijn allemaal door God vergeven worden-het maakt niet uit wat-zelfs moord en doodslag vallen er onder. Maatschappelijk merk ik dat zelfs personen die in een leidende functie ons land besturen hier handig gebruik van maken en voor hun eigen baten constructies bedenken die tegen alle normen en waarden ingaan. Soms worden hiermee miljoenen euro's opgestreken en zelfs de belastingdienst is deze zogenaamde hooggeplaatsten ten dienste. Volgens de normen en waarden uit de periode van pakweg 40 of langere jaren geleden werd over personen die zich op deze manier verrijkten gesproken-om maar een populaire uitdrukking uit die tijd te gebruiken-over mensen die niet deugden en steeds God en alle goede mensen 'besodemieterden'-. En ook nu nog geldt dat dit soort volk bij overgang van leven naar dood hel en verdoemenis staat te wachten. Als gewone sterveling is het moeilijk om te voldoen aan de regels van een streng geloof en persoonlijk heb ik daar ook moeite mee, maar toch probeer ik op mijn manier om zodanig te leven dat mijn gweten niet bezwaard wordt en als ik straks voor de hemelpoort sta, dan hoop ik dat Petrus me niet de toegang zal weigeren om deze heerlijkheid te betreden.
23-09-2021 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voeding is de belangrijkste behoefte van alle levende wezens. Ze bestaat uit de opname van vaste of vloeibare voedingsstoffen. Bij hele zieke mensen of dieren wordt meestal gebruik gemaakt van voedingsoplossingen (bv. druivensuiker) die rechtstreeks opgenomen kan worden in de aderen. De opname van voedsel dient om gezond te blijven en in evenredigheid te staan met de energie die je per dag verbruikt. Zit je de hele dag op kantoor, dan is het toch zaaks om als tussendoortje je toch af en toe te bewegen, maar sta je bv. als bouwvakker de hele dag in weer en wind of met zo'n koperen ploert op je gericht op een steiger om te metselen of anderzijds te werken als een paard, dan dien je flink te eten en heb je geen last van allergieën, dan is het ook helemaal niet erg om vleeswaren op brood te hebben en bij het warm eten in de kantine of elders een lekker varkenshaasje te verorberen of een heerlijk biefje. Ikzelf heb, je kunt het bijna niet geloven, een tiental zware aandoeningen en af en toe is de pijn bv. met een zware jichtaanval en een liesbreuk die helemaal weggezakt is, waarbij ik het gevoel heb dat mijn darmen zich in de geslachtsdelen bevinden, niet te harden. Na ruim twee maanden met Corona gezeten te hebben, heb ik ook slechte ogen gekregen en als dit stukje gereed is, ben ik drukker met het te verbeteren dan met het plaatsen. Ondanks dat ik vroeger lange tijd vertoefd heb in de HORECA en ook veel in een rokerig café heb doorgebracht, wijt ik al mijn kwalen aan een mogelijke vergiftiging in 2009 en dit toen ik lopend vanaf het verenigingsgebouw van de SP in Nijmegen op weg was naar het station om de laatste bus naar Angeren nog te halen. Hierbij werd ik aangehouden door een Chinese heer en dame die me de weg vroegen naar het station, terwijl ik er nog geen 200 meter vandaan stond en het station in de verte waarneembaar was. Volgens mij hebben ze me toen een prik gegeven, want de andere dag werd ik doodziek en vanaf die tijd ben ik met alles aan het sukkelen geslagen. Vooraf had ik een stuk op Internet geschreven met foto's van excecuties van vrouwen die een nekschot kregen omdat ze hun huis niet hadden willen verlaten, waarop onderkomens gebouwd gingen worden voor de naderhand in China gehouden Olympische Spelen. Niemand heeft dit verhaal ooit geloofd en er totaal geen aandacht aan geschonken, maar al die kwalen hebben me gesloopt. We gaan weer verder met het begrip voedingswaarde; deze wordt aangegeven in calorieën en hierbij staan vetten op de eerste plaats, waarna brood en vlees volgen. Groente nam vroeger de laatste plaats in, maar staat nu voorop sinds de ontdekking van de vele vitaminen die in groenten schuilen. Heel vroeger kookte men bv. de aardappelen met een bijna volle pan met water en al lange tijd is men tot de ontdekking gekomen dat dit helemaal fout is. Met weinig water opgezet worden aardappelen en groenten meer gaar gestoomd dan gekookt. Het water verdampt geheel, maar er gaat niets van de voedingsstoffen verloren. Zaaks is het eveneens om verse groenten en fruit te eten en de regering mag best een prijsbeheersing wat deze spijzen betreft invoeren of de BTW op deze producten sterk te verlagen of af te schaffen, en dit met het doel de Nederlandse bevolking gezond te houden en de voornaamste levensmiddelen betaalbaar te houden. Wat me ook verwondert is dat dieetvoorschriften niet uniform zijn. We hebben familie in Duitsland en iemand daar heeft diabetes en mag absoluut geen yoghurt (ook geen magere) gebruiken, terwijl hier in Holland voor diabetici yoghurt als ontbijt wordt voorgeschreven. Hier ter lande zijn koolhydraten voor suikerpatiënten in de ban gedaan en van de week las ik een stuk op Internet dat koolhydraten (bv. in wittebrood volop aanwezig) geen gevaar vormden. Ieder mens is vrij betreffende het volgen van een bepaald dieet of voedingstrend, maar beste lezers pas het wel aan bij de werkzaamheden die u verricht en ook bij medicijngebruik en allergieën wordt vaak op de gebruiksaanwijzing of de instructies die u meekrijgt gewezen op het bv. niet gebruiken van bepaalde voedingsmiddelen die niet combineren met de medicijnen die u dient te gebruiken.
12-09-2021 om 14:06
geschreven door Broeder Everard